...................
...................
ÇERKESLER YOLUN ORTASINDAN MI YÜRÜR?

03.11.2005

Kuban Paul Seauhmann
...................
...................

Çerkeslerin, genel olarak hümanist, insan sever bir yapıya sahip oldukları kanısı yaygındır. Bunun sağlaması da xabze kurallarında yapılabilir. Xabzeden taviz verildikçe gerçek kimlikten kopma da hızlanmaktadır.

Forumlarımızda son günlerde üç konu hakkında yoğun bilgi alışverişinde bulunuldu. Ne yazık ki, üç ayrı konuda 3 katılımcı artık foruma yazmama kararı aldı. Bir Çerkes, bir Türk ve bir Ermeni katılımcımız kendi arzularıyla forumlardan çıktılar.

Yanlış düşünüyor olabiliriz. Ancak yaşadığımız ortam, genel yapımızın değiştiğini gösteriyor. Hoşgörü, konukseverlik kuralları ve yaş olarak daha küçüklerle ilişkilerimizde negatif değişimler oluyor.

Türk kardeşimizle sağlıklı diyalog kuramadık. Ermeni kardeşimizle de. Üstüne üstlük Çerkes arkadaşımızla da iletişim kuramadık.

Karşınızdaki insan süte, kara diyebilir.

Olsun. Desin.

Eğer süt kara değilse, iki yol var: Bir, ‘’süt beyazdır’’ deyip kestirip atmak. İki, süte neden kara dediğini anlamaya çalışmak. Genelde çok emin olduğumuz konularda ‘’karşısındakini anlamaya çalışmama’’ alışkanlığından sıyrılmak gerek. Herkesin beyaz olarak bildiği bir şeye neden kara denir, bunu anlamaya çalışmak çok mu itici?

Aileniz düşününüz. Mükemmel bir aileye sahipsiniz. Ancak kardeşlerinizden biri, dışarıda birine zarar verdiğini varsayalım. İnsanlarda sizin ailenizi suçladılar. Yapmanız gereken nedir?

‘’Hayır bizim ailemizin bireyleri böyle şeyler yapmaz’’ demek mi?

‘’Böyle bir şey olmuşsa son derece yanlış. Konuyu araştırıp, öyle size bilgi verelim.  Eğer yapmışsa sizden özür dileyerek komşuluğumuzu pekiştirelim’’ demek mi?

Bir toplumu yiyip bitiren en önemli davranışlardan biri ‘’ben her konuda haklıyım’’ anlayışıdır.

Katile, ‘’bu benim katilim’’ göz yumarım.

Hırsıza, ‘’bu benim hırsızım’’ göz yumarım.

Haine ‘’bu benim hainim’’ göz yumarım, derseniz; yüzyıllarca katille, hırsızla, hainle özdeşleştirilirsiniz. Çerkes olmak neyi değiştirir? Ben Çerkes’im, sular seller gibi Çerkesce konuşuyorum, demek yeterli mi? Davranışlar ne olacak? Evinize gelen konuğunuz sizi eleştiriyor ya da suçluyorsa ne yapmalısınız? Xabzeye göre ne yapılıyordu?

Soykırım ve xabze sözcükleri yan yana gelemiyor. Birbirlerini itiyorlar. Ancak, ola ki böyle bir şey olmuşsa yapılacak en doğru şey, bunun üzerini örtmek yerine, kendimiz açığa çıkarmalı ve tüm insanlık önünde özür dilemeliyiz.

Biz Çerkesler -açık konuşmak gerekirse- yaşadığımız ülkelere minnet borcumuzu ödeme dozunu fazlaca kaçırıyoruz. Kraldan çok kralcı diye nitelendirilmemizin nedeni de bu. Teslimiyetçiliğin doruklarında oturuyoruz. Temel de yatan yine xabze. ‘’Haynape’’ korkusu iliklerimize o denli işlemiş ki, en temel gereksinimlerimizden bile ödün veriyoruz. Salt bu nedenle, bize destek ya da yardımcı olan için bile başka birine zarar vermekten kaçınmıyoruz. Bu da zaman içinde ‘’kullanılan insan’’ konumundan bizi kurtaramıyor. Bu nedenle, anavatanını ayaklarının altına alıp, yaşadığı ülkeyi baş tacı yapanları görüyorsunuz. Bunun doğal devamı da bizimle hiç ilgisi olmayan insanlarla karşı karşıya gelip; doğrunun rotasını kaybettiğimiz oluyor.

Biz hizmette sınır tanımadığımız için ipin ucu tarihte sık sık kaçmıştır. Yakın tarih örneklerini çoğumuz gözleriyle görmüştür. Bu nedenle toplumumuz adına yapılan her eleştiriyi, bilgiyi; bıkıp usanmadan araştırmak ve bir hatamız varsa bir an önce özür dilemek ve eski kimliğimize dönmek gerekir.

Xabzeye göre, bir Çerkes’in hiçbir halkla zerre kadar sorunu olmaz. Nitekim olmamıştır da. Ancak, aldığından fazlasını verme hırsı bizi olmadık noktalara getirip koyuyor. Elbette, her toplumda olduğu gibi bizim toplumumuzda da kişisel çıkarı için, tetikçilik yapanlar da var. Onları tümüyle ayrı bir yere oturtmak gerek. Çünkü en büyük zararı onlardan görmüşüz, gördük ve göreceğiz.

Çerkes ve soykırım. Yan yana hiç yakışmıyor.  




SonSöz

Çerkes;
karşısındakini dinlerken gözlerine bakandır. (Kuban)