17 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Abhazya Cumhuriyeti "Abhaz Çayı" üretiminin geliştirilmesi için atağa kalktı.

Abhazya Cumhuriyeti çay sektörü’nün 2011 yılında geliştirilmesi için 50 milyon ruble yatırım yapacak.

Bugün Abhazya’da uluslararası çay günü, Abhazya – Gürcistan Savaşı sonrasında ünlü Abhaz Çayı üretiminde gerileme olmuştu. Son yıllarda Abhazya’da çay sektörünün canlandırılması için üstün bir çaba harcandı.

Abhazya Cumhuriyeti Tarım Bakanı Yuri Akaba, Apsnypress Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Çay sektörünün geliştirilmesi için 2011 yılı içerisinde 50 Milyon Ruble yatırım yapılacaktır. Bugün için Abhazya’nın batı ve doğu bölgelerinde bulunan çay tarlalarının radikal anlamda gençleştirme çalışmalarına başlanmıştır. Çay fabrikalarının işletmeye başlamaları için ciddi tamir planlaması hazırlanmıştır. Cumhuriyetimiz içerisinde şu anda sadece dört çay fabrikası çalışmaktadır” dedi.

Yuri Akaba “Çay sektörünün yeniden canlandırılması için küçük çay üreticiliğine geçiş yapmak gerekir. Küçük çaplı çay üreticiliği için bakanlık görevlilerimiz Çin’de ki çay üretim sektöründe incelemelerde bulundular, şu anda Hindistan’da bulunuyorlar. Abhazya’da klasik çay üretiminden siyah çay gibi kaliteli üretime geçişi sağlayan, el ile toplama ve teknolojik bilgilere sahip uzmanlarımız bulunmaktadır” dedi. (Abhazyam.com)
,

Öldürülen Kafkas müftüsü törenle toprağa verildi

Dün öldürülen RF'na bağlı Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Müftüsü Anas Pşihaçev törenle toprağa verildi. Suikastı sert bir dille kınayan RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, olayı “kalleşçe yapılmış bir cinayet” olarak nitelendirerek canilerin mutlaka cezalandırılacağını kaydetti.

Müftü Pşihaçev, Kuzey Kafkasya’nın Kabardey-Balkar Cumhuriyeti başkenti Nalçik’te düzenlenen törenin ardından toprağa verildi. Törende Kabardey-Balkar Cumhurbaşkanı Arsen Kanokov, komşu Karaçay-Çerkes Cumhurbaşkanı Boris Yebzeyev ve Kuzey Kafkasya Müslüman Koodinatör Merkezi Başkanı İsmail Berdiyev de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Kanokov yaptığı konuşmada, müftü Pşihaçev’in ailesine gereken yardımın yapılacağını belirtti. Karaçay-Çerkes Cumhurbaşkanı Yebzeyev de Pşihaçev’in tüm RF Federasyonu’nda sevilen bir dini lider olduğunu hatırlattı. Müslüman Koordinatör Merkezi Başkanı Berdıyev ise müftünün kalleşçe öldürüldüğünü ifade ederek, “Müftü kendisi canilere kapısını açtı, çünkü başka türlü davranamazdı. Bizim Kafkasya geleneklerine göre, kapına gelen insana “Kimsin?” sormazlar, direkt eve içeri alırlar” dedi.

Müftü Pşihaçev’e dün evinin önünde silahlı saldırıya uğramıştı. RF Devlet Başkanı Medvedev olayı sert bir şekilde kınayarak, "Müftü Pşihaçev aşırlılıklara karşı açık bir şekilde mücadele eden tartışmasız saygın bir din adamı idi. Bu kalleşçe yapılan cinayeti doğrudan kendisinin görevi ile ilgili. Biz Kabardey-Balkar Müslümanlarına desteğimizi sürdüreceğiz. Katiller mutlaka cezalarını bulacak" diye ifadelerde bulunmuştu.

Katiller tespit edildi


RF Başsavcılığı Soruşturma Komisyonu, suikast zanlılarının fotoğraflarını da yayınladı. Soruşturma Komisyonu’nun web sitesinde duyurulan bilgilerde, olayla ilgili Nalçikli Astemir Mamişev (22) ve Azparuh Şamayev’in (22) arandığı belirtildi. (CHA)
,
Türk inşaat sektörü şimdiden 2018 Dünya Kupası
 inşaatlarına talip; bu yıl düzenlenen yapı fuarının konuğu RF olacak


İstanbul'da 27 Nisan - 1 Mayıs 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Yapı Fuarı ''Turkeybuild İstanbul''da ağırlanacak konuk ülke olarak RF seçildi.

Yapı Fuarı İş Geliştirme Platformu kapsamında düzenlenecek konuk ülke projesi, sektörün bölgedeki etkinliğini artırmak amacıyla bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek.

Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek fuar, 81 bin metrekare alanda, binin üzerinde katılımcı firma ile 110 bin ziyaretçiyi buluşturacak.

Fuar kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenecek olan EKODünya Fuarı'nda, çevre dostu binalar, malzemeler, teknolojiler, alternatif enerji ve iklimlendirme sistemleri tanıtılacak.

Yapı Endüstri Merkezi Genel Müdürü Barış Onay, düzenlenen basın toplantısında, bu sene ilk defa fuarda konuk ülke projesini başlattıklarını belirterek, 'Şansımıza RF, 2018 dünya kupasını yapacak. Bu sene Moskova'ya bol bol gidip geleceğiz. Firma olarak orada 3 fuara katılıyoruz. Biz oradaki sinerjiyi toplayıp, İstanbul'a iş olanaklarıyla gelecek insanları bulup getireceğiz. RF'da inşaat için çok büyük malzeme satışı ve müteahhitlik kontratları alma imkanı var'' dedi.

“RF sönmeden harlanması gereken bir ateş”


RF'nun gittikçe kendi ulusal kimliğine daha çok sahip çıkmaya başlayan bir yer haline geldiğine, bunun da RF'da iş yapan yabancı yatırımcıları zorlamaya başladığına dikkati çeken Onay, ''Türk müteahhidi RF'da yavaş yavaş azalmaya başlıyor. Bunu, sönmeden harlanması gereken ateş olarak görüyoruz. Bu nedenle fokusumuzu ilk olarak RF'ya çevirdik. Türk inşaatçıları neredeyse biz oradayız. 2011'de RF pazarına odaklandık. Burada rakibimiz kim dedik ve RF ile Polonya arasında kaldık. Güçlü olduğumuz yerden başlamak istedik.''

Yapı fuarı öncesinde Moskova, Dubai ve Münih'te dünyanın en büyük 3 yapı fuarı ile ortaklık anlaşmaları imzaladıklarını da belirten Onay, ''RF'da şu an görüştüğümüz milyar dolarlık yatırım grupları var. Bu insanları Türkiye'ye getirmek istiyoruz'' diye konuştu.

Geçen yılki yapı fuarına 103 bin ziyaretçi geldiğine dikkati çeken Onay, 2011'de yapılacak fuar alanında yüzde 40'a yakın büyüme yaşanacağını, ziyaretçi sayısında da artış beklediklerini kaydetti.

Onay, fuar içerisinde RF Bilgi Merkezi kuracaklarını, fuara 1.200 firmanın katılmasını beklediklerini belirtti.

Verilen bilgiye göre, Konuk Ülke RF Projesi ile RF ve Türkiye arasındaki yapı malzemesi ticaret hacminin artırılması, Rus iş adamlarının Türkiye yapı sektörüne yönelik direkt yatırım ve işbirliği potansiyellerini değerlendirmeleri, Türk müteahhitlerinin RF'daki etkinliklerinin artırılması amaçlanıyor.

DEİK tecrübelerini paylaşacak

Türkiye'deki faaliyetler kapsamında, Yapı-Endüstri Merkezi bünyesinde gerçekleştirilecek olan ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Türk - Rus İş Konseyi ile sektörün önde gelen profesyonellerinin tecrübelerini paylaşacakları Ocak, Şubat ve Mart 2011'deki çalıştaylar olacak.


RF Konuk Ülke Projesi'nin tanıtım faaliyetlerinin bir diğer ayağını teşkil eden RF cephesi ise ITE Group ile Yapı-Endüstri Merkezi arasında imzalanan işbirliğini kapsıyor. Bu çerçevede Yapı Fuarı/Turkeybuild İstanbul STROISIB BUILDING WEEK, 1-4 Şubat 2011, Novosibirs MOSBUILD, 5 - 8 Nisan 2011, Moskova, INTERSTROYEXPO, 13 - 16 Nisan 2011, St. Petersburg fuarlarda katılımcı olarak çalışmalarını Türkiye'deki faaliyetlerle eş zamanlı olarak sürdürecek. (RR)
,
Türkiye, RF ile nükleerde anlaştı, işbirliği derinleşecek

Türkiye, RF ile nükleer enerji anlaşmasının son aşaması olan, inşaatın başlatılması için masaya oturdu. RF Başbakan Yardımcısı İgor Seçin geniş bir heyetle, İstanbul’a geldi,. Çırağan Sarayı’nda düzenlenen seminerle, proje kamuoyuyla paylaşıldı. Anlaşmaya göre, inşaat için Türkiye merkezli ortak bir şirket kurulacak santralin inşaasına 2013’te başlanacak ve toplam 20 milyar dolara mal olacak proje için RF 10 milyar dolar yatıracak.

RF Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile birlikte ''Akkuyu Nükleer Santrali Tanıtım Projesi Semineri'' sırasında düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. İki Bakan, gazetecilerin ısrarlı soruları sebebiyle, Akkuyu Nükleer Santrali dışında konulara da değinmek zorunda kaldı. Samsun-Ceyhan boru hattı, Boğazların güvenliği, RF’nın stratejik bankalarını Türk yatırımcılara satması, Türkiye’nin yaşadığı iddia edilen “eksen kayması” gibi bir çok konu da toplantıda değerlendirildi.

“60 yıllık bir projeye giriştik”


Mersin Akkuyu’da inşasına başlanacak olan Nükleer Santral için son adım İstanbul’da atıldı. RF ve Türkiye masada anlaştı, sıra projenin uygulanmasında.Türkiye’yle 60 yıllık bir projeye giriştiklerini vurgulayan RF Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, “Kendi anlamında eşsiz bir proje. Finansmanla ilgili bütün garanti ve finansmanı biz sağlıyoruz. Bu da yaklaşık 10 milyar dolar civarında. Türk sanayisine ilham vermiş olacağız” dedi. Akkuyu Nükleer Santral İnşaatına ilişkin Seminerin düzenlediği Çırağan Sarayı’na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la birlikte deniz yoluyla gelen Seçin, çalışmaların büyük kısmının yerel işletmeler tarafından yapılacağını vurguladı.

Proje için Türkiye merkezli bir şirket kurulacak


Akkuyu Nükleer Santrali'nin kendileri açısından pilot bir proje olduğunun altını çizen Seçin, ''Biz Türkiye Cumhuriyeti topraklarında Türkiye Cumhuriyeti mevzuatlarına göre faaliyet gösterecek proje şirketi kuruyoruz. 13 Aralık'ta proje şirketi tescil edildi. Bununla ilgili semineri bugün yapmış oluyoruz'' diye konuştu.

Igor Seçin, teknoloji transferiyle ilgili herhangi bir frenlemeye, durdurmaya sebep olmamak için şirketin bütün finansmanı ve gerekli bütün ekipmanları sağlayacağını, ancak Türkiye mevzuatlarına göre faaliyetlerini yürüteceğini ifade ederek, böylelikle Türk tarafının da kendi maliyetlerini en aza indirmiş olacağını söyledi. (RR)
,
ECB sermaye artırıyor

Avrupa Merkez Bankası (ECB), borç kriziyle mücadelesine destek olması için sermaye tabanını 5 milyar euro artırmaya hazırlanıyor.

ECB'den yapılan açıklamada, banka, 5,76 milyar euro düzeyinde bulunan sermaye tabanını, yaklaşık iki kat artırarak, 10,76 milyar euro (14,3 milyar dolar) düzeyine çıkaracağı belirtildi.

Açıklamada, 16 üyeli euro Bölgesi merkez bankasının sermaye artırımı için 3 yılda eşit ödemeler yapacağı belirtilerek, ilk ödemenin 29 Aralık 2010'da, son ödemenin ise 2012 sonunda yapılacağı ifade edildi.

Açıklamada, sermaye artırımı kararının döviz kuru, faiz oranı, altın fiyatları ve kredi risklerindeki artan değişkenliği yansıttığı vurgulandı. (AP)
,
Borsa satış baskısından kurtulamadı

Satıcılı bir gün geçiren İMKB, kapanışını 1069 puan düşüşle 64.429 puandan gerçekleştirdi. Hisse senetleri ortalama yüzde 1.63 değer kaybetti. Faizde ise bugün yüzde 7,25 ile tüm zamanların en düşük seviyesi yenilendi. Dolar bugün 1.53 lirayı denedi.

Borsa, dış piyasalardaki kararsız tablonun da etkisiyle aşağı yönlü seyir izledi. Güne 134 puan düşüşle 65.364 puandan başlayan İMKB ilk seansta en düşük 65.058 puanı gördü. Ardından tepki alımlarıyla 65.780 puana çıkan Bileşik Endeks, ilk seansı 60 puan düşüşle 65.438 puandan kapattı. Günün ikinci seansında ise satış baskısının artması endeksi 64.388 puana kadar çekti. Bankacılık sektörü yine en çok değer kaybeden endeksler arasında yer aldı. Gün 64.429 puandan tamamlanırken, 2.8 milyar liralık işlem hacmi oluştu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının takip edildiği piyasalarda, faiz indirim beklentisiyle, gösterge faizde aşağı yönlü eğilim devam etti. Gösterge tahvilde bileşik faiz bugün yüzde 7.25'e kadar indi. 8 Ağustos 2012 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, önceki kapanışa göre 0,1 puan düşerek yüzde 7,28'le tarihi en düşük seviyesinden kapandı.

Öte yandan uluslararası piyasada Euro/Dolar 1.32 sentin altına sarkarken, yurtiçinde dolar yükselişini sürdürdü. Serbest piyasada dolar 1.5260, euro 2.0150 liradan günü tamamladı. Interbank işlemlerde Dolar/TL'de en iyi alış/satış 1.5220/1.5240 düzeyinde yer alıyor. (Dünya Gazetesi)