10 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
WikiLeaks'den sızanlar RF'nun NATO'ya güvenini yıktı; Moskova, ittifaktan açıklama bekliyor

RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov NATO'nun Baltık ülkelerine yönelik WikiLeaks'den sızan bilgilerle ilgili açıklama beklediklerini söyledi. ABD'li diplomatların konuşmalarında yer alan iddialarda NATO çatısı altında, Baltık ülkelerini RF'ya karşı korumak için ABD, Almanya, İngiltere ve Polonya askerlerinden oluşan gizli birlik oluşturduğu iddia edilmişti.

Moskova'da gerçekleşen Bağımsız Devletler Topluluğu Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından basına açıklamada bulunan Lavrov, "Gelecek yıl İkinci Dünya Savaşı'nın başlamasının 70'inci yılına girmiş oluyoruz. Savaşın hatıraları hiç bir zaman unutulmamalı... Ülkelerimizin büyük kayıplarını düşünerek bu tür trajedilerin bir daha tekrarlanmaması için çalışmalıyız" dedi.

WikiLeaks'den yayınlananların tamamını okumanın imkansız olduğuna değinen RF Dışişleri Bakanı, "İlginç bilgiler var... Bazen de çok ciddi soru işaretleri meydana getiriyor. RF'nun Baltık ülkelerine yönelik korumasına ilişkin iddialara özel bir dikkat verdik. Çünkü bu iddialar geçen yıl Aralık ayını kapsıyor. Ağustos 2008 savaşının ardından ilk kez bu tarihte RF-NATO Konseyi toplandı. Bir taraftan NATO bizimle ortaklık görüşmeleri yapıyor, diğer taraftan da bizden kendilerini korumak için kararlar alıyor" eleştirisi getirdi.

NATO'nun samimiyeti konusunda soru işaretleri var

Daha vahim olanının iddia edilen planların Lizbon zirvesinde kabul edildiğinin anlaşıldığına dikkat çeken Lavrov, "RF-NATO Konseyi'nin önemli toplantılarından biri olan Lizbon'da bu planın uygunluğunun kararlaştırıldığını düşünüyoruz. NATO liderleri, RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in de katıldığı toplantıda Moskova'yı stratejik ortak ilan etti. Burada NATO'nun samimiyeti konusunda soru işaretleri var... Bizimle açık bir şekilde ortaklığı konuşuyorlar. Kendi aralarına gizli bir kısım değerlendirmeler yapıyorlar. Biz o zaman bir kısım sorular sormak ve cevabını bekleme hakkına sahip olduğumuzu düşünüyorum..." tepkisini dile getirdi.

WikiLeaks'den yayınlanan belgelerle ilgili NATO henüz bir açıklama yapmadı.

Moskova'da sabah saatlerinde bir araya gelen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü ülkeleri savunma ve dışişleri bakanları toplantısında da örgüt ülkeleri iç sorunlara müdahalede bulunabilecek bir barış gücü oluşturulmasında karar aldı. Yeni barış gücü birliği Kırgızistan'da yaşanan sorunların benzerlerinin tekrarlanması durumunda müdahalede bulunabilecek. (RIA)
,
Borsa, banka hisseleriyle düştü

Borsada bugün banka hisseleri önderliğinde geri çekilme etkili oldu. İMKB, günü 1790 puan düşüşle 65.913 puandan tamamlarken, hisse senetlerinde ortalama yüzde 2.64 değer kaybı yaşandı. Gün sonunda 3 milyar 36.7 milyon liralık işlem hacmi oluştu.

İMKB hisse senetleri piyasası, iyimser görüntü içinde olan yurtdışı piyasalardan negatif yönlü ayrıştı. Özellikle ikinci seansta bankacılık sektörü hisselerine gelen satışlar, Bileşik Endeksi 65.545 puana kadar çekti. İMKB'de yaşanan hareket uzun soluklu olmayan kar satışı olarak değerlendirilirken, diğer yandan yılsonu olması nedeniyle yabancı yatırımcıların pozisyon kapama eğilimlerinin etkili olduğu da ifade ediliyor.

Bankacılık Endeksinde bugün yüzde 4’ü aşan düşüş gözlenirken, gün sonunda Yapı Kredi yüzde 6, İş Bankası C yüzde 5.9, Akbank yüzde 4.7, Halkbank yüzde 4.6, VakıfBank yüzde 3.8 ve Garanti yüzde 3.2 değer kaybı yaşadılar.

BDDK'nın bugün açıkladığı Ekim sonu göstergelerine göre; bankacılık sektörünün karı yüzde 7.6 artışla 18 milyar 719 milyon TL'ye ulaştı. Geçen yıl Ekim sonunda 17 milyar 392 milyon TL'lik kar elde eden sektör, son bir yıllık dönemde karını 1 milyar 327 TL artırmış oldu.

Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporunun faiz indirimi olasılığını gündeme getirmesinin yankıları dün özellikle faiz piyasasında hareketlilik yaratmıştı. MB Başkanı Yılmaz'ın "Sermaye girişlerinin güçlenerek enflasyon beklentilerini düşürmesi durumunda geçici faiz indirimleri gündeme gelebilir" değerlendirmesi yapmıştı.

Öte yandan faiz kanadında bugün daha sakin görünüm izlendi. Dün spot kapanışını yüzde 7.69 bileşikten yapan 8 Ağustos 2012 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz bugün yüzde 7.65 seviyesinde günü tamamladı.

Dolar, parite etkisiyle 1.51'e geldi


Güne sakin başlayan dolar kurunda ise yukarı yönlü hareket ağırlık kazandı. Euro/Dolar 1.3165 sent seviyesine kadar inerken, Dolar/TL 1.51 düzeyine yükseldi. Şu sıra parite 1.3195 sentten işlem görürken, bankalararası işlemlerde ise en iyi alış/satış 1.5070/1.5120 TL düzeyinde. (Dünya Gazetesi)
,

Aleksey Kudrin

Kudrin'den şok uyarı; petrolün varili 60 dolara düşebilir

RF Maliye Bakanı Aleksey Kudrin petrol varil fiyatlarının önümüzdeki üç yıl içinde 60 dolara kadar gerileyebileceğini, bunun da RF ekonomisi açısından çok olumsuz bir etkisi olacağı uyarısı yaptı. Deutsche Bank, JP Morgan ve Societe Generale ve Goldman Sachs'ın gelecek yıl petrol varil fiyatlarının 100 doları bulacağı yönündeki tahminlerinin ardından Kudrin'in tersi yöndeki uyarısı dikkat çekti.

Moskova'da düzenlenen konferansta açıklamada bulunan Kudrin, "Önümüzdeki üç yıl içinde petrol varil fiyatları 60 doların altına düşebilir. Bunu sektörle ilgili analizler ve tüm verilerin değerlendirmesinden çıkarıyorum" dedi.

Petrol ve doğalgaz gelirlerinin artmasının beklenmediğini ifade eden RF Maliye Bakanı, "Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 17'sini 2009'da petrol ve doğalgaz gelirleri oluşturdu. 2020'de bu oranın yüzde 13'e gerilemesini bekliyoruz. Sektörün aynı oranda katkı sağlaması devam etmeyebilir" ifadelerini kullandı.

Kriz öncesi dönemde Temmuz 2008’de 147,5 doları gören petrol varil fiyatları, gelecek yıl yeniden yükselişe geçeceği öngörülüyor. Goldman Sachs gelecek yıl petrol varil fiyatının 100 dolar, 2012’de de 110 dolar olacağı öngörüsünde bulunmuştu. Brent tipi ham petrolün varili 90,67 dolardan işlem görüyor.

2011’de Ural çıkışlı petrolün varilinin 75 dolar olacağını tahmin eden Moskova’ya göre, 2012’de de petrol varil fiyatları 78 dolara çıkacak. 1999’dan bu yana ilk kez bütçesinde açık veren RF, 2009’u yüzde 5,9 açıkla kapattı. 2010’da bütçede açığın yüzde 4,6’ya gerilemesi bekleniyor. (RIA)