29 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Dimitri Medvedev

Medvedev "Abhazya-RF Ortak Yatırımların Korunması ve Teşviki Kanunu"nu onayladı

Kremlin Basın Servisi tarafından bugün yapılan açıklamada. RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, RF ve Abhazya Cumhuriyeti hükümetleri tarafından imzalanan “Yatırım ve Teşviklerin Karşılıklı Olarak Korunması Anlaşması” ile ilgili uygulama yasasını onayladı.

Kanun, 26 Kasım’da DUMA Meclisi tarafından kabul edildi, 15 Aralık’ta da Federal Meclis tarafından onaylandı. “Yatırım ve Teşviklerin Karşılıklı Olarak Korunması Anlaşması” Ekim 2009’da Suhum’da imzalanmıştı.

Yatırım ve Teşviklerin Karşılıklı Olarak Korunması Anlaşması” RF ile Abhazya Cumhuriyeti arasında yapılacak olan ticaret, iş ve yatırım amacı ile çalışan yatırımcıların haklarının uluslar arası yasal koşullar ve taraf devletler tarafından korunması ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesini kolaylaması amacını taşıyor. Taraflar arasında yapılan anlaşma hükümleri uluslar arası hukuku kurallarına uygun ve RF’nun uluslar arası yükümlülüklerine aykırı bulunmuyor. (Abhazya.com)
,
Kırgızistan, RF ile 'Gümrük Birliği'ne gidiyor

RF'nun Kazakistan ve Belarus'la oluşturduğu 'Gümrük Birliği' uygulaması yeni üyelerle genişliyor. Moskova'da temaslarda bulunan Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev Bişkek'in yeni 'Gümrük Birliği' içerisinde yer almak istediğini açıkladı.

RF Başbakanı Vladimir Putin'le bir görüşen Atambayev Kırgızistan'da son ekonomik ve sosyal durumu ele aldı. Moskova'dan ekonomik destek talebinde bulunan Kırgız Başbakan, 200 milyon dolarlık mali destek sözü aldığı belirtiliyor.

Putin'le görüşmesinde Kırgızistan'ı 'Gümrük Birliği' içinde görmek istediklerini ifade eden Atambayev, "Zor günlerimizde RF'dan gelen desteği unutmamız mümkün değil... Güney Kırgızistan'da istikrarın sağlanmasında da önemli katkınız oldu... Biz RF'nu stratejik ortağımız olarak görüyoruz" dedi.

İki ülkenin ortak tarihi geçmişi olduğunu da hatırlatan Atambayev, "Ortak bir geleceğimiz olacağı konusunda şüphem yok. Sizin babanız ve benim babam İkinci Dünya Savaşı'nda omuz omuza mücadele verdi. Biz Kırgızistan'ı Gümrük Birliği'nde görüyoruz. Ortak Ekonomik Topluluk'ta görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Putin de ekonomik kriz sonrasında iki ülke ticari ilişkilerinin toparlanma sürecine girdiğini, kriz sürecinde tahıl, gıda, petrol ve nakit olmak üzere 25 milyon doların üzerinde hibe yapıldığını hatırlattı.

Nisan ayında yaşanan ayaklanmalarda Kurmanbek Bakiyev yönetiminin devrilmesinin ardından, Roza Otunbayeva yönetimi iktidara geldi. Parlamento seçimlerinin yapılması ve hükümetin kurulmasının ardından siyasi yaşam normale döndü. Otunbayeva'nın 2012 sonuna kadar geçiş döneminde Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürmesi bekleniyor.

Moskova Gümrük Birliği uygulamasını diğer eski Sovyet ülkelerinin katılımı ile genişletmeyi planlıyor. Hedefte Ortak Ekonomik Topluluk ve sonrasında da 'Avrasya Birliği' var. (RR)
,
RF 2011 tavuk kotasını 350 bin tona çekti

Tavuk eti ihtiyacının önemli bir kısmını yurt dışından ihraç ettiği dondurulmuş tavuk eti ile karşılayan Moskova, kotayı giderek daraltıyor. 2010'da 780 bin ton olan kota 2011 için 350 bin tona çekildi. RF Başbakanı Vladimir Putin'in "2011'den sonra tavuk eti almayalım" önerisine bir ay önce yeşil ışık yakan hükümet, artan tavuk eti fiyatları nedeni ile en az 350 bin ton alım yapılmasını kararlaştırdı.

RF Federal Sağlık Dairesi Başkanı Genadi Onişenko tavuk etinin dondurulması yönteminin çok geride kaldığını ve sağlık açısından bu tür ürünlerin zararlı olduğunu açıklamıştı. RF Federal Tüketici Hakları Koruma Servisi de 2011'in başından itibaren dondurulmuş tavuk eti ithalatına izin vermeyeceklerini duyurmuştu.

RF dondurulmuş tavuk ithal edilmesinin 1 Ocak 2011'den itibaren yasaklanmasını da tartışıyor. RF Federal Sağlık Dairesi Başkanı Onişenko Mart 2008'de alınan yasak kararını uygulayacaklarını ifade ederken, büyük çoğunluğu Amerika'dan olmak üzere tavuk ithal eden firmalar yasağa tepki gösteriyor.

RF Başbakanı Putin geçen ay yerel üretim payının hızlı bir şekilde arttığını ve önümüzdeki yıllarda tavuk ithal etmeye gerek kalmayacağını açıklamıştı. Bir kaç yıl önce ABD'den 1,5 milyon ton tavuk ithal edildiğini hatırlatan Putin, bu rakamın 2010'da 300 bin tona kadar çekilebildiğini örnek göstermişti.

Türkiye'deki tavukçuların RF pazarı ile ilgili hayalleri ise bir seferlik denemenin ardından sonuçsuz kaldı. Uzmanlar Türk tavukçular için RF'da helal tavuk sektöründe yatırım yapmayı tavsiye ediyor. (CHA)
,
Yeni asgari ücret net 629.96 TL

Asgari ücret 1 Ocak 2011'den itibaren 16 yaşından büyükler için brüt 796.50, net 629.96 lira olarak belirlendi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti tespit etti. Buna göre, asgari ücret 16 yaşından büyükler için 1 Ocak 2011'den itibaren brüt 796.50, net 629.96 lira olarak belirlendi.

Asgari ücret yılın ikinci yarısında ise 16 yaşından büyükler için brüt 837 lira, net 655.57 lira olarak uygulanacak.

Asgari ücret 16 yaşını doldurmamış işçilerin için ise yılın ilk yarısında brüt 679.50, net 546.20 lira olarak belirlendi. Yılın ikinci yarısında ise 16 yaşını doldurmamış işçiler için asgari ücret brüt 715.50, net 571.97 lira olarak uygulanacak.

Asgari ücret yılın ilk altı ayı için yüzde 4.7, ikinci altı ayı için yüzde 5.1 artırıldı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl asgari ücrete yapılacak artışları belirledi. Buna göre, asgari ücret yılın altı ayında yüzde 4.7, ikinci altı ayında ise yüzde 5.1 artırılacak.

Asgari ücrette 2011 yılındaki ortalama artış, yüzde 10.1'i bulacak.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri


Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, "belirlenen asgari ücret düzeyinin yetersiz olduğunu ve ülkenin bugünkü koşullarında 'insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi' sağlamaktan yine uzak kaldığını" belirtti.

Gök, yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi kesimi temsilcileri olarak asgari ücretin gerek uluslararası gerekse ulusal mevzuat çerçevesinde belirlenmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.

Asgari ücretin, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuru ile bağdaşacak bir ücret olması gerektiğini vurgulayan Gök, bunun için asgari ücretin tespitinde geçim şartlarının dikkate alınması, Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin kullanılmasını, işçinin ailesiyle birlikte değerlendirilmesini, bilimsel verilerle hesaplanan net tutarın işçinin eline geçmesinin sağlanmasını, belirlemelerde en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınmasını ve refahtan pay içermesini talep ettiklerini kaydetti.

Savundukları bu görüşlerin büyük bir bölümünün komisyon çalışmalarında dikkate alınmadığını ifade eden Gök, şöyle devam etti:

"Asgari ücret bir kez daha, komisyonda görev yapan hükümet ve işveren kesimi temsilcilerinin oy çokluğu ile belirlenmiştir. Bunun sonucu, belirlenen asgari ücret düzeyi yetersiz ve ülkenin bugünkü koşullarında 'insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi' sağlamaktan yine uzak kalmıştır.

Bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilmesi gereken asgari ücret, pazarlık konusu edilmiştir. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun iradesini ve karar alma yetkisini ortadan kaldıran yaklaşımlarla asgari ücretin belirlenmesi tercih edilmiştir."

Türkiye İstatistik Kurumunun, tek kişinin geçimi için belirlediği tutarın net 900,9 lira olduğuna dikkati çeken Gök, komisyonun öncelikle devletin resmi kurumunun belirlediği bu rakamı dikkate alması gerektiğini ifade etti.

Komisyona sunulan raporlarda, hükümetin açıklamalarında, küresel krizin etkisinin alınan önlemlerle atlatıldığının ifade edildiğine dikkati çeken Gök, şunları kaydetti:

"Ancak çalışanlar aileleriyle birlikte, bir kez daha insana yakışmayan olumsuz yaşam koşullarına terk edilmiştir.

Belirlenen bu asgari ücret, ülkede uygulanmakta olan ekonomik ve sosyal politikaların önemli bir göstergesidir. Siyasal iktidarın ve işverenlerin çalışanlara yaklaşımının yansımasıdır.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun işveren-hükümet kesimi temsilcilerinin oy çokluğuyla belirlediği asgari ücrete katılmıyoruz ve işçi kesimi olarak muhalif kalıyoruz." (AA)
,
Üretim hacminde artış beklentisi azaldı

Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış diyenler lehine seyrin zayıflayarak devam ettiği görüldü.

Merkez Bankası aralık ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1971 işyerinin yanıtladığı İktisadi Yönelim Anketi'nin sonuçlarını yayınladı. Ankete göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış diyenler lehine olan seyrin zayıflayarak devam ettiği görülürken, son üç ayda alınan iç piyasa ve toplam sipariş miktarındaki artış seyrinin bir önceki aya göre zayıflayarak, ihracat sipariş miktarındaki artış seyrinin ise güçlenerek devam ettiği gözlendi.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişler, ihracat siparişleri ve iç piyasa siparişlerinin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin zayıflayarak sürdüğü görülürken, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin de zayıflayarak devam ettiği görüldü.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyrin zayıflayarak sürdüğü gözlenirken, gelecek üç aydaki toplam sipariş miktarı beklentilerinin önceki aya kıyasla zayıfladığı, iç piyasa sipariş miktarlarında önceki ay aynı oranda gözlenen artış-azalış beklentilerinin bu ay yerini artış beklentilerine bıraktığı, ihracat sipariş miktarındaki artış beklentilerinin ise önceki aya göre güçlendiği tespit edildi. Gelecek üç aydaki toplam istihdam artış beklentisinin de zayıflayarak sürdüğü, gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarında artış yönlü seyrin ise güçlenerek devam ettiği gözlendi.

ÜFE beklentisi 0,3 puan gerileyerek 8,1 oldu


Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki artış eğiliminin ve gelecek üç aydaki artış beklentilerinin güçlenerek sürdüğü görüldü. Gelecek üç ayda satış fiyatlarındaki artış beklentisinin de güçlenerek devam ettiği gözlenirken, gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi ise geçen aya kıyasla 0,3 puan azalarak yüzde 8,1 oldu.

Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda iyimserler lehine olan seyrin, önceki aya göre zayıflayarak devam ettiği görülürken, içinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 20 olarak belirlendi. Daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 6,6, görüşünün bir ay öncesine göre değişmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 73,4 olarak tespit edildi. (DG)
,

Wolfgang Schauble

Bazı ülkeler bütçe açığı verirse, Euro işlemez

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, ortak para Euro kullanan ülkelerin borçlarını düşürmeye odaklanması gerektiğini söyledi.

Belçika'da Fransızca yayımlanan L'Echo gazetesindeki makalesinde, AB'nin borçlarını indirmemekte direnen üyelerine daha ağır yaptırımlar uygulamasını önerdi.

Schauble, "Eğer bazı ülkeler bütçe açığı vermeye ve Euro'nun istikrarı pahasına rekabet güçlerini azaltmaya devam ederse Avrupa Para Birliği işlemez" uyarısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu'nun da katkısıyla Euro Bölgesi'nin oluşturduğu 750 milyar Euro'luk kurtarma mekanizmasına, yüksek bütçe açıkları ve kamu borçları gibi "temel hatalar" düzeltilinceye kadar geçici bir önlem olduğunu belirten Schauble, "Fahiş açıkların indirilmesi için hazırlanan önerileri ısrarla reddeden ya da resmi istatistiklerinde manipülasyon yapan ülkelerin AB ortak bütçesinden alacakları katkı ve AB'deki oy hakları askıya alınmalıdır" dedi.

AB'nin Maastricht ekonomi kriterlerine göre üye ülkeler, milli gelirlerinin yüzde 60'ından fazla borçlanmamaları ve yüzde 3'ünden fazla bütçe açığı vermemeleri gerekirken bunu ihlal edenlere yönelik otomatik bir yaptırım öngörülmüyor.

AB Komisyonunun hesaplamalarına göre 2010 yılı itibariyle kamu borçlarının milli gelire oranı Yunanistan'da yüzde 140, İtalya'da yüzde 119, Belçika'da yüzde 99, İrlanda'da yüzde 97, Fransa ve Portekiz'de yüzde 83, İngiltere ve Macaristan'da yüzde 78 ve Almanya'da yüzde 76 düzeyinde bulunuyor. (DG)