09 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Tayyip Erdoğan

Erdoğan, Dünya Kupası'nın ev sahibi Rusya’yı kutladı, stad projeleri için Türk şirketlerini önerdi

[Erdoğan, Dünya Kupası'nın ev sahibi Rusya'yı kutladı, stad projeleri için Türk şirketlerini önerdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rus meslektaşı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. 2018 Dünya Kupası’nın ev sahibi Rusya’yı tebrik eden Erdoğan, stad projeleriyle Türk şirketlerinin de ilgilendiğini belirtti.

Rusya Başbakanlığı Basın Sözcüsü Dimitri Peskov’un yaptığı açıklamaya göre, telefon görüşmesinde Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler ele alındı. Daha önce Rusya’nın 2018 Dünya Kupası’nın ev sahibi olması nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’i kutlayan Erdoğan, Başbakan Putin’e de tebriklerini iletti.

Görüşmede, 2018’deki Dünya Kupası için hazırlıklara şimdiden başlayan Rusya’nın yapacağı stad projelerinde Türk şirketlerinin aktif rol alabileceğini vurgulayan Erdoğan’a, Putin destek görmekten memnuniyet duyacaklarını söyleyerek teşekkür etti. (RR)
,
Narenciye Rus kontrolüne takılıyor: 9 ton greyfurt Türkiye’ye geri gönderildi

greyfurtRusya, bu sefer dokuz tondan fazla greyfurtu geri gönderdi. Rus makamlar, Türkiye'den gelen greyfurtta aşırı “pestisit hormonu” bulduğunu açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna sınırı Belgorod Gümrük Kapısı’nda Türkiye’den getirilen dokuz tondan fazla greyfurtun gümrükten giriş yapılmasına izin verilmedi. Cihan’a konuşan Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Basın Sözcüsü Aleksey Alekseyenko, “Rosselhoznadzor Belgorod Bölge yetkilileri 7 Aralık’ta Türkiye’den getirilen dokuz ton 250 kilogram greyfurt üzerinde özel sağlık taraması yaptı. Kuruma bağlı FGU “Belgorodskaya Mejoblastnaya Veterinarnaya” adlı laboratuvarda yapılan araştırmada Türk greyfurtunda hormon düzeyinin yüksek olduğu tespit edildi.

Bu ürünlerde Rusya’nın belirlediği hormon düzeyini 40 misli daha fazla çıktı. Hormon ayrıca Avrupa normlarının da üzerinde idi: yaklaşık 6 kat fazla. Kurum olarak bu düzeyde hormonun çok tehlikeli olduğuna karar verdik. Bu gerekçeyle dokuz ton 250 kilogram greyfurtun Rusya Federasyonu’a sokulmaması ve Türkiye’ye geri gönderilmesi hususunda karar aldık” dedi

Rusya, Türkiye ile sorunu görüşmek istiyor


Kasım ayında toplam 50 ton mandalina ve 24,5 ton portakalın Akdeniz sineği gerekçesiyle geri gönderildiğini hatırlatan Alekseyenko geçen hafta yaptığı değerlendirmelerde de, Türk yetkililerle konunun bir kaz daha masaya yatırılması gerektiğini söylemişti. Alekseyonko şu çağrıda bulunmuştu: "2008 yılında varılan ikili mutabakat ve yapılan sözleşmelere rağmen, Türkiye’den getirilen meyve ve sebzelerde zaman zaman böyle sorunlar yaşıyoruz. Dolayısıyla bu sorunların giderilebilmesi için tekrar Türk meslektaşlarımızla yapıcı bir diyaloga ihtiyacımız var." (AA)
,
LC Waikiki Rusya’da 50 mağaza açıyor

WaikikiTürk çocuk ve gençlere yönelik tekstil ürünleri üreten LC Waikiki Rusya’nın St.Petersburg kentinde ilk mağazasını açıyor. Türk markası önümüzdeki beş yılda Rusya Federasyonu’nda yaklaşık 50 mağaza açmayı hedefliyor.

Kentin Moskovski Vokzal semtindeki Galeriya ticaret merkezinde faaliyete geçecek ilk mağaza bin 400 metrakerelik bir alanda müşterilerine hizmet verecek. Mağazanın resmi açılış töreni 25 Aralık’ta yapılması planlanıyor.

1985 yılında Fransa’da kurulan şirketi 1990’lı yılların ortalarında Türk iş adamları satın aldı. Rus basınında çıkan haberlere göre, firmanın Türkiye’de yaklaşık 250 mağazası faaliyet gösteriyor. Türkiye’de faal olan mağazaların toplam alanı ise 200 bin metrekare.

Rus RBK gazetesine konuşan finans hizmetleri ve gayrimenkul şirketi Jones Lang LaSalle sorumlusu Anna Nikandrova, Türk şirketinin dünya piyasasında çocuk ve genç giyiminde altıncı sırada olduğunu açıkladı. (CHA)
,

Sergey İgnatiyev

Ruble iki yıl sonra serbest dalgalanacak; Rusya 2011'de yüzde 5 büyüyecek

Uluslararası rezerv kuru olarak dolara alternatif geliştirmeye çalışan Moskova rublenin etkisini artırmak için çalışmalara hız veriyor. Çin'le karşılıklı olarak ticarette ruble ve yuan kullanılmasının önünü açan anlaşmayı parafe eden Moskova, rublenin serbest dalgalanması için de çalışmalara başladı.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Sergey İgnatiyev verdiği bilgide, "Biz serbest dalgalanma rejimine doğru gidiyoruz. Önümüzdeki iki yıl içinde bunu başarabileceğimize inanıyorum" dedi.

Rusya'nın 2011'da yüzde 5 büyüyeceğini tahmin ettiklerini ifade eden İgnatiyev, resmi olarak öngörülen yüzde 4,2'lik büyümenin üzerine çıkılacağını söyledi. Uluslararası araştırma kuruluşlarının verilerine göre de petrol fiyatları önümüzdeki yıl 100 doların üzerine çıkacak. Bu durumda Rusya önümüzdeki yıldan itibaren sıfır açıklı bütçe yapabilecek.

2010 için de yüzde 5 büyüme tahmin ettiklerini, ancak kurak geçen yaz, yangınlar ve sanayi üretiminde beklenen büyümenin gerçekleşmemesinin bu rakamın yüzde 3,8'da kalmasına neden olduğunu kaydetti. (AP)
,
Hazine nakit dengesi 11 ayda 22,6 milyar TL açık verdi

2010 yılı Kasım ayı Hazine nakit gerçekleşmelerine ilişkin geçici sonuçlar açıklandı.

2010 yılının Ocak-Kasım döneminde nakit bazda toplam 221,1 milyar TL gelir elde edilirken, 203,6 milyar TL faiz dışı harcama yapıldı ve

17,5 milyar TL faiz dışı fazla oluştu. Toplam 46 milyar TL faiz ödemesi ve 6 milyar TL Özelleştirme ve Fon gelirlerinden sonra Hazine nakit dengesi 22,6 milyar TL açık verdi.

Nakit dengesi Kasım'da 5,8 milyar TL fazla verdi


Kasım ayında nakit bazda toplam 30,1 milyar TL gelir elde edilirken, 19,5 milyar TL faiz dışı harcama yapıldı ve 10,6 milyar TL faiz dışı fazla oluştu. Toplam 5 milyar TL faiz ödemesi ve 0,2 Milyar TL Özelleştirme ve Fon gelirlerinden sonra Hazine nakit dengesi 5,8 milyar TL fazla verdi.

Kasım ayında, 249 milyon TL net dış borçlanma ve 3,3 milyar TL net iç borçlanma yapıldı ve net borçlanma 3,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, Hazine hesaplarında kur değişimlerinden kaynaklanan artış 52 milyon TL olurken, bu gelişmeler sonucunda, Kasım ayında Hazine hesapları net 9,4 milyar TL tutarında arttı. (Dünya Gazetesi)