21 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
RF 26 ton mandalinayı Türkiye’ye iade ediyor

RF, 26 ton Türk mandalinasını geri gönderdi. RF ilgili makamları 26 ton mandalinada yine Akdeniz sineği bulundu. Kasım ayında RF aynı gerekçelerle 50 ton mandalina, 24,5 ton portakal, Aralık ayında 22 ton mandalinayı ve ayrıca dokuz ton greyfurtu “aşırı hormon” nedeniyle Türkiye’ye iade etmişti.

RF’nun Karadeniz kıyısı Tuapse limanında Türkiye’den getirilen 26 ton mandalinanın gümrükten giriş yapılmasına izin verilmedi. Cihan’a konuşan RF Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Basın Sözcüsü Aleksey Alekseyenko, 26 ton mandalinada Akdeniz sineği bulunduğu gerekçesi ile RF’na sokulmamasına ve Türkiye’ye geri gönderilmesine karar verildiğini söyledi.

Son dönemde Türkiye'ye geri gönderilen narenciye miktarında artış olduğunu hatırlatan yetkili, Türk makamlarından daha titiz davranmalarını ve gerekli önlemleri almalarını istiyor. (RR)
,
Türkiye örnek oldu; RF, Mısır'a da nükleer santral kuruyor

RF, Mısır'ın inşa etmeyi planladığı dört üniteden oluşacak ilk nükleer santral inşaatı ile ilgili ihaleye ilgi duyuyor. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Mart 2008'de gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinde nükleer işbirliği anlşması imzalayarak RF'na olumlu sinyal vermişti.

Moskova Mersin-Akkuyu nükleer santral inşaatında olduğu gibi, Mısır'a inşa edilecek nükleer santrali de tamamı ile finanse edecek. Santralin tüm hisselerinin RF'ya ait olup olmaması ile ilgili belirsizlik sürerken, Kahire Moskova'nın nükleer santralle ilgili teklifini olumlu karşıladı.

RF Enerji ve Ticaret Bakanı Viktor Hristenko ile bir görüşme yapan Mısır Ticaret ve Endüstri Bakanı Raşid Muhammed Raşid, Mısır'ın ilk nükleer santralini finanse etmek için RF'nun hazır olduğunu açıkladı. Ria Novosti haber ajansının verdiği bilgiye göre Raşid yaptığı değerlendirmede, "Santralin inşaatı ile ilgili kredi doğrudan hükümet borçlanması ya da devlet bankaları aracılığı ile olacak. RF santralin inşaatın yanısıra santralin işletilmesi yönünde de öneride bulundu. Bu teklifi memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Kahire'nin 184 mil uzağında bulunan El Dabaa bölgesine inşa edilecek nükleer santralle ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı uygunluk kararı vermişti. 2025'e kadar inşa sürecini tamamlamayı planlayan Mısır, ilk üniteyi 2019'da aktif hale getirecek. Çernobil'de meydana gelen kaza sonrası 1986'da nükleer programını durduran Mısır Mübarek'in 2008'de yaptığı RF ziyaretinin ardından yeniden başladı.

Mısır'ın inşa etmeyi planladığı nükleer santralin her bir ünitesinin 600 MW kapasitede olması ve toplam maliyetinin de 1,5-2 milyar dolar arasında olması öngörülüyor.

Dünyanın zengin uranyum rezervlerine sahip olan Mısır'ın halen iki adet deney amaçlı nükleer reaktörü bulunuyor. Bunlardan birini Sovyetler Birliği 1958'de inşa ederken, ikinci reaktör ise Arjantin'den satın alındı.

Moskova 20 milyar dolarlık yatırımla Mersin-Akkuyu'ya inşa edilecek 4,8 GW gücündeki nükleer santral için hukuki süreci tamamladı. RF'nun 2013'te inşaat çalışmalarına başlaması bekleniyor. Türkiye'nin nükleer santralinin ilk ünitesi 2018'de aktif hale gelirken, son reaktör de 2021'de çalışmaya başlayacak. (CHA)
,
Türkiye'den RF'ya para kaçırmak isteyen şebeke engellendi

Moskova'da, İstanbul'dan gelen bir uçağın yolcusu dört kişinin üzerinden 14,5 milyon dolar ile 4 milyon Euro nakit para çıktı.

Gümrükten bugün yapılan açıklamada, söz konusu paranın geçen perşembe günü Vnoukovo Havaalanında bir İranlı ile üç Azeri'nin bavul ve çantalarında bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, nakit paranın 4 bavul ve 4 sırt çantasına yerleştirilmiş halde, yolcuların kontrolü sırasında ele geçirildiği ifade edildi.

Haklarında "geniş çaplı kaçakçılıktan" soruşturma başlatılan bu kişilerin beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceği kaydedildi.  (AA)
,
RF vatandaşları, kış tatilinde de Türkiye'yi sevdi

RF Tur Operatörleri Birliği'nin (ATOR) araştırmasına göre, Rus turistlerin Türkiye'ye ilgisi her geçen gün artıyor. Ruslar artık Türkiye'yi sadece yaz turizmi için değil, tüm yıl tatillerini geçirebilecekleri bir destinasyon olarak görmeye başladılar.

ATOR'un rakamlarına göre Türkiye'yi 9 ayda ziyaret eden RF vatandaşlarının sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.1 artarak 2 milyon 996 bin 500'e ulaştı. Buna göre yıl sonu rakamı 3 milyon 100 bin kişiyi aşacak.

Raporla ilgili görüşlerini Travel Daily News internet sitesinde paylaşan Pegas Touristik Genel Müdürü Anna Podgornaya, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye oldukça yüksek kalitede hizmet sunuyor. Pek çok gezi ve kayak seçeneği var. Oteller, turistlerin her türlü ihtiyacına cevap verebilecek imkanlara sahip. Türkiye'de kış tatili, SPA, tiyatro, sinema salonları, gösteriler, golf ve çeşit çeşit restoran anlamına geliyor. Diğer ülkelerde ise sadece bina ve ücretli hizmetler demek. Otellerin gelişmiş altyapıları sayesinde Türkiye'yi dört mevsim ziyaret etmek mümkün."

Türkiye'de kış tatili talebinin her geçen gün daha popüler hale geldiğini ifade eden Podgornaya, "Türkiye'de fiyatlar bu yıl oldukça uygundu. Farklı kategorilerde otel sayılarının arttığı göz önünde bulundurulursa otelcilerin fiyatları düşürüp, hizmet kalitesini artırmak zorunda kalacaklarını düşünüyorum" dedi. (Dünya Gazetesi)