23 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Eduard Kokoytı

Kokoytı: Belarus'un yakın bir gelecekte bağımsızlığımızı tanıyacağını umuyorum

Güney Osetya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Eduard Kokoytı, 22 Aralık’ta Moskova’da düzenlediği basın konferansında “Bizler yakın bir gelecek içerisinde Belarus’un Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıyacağını ümit ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Eduard Kokoytı “Bugün için Güney Osetya Cumhuriyeti ile Belarus arasında normal ilişkiler inşa ediliyor. Siyasi partiler arasında ilişkilerimiz bulunuyor” vurgulamasında bulundu.

REGNUM Haber Ajansı tarafından verilen bilgiye göre, Kasım 2010’da Güney Osetya Halk Partisi ile Belarus Liberal Demokrat Partisi arasında işbirliğinin geliştirilmesi konusunda anlaşma yapıldı. (Abhazyam.com)
,

Vladimir Putin

Putin öldürülen taraftarın mezarına çiçek bıraktı, ırkçıları uyardı

Putin Spartak Moskova taraftarının öldürülmesiyle ilgili olarak ‘trajedi’ yorumunu yaptı.

RF Başbakanı Vladimir Putin öldürülen futbol taraftarı Yegor Svirdov’un mezarına çiçek bıraktı ve bu ölümü bir ‘trajedi’ olarak tanımladı.

Putin Moskova’daki futbol taraftarlarıyla bir araya geldiği toplantıda, “Bu saldırı ırksal ya da dini kimliğe yönelik bir saldırı değil tüm Rus halkına yapılmış bir saldırıdır” dedi. Başbakan şiddet eylemlerinden kaçınılması ve farklılıklara saygı duyulması gerektiğini vurguladı. Başbakan söylediklerinin anlaşılmaması halinde özellikle Moskova ve St.Petersburg gibi büyük şehirlerde yasal prosedürü tekrar gözden geçirmek durumunda kalacaklarının da altını çizdi.

Irkçılara sert yaptırımlar geliyor


RF Başbakanı, göçmenlere karşı şiddet uygulayan kişi ve gruplar hakkında sert yasal önlemler alınacağı konusunda uyarıda bulundu.

Geçtiğimiz haftalarda bir futbol taraftarının öldürülmesinin ardından ülkede ırkçılık ve yabancı düşmanlığı yükselişe geçti. 11 Aralık tarihinde holiganlar ve aşırı milliyetçilerden oluşan 5000 kişilik bir kalabalık başkentte polisle çatıştı.

Putin son gelişmelerle ilgili şunları söyledi, “RF’nun gücünün ardında çok uluslu yapısı yatar. Ancak bu gücün nasıl kullanılacağını bilmeyip, etrafta ustura sallayan deliler gibi dolaşırsak bu gücü yok ederiz.” (RIA)
,

Obama-Medvedev

ABD'den RF'na nükleer silahsızlanma anlaşması hediyesi; Obama yeterli oyu buldu

ABD Başkanı Barack Obama ve RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 8 Nisan'da Prag'da imzaladıkları nükleer silahlarda indirim anlaşması START yılbaşından önce ABD Senatosundan geçecek. 11 Cumhuriyetçi senatörün de katılımı ile destek oyları 67'ye çıkarken, karşı yönde oy kullanacak Cumhuriyetçiler 28'de kaldı. RF için yıl başı hediyesine dönüşecek nükleer silahsızlanma anlaşmasının hafta sonuna kadar onaylanması bekleniyor. ABD'den gelecek olumlu haberin ardından hazırlıklarını tamamlayan RF parlamentosu alt kanadı Duma da tarihi anlaşmayı onaylayacak.

Obama'nın dış politika zaferi olarak görülecek anlaşmanın onaylanma sürecinde Cumhuriyetçi senatörlerin iknası için uzun süre çaba harcandı. Anlaşmanın onaylanabilmesi için üçte iki çoğunluk, bunun için de en az 9 Cumhuriyetçi senatörün desteği gerekiyordu. Senatoda yapılan tartışmaların ardından açıklamada bulunan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı, Demokrat John Kerry en az 70 oy beklediklerini ifade ederek, "Nükleer silah tehditleri ile mücadele ettiğimiz 40 yıllık tarihimiz açısından yeni bir dönemin eşiğinde bulunuyoruz" dedi.

RF ve ABD, 1991 yılında imzalanan ve yirmi yıldır yürürlükte bulunan stratejik silahlarda indirim anlaşmasının (START-1) yerini alacak yeni START anlaşmasını 8 Nisan'da imzalamıştı. Anlaşmaya göre Soğuk Savaş yıllarında 40 bini bulan nükleer başlıklar, artık 1550 seviyesine ve fırlatma sistemleri de 800'e çekilecek. Nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya vadeden Obama'nın dış politika açısından önemli bir başarısı olarak görülen anlaşma, Moskova'nın da batı ile ilişkilerinde yeni bir sayfa açmasına destek sağlayacak. İran nükleer programı, Kuzey Kore ve nükleer testler konusunda daha etkin adımların atılabilmesinin önünün açılacağı değerlendirmeleri yapılıyor.

Yeni anlaşma iki ülke parlamentolarından onaylanma süreçlerinin tamamlanmasının ardından yürürlüğe girecek. RF Devlet Başkanı Medvedev, Senato'da son onaylama süreci tamamlanmadan anlaşmayı Duma'nın gündemine almayacaklarını açıklamıştı. Anlaşmanın ABD'de onaylanmaması ihtimalini değerlendiren RF Başbakanı Vladimir Putin, yeni bir silahlanma yarışının başlamasının kaçınılmaz olacağı uyarısı yapmıştı.

WikiLeaks'ten sızan "NATO öncülüğünde ABD, İngiltere, Almanya ve Polonya askerlerinin katılımı ile Baltık ülkelerini RF'nun muhtemel saldırısına karşı koruyacak gizli bir birlik oluşturulması" iddiaları Mosova'da 'batıya güven' konusunu tartışmaya açarken, tüm gözler şimdi ortak füze kalkanı oluşturulması ile ilgili çalışmalara çevrilmiş durumda. Lizbon zirvesinde NATO'nun düşman ülke tanımlamasından çıkardığı RF, İran nükleer programı, Afganistan operasyonları ve diğer uluslararası konularda batılı ülkelerle işbirliğini sürdürüyor. (WP)
,
RF ve Türkiye arasında tren-feri seferleri başlıyor

RF ve Türkiye tren-feri hattı ile birbirine bağlandı. RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Mayıs ayında gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde imzalanan Samsun-Kavkas tren-feri hattından ilk sefer 25 Aralık'ta gerçekleşecek.

RF’nun Karadeniz kıyısı Kavkaz ve Türkiye’nin Samsun limanları arasında uluslararası demiryolu feribot ulaşımı için tüm hazırlıklar tamamlandı. İlk sefer 25 Aralık’ta Samsun limanında başlayacak. İki ülkeyi ulaşım açısından birbirine bağlayacak hatla ilgili daha önce RF ve Türkiye ulaştırma bakanlıkları arasında anlaşma imzalanmıştı.

Demiryolu feribot ulaşımını Rus Black Sea Ferry Investment taşımacılık şirketi yapıyor. Şirketin yüzde 51’i RF Demiryolları (RJD) kurumuna, yüzde 49’u Reserve Capital Enterpising Corporation şirketine ait.

Cihan Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Black Sea Ferry Investment şirketi Genel Müdürü Hokim Matçanov, beş yıldır proje üzerinde çalışma yaptıklarını belirtti. Matçanov, "Kavkaz-Samsun feribot ulaşımının çok avantajları var. Bugün demiryolu taşımacılığı, Türkiye’den Moskova’ya 20 günde yapılıyor. Burada Bulgaristan, Romanya, Moldova, Ukrayna ve RF güzergahı kullanılıyor. Şimdi ise Samsun hattı ile 7-10 günde yapılacak. Kavkaz-Samsun sefer süresi 24 saat. Seferler haftada iki gün gerçekleşecek, bu da ayda 640 vagon demek" şeklinde konuştu.

Samsun limanında güçlü bir feribot iskelesinin kurulduğunu kaydeden yetkili, "Gönderilecek sevkıyat arasında Türkiye’den RF’ya inşaat malzemeleri, gıda, meyve ve sebze yer alması bekleniyor. RF’dan Türkiye’ye ise pamuk, tekstil, kimyasal, metal, kömür, sıvı gaz ve petrol ürünleri ve çeşitli yağlar var. Şimdilik Feruz ve Smat isimli feribotlar çalışacak” dedi.

Kavkaz-Samsun ikili ilişkilere önemli katkı sağlayacak


Kavkaz-Samsun hattının Rus-Türk ilişkilerine önemli katkı sağlayacağını kaydeden Matçanov, "Moskova-Ankara ilişkileri her yönüyle gelişiyor. Burada ticari-ekonomik ilişkilerin önemi büyük. Yeni işletime açılan Kavkaz-Samsun hattı, bu ilişkilerin artmasına ivme kazandıracak. Ayrıca RF ve Türkiye başka ülkeler için ticaret köprüsü olacak. Bu hat sayesinde sadece Türkiye değil, Suriye, Irak ve İran’a da sevkıyat yapılacak. Ayrıca bu ulaşım yoluyla Türkiye’den RF, Kazakistan ve başka Orta Asya ülkelerine sevkıyat öngörülüyor” değerlendirmesinde bulundu. (CHA)
,
RF'nda eksi 50'de yaşam devam ediyor

RF'nun bir çok yerinde özellikle merkez ve Sibirya bölgelerinde soğuklar eksi 50 derecelere kadar ulaştı.

Aralık ayı itibari ile dondurucu soğuklar RF'nun tamamını etkisi altına aldı. Ülkenin farklı bölgelerinde eksi 20 derecelere ulaşılırken, kuzey bölgesinde eksi 50'lere varan soğuklar görülüyor.

Aşırı soğuklar ile birlikte bazı bölgelerde dersler de iptal edildi. Tuva'da eksi 45 dereceye ulaşan soğuklar nedeni ile 19 kasabada okullar tatil edildi. Tuva'nın bir çok şehir ve kasabasında soğuklar havalar gündüz eksi 41 ile eksi 39 derecelerde seyrediyor.

Krasnoyarsk bölgesinde havalar eksi 36 ile eksi 41 derece arasında değişirken, Buryatya'da soğuklar eksi 35 ve Yakutistan'da soğuklar eksi 50 dereceye kadar ulaştı. Bölgenin en soğuk kasabası Oymyakon'da gündüz havadurumu eksi 54 ve eksi 50 arasında değişiyor. Göçece yaşamın olduğu bölgede Ren geyiklerinin koşulduğu kayaklarla ulaşım sağlanıyor.

Arktik antisiklonun hakim olduğu Batı Sibirya ise tamamen buzla kaplandı. Eksi 30 derecenin normal sayıldığı bölgede Novosibirsk, Omsk ve Kemorovo şehirlerinde ve Altay, Hakasya ve Krasnoyarsk bölgelerinde eksi 40 ile eksi 45 derece soğuklar 21 Aralık tarihinden itibaren hakim olmaya devam ediyor.

Olağan Üstü Hal Bakanlığı'nda yapılan açıklamada Irkutsk şehrinde hafta sonu havaların eksi 35 eksi 40 dereceye kadar düşeceğini, ayrıca İrkuts'kun daha kuzeye yakın olan bölgelerde soğukların eksi 50'ye kadar ulaşacağı kaydedildi.

Havadurumunun eksi 6 dereceye yükseldiği Moskova'da soğuklar aralık başında eksi 20'ere kadar ulaşmıştı. St. Petersburg kentinde ise eksi 92lar görülürken, bir kaç gün içinde eksi 14'lerin görülmesi bekleniyor. (RR)
,
TÜİK: Asgari ücret 899 TL olmalı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3’üncü toplantısını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nda (Türk-İş) Genel Merkezi’nde gerçekleştirdi. Asgari ücret 2011 yılı zam oranlarını belirlemek için toplanan Komisyonda herhangi bir zam oranı üzerinde uzlaşmaya varılamazken TÜİK Komisyon tarafından kendisine verilen görev doğrultusunda asgari ücret hesaplaması yaparak, komisyona rapor sundu.

TÜİK sunduğu raporda tek bir işçi için ele geçmesi gereken net tutarın Aralık 2010 itibariyle 899.10 TL olduğunu ifade ederek asgari ücretin bu düzey temel alınarak belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 3'üncü toplantısını Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök'ün Başkanlığı'nda Türk-İş Genel Merkezi'nde gerçekleştirdi. Komisyonda işverenleri, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Nafiz Konuk temsil ederken, hükümeti temsilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın'da toplantıda hazır bulundu. Komisyon'da herhangi bir zam oranı hakkında uzlaşmaya varılamazken, Komisyon'un bir sonraki toplantısını 28 Aralık Salı günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapacağı bildirildi.

Aralık 2010 ayında net asgari ücret 599 TL iken TÜİK, Komisyon tarafından kendisine verilen görev doğrultusunda bir hesaplama yaparak, tek bir işçi için ele geçmesi gereken net tutarın Aralık 2010 itibariyle 899.1 TL olduğunu ifade ederek, 2011 yılı Asgari ücretin bu düzeyin temel alınarak belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Türk-İş: İsteğimiz asgari ücretin net 907 TL olmasıydı


Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, Komisyon toplantısının ardından bir açıklama yaparak, asgari ücreti belirleme çalışmalarında, Anayasada yer alan “Çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur” ifadesinin günlük hayatta yerini alması gerektiğini savundu.

Hükümet tarafından hazırlanan 2011 Yılı Programının ve Bütçesinin, yapılan açıklamalar ve komisyon çalışmalarında kendilerine sunulan raporların, ülke ekonomisindeki olumlu tabloyu ortaya koyduğunu ifade eden Gök, 2011 Yılı Bütçesinin TBMM’ye sunuş konuşmasında; ücretli çalışanların ve emeklilerin gelir ve aylıklarındaki gelişmelerin son 8 yıl itibariyle açıklandığını ifade etti. Gök, “Yapılan açıklamaya göre, Ocak 2003-Kasım 2010 dönemi itibariyle tüketici fiyatları endeksindeki artış yüzde 107.3 olmasına karşılık; Aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı yüzde 207 oranında artışla Aralık 2010 ayında bin 300 TL'ye, net asgari ücret yüzde 194 oranında artışla Aralık 2010 ayında 599 TL'ye, en düşük işçi emekli aylığı yüzde 180 oranında artışla Aralık 2010 ayında 720 TL'ye, en düşük esnaf emekli aylığı yüzde 289 oranında artışla Aralık 2010 ayında 578 TL'ye, en düşük memur emekli aylığı yüzde 139 oranında artışla Aralık 2010 ayında 898 TL'ye yükselmiştir” dedi.

Bu oranların ve maaş tutarlarının; çalışan, emekli ve dar gelirli vatandaşların mali durumlarının son sekiz yılda iyileştirildiğinin, gelirlerinde reel artışlar olduğunun açık bir kanıtı olarak ortaya konulmakta ve Türkiye büyüdükçe memura, işçiye, emekliye, esnafa artan refahtan daha fazla pay verileceğinin ifade edildiğini belirten Gök, “Aralık 2003 itibariyle en düşük memur maaşı ile asgari ücret arasındaki fark 208 TL, iken günümüzde 701 TL'ye ulaşmıştır. Yapılacak artışlar sonucunda; 2010 yılı Aralık ayında aile yardımı ödeneği dahil en düşük devlet memurunun bin 300 TL olan net maaşı 2011 yılı Ocak ayında bin 454 TL'ye, Temmuz ayında ise bin 532 TL'ye yükselecektir. Böylece 2011 yılında en düşük devlet memuru aylığında yüzde 17.9 oranında bir artış yapılacağı ifade edilmektedir. 2011 yılı için tüketici fiyatlarında öngörülen artış ise yüzde 5.3' tür” diye konuştu.

Asgari ücret 599 TL


Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 760.50 TL, net 599.12 TL olarak uygulanıyor. 16 yaşından küçükler için ise brüt 648, net 518.58 TL olan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt 760.50, net 646.42 TL düzeyinde yer alıyor. Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 161.38, 16 yaşından küçük işçiler için 129.42, kapıcılar için 114.08 TL kesinti yapılıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için 924.01, 16 yaşından küçük işçiler için 828.39, kapıcılar için 924.01 TL’yi buluyor. (DG)