25 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
12 Abhaz öğrenci Kremlin Meydanı’nda düzenlenecek olan “Noel Ağacı Şenlikleri”ne katılmak için Moskova’ya gitti

Abhazya Cumhuriyeti’nden 12 Abhaz Öğrenci, 26 Aralık 2010 Tarihinde Kremlin Meydanı’nda düzenlenecek olan “Noel Ağacı Şenlikleri”ne katılmak üzere RF Devlet Başkanlığı Yönetimi tarafından davet edildi.

Abhazya Cumhuriyeti eğitim Bakanı İndira Vardaniya tarafından Apsnypress Heber Ajansına yapılan açıklamada “Yaşları 10 – 12 arasında olan öğrenciler bugün Eğitim Bakanlığı personelinin denetiminde RF Federasyonu’nun Başşehrine hareket ettiler. Bu öğrenciler Suhum, Kaldahuar ve Tamysh Yatılı okullarında öğrenim gören ailelerini kaybetmiş öğrenciler ve çeşitli spor karşılaşmalarında derece kazanmış öğrenciler arasından seçildiler” dedi.

İndira Vardaniya “Bu tür kutlamalar artık geleneksel duruma gelmiştir. Altı yıldır Abhaz öğrenciler Kremlin’de düzenlenen “Noel Ağacı Şenlikleri”ne katılıyorlar ve oradaki olumlu ortamı yaşıyorlar. Öğrencilerin yol masrafları Abhazya Cumhuriyeti Hükümeti tarafından karşılanmaktadır” dedi. (Abhazyam.com)
,

Aleksander Gruşko

RF-AB iş birliği görüşmelerinde sona gelindi

RF Dışişleri Bakanı Yardımcısı Aleksander Gruşko Perşembe günü yaptığı açıklamada, RF ve AB arasında devam etmekte olan 2010-2011 yılları arasındaki iş birliğinin nasıl bir zemin üzerine oturtulacağına yönelik müzakerelerde sona gelindiğini söyledi.

Anlaşmaya varabilmek için 12 kez bir araya gelindi.


Oluşturulan yeni mukavele geçmişte imzalanan Ortaklık ve İş birliği antlaşmasının yerini alacak. Süresi dolan eski anlaşmada böylelikle otomatikman uzatılacak.

Yeni antlaşma AB-RF ilişkilerinde, politik diyalog, güvenlik sorunları, ekonomik işbirliği, araştırma, eğitim ve kültür, ticaret, yatırım ve enerji gibi konularda geniş ve kapsamlı bir çerçeve sağlıyor.

2008 Temmuz ayında başlayan görüşmeler, 2008 Ağustos ayında patlak veren Güney Osetya savaşından dolayı yarıda kalmış ve 2008 Aralık ayında tekrar müzakerelere başlanmıştı. (RIA)
,
ABD kendi yaptırımını deliyor

Amerikan şirketlerinin aralarında İran'ın da bulunduğu ambargo altındaki bazı ülkelerle 10 yıldır ticaret yapmasına göz yumulduğu iddia edildi.

New York Times, aralarında büyük şirketlerin ve bankaların da bulunduğu bir çok Amerikan firmasının, İran, Küba ve Kuzey Kore gibi ambargo altındaki ülkelere milyarlarca dolarlık mal sattığını yazdı.

Amerikan Hazine Bakanlığı, İran'a sadece insani ihtiyaç malzemesi satılmasına izin verildiğini duyurdu.

Amerika 30 yıldan fazla bir süredir İran'a ambargo uygularken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de İran ile ilgili 2 yaptırım kararı bulunuyor. (NYT)
,
Aeroflot uçuşlarda cep telefonuna izin verecek

RF'nun önde gelen ulusal havacılık şirketi Aeroflot ülkenin en kapsamlı GSM operatörü Megafon ile anlaşarak uçuşlarında cep telefonu ile konuşma dönemini başlattı.

Bugünden itibaren başlayan hizmette ilk olarak gerekli cihazlarla donatılan Airbus А321 model uçağında kullanılacak. Cep telefonu kullanımı şimdilik Avrupa ülkelerine ve RF şehirlerine uçacak A321'lerde mümkün olacak. Megafon kullanıcılarının bu hizmet için ayrı bedel ödemeyeceği belirtilen açıklamada, ayrıca uçakta GPRS vasıtasıyla İnternet'in, SMS ve MMS'in kullanımı mümkün olacağı kaydedildi.

Aeroflot, hizmetin uçakların 3 bin metre yükseklik üzerinde olduğu esnada açılacağını ifade ettiği açıklamada ayrıca 2011 yılında bir çok okyanus ötesi uçaklar için de aynı hizmeti sağlamayı amaçladığını belirtti.

Cepten check-in


Aeroflot şirketi RF'nda bir çok yenilik ile tanınan havacılık şirketi. Ağustos ayından itibaren Aeroflot tüm iç hat müşterileri cep telefonlarından uçuşlarına check-in yapabileceğini duyurmuştu. Cep telefonlu check-in hizmeti sayesinde yolculara 2D siyah-beyaz barkod gönderiliyor. Tüm bilgileri içeren bu barkod sayesinde yolcunun sadece uçağa geçmesi kalıyor. Mobil check-in 24 saat öncesinde başlayabiliyor. İneternette olduğu gibi cep telefonu ile check-in yapanlar kendilerine uçakta yer ayarlayabiliyor. (RR)
,

Dmitri Medvedev

Medvedev: Aferin Obama’ya, sözünde durdu!

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rus resmi televizyonları Birinci Kanal, Rossiya ve NTV’ye yıllık çalışmaları değerlendirdi. Medvedev ABD Senatosunda önceki gün onaylanan nükleer silahlarda indirim anlaşmasıyla ilgili Amerika Başkanı Barack Obama’yı överek, “Aferin Obama’ya, sözünde durdu” dedi. RF Başkanı üç televizyona yaptığı konuşmada Wikileaks, orman yangınları, Moskova eski Belediye Başkanı Yuri Lujkov’un görevinden alınması, yolsuzluk, cinayet ve başka konulara da değindi.

Obama ile çalışmak kolay, iyi tatiller Barack!


Medvedev, nükleer silahlarda indirim anlaşmasının Amerikan senatosundan geçmesinden memnuniyet duyduğunu tekrarlayarak emeği geçen ABD Başkanı Obama’yı kutladı. Amerikan seçimlerinde Cumhuriyetçilerin yenilgiye uğraması durumunda Moskova-Washington ilişkilerinin kötüleşme olasılığının sıfıra ineceğini umduğunu belirten Medvedev, “Ben bu tehlikenin sıfıra ineceğini umuyorum. Amerika’da ilişkilerimizin yeniden yapılandırılması diye adlandırdığımız sürece sempatiyle yaklaşan insanlar var, fakat bundan aşırı derecede rahatsız olanlar da yok değil. Bu insanlara göre, tüm kötülükler RF’nda yoğunlaşıyor, birikiyor. Amerikan Başkanı Obama sözünde duruyor. Kendisine aferin! Fazlasıyla kolay olmayan koşullarda nükleer silahlarda indirim anlaşması gibi önemli belgeyi onaylattırmayı başardı. Yakın yıllarda bizim güvenliğimiz bu belge üzerinde kurulacak. Obama ile çalışmak kolay. O dinlemeyi ve kulak asmayı biliyor, ki kendisi herhangi klişelerin, stereotiplerin esiri durumunda bulunmuyor. O kendi sözünde duruyor, ister nükleer silahlarda indirim anlaşması, ister Dünya Ticaret Örgütü, isterse de nükleer işbirliği veya uluslararası konularla ilgili önemli belgenin onaylanması olsun... Barack kendi işini kaliteli yaptı... Barack tatil yap!” diye gülerek ABD Başkanı’na iyi Noel tatili dileğinde bulundu.

Medvedev, RF’nda travmatik silahların yasaklanması gerektiğini belirtti. Medvedev, “Şimdi özel bir suç sınıfı ortaya çıktı. Cebine Makarov tipli tabancaya benzer ve travmatik araçlarla dolu silah koyan birisi nerdeyse kendisini kovboy zannediyor. Bu kendini korumadan ziyade bir saldırı ve tehdit silahıdır. Bugün karar alındı, eğer yeterli olmayacaksa bu durumda yasaklamak zorunda kalacağız” dedi.

RF ajanlarını zor durumda bırakmaz

Medvedev, Haziran ayında ABD’de yakalanan ve sonra RF ile takas edilen 10 Rus ajanıyla ilgili soruya da, “RF devleti zor durumda kalan istihbarat elemanlarını korudu ve bundan böyle de koruyacak. İstihbarat birimlerimizde çalışan tüm insanlar, yem olarak devletin kurban verdiği et parçası ve kahraman değil, onlar her şeyden önce bizim vatandaşlarımız. Bu durumda başlıca görevimiz insanlarımızı oradan çıkarmak idi ve bunu da yaptık... Kim bizim illegal istihbaratımız yok, o yalan söylüyor. Ya da o ülke ciddi jeopolitik çıkarları olmayan küçük bir devlettir” diye konuştu. (CHA)
,
BDDK bankaları uyardı: Çapraz kura dikkat

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK), sadece toplam yabancı para pozisyonun dengelenmesi değil, çapraz kurlardaki gelişmeleri de dikkate alan para birimi bazında yabancı para pozisyon yönetimi yapılması konusunda bankaları uyardı.

BDDK, Türk bankacılık sektörünün yabancı para net genel pozisyonunda meydana gelen gelişmeler, kur kaynaklı riskler ve sektörün türev işlemlerinin incelendiği Türk Bankacılık Sektörü Kur Riski Değerlendirme Raporu'nu yayımladı.

Kurul, küresel kriz sonrası oluşan istikrarsız ortamın, Avrupa'da baş gösteren borç krizi ile bir süre daha devam edeceği göz önünde bulundurularak, sadece toplam yabancı para pozisyonun dengelenmesi değil, çapraz kurlardaki gelişmeleri de dikkate alan para birimi bazında yabancı para pozisyon yönetimi yapılması konusunda bankaları uyardı.

Rapora göre, banka ve grup bazında farklılaşabilmekle birlikte, genel olarak sektör, piyasalarda dalgalanmaların yaşandığı, istikrarın azaldığı veya volatilitenin (dolayısıyla risklerin) arttığı dönemlerde bilanço içi pozisyonunu azaltma eğiliminde oluyor.

Eylül ayı itibariyle inceleme döneminde, yabancı para net genel pozisyonu ile ilgili yasal sınırlara uyum konusunda sektörde herhangi bir olumsuzluk gözlenmediği kaydedilen raporda, bankaların kur riski konusunda farkındalık düzeyinin yüksek, doğrudan maruz kaldıkları risklerin ise makul seviyede olduğunun görüldüğü belirtildi.

Türk bankacılık sektörünün kur riski konusunda yapılan genel değerlendirmelere göre, bilanço dışı türev işlemler ile bilanço içi pozisyonun dengelenmesi, yabancı para net genel pozisyonunu ve dolayısıyla kur riskini sınırlandırıyor. (DG)
,
İşsizlik Fonu'ndan bütçeye 8.6 milyar lira aktı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) başta özelleştirme gelirleri ve işsizlik sigortası fonu gelirleri olmak üzere bütçe dışı gelirlerin bütçe dengesinde yaşanan iyileşmeye önemli katkılarda bulunduğunu belirterek, sadece İşsizlik Fonu'ndan bütçeye yapılan transferlerin tutarı 2008-2010 Ekim döneminde 8.6 milyar TL olarak belirlendiğini kaydetti.

TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan Mali İzleme Raporu-2010 Yılı Haziran-Eylül Ayları Bütçe Sonuçları açıklandı. Rapor'da bütçe sonuçlarının yanı sıra "Sayıştay'ın 2009 Yılı Uygunluk Bildirimi ve Uygulama Sonuçları Raporu Üzerine Değerlendirmeler ve 2011 Bütçesi Görüşülürken TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyelerine Bazı Pratik Tavsiyeler" başlıklı bir bölüme de yer verildi.

Rapor'da, 2004-2010 yılları arasında program tanımlı dengede gelir olarak sayılmayan ve bütçe dışı gelir diye tanımlanan gelirlerin bütçe dengesindeki iyileşmeye önemli katkısı olduğuna dikkat çekildi.

Bu şekilde program tanımlı denge hesabında bütçe dışı gelir sayılan kalemlerin toplam bütçe gelirleri içindeki payının söz konusu dönemde yüzde 4-9 arasında değiştiği ifade edilen Rapor'a göre, bütçe dışı gelirlerin tutarı yılın ilk 10 aylık döneminde 11.361 milyon TL oldu. Bu tutarın 2.7 milyon TL'lik bölümü özelleştirme niteliğinde gelirlerden, 2.999 milyon TL'lik bölümü faiz gelirlerinden, 794 milyon TL'lik bölümü kamu bankaları temettü gelirlerinden, 3.173 milyon TL'lik bölümü İşsizlik Fonu'ndan transferlerden ve 1.724 milyon TL'lik bölümü diğer gelirlerden kaynaklandı.

"Bu tür gelirlerin azalması bir mali baskı yaratacaktır"

Rapor'da konuya ilişkin değerlendirme bölümünde şu ifadeler yer aldı:

"Program tanımlı gelir tanımı içinde yer almayan bu türdeki gelir kalemlerinin katkısına baktığımızda; 2005-2008 döneminde özelleştirme niteliğinde olan gelirlerin bu tür gelirler içindeki payı ortalama yüzde 40 oranında.

Faiz gelirleri ayıklandığında bu pay yüzde 70'lere çıkmaktadır. Küresel krizin etkilerinin daha açık bir şekilde hissedildiği 2009-2010 döneminde ise torba yasalar kapsamında çıkarılan düzenlemelerle işsizlik sigortası fonundan aktarılan tutarların payı yüzde 27'ler düzeyinde.

Faiz gelirleri ayıklanıp bakıldığında söz konusu pay yüzde 40'lara çıkmaktadır. Dolayısı ile faiz gelirleri dışında özelleştirme gelirleri ve işsizlik sigortası fonu gelirleri olmak üzere bütçe dışı gelirler bu dönemde bütçe dengesinde yaşanan iyileşmeyi belirleyen temel gelir kalemleri olmuştur. Gelecek dönemde bütçe dengesi üzerinde başta vergi gelirleri olmak üzere normal gelirlerin artmadığı durumda bu tür gelirlerin azalması bir mali baskı yaratacaktır." (DG)
,
Projelere 400 bin liraya kadar hibe desteği

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin, bölgede rekabet gücünü artıran, istihdam sağlayan ve Türkiye ekonomisine katkı sunacak projelere 40 bin ile 400 bin lira arasında destek verileceğini söyledi.

Engin, gazetecilere yaptığı açıklamada, BAKA olarak önümüzdeki günlerde proje teklif çağrılarına çıkmaya başlayacaklarını belirtti. Proje teklif çağrısının iki önemli başlık altında gerçekleştirileceğini söyleyen Engin, birincisinin işletmelerin kurumsallaşması ve rekabet gücünün artırılması, ikincisinin de turizm sezonunun 12 aya yayılması ve alternatif turizm olarak belirlediklerini kaydetti. Proje teklif çağrısı yapıldıktan sonra projelerin hazırlanıp sunulması için yatırımcılara 3 ay süre verileceğini dile getiren Engin, bölgeden 300'ü aşkın proje beklediklerini söyledi.

Projelerin içeriklerinden bahseden Engin, Ar-Ge, inovasyon, kapasite geliştirilmesi, ihracata yönelik tanıtım ve pazarlama, işletmelerin üretim, işleme, depolama ve paketleme tesislerinin modernizasyonu, KOBİ'lerin mevcut üretim kapasitesinin ve istihdamının artırılması, nitelikli iş gücü istihdamının artırılması, üretilen mal ve hizmetin markalaşması, faydalı model ve patent çalışmaları, geri dönüşüm teknolojileri, tarıma dayalı sanayinin modernizasyonu, mermer sanayi, orman ürünleri ve tıbbi-aromatik bitkilerin kozmetik sanayi alanlarında proje beklediklerini aktardı.

Engin, bölgenin turizmine yönelik proje başlıkları arasında yerli, yabancı gruplara yönelik faaliyetler, kış turizminin canlanmasının sağlanması, turistik işletmelerin artırılması, turizm tanıtımı, turizm tesislerinin çevresel duyarlılığına ilişkin projeler, kongre, inanç, yayla, sağlık turizmi, turistik tesislerin kapasite artırımı, niteliğini artırıcı projeler beklediklerini söyledi. (AA)