28 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Abhazya’nın tüm şehirlerinde çocuklar için yılbaşı şenlikleri düzenleniyor

Apsnypress Haber Ajansı’nın "А-Мобайл" Firmasından aldığı bilgiye göre, 2011 Yılı öncesinde Abhazya Cumhuriyeti’nin bütün bölgelerinde çocuklar için yılbaşı şenlikleri düzenleniyor. Şenlikler 28 Aralık’ta Novy Afon’da, 29 Aralık’ta Gudauta ve Guldripsh’de, 30 Aralıkta’da Oçamçıra, Tkvarçal ve Gal şehirlerinde düzenlenecektir.

"А-Мобайл" Şirketi tarafından finanse edilen şenlikler sırasında, ayrıca okul tatili sırasında ilk kez Abhaz Dili’nde “Nan” "Нан" Çocuk – Masalı Operası sunulacaktır. (29 Aralık’ta Gagra’da, 30 Aralık’ta Pitsunda’da, 7 Ocak’ta Suhum Abhaz Flarmoni’de) (Abhazyan.com)
,
RF Büyükelçiliği’nin yılbaşı hediyesi; Türk – Rus takvimi

Ankara’daki RF Büyükelçiliği bir gelenek olan farklı dizayna sahip duvar takvimleri hazırlamaya devam ediyor. Büyükelçilik bu yıl hazırladığı takvimde Türkiye’de de tanınan, ünlü Rus ressamı Ayvazovski’nin Türkiye ile ilgili resimleri yer alıyor. Takvimde Türk Rus ilişkilerine dair önemli tarihler de unutulmamış.

Ayvazovski 1845-1890 yıllar arasına birçok kez İstanbul’u ve diğer Türk şehirlerini ziyaret etmiş, uzun süre de Sultan Abdulaziz ‘in sarayında çalışmış bir Rus ressam. Osmanlı başkenti İstanbul’a dair manzaraları bir çok kere resmeden Ayvazovski, madalyalarla ödüllendirilmiş. Ressamın çalışmaları, şu anda Topkapı ve Dolmabahçe saraylarında sanat severlerin ilgisine sunuluyor.

Ayrıca, Ayvazovski’nin resimleri, Türkiye’deki RF Büyükelçiliği ve Cumhurbaşkanlığı konutunun duvarlarını süslüyor.

Büyükelçiliğin hazırladığı takvimde ‘Mehtapta İstanbul’ (1846), ‘Boğaz manzarası’ (1864), ‘Deniz kenarında mehtaplı gece’ (1847), ‘Denizden Trapezund’ (1856), ‘Boğazındaki kale’ (1859), ‘İstanbul’da Leandr kalesi manzarası’ (1848) gibi önemli eserler yer alıyor.

Takvim hazırlanırken, RF -Türk ilişkilerin önemli tarihleri de unutulmamış. RF ve Türkiye arasında Dostluk ve Kardeşlik Anlaşması’nın imzalanmasının 90.yıldönümü olan 16 mart 2011’de yapılacak kutlamanın tarihi de özellikle belirtilmiş.

Büyükelçiliğin yılbaşı hediyesi olarak hazırlattığı takvimler, devlet kurumlarına ve iş çevrelerine dağıtılacak. (RR)
,
En çok kayıtdışı Gürcistan'da

Dünya Bankasının da destek verdiği bir araştırmaya göre, kayıt dışı ekonomi, tüm dünyada ciddi bir sorun arz ediyor. Araştırmaya konu 162 ülkede, kayıt dışılık oranı, yüzde 8,7 ile yüzde 66,7 arasında değişiyor.

Dünya Bankası'nın, "Dünyada Kayıtdışı Ekonomiler İçin Yeni Tahminler" konulu araştırmada, 162 ülkede kayıt dışı ekonominin boyutları mercek altına alındı ve kayıt dışı ekonominin 9 yıllık dönemde nasıl bir seyir izlediği irdelendi.

Araştırmada, dünyada kayıt dışılığın en yüksek olduğu ülke Gürcistan olarak belirlendi. Kayıt dışılık oranı, 9 yılda yüzde 69'dan yüzde 62,1'e gerilese de, Gürcistan, yüzde 66,7'lik oranla listenin başında yer aldı.

Gürcistan'ı yüzde 66,1'lik kayıt dışı oranı ile Bolivya, yüzde 63,5'lik oranla Panama, yüzde 61,8'lik oranla Zimbabve, yüzde 58,1'lik oranla Peru, yüzde 58'lik oranla Azerbaycan, yüzde 56,5'lik oranla da Tanzanya takip etti.

Kayıt dışılığın en yüksek olduğu ilk 10 ülke sıralamasında, diğer ülkeler de, Tanzanya, Haiti, Nijerya ve Tayland olarak sıralandı. Tanzanya, listede yüzde 56,5 oranıyla 7'inci, Haiti yüzde 56,3 oranıyla 8'inci, Nijerya yüzde 56,2 oranıyla 9'uncu, Tayland da yüzde 51 oranıyla 10'uncu oldu.

Guatemala, Ukrayna, Myanmar, Uruguay ve Benin'de de, kayıt dışılık oranı yüzde 50'yi aşarken, 37 ülkede söz konusu oranın yüzde 40'lar düzeyinde bulunduğu belirlendi.

Kayıt dışılığın yüzde 40'larda seyrettiği ülkeler arasına, RF, Kazaktistan, Filipinler, Kamboçya, Zambiya, Angola, Nikaragua ve Nijerya gibi ülkeler girdi.

Türkiye 95. sırada


Araştırmaya göre, 48 ülkede ise kayıt dışı ekonomi oranı, yüzde 30'lar düzeyinde seyrediyor. Türkiye de, bu ülkeler arasında yer alıyor.

Araştırmaya göre, Türkiye, yüzde 31,6'lık kayıt dışılık oranıyla 162 ülke arasında 95'inci sırada bulunuyor. Araştırmanın ilk yılı olan 1999'da Türkiye'de yüzde 32,7 olan kayıt dışı ekonomi oranı, 2000 yılında yüzde 32,1, 2001 yılında yüzde 32,8, 2002 yılında yüzde 32,7, 2003 yılında yüzde 32,2, 2004 yılında yüzde 31,5, 2005 yılında yüzde 30,7, 2006 yılında yüzde 30,4, 2007 yılında ise yüzde 29,1 olarak ölçüldü. Böylece 9 yıllık dönemde ortalama kayıt dışılık oranı ise yüzde 31,6 oldu.

Kayıt dışılığın yüzde 30'larda bulunduğu ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra, Brezilya, Fas, Pakistan, Libya, Sudan, Kenya, Ekvator, Romanya, Hırvatistan, Litvanya, Estonya, Malezya ve Namibya da yer aldı.

26 ülkede ise kayıt dışı ekonominin boyutunun yüzde 20'ler düzeyinde olduğu hesaplandı. Bu gruptaki bazı ülkeler de listede, İspanya, Portekiz, Güney Kore, İtalya, Polonya, Güney Afrika, Yunanistan, Meksika, Hindistan, Belçika, İsrail olarak sıralandı.

Kayıt dışılığın yüzde 10'larda seyrettiği ülke sayısı da 32 olarak tespit edildi. Japonya, Yeni Zelanda, Çin, Sinpapur, Hollanda, Fransa, Avustralya, Hong Kong, Almanya, Danimarka, Suudi Arabistan, Finlandiya, İran, Ürdün, Norveç, İsveç ve Suriye gibi ülkeler, oranın yüzde 10 ile yüzde 19,9 arasında değiştiği ülkeler arasında bulunuyor.

En az sorun İsviçre'de


Kayıt dışı ekonomi açısından en az sorunun İsviçre ve ABD'de yaşandığı anlaşıldı. İsviçre, yüzde 8,7'lik kayıt dışı oranıyla listenin sonunda yer alırken, bu ülkenin hemen üstünde yüzde 8,8'lik oranla ABD'nin olduğu belirlendi. Lüksemburg ve Avusturya da yüzde 9,9'luk oranla, kayıt dışı ekonomi sorununu önemli ölçüde çözmüş ülkeler arasında yer aldı.

Bölgelere göre kayıt dışı ekonomi


Araştırmada dünyada bölgeler itibariyle kayıt dışılık da ortaya konuldu.

Buna göre, OECD'de yüksek gelire sahip ülkelerde kayıt dışılıkta en düşük oran yüzde 8,7, en yüksek oran da yüzde 28,9 oldu. Bu ülkelerdeki ortalama oran ise yüzde 16,8 olarak tespit edildi.

Diğer yüksek gelire sahip ülkelerde yüzde 12,4 ile yüzde 33,4 arasında değişen kayıt dışılıkta ortalama oran, yüzde 22,8 şeklinde hesaplandı.

Kayıt dışı ekonomide ortalama oran, Doğu Asya ve Pasifik ülkelerinde yüzde 32,3, Avrupa ve Ortay Asya ülkelerinde yüzde 38,5, Latin Amerika'da yüzde 41,2, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde yüzde 28, Güney Asya ülkelerinde yüzde 33,2, Sahra Altı Afrika'sında ise yüzde 40,8 düzeyinde gerçekleşti. (DG)
,
ABD'den İsviçre bankalarına soruşturma

New York Times gazetesinin haberine göre ABD Adalet Bakanlığı, ABD vatandaşlarının vergi kaçırmalarına yardım ettiklerinden şüphelenilen küçük İsviçre bölgesel bankalarına karşı soruşturma başlattı.

Soruşturmada ayrıca, bu bölgesel bankalara hizmet veren Wall Street bankaları da inceleniyor.

Wall Street bankaları, İsviçreli bölgesel bankalar tarafından müşteri paralarının bir havuzda toplanması için kullanılıyorlar. Bu şekilde müşterilerin kimlikleri ABD'li otoriteler tarafından tespit edilemiyor.

ABD Adalet Bakanlığı konuya ilişkin açıklama yapmadı.

İsviçre, frangı görüşüyor


Öte yandan, İsviçre'de yayınlanan Sonntag gazetesinin haberine göre İsviçre hükümeti ve ülkenin önde gelen bankalarının başkanları, İsviçre'nin ihracatının İsviçre Frangı'nın değerlenmesinden korunması için başvurulabilecek yolları müzakere etmek için bir araya geldi.

Her hangi bir kaynağa dayandırılmadan verilen habere göre, yapılan görüşmelerle bankaların bir kur risk sigortasına sahip olmaları amaçlanıyor.

İsviçre Merkez Bankası daha önce yaptığı açıklamada, euro karşısında bu yıl yüzde 15 değer kazanan İsviçre Frangı'nın daha da değerlenmesi halinde ülkenin ihracatının zarar göreceğini ifade etmişti.

SonntagsZeitung'un yaptığı bir araştırmaya göre İsviçre şirketlerinin yöneticilerinin yüzde 70'i güçlü İsviçre Frangı'nı en büyük risk olarak görüyor. (NT)
,
Nabucco'da hedef 2015

Nabucco Türkiye Genel Müdürü Erdal Tüzünoğlu, Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesini 2015 yılı içerinde tamamlamayı planladıklarını söyledi.

Nabucco Türkiye Genel Müdürü Erdal Tüzünoğlu, Mardin Öğretmenevi Toplantı Salonunda düzenlenen "Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Türkiye Bölümü" bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada projenin hayata geçirilmesi yolunda bilgilendirme toplantılarının atılan önemli bir adım olduğunu belirtti.

Yerel halkın projeyle ilgilendiğini ifade eden Tüzünoğlu, proje hakkında şu bilgileri verdi:

"Projenin bundan sonraki aşamalarında da yerel halkı sürece dahil etmeyi sürdüreceğiz. Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesi başlangıcı itibariyle bu sen 8 yılını dolduruyor. 8 sene içerisinde ciddi mesafeler kat edildi. Konvektörün etkileri ile birlikte zaman zaman hızlı zaman zaman yavaş seyretti projemiz. Geçmiş zaman içerisinde Almanya'nın katılımı neticesinde 6 ülke ortak olarak projeyi sürüklemekte. Projenin ortakları Almanya, Avusturya, Macaristan, Romanya Bulgaristan ve Türkiye'dir.

2009 senesi içerisinde Ankara'da temmuz ayında imzalanan hükümetler arası anlaşma ile projemiz ciddi bir ivme kazanmıştır. 2010 yılı içinde Türkiye'de biz Nabucco Türkiye şirketini kurduk. Şu anda yürüttüğümüz faaliyetler ön mühendislik çalışmaları, güzergah tespiti ve çevresel etki araştırma çalışmalarından oluşmaktadır. Bu bağlamda batı kısmında yaptığımız çalışmaların benzerini güney hattı dediğimiz Sivas Silopi hattı kapsamında yapmaktayız.

Nabucco hattını değerlendirecek olursak 4 bin kilometreye varmaktadır. 5 ülkeden geçmektedir. En büyük en uzun kısmı Türkiye'dedir. 2 bin 730 kilometre uzunluğundadır. Güney hattı dediğimiz Sivas-Silopi hattı 730 km uzunluğundadır. Buranında ön mühendislik çalışmaları devam etmektedir önümüzdeki yıla kadar bunu tamamlamayı planlıyoruz. İnşaat süreci 2012'nin ikinci yarısında başlayacak ve 3 sene sürecektir. 2015 yılı içerinde inşaatımızı tamamlayıp inşallah gazımızı akıtmayı planlıyoruz. Tüm projenin bütçesi 7,9 milyar Euro'dur. Türkiye'de de bunu 5 milyar Euro civarında bir kısmını harcamayı planlamaktayız." (AA)