NART DERGİSİ  

11.10.2008

                               
Dr. MEŞFEŞŞU Necdet Hatam
                                             
                                             
Bilinen konularda çalışmaya başladığımdan beri hep eleştiriden, eleştirmek ve eleştirilmekten yana oldum. Daha çok olguları, somutu ele almaya çalıştım.

Son Türkiye ziyaretimde görüştüğüm Kaf-Fed yetkilileri kendilerini, CC'da eleştirmemin pek etik olmadığını iletmişlerdi. Ben de kendilerini değil sorumluluk üstlenenlerin sorumlulukları ile uyumlu olmadığını düşündüğüm söylem ve eylemleri eleştirdiğimi söylemiştim. Aslında benzer eleştiriyi yalnız yöneticilerden değil, yakın uzak birçok dosttan da aldım zaman, zaman.

Bense dostların, dile getirdiğim konulardaki haklılığım teslim edilmekle birlikte “yazmama” önerilerinin pek etik olmadığını düşünüyorum. Yine de bizlerle aynı kulvarda olduklarını dile getirenleri, aynı kulvarda olduğu sanılan kurumları sözlü olarak birkaç kez uyarmadan, konuya ilişkin görüş belirtmeden, yardıma hazır olduğumu kanıtlamadan sanal ortamda eleştirmemeye özen gösterdim. Ancak kimileyin de Nart konusunda olduğu gibi bardak taşıyor. Hem amacınızı önemsiyorsanız, dile getirdiğiniz konularda kendinizi sorumlu sayıyorsanız, eleştirmek değil de eleştirmemek değil mi etik olmayan?

Bugün (11 Ekim 2008 10 11) Federasyon web sayfasına göz atayım dedim. Gezindim. Üzerine söz söylenebilecek birçok konu vardı. Nart Dergisini tıklattım. İçindekileri merak etmiştim. Sevgili Pitto Özdemir Özbay’a ayrılması düşünülen sayının çıkıp çıkmadığını merak etmiştim. Önce aiağıdaki görüntü:

 
 
Nart Dergisi, Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun yayın organıdır. İki ayda bir yayınlanır. Tamamı renkli 64 sayfadan oluşan dergimiz, bugüne kadar Türkiye diasporasında aralıksız olarak yayınlanan, en uzun süreli yayınlardan biridir.

Her sayının içeriğinde Federasyon’dan haberler, Kafkasya’daki son gelişmeler, Görüşler-Düşünceler, Geleneğimiz-Kültürümüz, Araştırma Dosyası, kitap ve köy tanıtımları, Nart Çocuk (masal, boyama), Büyüteç gibi sabit bölümlerin yanı sıra, haberler ve duyurular da yer almakta.

Nart Dergisi, abone yoluyla dağıtılmakta ve dağıtım firması ve posta kanalıyla okuyucuya ulaşmaktadır.
 

Sonra da son sayısını tıkladım. İçeriğini merak etmiştim. İşte manzara. Meğer 59-60 birleşik sayısı Ocak Şubat Mart Nisan sayısı imiş. Bugünse Ekim'in on biri. Demek ki “bugüne kadar Türkiye diasporasında aralıksız olarak yayınlanan, en uzun süreli yayınlardan biridir” diye tanıtılan Nart dergisi için “bugüne kadar Türkiye diasporasında kısa aralarla yayınlanan, en uzun süreli yayınlardan biridir.” demek daha doğru olacak diye düşündüm. Dört-beş ay gecikmeli yayımlanan “Federasyondan haberler” ya da günümüz hız dünyasında “Kafkasya’daki son gelişmelerin” güncelliği olamayacağını da düşünmezlik edemedim. Peki duyuruların bir anlamı kalabilir mi ya da dergi acaba bir arşiv belgesi formatında mı düşünülüyor? Gerçekten karar vermek güç.

Peki İçindekiler sözcüğünü tıkladığınızda karşınıza bomboş bir sayfa çıkması, yetkililerin Federasyon ile ilgilenenleri, dahası Federasyonu bile önemsemedikleri anlamına gelmez mi? Federasyonu önemseyenlerin anlattığım bu durumlardan rahatsız olması gerekmez mi? Sayın Jane’nin değerlendirmesi ile “akıllı ve zeki insanlardan oluşmuş” yönetim kurlunun buna bir çare bulması gerekmez mi?

Çözüm mü?

Sorumlularına sözlü olarak defalarca ilettiğimi burada da yazayım. Bence bizim kurumlarımızın haber ağırlıklı basılı yayın çıkartacak yapılanması ve gücü yok. Gerekli olduğunu da düşünmüyorum. Elektronik dergicilik ile dünyanın dört bir tarafına dağılı halkımıza daha iyi hizmet verilebilir inancındayım. Nart’a harcanan para ile böyle bir hizmetin hem de birkaç dilde verilebileceğini umuyor en azından bu konunun olarak araştırılmasını gerekli görüyorum.

Daha çok araştırma yazıları yayımlayan, Kaf-Fed’in çalışmalarını yansıtan, geleceğe kalabilecek, kalması gerekli, ilgilenen yöneticilerin değil, konuyla ilgilenen herkeslerin bilmesinde yarar görülen belgelerin toplandığı bir derginin çok daha ufuk açıcı olacağını düşünüyorum. Böyle bir derginin çok geçmeden değeri zor ölçülebilecek bir başvuru kaynağı olacağına bütün kalbimle inanıyorum.

Yetkililerin konuyu yeniden değerlendirmesini diliyorum...