...................
...................
HATTİLER ADİGE DİLİ Mİ KULLANDILAR?

13 .02.2009

Ali Çurey
...................
...................

Can Dostlarım,

Bugün Hatti-Hititlerle ilgili bir konuda sizlerden yardım beklediğimi ileterek söze girmek istiyorum. Konu şudur: "Hatti-Hititlerde Dans ve Müzik" adını verdiğim bir kitapçık hazırlıyorum. Sizlerden istirhamım, bu konuda en ufak bir bilginin dahi, benim için çok önemli olduğunu bilmenizi ve yakalayabildiğiniz değerleri bana ulaştırmanızdır.

Şimdi sizlere, yani hemşehrilerime, özellikle kitapçıklarımı okuma fırsatı bulamayanlar için çok çarpıcı bulduğum Hatti-Hititçe bazı sözcükleri aktarıyorum.

Hatti-Hititçe’si

Adigece’si

Türkçe’si

Wesiya

Wase

Fiyat, eder

Lu-Azu

TLı-Aze

Hekim,  usta adam

Lu

TLı

Adam

Sıla

Şıne

Kuzu

Pisan

Psıne

Su kaynağı, su teknesi, çeşme

Ses

Şeşi (çeşi)

Uyumak, gece

Tarkumuva

Mıve-Dırko

Mühür, yaralı, izli taş

Gu

Guu

Boyun, kalp, yürek

Labku

TLabğa

İnce, yassı, düz taban, geniş taban

Hatuga-Hatukis

Hatıkoy

Bir Çerkes boyu

Lüka

Tlıko

Elçi, haberci, rahip

Zı-as

Zıs

Birinci

Daha yüzlerce sözcük. Tek bir sözcükle "watar" Hatti-Hitit dilini çözdüğünü söyleyenler, bu yüzlerce sözcük için ne düşünüyor acaba? ‘’Su’’ anlamına geldiği iddia edilen "watar" sözcüğünün asla ‘’su’’ anlamında olmadığını yukarıda geçen "Pisan" su teknesi sözcüğü yalanlamıyor mu?

Can dostlarım,

Bunları burada tekrar etmek hoşuma gitmiyor ama bazı kardeşlerim halen kuşku içindeler. Neden? Hatti-Hitit Konfedere İmparatorluğu’nda 12 farklı dil konuşulurdu. İktidar paylaşımı bir sıra ve süre dahilinde olurdu. Onun için çok dilli tabletler yığınla. Sekiz (8) dilli tabletlerin mevcudiyeti sır değildir. Hatti-Hititler iki yazı türü kullandılar. Çivi yazısı ve Hatti-Hitit hiyeroglifi. Bu bağlamda insanlık tarihine katkılarımızı biz söylemezsek, biz anlatmazsak ve biz yazıp, biz sahip çıkmazsak, kime Ne?

NOT: Türkiye Cumhuriyeti'nin Abhazya’ya uyguladığı ambargonun kaldırılması için her kademedeki hemşehrilerimizin ilgilileri bu konuda bilgilendirmesi insani bir görevdir. Rusya Federasyonu, Türkiye Cumhuriyetine hem coğrafi hem de sosyo-ekonomi bakımından Endonezya'dan daha yakın. Bu açıdan da biz T.C yurttaşı Çerkesler bu iki ülkenin barış içinde olmalarını yurttaşlarının mutluluğu için istiyoruz. Kan görmek istemiyoruz. Onun için Abhazya’dan, Güney Osetya’daki kardeşlerimize özgürce gidip gelmek istiyoruz. Çok mu kötü bir şey istiyoruz acaba?

...................
...................
 
...................
...................