14 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
RF, yeni yılı Abhazya mandalinası ile kutlamaya hazırlanıyor

Abhazya'dan narenciye sezonu başında RF’na 11.074 ton mandalina ihraç edildi.

Apsnypress Haber Ajansının Abhazya Cumhuriyeti Tarım Bakanı Yuri Akaba’dan aldığı bilgiye göre Abhazya Narenciye Sezonu başında RF Federasyonu’na 11.074 Ton Mandalina ihracı yapıldı. Ayrıca 60 Ton’un üzerinde Feyhua (sadece Abhazya ve Vietnam’da yetişen tropik meyve. Abhazyam.com) ve 2.000 Ton’un üzerinde Hurma ihracı yapıldı.

Yuri Akaba “Sezon sonuna kadar RF’na 20 bin ton üzerinde Turunçgil ihracı yapılması bekleniyor. Ruslar, yılbaşı sofralarında geleneksel olarak aroma kokulu Abhazya mandalinalarını tercih ediyorlar” dedi. (Abhazyam.com)
,
Dominik'li Parlamenterler, Francisco Matos ve Romano Fernandes, Abhazya'yı ziyaret ettiler

Dominik Cumhuriyeti Milletvekilleri Francisco Matos ve Romano Fernandes, Abhazya’ya yaptıkları ziyaret sırasında Abhazya Cumhuriyeti Domino Ekibi ile bir araya geldiler. Bilindiği üzere Abhazya Cumhuriyeti Domino Milli Takımı Dominik Cumhuriyeti’nde yapılan “Domino Dünya Şampiyonası”nda başarılı olmuştu.

Abhazya Cumhuriyeti Domino Federasyonu Başkanı Arthur Gabuniya “Bizler, Dominik Cumhuriyeti’nde yapılan dünya şampiyonasına ikinci kez katıldık. Evimizde ki gibi ağırlandık. İki ülke halkı arasında ki ortak nokta sıcakkanlı, neşeli ve sosyal insanlar olmasıdır. Onlara 2011 Yılında Abhazya’da yapılacak olan Dünya Domino Şampiyonasına katılacak olan Dominiklilerin sayısının artması için destek ricasında bulunduk” dedi.

Apsnypress Haber Ajansının Abhazya Cumhuriyeti Domino Federasyonu Basın Servisi’nden aldığı bilgiye göre Abhazyalı Domino Oyuncuları, Dominikli Parlamenterler ile birkaç parti domino oyunu oynadılar. (Abhazyam.com)
,

Sergey Şmatko

RF nükleer santral inşaatına 2013'de başlayacak

Türkiye'nin yarım yüzyıllık hayalin nükleer santral inşaatı 2013'de başlayacak. RF'nun Mersin Akkuyu'ya inşa edeceği 20 milyar dolar değerindeki nükleer santralde inşaat aşamasına gelindi. İki ülke parlamentolarından onaylanan santralin proje uygulama şirketlerinin Türkiye'de kayıtlarının yapılması için Rus heyet 15 Aralık'ta İstanbul'da olacak.

RF Enerji Bakanı Sergey Şmatko ile Çırağan Saray'da düzenlenecek toplantılara katılacak Rus heyet, nükleer santralin inşaat ve üretim aşamasını masaya yatıracak. RF Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'in de RF heyetinde yer alması bekleniyor. 12-15 Aralık arasında yapılacak çalışmalara Türkiye'den de santral inşaatında yer almak isteyen şirketler yer alacak.

Ria Novosti haber ajansına açıklamada bulunan RF Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovski, nükleer santral inşaatının 2013'de başlayacağını ve ilk ünitenin de 2018'de aktif hale geleceğini söyledi. Birer yıl ara ile diğer üç ünitenin de çalışmaya başlayacağını kaydeden İvanovski, "Son reaktör 2021'de faaliyete geçimiş olacak. Nükleer santralin 60 yıllık bir ömrü olacak. Mersin Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santral RF-Türkiye ilişkilerinin stratejik alanını oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

RF'nun 20 milyar dolar yatırım yapacağı nükleer santralin proje uygulamasını Atomstroyexport, elektrik satış işlemlerini ise elektrik ihraç-ithalat şirketi Inter RAO UES gerçekleştirecek. RF hükümetinin onayladığı karara göre Rosenergoatom, Atomenergoremont ve Atomtekenergo şirketleri de koordinasyon, gelişim, operasyon ve yönetim işlerini yürütecek. Projenin yürütülmesi ile ilgili Türkiye'de kurulacak şirketin tescil işlemlerinin de önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor.

15 yıl elektrik alım garantisi


Inter RAO UES'in dışındaki şirketler devlet şirketi Rosatom'un bir parçası olarak çalışıyor. Inter RAO UES'un Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan (EPDK) elektrik üretim lisansı almasından sonraki 30 gün içinde, 4 ünite için sabit miktarlı elektriğin alınması amacıyla Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) ile elektrik satın alma anlaşması imzalaması gerekiyor.

Anlaşmaya göre, TETAŞ proje şirketinden santralde üretilmesi planlanan elektriğin ünite 1, ünite 2 için yüzde 70'ine ve ünite 3, ünite 4 için yüzde 30'una karşılık gelen sabit miktarlarını, her bir güç ünitesinin ticari işletmeye alınma tarihinden itibaren 15 yıl boyunca KDV hariç 12,35 ABD senti/kWh fiyattan satın almayı garanti edecek. (RR)
,
RF’da bir Türk vatandaş tecavüzden göz altına alındı

RF’nun güneyindeki Krasnodar kentinde bir Türk vatandaşın tecavüz suçundan göz altına alındığı kaydedildi. Türk vatandaşın bölgede bir şirkette çalıştığı da belirtildi. Soruşturma devam ettiği için emniyet güçleri, Türk vatandaşın kimliğini henüz açıklamıyor.

Krasnodar kentinde Rus güvenlik güçleri bir Türk vatandaşı tecavüz suçuyla ilgili göz altına aldı. Krosnodar bölgesinin yerel haber portalı Yugopolis.ru’ya konuşan RF Başsavcılığı Soruşturma Komisyonu Krasnodar kent savcısı Yevgeni Dubin, “40 yaşındaki Türk vatandaş bir genç bayana (26) tecavüz ettiği belirtiliyor. Yabancı vatandaş sözleşmeli olarak Krasnodar kentinde bir şirkette çalışıyor. Kendi kurbanını akşam saatlerinde kentin Paşkovski kasabasındaki bir sokakta takibe aldı. Daha sonra bayana saldırdı. Tecavüzün ardından Türk vatandaşın elinden kaçarak kurtulan bayan polise başvurdu. Bayan başına gelen olaylarla ilgili polise şikayette bulundu” dedi.

Türk vatandaşla ilgili dava açıldığı da gelen bilgiler arasında. Cihan’a konuşan Yugopolis.ru, “Soruşturma devam ediyor, ortada suçlama var ve güvenlik güçleri soruşturma sona ermeden Türk vatandaşın isminin açıklanmayacağını bize iletti” diye konuştu. (CHA)
,

Anatoli Serdyukov

RF ortak füze kalkanında yer almaya hazır

RF Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, Avrupa'nın güvenliği için inşa edilmesi planlanan ortak füze kalkanında yer almaya hazır olduklarını açıkladı. "Sorumluluğu paylaşmayı önerdik. RF projenin bir kısmında yer almaya hazır..." değerlendirmesinde bulunan Serdyukov, böylece füze kalkanında hedefin kim olduğuna yönelik soru işaretlerinin ortadan kalkacağını söyledi.

Washignton ile Moskova arasında ilişkilerin gerilmesine neden olan füze kalkanında ortak çözüm bulunmaması durumunda RF, silahlanma yarışının yeniden başlamasından endişe ediyor. Vesti 24 televizyonuna konuşan Rus Bakan, "Bizim önerimizin kabul edileceğini umuyoruz. Bu ağırlığı olan bir teklif. Hem RF hem de NATO açısından avantajlı. Ortak füze kalkanının kurulması aynı zamanda mali ve askeri harcamaları da minimize edecek. RF'nun endişeleri de gideriliyor" dedi.

Avrupa'da ortak füze kalkanı kurulmasında başarısızlık olursa RF'nun karşı önlem alacağını da hatırlatan bakan, "RF'nun nükleer güç kapasitesinin gerilememesi için o zaman füze kalkanını aşabilecek şekilde yeni bir sistem üzerine çalışmak zorunda kalacağız" uyarısı yaptı. Serdyukov tarafların yeni bir anlaşma konusunda uzlaşı sağlamayı ve muhtemel tehditlerin üstesinden gelmek için yeni önlemler almak zorunda kalmamayı ümit ettiklerini belirtti.

NATO'nun RF'nu tehdit olarak görmemesini umut ediyoruz


WikiLeaks'de yayınlanan Amerikalı diplomatların Baltık ülkelerini RF'ya karşı korumak için gizli askeri birlik oluşturması ile ilgili açıklamalarını da değerlendiren Serdyukov, "Bunların gerçek olmamasını diliyoruz. RF'nun hemen sınırlarının dibinde kurulacak her türlü askeri varlıkla yakından ilgiliyiz... Herhangi bir ülke ya da blok tarafından böyle bir yapılanma olması durumunda bunun için gerekli önlemleri alırız" dedi.

Lizbon zirvesinde NATO'nun kabul ettiği stratejik konsept belgesinde RF'nu 'düşman ülke' olarak görmediğini ve 'önemli bir stratejik ortak' olarak tanımladığını hatırlatan bakan, "Biz bu belgeye bakıyoruz ve ilişkilerimizin pozitif yönde geliştiğini düşünüyoruz" tespitinde bulundu. (RIA)
,
ABD'nin 'notu' negatife çekilebilir

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, ABD Başkanı Barrack Obama ile Cumhuriyetçiler arasında vergi ve işsizlik yardımları konusunda varılan anlaşmanın ülkenin kredi notu görünümünün 2 yılda negatife çekilmesi ihtimalinin arttığını bildirdi.

Şirketin değerlendirmesinde anlaşmanın hükümetin mali durumuna yapacağı olumsuz etkinin büyüme oranına yapacağı olumlu etkiden daha fazla olacağı yorumu yapıldı. (AP)
,
Faizde indirime kesin gözle bakılıyor

Piyasalarda, perşembe günkü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizin düşürüleceğine kesin gözle bakılıyor.
Bazı analistler PPK'nın 25 baz puanlık sınırlı bir faiz indirimi yapacağı görüşünü paylaşırken, bazı analistler 50 baz puanlık indirimin sürpriz olmayacağını düşünüyor.

Geçen hafta MB Finansal İstikrar Raporu ile başlayıp TCMB Başkanı Yılmaz'ın açıklamaları ile pekişen faiz indirim ihtimali, TCMB Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın değerlendirmeleri ile teyit edilmiş oldu.

TCMB Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın politika faizinin düşürüleceği yorumları yapması, perşembe günü yapılacak olan PPK toplantısının önemini daha da artırdı.

Analistler, hafta yapılacak olan PPK toplantısında munzam karşılıklarının artırılacağı ve gecelik borçlanma faizinin düşürülme ihtimalinin güçlendiğini düşünüyor.

Goldman Sachs: 50 baz puan indirim akla yatkın
Goldman Sachs, TCMB'nin yoğunlaşan sermaye girişlerine ve genişleyen cari işlemler açığına yanıt olarak kısa vadeli faizleri indirebileceğinin sinyallerini vermekte olduğunu belirtti.

TCMB'nin gelişen olaylara vereceği reaksiyonun giderek daha az öngörülebilir hale gelmeye başladığına dikkat çeken Goldman Sachs, bu ortamda Banka'nın önümüzdeki aylarda politikayı nasıl yönlendireceğini öngörmenin çok zorlaştığını, ancak TCMB'nin önümüzdeki birkaç Para Politikası Kurulu toplantısında faizlerin 50 baz puan indirilmesi kararı almasının akla yatkın olduğunu düşünmeye başladıklarını vurguladı.

TCMB'nin bu faiz indirimine eş zamanlı olarak kısa vadeli mevduatlar için zorunlu karşılıkları agresif şekilde artırılabileceğini belirten Goldman Sachs, yurtiçi finansal şartlarda ciddi bir gevşemeden kaçınmak için zorunlu karşılıklarda bu artırımın 200 baz puan olabileceğini ifade etti.
JP Morgan: Bu hafta 50, Ocak'ta 50 baz puan indirim gelir

Daha önce gösterge faizin 2011 yılı son çeyreğe kadar değişmeyeceği tahminini dile getiren JP Morgan ise TCMB Başkan Yardımcısı Erdem Başcı'dan hafta sonu gelen açıklamaların ardından bugün yayınladığı raporda beklentisini değiştirdi. JP Morgan, perşembe günkü toplantıda faizlerin 50 baz puan ve Ocak ayında yapılacak toplantıda 50 baz puan dana indirilmesini beklediğini vurguladı.
JP Morgan ayrıca, TCMB'nin politika faizindeki indirim ile eş zamanlı olarak Aralık-Ekim döneminde TL cinsinden mevduatlar için zorunlu karşılık oranını 200 baz puan artırmasını beklediklerini, 100 baz puanlık bir zorunlu karşılık artırımının TL likiditesinde 4.3 milyar, yüzde 15 düşüş yaratacağını hesapladıklarını da belirtti.
Citigroup: Türkiye, aşırı ısınma gösteriyor
Öte yandan Citigroup, cari işlemler açığındaki hızlı genişlemeye işaret ederek, Türk ekonomisinin aşırı ısınma işaretleri göstermekte olduğunu belirtti.

Banka yaptığı açıklamada, 3. çeyrekte GSYH'da büyümenin beklenenden zayıf olmasına karşın, ekonomik büyümenin yılın tamamında güçlü olmaya devam ettiğini belirterek, "Bununla birlikte, ithalat eğilimli ve yabancı tasarruflara bağımlı hale gelen büyümenin yapısı konusunda giderek daha endişeli hale gelmekteyiz" ifadelerini kullandı.
Citigroup ayrıca Merkez Bankası ise cari düşük faiz oranlarını sürdürmenin giderek zorlaşacağını da savundu. (Dünya Gazetesi)