13 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Sergey Lavrov

KGAO ülkeleri barış koruma önlemleri konusunda anlaştı

RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Perşembe günkü açıklamasında, Kolektif Güvenlik Anlaşması Organizasyonu (KGAO) üyesi ülkelerin güvenlik ve dışişleri bakanlarının acil durumlar karşısında barışı koruma önlemleri konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

RIA Novosti ajansının haberine göre, Lavrov açıklamasında, “Antlaşma taslağında… barışı koruma önlemleri yalnızca KGAO ülkelerinde geçerli olamayacak, aynı zamanda BM Güvenli Konseyinin emri ve faaliyetleri doğrultusunda, oluşturulan güçler yine göreve hazır bulunacak” dedi.

Lavrov alınan kararların BDT zirvesinin onayına sunulacağını söyledi.

Dışişleri bakanı alınan kararın KGAO’yu acil durumlarda etkin kılabilmek için çok önemli olduğunun altını çizdi.

KGAO ülkeleri Ermenistan, Belarus, Özbekistan, RF, Tacikistan ve Kırgızistan’dan oluşurken İran, Hindistan, Moğolistan, Pakistan’da gözlemci olarak katıldı. (RR)
,

Vladimir Putin

Putin, çocuklar için piyano çaldı, şarkı söyledi

RF Başbakanı Vladimir Putin Cuma günü St.Petersburg’da kanserli çocuklar için düzenlenen hayır gecesine katıldı. Gecede dünyaca ünlü isimlerde vardı.



St.Petersburg’daki Buz Sarayı'nda düzenlenen gecede Sharon Stone, Kevin Costner, Monica Belucci, Vincent Cassel, Goldie Hawn, Kurt Russell, Paul Anka, Mickey Rourke, Alain Delon, Ornella Muti, Ingrid ve Gerard Depardieu gibi ünlüler yer aldı.



Gecede Putin piyano eşliğinde ‘Anavatan Nereden Başlar’ adlı Rus şarkısını söyledi sonrasında jazz sanatçılarına İngilizce şarkılarda eşlik etti.

Başbakan’ın performansı ayakta alkışlandı.



Geceden elde edilen para kanser merkezlerine kanser tedavisi için gerekli olan mühimmat, ilaç ve cihazları temin edebilmeleri için bağışlanacak.

Geceye katılan yıldızlar Moskova’daki çocuk hastanelerini, tıp merkezlerini ve yetimhaneleri ziyaret edecek çocuklarla konuşup hediyeler verecekler. (AP)
,

Elton John

Elton John, Moskova’da konser verecek

İngiliz pop-rock şarkıcısı Elton John web sitesinden yaptığı açıklamada 12 Aralık’ta Moskova Crocus konser salonunda bir konser vereceğini söyledi.

Konseri düzenleyen Melnitsa organizasyondan Yelena Maslova konserle iligli şunları söyledi, “Elton yeni bir şov için tekrar geliyor, konserde kendisine dünyaca ünlü davulcu Ray Cooper eşlik edecek. John’un eski ve yeni şarkılarından oluşacak konser yaklaşık iki buçuk saat sürecek”’

Maslova bütün biletlerin tükendiğini belirtirken, Elton John’un RF’da çok popüler olduğunu söyledi.

Dünyanın en önemli pop-rock müzisyenlerinden biri olan 63 yaşındaki Elton John Sovyetler Birliğinde konser veren ilk batılı müzisyen. 1979’da St.Petersburg’da ilk RF konserini veren John, RF’nu en son 2009 yılında ‘Kırmızı Piyano’ turnesi kapsamında ziyaret etmişti. John’un 1979’dan beri RF’nda verdiği konserleri 145.800’ün üzerinde dinleyici izledi. (RIA)
,

John McCain

Senatör McCain'den ilginç çıkış: Washington ve Moskova'nın çıkarları uyuşmuyor, yeni sayfa açamayız

McCain ABD yönetiminin RF ile ilişkilerde 'yeni sayfa açma' konusunda aşırı istekli olmamasını isteyen Amerikalı Senatör John McCain, RF ve ABD'nin ortak çıkar ve değerleri paylaşmadığını iddia etti.

2008'de gerçekleşen Başkanlık seçimlerinde ABD Başkanı Barack Obama'nın karşısında seçimleri kaybeden Cumhuriyetçi aday McCain Johns Hopkins Scholl'da yaptığı konuşmada, "Şu an RF ile ilişkilerde büyük oranda realizme ihtiyacımız var. Son dönemdeki tarihi ilişkilerimizi değerlendirdiğimizde, RF ve ABD'nin çıkarlarının farklılığını dikkate aldığımızda, hükümetlerimiz arasında ortak değerlerin yokluğu bunu gerektiriyor..." dedi.

Obama'nın 2009'da koltuğuna oturmasının ardından RF ve ABD ilişkilerinde yeni bir saya açılması için çalışmalara başladı. Bu çerçevede 10 Nisan 2010'da Obama ve RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev nükleer silahlarda indirim anlaşmasını imzaladı. Moskova anlaşmayı Duma'dan geçirmeye hazır olduğunu duyururken, Cumhuriyetçi senatörlerin tepkisi nedeni ile Washington anlaşmanın onaylanması sürecinde sıkıntılı günler yaşıyor.

Moskova'nın dürüst olmayan diplomatik ilişkileri nedeni ile her zaman 'ilişkileri sıfırlama ve yeni sayfa açma girişimlerinin" başarısızlıkla sonuçlandığını savunan McCain, "Bunun son örneği Ağustos ayında RF ve Gürcistan arasında yaşanan çatışma. Bu çatışma Moskova ve Washington'ın ortaklık ilişkilerini yeniden inşa etme kararından sadece dört ay sonra patlak verdi" hatırlatmasında bulundu.

RF ve ABD'nin Avrupa'ya kurulacak füze kalkanı ile ilgili görüş farklılıklarının sürdüğünü savunan McCain, RF'nun taktik nükleer silahlar açısından bölgede üstün olduğunu vurguladı. RF'nun zayıf insan hakları sicili, enerji piyasasını serbest piyasaya açmaması ve 'soğuk' iş ortamı nedeni ile de Washington'la önemli farklılıkları olduğunun altını çizdi. McCain, "RF'nu eskiden olduğu gibi süper güç olarak değil, mütevazı (orta büyülükte) bir güç olarak değerlendirmeliyiz. Abartılı bir şekilde işbirliğimizin başarılarından bahsetmeyi artık bir kenara bırakmalıyız" eleştirisi getirdi.

RF'ya karşı sert tutumu ile bilinen McCain, RF Başbakanı Vladimir Putin'i daha önce de "diktatör" olmakla suçlamıştı. Gürcistan savaşında Tiflis'in yanında yer alan McCain, son günlerde RF'nun Dünya Ticaret Örgütü üyeliğinin gerçekleşmemesi için uluslararası topluma çağrıda bulunuyor.

McCain'in açıklamalarının WikiLeaks'den sızan NATO'nun Baltık ülkelerini RF'na karşı korumak için gizli birlik oluşturduğu yönündeki iddiaların ardından gelmesi dikkat çekti. WikiLeaks iddialarını değerlendiren RF Dışişleri Bakanı NATO'dan açıklama beklediklerini ifade etmiş; Lizbon'da stratejik ortaklık çağrısı yapılırken, bir yandan da Moskova'ya karşı gizli birliklerin kurulmasını ikircikli bir yaklaşım olarak değerlendirmişti. (WP)
,
Çin, büyürken enflasyonu dizginlemeye çalışacak

Çin hükümeti, önümüzdeki yıl bir yandan sağlıklı büyümeyi sürdürürken, bir yandan da enflasyonu dizginlemeye çalışacak.

Başkanlığını Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao'nun yürüttüğü yıllık Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı sonrasında yapılan açıklamada, gelecek yıl "hafif gevşek" para politikasından "ihtiyatlı" para politikasına geçilmesi kararına vurgu yapıldı.

Resmi Şinhua ajansında yer alan açıklamada, önceliğin, sağlam ve görece hızlı ekonomik büyüme ile enflasyon beklentileri yönetiminin aktif şekilde ele alınması olduğu belirtildi.
Açıklamada, stratejik ekonomik yeniden yapılandırmanın hızlandırılacağı ve fiyat hareketlerinin istikrara kavuşturulmasının, önemli bir pozisyon sağlayacağı ifade edildi. (AP)
,
Türkiye, benzinde vergi rekortmeni

Maliye Bakanlığınca hazırlanan "Ekonomik Veriler" kitapçığındaki verilere göre, 28 Avrupa ülkesi içinde benzin ve motorin fiyatının en yüksek seviyede seyrettiği Türkiye, benzinde vergi rekortmeni, motorinde ise ikinci sırada bulunuyor.
"Ekonomik Veriler-Kasım 2010" kitapçığından derlenilen verilere göre, 97 oktan l litre benzinin fiyatının 4 liraya ulaştığı Türkiye'de, akaryakıt ürünlerinden yüksek oran ve miktarlarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) alınıyor.

22 Kasım 2010 tarihinde geçerli olan fiyat ve döviz kurları baz alınarak yapılan hesaplamalara göre, Türkiye, 28 Avrupa ülkesi içinde benzin ve motorini en pahalı satan ülke durumunda bulunuyor.
Söz konusu tarihte Türkiye'deki benzin fiyatı 1,9 Euro düzeyinde bulunurken, 1 litre benzinden alınan ÖTV ve KDV ise 1,2 Euro'ya ulaşıyor. ÖTV ve KDV, satış fiyatının da yüzde 66,8'ini oluşturuyor.
Benzin fiyatında ve vergi yükünde Türkiye'nin hemen ardında Yunanistan yer alıyor. Bu ülkede benzin fiyatı 1,5 Euro, benzinden alınan vergilerin toplamı 1 Euro, vergilerin satış fiyatı içindeki payı da yüzde 63,9 şeklinde hesaplanıyor.

1 litre benzindeki vergi yükü sıralamasında Türkiye ve Yunanistan'ı İngiltere, Hollanda, İsveç, Almanya, Belçika, Finlandiya ve Fransa takip ediyor. Bu ülkelerde benzin fiyatındaki vergi yükü, yüzde 61,1 ile yüzde 63,9 arasında değişiyor.

Benzin fiyatının 1 Euro dolaylarına düştüğü Romanya'da benzindeki vergilerin satış fiyatına oranı yüzde 51,4, Bulgaristan'da yüzde 50,5, Letonya'da ise yüzde 50,3 seviyesinde kalıyor.

Motorinde ikinci sıradayız

Avrupa'da motorin fiyatında da zirvede bulunan Türkiye, fiyat içindeki vergi payı bakımından ise İngiltere'nin ardında yer alıyor.

İngiltere'de 1,4 Euro olan 1 litre motorinden 0,9 Euro ÖTV ve KDV alınıyor ve vergiler, satış fiyatının yüzde 62,4'ünü meydana getiriyor.

Türkiye'de ise 1,5 euroya satılan 1 litre motorin için vatandaşın cebinden vergi olarak 0,9 Euro çıkıyor ve satış fiyatının yüzde 56,5'i vergi geliri olarak Hazineye aktarılıyor.

Diğer Avrupa ülkelerinde ise motorinin satış fiyatı 1 Euro ile 1,3 Euro arasında değişiyor. Fiyatın içindeki vergi payı da, yüzde 43,4 ile yüzde 55,7 arasında seyrediyor.

Almanya'da 0,7 Euro vergisi bulunan 1 litre motorin 1,2 Euro'ya satılıyor, satış fiyatının yüzde 54'ü vergiye gidiyor. Yunanistan'da, 1,3 Euro'ya satılan motorinde 0,7 Euro vergi yükü bulunuyor ve verginin satış fiyatı içindeki payı yüzde 51 olarak belirleniyor. Bulgaristan'da 1 Euro'ya satılan motorindeki vergi yükü 0,5 Euro, verginin fiyat içindeki payı yüzde 46,6, İspanya'da 1,1 Euro'ya satılan motorindeki vergi yükü 0,5 Euro, verginin fiyat içindeki oranı yüzde 45,7, Lüksembourg'da ise 1 Euro'ya satılan motorindeki vergi yükü 0,4 Euro, satış fiyatındaki vergi yükü de yüzde 43,4 olarak ölçülüyor. (Dünya Gazetesi)
,
Eğitime kar arası verildi

Kastamonu'da yoğun kar yağışı nedeniyle 8 ilçedeki tüm okullar ile kent merkezinde taşımalı sistemle eğitim veren ilköğretim okullarında bir gün eğitime ara verildi. Samsun'un bazı ilçelerinde de kar yağışı nedeniyle ilköğretim okulları ve liselerde bir ile 3 gün süreyle eğitim öğretime ara verildi.
Kastamonu Valiliği Kriz Masasından yapılan yazılı açıklamada, il genelinde 314 köy yolunun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandığı, Şenpazar, Doğanyurt, İhsangazi, İnebolu, Araç, Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin ilçe merkezleri dahil toplam 448 köye, enerji nakil hatlarında meydana gelen arızalar sonucu elektrik verilemediği duyuruldu.

Açıklamada, Kastamonu merkezde taşımalı sistemle eğitim veren ilköğretim okulları ile Şenpazar, Çatalzeytin, Bozkurt, Abana, İnebolu, Doğanyurt, İhsangazi ve Araç ilçelerindeki tüm okullarda eğitime 1 gün ara verildiği kaydedildi.
Samsun'da devam eden olumsuz hava koşulları nedeniyle toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu mevcut durumu değerlendirdi.

Kurul, Havza ve Vezirköprü'de birer gün, Kavak ve Asarcık'ta 2'şer gün, Ladik ilçesinde ise 3 gün süreyle ilköğretim ve orta öğretim okullarında eğitim öğretime ara verilmesini kararlaştırdı.
Bu arada 299'a ulaşan kapalı köy yolunun açılması için yürütülen çalışmaların aralıksız devam ettiği bildirildi. (AA)
,
TOKİ, alt gelir grubu için şartlarını yeniden belirledi

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ülke geneli ekonomik koşullarını dikkate alarak, alt gelir grubu ve yoksul vatandaşlara yönelik konut satışlarında başvuru şartlarını yeniden belirledi.

İdare, alt gelir grubuna yönelik konutlarda azami aile geliri sınırını net iki bin liradan 2600 liraya, İstanbul'daki projeler için ise 2 bin 500 liradan 3 bin 100 liraya çıkardı. Azami hane gelirinin belirlenen tutarların altında olduğunu belgeleyenler, alt gelir grubuna yönelik konut projelerine başvurabilecek.

Alt gelir grubundaki vatandaşlara yönelik projelere başvuru yapılabilmesi için, vatandaşların, projenin bulunduğu il-ilçe sınırları içerisinde 1 yıldan az olmamak koşulu ile ikamet ediyor veya projenin bulunduğu il veya ilçe nüfusuna kayıtlı olma gerekiyor. Şehit Aileleri, Maluller ile Dul ve Yetimleri kategorisinde başvuracaklarda ise en az 5 yıllık süre aranacak.

Bu kişilerin, 25 yaş ve üzerinde, daha önce TOKİ'den konut satın almamış veya konut kredisi kullanmamış olması, kendisine eşine ve/veya velayeti altındaki çocuklara ait tapuda kayıtlı bağımsız herhangi bir gayrimenkulun olmaması gerekiyor. Şehit aileleri, maluller ile dul ve yetimleri için bu şartlar dikkate alınmıyor. Eşi vefat etmiş olan çocuklu dul bayanlarda 25 yaş şartı aranmıyor.
Başvuru şartları uyarınca, alt gelir grubuna yönelik konutlara başvuracakların azim aylık hane halkı geliri, net 2 bin 600 lira olarak belirlendi. Başvuru sahibinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin en fazla 2 bin 600 olması gerekiyor. İstanbul'daki projelerde, azami aile gelir şartı 3 bin 100 lira olarak uygulanacak.

Söz konusu başvuru şartlarına sahip olanların başvuruları, "Şehit Aileleri, Maluller ile Dul ve Yetimleri", "Kore Gazisi, Kıbrıs ve Vatani Hizmet Gazileri", "En az yüzde 50 özürlü vatandaşlar", "Diğer alıcı adayları" olmak üzere 4 kategoride kabul edilecek.

Başvuru sahiplerinin, gelir ve durumlarını, belgelendirmeleri gerekiyor.  (AA)