11 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Moskova'dan, Fransa ve İspanya'nın Afganistan'a geçişine onay çıktı

RF parlamentosunun alt kanadı Duma, Fransa ve İspanya'nın Afganistan'daki askeri faaliyetleri için RF'nu geçiş ülkesi olarak kullanmasını öngören anlaşmayı onayladı.

RF parlamenterlerin bugün kabul ettiği anlaşmaya göre, Fransa ve İspanya Afganistan'a asker, silah, araç parçaları ve diğer malzemeleri RF toprakları üzerinden gönderebilecek.

Duma'da bugün yapılan oylamada anlaşma 57'ye karşı 345 milletvekilinin evet oyuyla kabul edildi.

ABD ve Almanya da RF ile benzer bir anlaşma imzalamıştı. İtalya ve İsveç'in de RF ile yakın zamanda benzer bir geçiş anlaşması imzalaması bekleniyor.

RF Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandır Gruşko daha önce yaptığı açıklamada, RF'ndan geçecek tüm kargoların kontrol edileceğini söylemişti. (AA)
,

Nursultan Nazarbayev

BDT zirvesinde 'Serbest Ticaret Bölgesi'nde mutabakat sağlandı

RF'nun başkenti Moskova'da eski Sovyet ülkelerinin yer aldığı Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) zirveleri gerçekleşti. RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in ev sahipliği yaptığı BDT zirvesine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan katıldı.

Moldova'da gerçekleşen seçimler nedeni ile bu ülkeden Başbakan Yardımcısı Valeriy Lazer ve Türkmenistan'ı temsilen de Başbakan Yardımcısı Nazarkuli Şakuliyev zirvede yer aldı. Gürcistan'ın 2009'da örgütten ayrıldığı birlik, ekonomik alanda işbirliğinin geliştirilmesi ve 'Serbest Ticaret Bölgesi'nin (STB) kurulması konusunda mutabakat sağladı. İlgili anlaşmayı taraflar 20 Aralık'a kadar imzalayacak. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana sorunlu toplanan örgütün ilk kez en yüksek katılımla ortak hedef etrafında toplanabildiğine dikkat çekiliyor.

Dönem başkanlığını devrelacak Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman'la birlikte ortak bir basın toplantısı düzenleyen Medvedev, 2010 yılının BDT açısından çok verimli geçtiğini ve STB'nin oluşumu ile ilgili anlaşmayı imzalayacaklarını belirtti. Ekonomik ilişkiler açısından yeterli ilerleme sağlanamadığı eleştirisi getiren Medvedev, "İnsani ve kültürel ilişkiler açısından çok başarılı idi. Ortak tarihimiz ve kültürel değerlerimiz bizi birleştiriyor" tespitinde bulundu.

Gürcistan bölgedeki gelişmelerden mahrum


Bölgede başkaca bir örgüt olmadığını ve olamayacağını vurgulayan RF lideri Gürcistan'ın örgüt bünyesindeki imkanlardan yararlanmasının imkansız hale geldiğini söyledi. "Gürcistan'ın tüm bölge ülkeleri ile eş zamanlı olarak iletişim kurması mümkün değil" tespitinde bulunan Medvedev, bir kısım anlaşmalar örgüt üyesi ülkelerin ortak gelişimine önemli katkı sağladığını ifade etti.

8 Aralık 1991'de kurulan BDT'nin dönem başkanlığını RF sürdürüyordu. Önümüzdeki yıl gayrı resmi toplantı Moskova'da planlanırken, Eylül ayında gerçekleşecek resmi BDT devlet başkanları zirvesi Duşanbe'de yapılacak. (RR)
,
Elektrikli otomobiller 2011'de Türkiye yollarında olacak

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, Bursa'daki Renault fabrikalarında üretilmeye başlanan elektrikli otomobillerin, gelecek yıl içinde ihraç edilmeye başlanacağını, otomobillerin gelecek yılın sonuna doğru da Türkiye'deki yollarda seyir halinde olacağını bildirdi.

Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, komisyonun daveti üzerine Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar'ın elektrikli otomobil üretimi konusundaki çalışmaları komisyondaki milletvekillerine anlattığını belirtti.

Azami hızı 135 kilometre olacak otomobillerin, dolu aküyle 160 kilometre yol alabileceğini belirten Çelik, şunları kaydetti:

''Bursa'daki Renault fabrikalarında üretilmeye başlanan elektrikli otomobil, 2011 yılı içinde ihraç edilmeye başlanacak. 2011 yıl sonuna doğru da yurdumuzdaki yollar da seyir halinde olacak. Otomobil ev veya iş yerinde bir ara kabloyla şarj edilebilecek. İhtiyaç halinde 30 dakika sürede de hızlı şarj yapma noktalarında şarj edilebilecek. Egzoz emisyonu olmayan, gürültü nispeti çok düşük olan bu otomobiller çevre hassasiyeti ve düşük enerji maliyetiyle önem kazanıyor. Yoğun şehir içi kullanımı için oldukça ekonomik olduğu ifade edilen bu otomobiller dünyayla aynı zamanda yaptığımız teknolojik bir üretim olarak ülkemiz adına başarılı bir çalışmadır. İçindeki bilgisayarlarla akü şarj seviyesi, yetecek kilometresi ve şarj yerini de bildiren otomobil için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve belediyeler gerekli altyapı ve mevzuat çalışmalarını yürütmekteler.''

2011 yılının elektrikli otomobillerin Türkiye'de yollarda dolaştığı yıl olacağını ifade eden Çelik, hükümetin elektrikli otomobiller için destek ve teşvikler konusunda çalışma yaptığını bildirdi.
Türkiye'nin AR-GE ve teknoloji üretim alanı olarak dünyadaki saygın yerini aldığını ve sağlamlaştırdığına dikkati çeken Çelik, açıklamasında ''Her şey Türkiye için' diyoruz ve yapıyoruz'' ifadesini kullandı. (AA)
,
Kasaplık koyun da ithal edilecek

Önceden sadece kasaplık sığır ve kurbanlık koyun ithalatına izin verilirken, kuzu-koyun eti fiyatlarındaki artış dikkate alınarak, kasaplık koyun ithalatı için de kontrol belgesi düzenlenmeye başlandı.

Edinilen bilgiye göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, geçen haftadan itibaren kasaplık koyun ithalatı için de kontrol belgesi düzenlemeye başladı. İthalata ilişkin teknik şartname uyarınca, kasaplık koyun ithalatı, hayvancılık konusunda faaliyet gösteren kişiler veya firmalar tarafından yapılabilecek. İthal edilecek kasaplık koyunlar, fiili ithalat sonrası ya doğrudan kesime ya da ithalatçının işletmesinde veya anlaşma yapmış olduğu işletmede en fazla 15 gün bekletildikten sonra kesime sevk edilecek.
İthalat, ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç), Uruguay, Arjantin (Corrientes ve Misiones bölgeleri hariç), Yeni Zelanda, Avustralya, İzlanda, Norveç, Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Yunanistan (Kilkis, Pella, Thessaloniki, Serres bölgeleri hariç) ve Bulgaristan'dan (Lovec bölgesi hariç) yapılabilecek.

İthal edilecek canlı kasaplık koyunlar, en fazla 24 aylık, erkek, kültür ırkı veya bunların melezleri olacak. Hayvanlar kendi ırk özelliklerini taşıyacak ve herhangi bir fiziki kusur (ayak, göz, kulak, kuyruk vb.) bulunmayacak. Sağlık muayenesi ve kontrolden geçirilmeyen hiçbir hayvanın ithalatına izin verilmeyecek. Hayvanlara, herhangi bir stilben veya tirostatik madde ile tedavi veya zooteknik uygulama dışında başka amaçlara yönelik östrojenik, androjenik, gestajenik veya b-agonist maddelerin uygulaması yapılmamış olacak. Hayvan üzerinde tanımlamayı sağlayan kulak küpesi veya microchip bulunacak.

İthalat izni için kontrol belgesi başvuruları, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne yapılacak ve başvuru sırasında, mevzuatta belirtilen evraklara ek olarak, koyunların direkt kesime sevk edileceği durumlarda kombina veya birinci sınıf kesimhaneye ait çalışma izin belgesi, kombina veya 1. sınıf kesimhaneyle ithalatçı arasında yapılmış noter onaylı sözleşme örneği istenecek.
Koyunların ithalatçının işletmesinde bekletildikten sonra kesime sevk edilmeleri durumunda, tarım il-ilçe müdürlüklerinden onaylı işletme tescil ve işletme uygunluk belgeleri aranacak.

İthal edilecek koyunları bakanlık veterinerleri seçecek


İthal edilecek kasaplık koyunların seçimi, bakanlıkça görevlendirilecek 2 veteriner hekimden oluşan heyet tarafından ihracatçı ülkede yapılacak. İthalatçı firma, heyet talebi ile ilgili bakanlığa başvuru dilekçesi verecek.

Bakanlık il/ilçe müdürlüklerinin bilgisi altında kesilecek olan hayvanların kesim raporları, ikinci bir kontrol belgesi başvurusu sırasında ibraz edilecek, ibraz edilmemesi durumunda ikinci bir kontrol belgesi verilmeyecek.

İthal edilecek koyunların ihracatçı ülke topraklarında doğup büyümüş olmaları gerekiyor. Bakanlık Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünce kasaplık koyunların ithalatı için talep edilen Veteriner Sağlık Sertifikası, ihracatçı ülke resmi veteriner servisi tarafından onaylanıp, ihracatçı ülke resmi veteriner hekimi tarafından imzalanacak.

Veteriner Sağlık Sertifikasında belirtilmemiş ise sağlık sertifikasına ek olarak ''İhracatçı ülkede, koyun ve keçi türü hayvanlar için 96/23/EC sayılı canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde belirli maddeler ile bunların kalıntılarının izlenmesi için alınacak önlemlere ilişkin Avrupa Birliği Konsey Direktifine göre kalıntı izleme programı yürütülmektedir ve ihraç edilecek hayvanlara son 30 gün içerisinde herhangi bir antibiyotik ve hormon uygulaması yapılmamıştır'' şeklinde ihracatçı ülke resmi otoritesinin düzenlediği ek beyan ibraz edilecek.

Seçimi yapılan hayvan miktarı kadar yükleme yapılacak

ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç), Brezilya (Parana bölgesi hariç), Uruguay, Arjantin (Corrientes ve Misiones bölgeleri hariç), Şili, Yeni Zelanda, Avustralya, İzlanda, Norveç, Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Finlandiya (Northern Ostrobothnia Bölgesi hariç), İsveç (Vastmanland Bölgesi hariç), Yunanistan'dan (Kilkis, Pella, Thessaloniki ve Serres Bölgeleri hariç) kasaplık ve besilik sığır ithalatına izin veriyor. (Dünya Gazetesi)
,

Fazıl Şenel

"Doğalgaza zam düşünmüyoruz"

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürü Fazıl Şenel, doğalgaza 25 aydan bu yana zam yapılmadığını belirterek, ''bu yılı da zamsız geçirmeyi planlıyoruz'' dedi.

Şenel, Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Salonu'nda verdiği ''Türkiye'deki Enerji Politikaları'' konulu konferanstan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BOTAŞ'ın doğalgaza en son 1 Kasım 2008'de zam yaptığını, 2-3 defa da fiyatları indirdiğini vurgulayan Şenel, şunları kaydetti:

''Doğalgaza 25 aydır zam yapmıyoruz, bu yılı da zamsız geçirmeyi planlıyoruz. Ancak bu, zam yapılmayacağı anlamına gelmez. 2011 yılıyla ilgili mutlaka değişen şartları da göz önünde bulunduracağız ama bizim için öncelik vatandaşımız ve sanayicimizdir. Elimizden geldiğince zam yapmamaya çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte zam yapmamızı gerektiren durum olursa ona göre davranırız. Geleceği tahmin etmemiz zor. Yurt dışından petrol aldığımız ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Onlardan Türkiye'de doğalgazın kullanımının yaygınlaşması konusunda yardım etmelerini istiyoruz.''

2011 hedefleri


Şenel, 2011'de ciddi yatırım planları olduğuna da işaret ederek, özellikle doğalgazın ulaşacağı yeni illere yatırımların devam edeceğini, 75 kente 2011 ile 2012 yıllarında ulaşılacağını söyledi. BOTAŞ Genel Müdürü Şenel, şu bilgileri verdi:

''Sanayicilerimizin tesislerine doğalgaz vermeyi sürdüreceğiz. Doğalgaz isteyen bazı bölgeler ve büyük ilçelerimiz var. Bu konuda yerel dağıtım firmalarıyla konuşarak doğalgazın arzı konusunda yardımcı olmaya çalışacağız. Bizim büyük uluslararası projelerimiz var. Bu projelerle Türk insanına ve sanayicimize katkı sağlıyoruz. 2011 yatırım bütçesi en büyük kurumlardan birisiyiz. Doğalgaz depolanması konusunda Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi inşası ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.''

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Özkan, konferansın ardından Şenel'e, tarihi konaklarıyla ünlü Safranbolu'nun genel görünümünün yer aldığı çerçeveli fotoğraf hediye etti. (AA)
,
ABD dış ticaret açığı geriledi

ABD'de ekim ayında dış ticaret açığı 38,7 milyar dolar oldu. Böylece, dış ticaret açığı ekim ayında aylık bazda son 9 ayın en düşük seviyesine gerilemiş oldu.

ABD mallarına olan büyüyen talep nedeniyle ABD'nin ihracatı da aylık bazda 2 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Ticaret Bakanlığının açıkladığı verilere göre, ekim ayında dış ticaret açığı 38,7 milyar dolar oldu. Eylül ayında ABD'nin dış ticaret açığı 44,6 milyar dolardı.

Ancak yıllık bazda bakıldığında dış ticaret açığının bu yıl hızla büyümesi ve 500 milyar doları aşması bekleniyor.

Ekim ayında Çin ve Meksika'ya yapılan rekor ihracatın da etkisiyle ihracat 158,7 milyar dolar olurken, ithalat 197,4 milyar dolara geriledi.

ABD'nin Çin ile olan ticaretinden doğan açık ise ekim ayında 27,8 milyar dolardan 25,5 milyar dolara geriledi.

Geçen yıl, finansal krizin etkisiyle ABD'nin dış ticaret açığı 374,9 milyar dolar olmuştu. (WP)