01 Aralık 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Natalya Timakova

Kremlin: "WikiLeaks’ın ifşaatları hakkında yorum yapmaya değmez"

RF Devlet Başkanlığı Sekreteri Natalya Timakova yaptığı açıklamada, Pazartesi günü etik dışı bir şekilde RF’yla ile ilgili bilgilerin ifşa edildiği WikiLeaks sitesindeki belgelerin yoruma bile değmez olduğunu söyledi.

Timakova konuyla ilgili, “WikiLeaks’in belgelerinde ilginç hiçbir şey yok hakkında yorum yapmaya bile değmez” dedi.

Timakova, açıklamasında “kurgusal Hollywood kahramanları için yapılacak bir yorum yok” diyerek ABD büyükelçilerinin RF Başbakanı Vladimir Putin’i Batman’e RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’i ise Robin’e benzetmelerine atıfta bulundu.

Belgelerde eski KGB ajanı Putin’in otoriter imajına rağmen, aldığı kararların adı çıkmış Rus bürokrasisinin bataklığına saplandığı iddia edildi.

Sitede Şubat ayında Paris’te ABD Dışişleri Bakanı Robert Gates ve Fransız Dışişleri Bakanı Herve Morin arasında yapılan gizli görüşmelerde yer aldı. Belgelere göre Gates RF’nu açık sözlü bir üslupla: “'RF’nda demokrasi giderek kayboluyor ve hükümet ülkeyi gizli servisin kurduğu oligarşiyle yönetiyor” şeklinde tanımladı.

Gates ayrıca, Devlet Başkanı Medvedev’in Başbakan Putin’den çok daha pragmatik bir vizyona sahip olduğunu ve ülke yönetiminde çok küçük bir değişikliğin meydana geldiğini söyledi.

Belgelerde Putin’le İtalyan meslektaşı Silvio Berlusconi arasındaki yakınlaşmaya da dikkat çekildi. (RIA)
,

Murat Mercan

Türk parlamenterler, işbirliği ve diyaloğu geliştirmek için RF’nda

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyinin Başkan Yardımcısı Svetlena Orlova ile görüştü.

Rus "region.ru" internet sitesinde yayımlanan haberde, temaslarda bulunmak için Moskova'ya gelen Mercan başkanlığındaki TBMM heyetinin Orlova ile görüşmesinde, Türkiye-RF ilişkilerinin gelişmesinin ele alındığı kaydedildi.

Görüşmede, taraflar iki ülke parlamentoları arasındaki diyalogun ve çeşitli konularda ikili işbirliğinin geliştirilmesini arzu ettiklerini vurguladı.

Mercan, yaptığı konuşmada, Türkiye ve RF arasındaki ekonomik ve siyasal işbirliğinin yüksek seviyelerde olduğunu belirterek, iki ülkenin terörizmle mücadelede ve barışın sağlanması konularında çalışmaları genişletmesinin önemine dikkat çekti.

Orlova da yaptığı kısa açıklamada, kültürel işbirliğinin genişlemesinin önemine vurgu yaparak, Türk parlamenterleri gelecek yıl yapılacak "Demokrasi, Parlamenter Sistemin Geliştirilmesi ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Ülkeleri Vatandaşlarının Seçim Hakkının Geliştirilmesi", Nevski Ekoloji Kongresi'ne ve Baykal Ekonomik Forumu'na katılmaya davet etti.

Mercan başkanlığındaki TBMM heyetinde, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Dağı, AK Parti Kütahya Milletvekili Hüseyin Tuğcu, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Kul, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ve MHP Muğla Milletvekili Metin Ergun bulunuyor. (AA)
,
Zile’den RF’na tekstil ihracatı

Tokat’ın Zile ilçesinde yeni kurulan Nisa Tekstil firması ürettiği ürünleri RF’ya ihraç ediyor.

Üç ay önce kurulan Nisa Tekstil Müdürü Nizamettin Karakurt, yaptığı açıklamada, yaklaşık 600 ürün modeliyle çalıştıklarını söyledi. Karakurt, "Zile’den ürettiğimiz ürünleri İstanbul’daki şubemizden RF pazarına gönderiyoruz. Zile de üç ay önce kurduğumuz işletmemizde şu anda 30 işçi ile çalışmaktayız. Amacımız, işçi sayısını artırarak istihdama katkı sağlamak istiyoruz." dedi.

Eşiyle birlikte işletmeyi yönettiklerini söyleyen Karakurt, bayan dış giyimi üzerine faaliyette bulunduklarını, şu anda kalifiye elemanı bulmakta zorlandıklarını söyledi. Karakurt, şöyle dedi:

"Eşimle birlikte çalışıyoruz. Kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz, biz de aldığımız işçilere fabrikada işi öğretmeye çalışıyoruz. Sistemi tam oluşturduğumuzda verimimiz daha da yükselecektir. Ürünlerimizin kaliteli, çeşitli olmasından dolayı ihracatta sıkıntı yaşamıyoruz."

İşletmeyi ziyaret eden Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel de üretimde zorluklara karşılık bereket olduğunu söyledi. Vidinel, Zile'de istihdama katkıda bulundukları için işletme sahiplerine teşekkür ederek, "İlçemizde faaliyet göstermek isteyen bütün firma yetkililerine her türlü desteği vermeye hazırız." şeklinde konuştu. (RR)
,
 
Türk vatandaşı kaçak deri kürk getirirken yakalandı

RF’nun güneyindeki Krasnodar kent havaalanında gümrükten kaçak kürk ürünleri sokmaya çalışan bir Türk vatandaşı yakalandı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

RF Federal Gümrük Servisi Krasnodar Bölge Basın Sözcüsü Tatyana Burmistrova, İstanbul-Krasnodar sefer sayısıyla gelen bir Türk vatandaşın kaçak kürk ürünlerle yakalandığını belirtti.

Sözcü, “Türk vatandaş gümrük kontrolünden kaçak kürkleri geçirmeye çalışıyordu. Kendisine ait çantaların birinde 13 bayan kürkü bulundu. Kaçak ürünlere el konularak Krasnodar gümrüğü özel deposuna kaldırıldı” dedi.

Olayla ilgli soruşturma başlatıldı. (CHA)
,

Dimitri Medvedev

NATO'ya rest çekti

RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, NATO ile ortak bir füze kalkanı sistemi kurulması yolunda bir anlaşma olmazsa, yeni bir silahlanma yarışının başlayabileceği uyarısında bulundu.

Medvedev ulusa sesleniş konuşmasında, "Gelecek on yılda seçimimizi yapmalıyız, ya füze kalkanı konusunda bir anlaşmaya varacağız ve gerçek bir işbirliği mekanizması yaratacağız ya da eğer yapıcı bir anlaşmaya varamazsak, yeni bir silahlanma yarışı döngüsü başlar" dedi.

RF Devlet Başkanı Medvedev, başarısızlık durumunda, yeni vurucu güçlerin konuşlandırılması konusunda bir karar almak zorunda olduklarını da kaydetti. (AP)
,

Hayati Yazıcı

Memura toplu sözleşme hakkı geliyor

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, memura toplu sözleşme hakkını sağlayacak yasal düzenlemeyi genel seçimlerden önce Türkiye Büyük Millet Meclis'ten geçirmeyi planladıklarını bildirdi.

Yazıcı, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ın da katılımıyla gerçekleştirilen Kamu Danışma Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Toplantıda, toplu görüşmelerde yer alan ve değiştirilmesi düşünülen bazı konuların görüşüldüğünü belirten Yazıcı, şunları kaydetti:

''Hemen yarından itibaren memur sendikalarımız, hizmet kolunda temsil niteliğine haiz konfederasyonlar ikişer temsilci bildirecekler. Kamu işveren sendikaları ikişer temsilci bildirecek ve Devlet Personel Başkanlığının koordinesinde yasa taslağı çalışması yarından itibaren heyetler halinde sürdürülmeye başlanacak ve onlara talimatım ayın 10'una kadar bu çalışmalarını bitirmeleridir. Memura toplu sözleşme hakkını sağlayacak yasal düzenlemeyi genel seçimlerden önce Meclisten geçirmeyi planlıyoruz'' dedi.

"Değişiklik ya da yeni baştan bir kanun yapacağız"

Memur sendikaları ile Kamu İşveren Kurulu arasında Devlet Personel Başkanlığından da ilgili kişilerin katılımıyla bu senenin ikinci Danışma Kurulu Toplantısı'nı yaptıklarını belirten Yazıcı, toplantılarda, toplu görüşmelerde karara bağlanan, listelenen konuların gerçekleşmesi ve takip süreçlerinin gözden geçirildiğini söyledi.

Bugünkü toplantıda, 28 Ağustos 2010 tarihinde sonuçlandırılan toplu görüşme tutanağında yer alan toplam 40 maddenin ve ayrıca toplu görüşme tutanağında oransal artışlar, ek ödeme, aile yardımları ve sendika üyelik ödentisi gibi konuların gerçekleşme durumlarının gözden geçirildiğini kaydeden Yazıcı, şöyle devam etti:

''Memnuniyetle ifade etmek isterim ki bir sayılı listede yer alan konuların tamamı yasa çıkarılması gerekmekte olup... Bu konu daha önce Devlet Personel Başkanlığının çalışmaları çerçevesinde 657 sayılı kanunda düzenleme konusu yapılmış, Meclis'e sunulmuştu. Bu vesileyle ifade etmek isterim ki Meclis'e sunduğumuz 23 maddeden oluşan memurların hem çalışma düzenleri, memurlarla ilgili yıllardır vurgulanan ama pek verimli bir sonuç ortaya koymayan memur sicil düzeninin ortadan kaldırılması ve her kamu idaresinin bünyesindeki memurların performansını ölçmek konusunda ayrı bir düzenleme yapmasına fırsat verecek şekilde bir düzenleme içeren memur sicil dosyasının ne şekilde tutulacağına ilişkin düzenlemeler içeren, memurların izin ve özür izinlerinin ne şekilde gerçekleştirileceğine ilişkin bu alanları genişleten, özellikle kadın çalışanların, hamile kadınların gece vardiyalarında belli zamanlarda çalıştırılmasıyla ilgili düzenlemeler ile bütün bakanlıkları, kamu idarelerini ilgilendiren ve kamu personeli rejimi içerisinde yapmayı düşündüğümüz adaletsizlikleri giderme anlamında belki de bu ilk uygulamamız.

Uzmanlara ilişkin yaptığımız bu düzenlemeleri de içeren taslak Meclis'teydi. Bu torba kanun olarak nitelediğimiz Meclis'e sunulan tasarıya Meclis'te bulunan 657 sayılı kanunda değişiklik içerdiği 23 maddenin tamamını da bu torba kanuna tevcih ettik. İnşallah cuma günü komisyonda görüşülmesine başlanacak. Ve bütçe kanunu Meclis'ten görüşülmeden önce bu konulara ilişkin düzenlemelerin yasalaşmasını bekliyoruz. Toplu görüşmelerde yapmayı taahhüt ettiğimiz 1,2,3 sayılı listeler gözden geçirildi. Ve 5 ayrı listenin hemen tamamını bu yasanın çıkmasıyla yerine getirmiş olduğunu göreceğiz.''

Anayasa'da kamuda çalışanlara ilişkin önemli düzenlemeler yaptıklarını belirten Yazıcı, ''Anayasa değişikliği çerçevesinde bundan böyle memurların artık toplu görüşme değil toplu sözleşmeyle mali ve sosyal haklarının belirlenmesine ilişkin anayasa değişikliği de dikkate alınmak suretiyle 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda ya uyum değişikliği yapacağız ya da yeni baştan bir kanun yapacağız'' dedi.

Bakan Yazıcı, sendikalarla birlikte çalışmalar yaparak nihai bir metin oluşturacaklarını da bildirdi. (Dünya Gazetesi)
,
 
Hazine 3 ayda 13 ihale düzenleyecek

Hazine Müsteşarlığı, 2010 yılı Aralık ayında toplam 10 milyar liralık iç borç servisine karşılık 11,3 milyar lira, 2011'in Ocak ayında 28,6 milyar liralık iç borç servisine karşılık 23,5 milyar lira ve Şubat ayında 16,7 milyar liralık iç borç servisine karşılık 14 milyar lira iç borçlanmaya gidecek.

Hazine Müsteşarlığı'nın 2010 yılı Aralık ayı ile 2011 yılının Ocak ve Şubat aylarına ilişkin iç borçlanma stratejisi açıklandı.

Stratejiye göre, Aralık ayında toplam 10 milyar 22 milyon liralık iç borç ödemesinin 8 milyar 569 milyon lirası piyasaya yapılacak ödemelerin, 1 milyar 82 milyon lirası Merkez Bankasına, 371 milyon lirası kamu kurumlarına yapılan ihraçların geri ödemelerini içeriyor.

2011 yılının Ocak ayında 28 milyar 552 milyon lira ödeme planlanırken, bunun 25 milyar 249 milyon lirasını piyasaya yapılacak ödemeler, 3 milyar 303 milyon lirasını kamu kurumlarına yapılan ihraçların geri ödemeleri oluşturacak.

Yine 2011 yılının Şubat ayında 16 milyar 667 milyon lira iç borç ödemesi planlayan Hazine, 13 milyar 488 milyon lira piyasaya, 3 milyar 180 milyon lira kamu kurumlarına geri ödeme yapacak.

Bu arada Hazine, Aralık ayında 0,9 milyar lira, 2011 yılının Ocak ayında 2,5 milyar lira, Şubat ayında ise 1,4 milyar lira dış borç servis edecek.

Finansman programı

Hazinenin finansman programına göre ise Aralıkta 11,3, 2011 yılı Ocakta 23,5 ve Şubatta 14 milyar lira iç borçlanmaya gidilecek.

Aralık ayında yapılacak borçlanmanın 10,9 milyar lirası, 2011 yılı Ocak ayındaki borçlanmanın 20,2 milyar lirası, Şubat ayındaki borçlanmanın ise 10,8 milyar lirası piyasadan ihale yoluyla gerçekleştirilecek.

İç borç ödemelerinin döviz kompozisyonu

Aralık ayındaki 10 milyar 22 milyar liralık iç borç ödemesinin 10 milyar 16 milyon lirası TL cinsi, 6 milyon lirası döviz cinsi, 2011 yılı Ocak ayındaki 28 milyar 552 milyon lira iç borç ödemesinin 28 milyar 509 milyon lirası TL cinsi, 43 milyon lirası döviz cinsi, Şubat ayındaki 16 milyar 667 milyon liralık iç borç ödemesinin 16 milyar 665 milyon lirası TL cinsi, 2 milyon lirası döviz cinsi olacak.

İç borç ihale takvimi

Hazine Müsteşarlığı, 2010 yılı Aralık ayında 3, 2011 yılı Ocak ayında 6 ve Şubat ayında 4 ihale düzenleyecek.

Takvime göre, Aralıkta, 5 yıl/1652 gün, 20 ay/609 gün ve 7 yıl/2513 gün vadeli tahvil ihaleleri yapılacak.

2011 yılı Ocak ayında 22 ay/665 gün, 7 yıl/2478 gün, 9 yıl/3290 gün, 3 yıl/994 gün, 14 ay/420 gün ve 10 yıl/3640 gün vadeli, Şubat ayında ise 3 yıl/980 gün, 21 ay/644 gün, 7 yıl/2548 gün ve 5 yıl/1820 gün vadeli tahvil ihalesi gerçekleştirilecek.

Öte yandan, Aralık ayında geri alım programı kapsamında 2 Şubat 2011 ve 11 Mayıs 2011 tarihli senetler geri alınacak.

Hazine yılın 10 ayında yıllık borçlanma programının yüzde 82.1'ini gerçekleştirdi

Hazine, 10 ayda 2010 için programlanan borç ödemesinin yüzde 82,1'ini gerçekleştirdi. Buna göre, Ocak-Ekim döneminde 150,1 milyar lirası iç borç, 14,3 milyar lirası dış borç olmak üzere 164,5 milyar lira borç ödemesi yaptı.

Hazine Müsteşarlığı, Ocak-Ekim dönemini kapsayan ''Kamu Borç Yönetimi Raporu''nu açıkladı.

Rapora göre, Hazine 2010 yılı için toplam 200,3 milyar lira toplam borç servisi planladı. Ocak-Ekim döneminde bunun yüzde 82,1 olan 164,5 milyar lira tutarında borç servisi yapıldı.

Söz konusu borç servisinin 150,1 milyar lirası iç borç, 14,3 milyar lirası da dış borçtan oluştu. Yılın ilk 10 ayında, iç borçlanmanın ağırlıklı ortalama vadesi 40,9 ay oldu. TL cinsi iskontolu iç borçlanmanın ağırlıklı ortalama maliyeti de yüzde 8,2 düzeyinde gerçekleşti.

IMF'ye borç 6.5 milyar dolar düzeyinde

Merkezi yönetim iç borç ödeme projeksiyonuna göre, Kasım 2010-Ekim 2011 tarihleri arasında toplam 142,6 milyar lira ödeme yapılacak. Planlanan ödemenin 107,5 milyar lirasını anapara, 35,1 milyar lirasını da faiz meydana getirecek.

Bu çerçevede, Kasım'da 17,7, Aralık'ta 10,6 milyar lira iç borç ödemesi planlanıyor. 2011 itibariyle de Ocak ayında 28,6, Şubat'ta 16,7, Mart'ta 4,8, Nisan'da 8,3, Mayıs'ta 14,1, Haziran'da da 5,8 milyar lira, Temmuz'da 7,1, Ağustos'ta 14,3, Eylül 9,9, Ekim'de 4,7 milyar lira iç borç ödemesi öngörülüyor.

Hazine, 2009 Kasım-2010 Ekim döneminde 12 aylık toplamda 126,8 milyar lirası ana para, 38,3 milyar lirası faiz olmak üzere 165,1 milyon lira iç borç servisi gerçekleştirdi.

Türkiye'nin Ocak-Ekim dönemi itibariyle IMF'ye borcu 6 milyar 501 milyon dolar oldu. (Dünya Gazetesi)