04 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Suhum Flarmoni'de tanınmış Abhaz sanatçılar konser verdiler

Abhazya Devleti Filarmonisi’nde ulusal ve uluslar arası yarışmalarda derece kazanmış olan sanatçılar konser düzenlediler. Konsere katılan sanatçılar: Saida Agırba, Luda Tırkba, Laura Pasaniya, Amanda Hathva, Asida Mikaya, Milana Abşilava, amanda Gulia, Valentina Çoçeridze, Sariya Djopua, Avto Kondjariya, Milana Pipiya, Mzea ve Milana Elerdjiya.

Konsere ayrıca, Veronika Poliektova yönetimindeki NİKA çocuk dans gurubu ile 2009 yılı Tolyatti şehrinde düzenlenen uluslar arası break-dans festivalinde birincilik kazanan “Apsnı” break-dans ekipleri de katıldılar. İzleyiciler, özellikle konsere Ürdün’den ana vatanına dönen Evena Bgajba ve Türkiye’den ana vatanına dönen Tıjın Çurey’in şarkılarını büyük coşku ile karşıladılar.

Konseri Organize eden Nuri Kvarçiya, Apsnypress’e yaptığı açıklamada “Gitar ve flüt ile birlikte onların İngilizce ve Adige dilinde verdikleri konserden bütün seyirci etkilendi. Onlar ilk kez tarihi vatanlarında böyle büyük bir başarıyı elde ettiler” dedi. Konserin finansörlüğünü iş adamı Beslan Butba gerçekleştirdi. (Abhazyam.com)
,

Berlusconi
Medvedev

RF ve İtalya askeri müttefik oluyor; ortak tatbikat yapacaklar

RF ve İtalya arasında enerji ve ekonomik alanda artan işbirliği askeri alana da yansıdı. 2010'da toplam ticaret hacmi 40 milyar dolarlık rakamı yakalayan iki ülkenin kara ve deniz kuvvetleri önümüzdeki yıl ortak askeri tatbikat yapacak.

RF'nun modernizasyon yapılanmasına katkı sağlamaya hazırlanan Roma, RF'na çok amaçlı askeri zırhlı araç satışı da gerçekleştirecek. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi RF'nun Karadeniz kenti Soçi'de RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le bir araya geldi. Hükümetler arası toplantıların yapılmasının ardından basının karşısına çıkan liderler işbirliği mesajı verdi.

Ria Novosti'ye açıklamada bulunan RF Savunma Bakanlığı sözcüsü Irina Kovalçuk 2011'de iki ülkenin kara ve deniz kuvvetlerinin ortak bir askeri tatbikat yapacağını söyledi. Ortak askeri tatbikat kararı Soçi'de gerçekleşen RF-İtalya hükümetlerarası ortak istişare kurulu toplantısında alındı. Askeri tatbikatlara katılımlar ve takvimle ilgili açıklamalar daha sonra yapılacak.

RF Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov'da Soçi görüşmeleri çerçevesinde İtalyan meslektaşı Ignazio La Russa ile bir araya gelerek iki ülke askeri işbirliklerini masaya yatırdı. Serdyukov İtalyan yapımı on adet Lynx çok amaçlı zırhlı araç alımı yapacaklarını söyledi. Lynx'ler Afganistan ve Irak başta olmak üzere NATO misyonu çerçevesinde geniş bir alanda kullanılıyor.

RF enerji şirketi Inter Rao UES'le İtalyan Enel ortaklık memorandumu imzaladı. Ajans'a açıklamada bulunan Inter Rao yetkilisi, İtalyan ortakları ile yenilenebilir enerji, rüzgar enerjisi ve diğer enerji gelişim teknolojileri alanında işbirliği yapacaklarını belirtti. (AP)
,
Çalışanlara iyi haber, emeklilik yaşı düşüyor

RF'nda 65 olan emeklilik yaşı 60'a indirildi.

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada, RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in kamu hizmetlerinde değişiklikler öngören yasayı onayladığı belirtildi.

RF parlamentosunun alt kanadı Duma tarafından 17 Kasım ve Federasyon Konseyi tarafından da 24 Kasımda kabul edilen yasaya göre, kamu kurumlarında emeklilik yaşı 65'ten 60'a indiriliyor.

Yasaya göre kamu kurumlarında 60 yaşını dolduranların emeklilik hakkı kazanacağı ancak işverenin rızası olması halinde 60 yaşından sonra çalışmaya devam edebileceği belirtilirken, söz konusu kişilerin ancak 65 yaşına kadar çalışabileceği vurgulandı. (CHA)
,

Sergey Bagapş

Sergey Bagapş ülke yazarları ile görüştü

Abhazya cumhuriyeti devlet Başkanı 2 Aralık Perşembe günü ülkenin aydınları ile bir araya geldi. Devlet Başkanı, ülkenin tanınmış yazar, sanatçı ve aydınları ile Abhazya’nın iç ve dış politikalarının önemli konuları hakkında danışmak amacı ile toplantı yaptı. Sergey Bagapş “Aydınlar her zaman için ülkenin kaderinin belirlenmesinde aktif rol oynamışlardır” vurgulamasında bulundu.

Sergey Bagapş “Bazı basın organlarında Abhazya – RF arasında ki alanlardaki işbirliği konusunda açıkça olumsuz bir biçimde muhalefet yazıları yayınlandı. Belirtmek isterim ki aydınlarımız kullanmış oldukları cümlelerde ülkelerinin çıkarlarını ön planda tutmaları gerekir. Ben Abhazya halkının çoğunluğunun ve onların ülkesi hakkında ki iyi düşüncelerini biliyorum ve çalışmalarımı Abhazya devletinin canlandırılması amacı ile yapıyorum. Ve ben bazı insanların bu çalışmalara karşı iç politikada siyasi mücadele yapmak için kullandıklarını anlıyorum. Eğer bu kişiler bizim yerimizde bulunsa idi bizlerde onların yapmış oldukları çalışmalara hakkında benzer muhalefet yapardık” vurgulamasında bulundu.

Sergey Bagapş “Ancak, bizim aydınlarımızın bu konuda ki açık bir biçimde pozisyonlarını belirtmemesi, Abhazya2nın dostu olanlarda farklı bazı düşüncelere yol açmaktadır” dedi.

Abhazya Ulusal Yazarı Aleksei Gogua “Bu tür toplantıların yaşama geçirilmesi, devlet yönetimi ve toplum arasında ki mantık anlayışının güçlenmesine katkıda bulunmaktadır. Basında yayınlanan bazı konular toplum içerisinde bulunan gerçek duyguları yansıtmıyor. Bizim halkımızda hiçbir zaman RF karşıtı bir konum olmamıştır ve olmayacaktır. RF , uluslar arası büyük devletlere karşı halkımızın bağımsızlığını aktif bir biçimde nasıl savunduğunun testinden geçmiştir. Bu bizim halkımızda derin bir saygıya neden olmuştur” dedi.

Aleksi Gogua tarafından yapılan açıklamaya benzer görüşler, Yazar Nikolai Haşig, Abhazya Yazarlar Birliği Başkanı Muşni Lasuriya, Yazarlar Birliği Başkanı Terentiy Çaniya, Yazar Şolodiya Adcincal ve diğerleri tarafından belirtildi.

Yazar Daur Nackebia “Birtakım politikacılar ve gazeteciler, Devlet Başkanı ve ekibinin RF Federasyonu ile ilgili olarak yapmış oldukları çalışmalarda ulusal istemler konusunda zayıf kaldıkları konusunda endişelerini belirtiyorlar, bunun doğru olmadığını ortaya çıkarabilmek için açık olarak siyasi mücadele verebilirsiniz. RF Federasyonu’nun bizim bağımsızlığımızı tanıması ile ilgili bazı sorunların tümünü bizim devletimiz çözmüştür. Burada bu ilişkilerin tam aksine, sadece başlangıç olarak en önemlisi, hata yapmamak ve müttefikimizi yitirmemektir” dedi.

Yazar Gış Aspa “Sergey Bagapş, bugün 2005 devlet başkanlığı seçimlerden daha çok fazla halkın desteğine sahip bulunuyor, ülke halkının RF ile yapılan politik çalışmalar hakkındaki güveni yüksek derecede bulunuyor” dedi.

Toplantı sırasında devlet başkanı ile yazarlar arasında Abhaz dilinin geliştirilmesi ve diğer güncel konular hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Sergey Bagapş ile Yazarlar arasında yapılan toplantıya, Devlet Başkan Yardımcısı Aleksandr Ankvab, Devlet Başkanlığı Özel Kalem Müdürü Gregory Enik, Devlet güvenlik Konseyi sekreteri Otar Hesiya, Devlet Başkanlığı Özel Kalem Müdür Yardımcıları Zurab Kadjaya ve Vyacheslav Chirikba, Kültür Bakanı Nugzar Logua’da katıldılar. (Abhazyam.com)
,
Uzayda RF-ABD işbirliği: Roskosmos ile NASA ortak projeler için imza attı

RF'nun uzay ajansı (Roskosmos) ve ABD'nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) insanlı ve insansız uzay yolculuğu ortak projeleri için anlaşma imzaladı.

Roskosmos başkanı Aleksey Perminov basına yaptığı açıklamada Roskosmos'un NASA ile birlikte ortak projeler için anlaşma imzaladıklarını açıkladı. Perminov, “İşbirliği için farklı projeler düşündük. Aralarında asteroitlere uçuş, Lagrange noktasına uçuş, Ay üzerinde ve dünya yörüngesine yakın uzayda ortak çalışmalar gibi ortak araştırmalar bulunuyor” diye konuştu.

Roskosmos başkanı ayrıca önümüzdeki yıl için Phobos-Grunt uzay aracının uçuşunu gerçekleştirmesi için NASA'dan yardım talep ettiklerini belirtti.

Phobos-Grunt uzay aracının Mars'a ait aylardan birisi olan Phobos'a giderek toprak örnekleri alması ve dünyaya geri dönmesi amaçlanıyor. Misyonun Kasım 2011 yılında başlaması ve 330 gün sürmesi bekleniyor. (CHA)
,
RF'na Türkiye'den gelen narenciyede sorun devam ediyor: 27 ton mandalina daha geri gönderildi

RF Türkiye’den getirilen 27 ton mandalinayı Akdeniz sineği bulunduğu gerekçesiyle geri gönderdi. Rus ilgili makamlar, Türkiye’den getirilen meyve ve sebze ürünlerinde sorunların tekrarlanmaması için ikili görüşme çağrısı yaptı. RF Kasım ayında 23 ton mandalina ve 24,5 ton portakal, ayrıca geçen yıl da 200 bin tondan fazla mandalinayı aynı gerekçelerle Türkiye’ye iade etmişti.

RF’nun Karadeniz kıyısı Tuapse kent limanında Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) yetkilileri Türkiye’den getirilen toplam 27 ton mandalina üzerinde özel sağlık taraması yaptı. Cihan’a konuşan Rosselhoznadzor Basın Sözcüsü Aleksey Alekseyenko, “30 Kasım tarihinde Türkiye’den RF Tuapse limanına getirilen 27 ton mandalinayı kontrol ettik. Kuruma bağlı laboratuar ortamında yapılan araştırmada Türk mandalinada tehlikeli haşarat sayılan Akdeniz sineği tespit edildi. Bu gerekçeyle 27 ton mandalinanın RF’na sokulmamasına ve Türkiye’ye geri gönderilmesine karar verdik. Ürünün geri gönderilmesi için gerekli çalışmalar ve belge işlemleri tamamlanmak üzere” dedi.

Türk meslektaşlarımızı yapıcı diyaloga bekliyoruz

Rosselhoznadzor Sözcüsü Alekseyenko, Türkiye’ye tekrar yazı gönderdiklerini belirterek, “2008 yılında varılan ikili mutabakat ve yapılan sözleşmelere rağmen, Türkiye’den getirilen meyve ve sebzelerde zaman zaman böyle sorunlar yaşıyoruz. Dolayısıyla bu sorunların giderilebilmesi için tekrar Türk meslektaşlarımızla yapıcı bir diyaloga ihtiyacımız var” diye konuştu. (RR)
,
Tarım dışı istihdam kötü sürpriz yaptı

ABD'de kasım ayında tarım dışı istihdam beklentilerin altında 39 bin artarken, işsizlik oranı ise yüzde 9,8'e yükseldi.

Çalışma Bakanlığı, geçen ay tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalarak 39 bin arttığını açıkladı. Ekim ayında 151 bin olarak açıklanan tarım dışı istihdam ise 172 bine revize edildi. Geçen ay tarım dışı istihdamın 144 bin artması bekleniyordu.

Açıklamada, ekim ayında yüzde 9,6 olan işsizlik oranının ise kasım ayında yüzde 9,8'e çıktığı da belirtildi. Geçen ay işsizlik oranının değişmesi beklenmiyordu. Kasım ayında yüzde 9,8'e çıkan işsizlik oranı böylece yedi ayın en yüksek seviyesi oldu. ABD'de işsizlik oranı 19 aydır yüzde 9 seviyesinin üzerinde seyrediyor.

Ekim ayında 160 bin kişiye istihdam olanağı yaratan özel sektör, kasım ayında ise 50 bin kişiye istihdam sağladı. (WP)
,

Jean-Claude Trichet

Euro'nun güvenilir olduğunu görmem gerek

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean Claude Trichet, Euro Bölgesi'nin ortak para birimi Euro'nun krizde olmadığını ve güvenilir bir para birimi olduğunu görmek gerektiğini söyledi.

Trichet RTL Radyosuna yaptığı açıklamada, bazı Avrupa ülkelerinde bütçe krizi nedeniyle finansal istikrar problemi olduğuna dikkati çekerek, söz konusu ülkelere, bütçe açıklarını azaltmak için verdikleri taahhütleri yerine getirmeleri tavsiyesinde bulundu.

İstisnasız tüm Avrupa ülkesine mesajlarının aynı olduğunu ifade eden Trichet, gelecek yıl için öngörülen hedeflerin güvenilirliğini sağlayacak önlemler almaları gerektiğini belirtti. Trichet, bunun hem tasarruf sahipleri ve yatırımcıların güveni için elzem olduğunu hem de orta ve uzun vadede büyüme, istihdam yaratmak ve istikrar için önemli olduğunu vurguladı.

Trichet, fiyat istikrarının refah için gerekli olduğunu ancak yeterli olmadığını kaydederek, Euro Bölgesi ülkelerinde uygulanan tasarruf tedbirlerinin ülkeleri resesyona sürükleyeceğine inanmadığını da ifade etti. (AP)