18 Kasım 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Hibla Gerzmava

Hibla Gerzmava, bugün Perm’de ilk kez sahne alıyor

«Пермский мост» İnternet Sitesinde yayınlanan haberde, Bugün, 17 Kasım Çarşamba günü Abhazya Halk ve Rusya Federasyonu Onursal Sanatçısı Hibla Gerzmava, Perm Opera ve Bale Tiyatrosu’nda senfoni orkestrası eşliğinde vereceği konser “Perm Şehri’nin kültürel yaşamında önemli bir dönüm noktasıdır” tanıtımı ile duyuruldu..

Perm’li sanatseverler, Sanatçının repertuarında bulunan en iyi aryaları dinleyecekler. “Ave Maria”, Franz Schubert, Musette’nin La Boheme Vals’i, Giacomo Puccini’nin Lauretta Aryası, Francesko Cilea’nın Andriana Lecouver Operasından Andreinne Aryası, Giuseppe Verdi’nin La Traviata Operesından aryalar izleyecekler. Sanatseverler ayrıca Hibla Gerzmava’nın 2010 yılı “Altın Maske” ödülü kazanmış olduğu Geatano Donizetti’nin Lucia Di Lammermoor Operasından Lucia aryasını da dinleyecekler..

Hibla Gerzmava, Mariinsky Tiyatrosunda, Theatre Des Champs Elysees ve Theatre Du Chatelet (Fransa), Floransa Comunale Tiyatrosu (İtalya), Barselona Teatro Del Liceu (İspanya), Sofya Operası (Bulgaristan), Tokyo Bunka Kaikan Tiyatrosu (Japonya)’da konserler verdi..

Hibla Gerzmava, New York Metropolitan Operası ve Londra Covent Garden Kraliyet Operası tatarından düzenlenen Uluslar arası yarışmalarında en saygın ödül olan Grand Prix’i kazanan tek sanatçı oldu. Uluslararası P. İ. Çaykovski yarışmasında Elena Obrazstsova Kişisel Ödülü kazandı (Moskova 1994), 2001 yılı “Altın Orpheus” En İyi Şarkıcı” ödülünü kazandı, “Voci Verdiani” III.’lük ödülünü kazandı (İtalya 1003), Barcelona Uluslar arası “Fransisco Vinas” Valist Yarışmasında II. Lik ödülü kazandı (İspanya 1994), Saint Petersburg Uluslar arası N. A. Rimsky Korsakov Yarışması’nda II. Ödülü kazandı (Rusya Federasyonu 1994) (Abhazyam.com))
,

Dimitriy Medvedev

RF, İran'ı nükleer programıyla ilgili diyalog masasına davet edecek

RF Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile yapacağı görüşmede, uluslararası toplulukla nükleer programı konusundaki müzakerelere yeniden başlamasını isteyeceği bildirildi..

Azerbaycan'daki Hazar zirvesine katılmak için Bakü'de bulunan Kremlin'den üst düzey bir yetkili, RF haber ajanslarına yaptığı açıklamada, Medvedev'in yarın Ahmedinejad ile yapacağı görüşmede, Tahran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelere geri dönmesini isteyeceğini belirterek, Medvedev'in, Ahmedinejad'ın bu konudaki endişelerini de dinleyeceğini söyledi..

Yetkili, Ahmedinejad ile müzakerelerin sürdürülmesi gerektiğine inandıklarını belirterek, "Kendisini diyalog masasına dönmesi için ikna etmeye çalışacağız ve kendisini dinleyeceğiz" dedi..

RF yetkilisi, Ahmedinejad ile görüşmelerinin Tahran'ın tezlerini kabul ettikleri anlamına gelmediğini belirterek, "Biz onların nükleer programları konusunu neden değerlendirmeye yanaşmadıklarını soracağız ve kaygılarının ne olduğunu öğrenmeye çalışacağız" diye konuştu. (RR))
,
Putin, Erdoğan'la telefonda görüştü; enerji projelerinde işler yolundaPutin, Erdoğan'la telefonda görüştü; enerji projelerinde işler yolunda

RF Başbakanı Vladimir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. RF Başbakanlık basın merkezinden yapılan açıklamada iki ülke liderlerinin enerji alanındaki ortak projeleri ele aldıkları belirtildi..

Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ve Mersin Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santralle ilgili son durumun değerlendirildiği görüşmede, liderler TBMM'de anlaşmanın onaylanmasından duydukları memnuniyeti ifade etti. Açıklamada, RF'nun da nükleer santralle ilgili anlaşmayı Duma'dan geçirmek için son aşamaya geldiğine dikkat çekildi..

Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili pazarlıklar sürerken, Rus şirketleri Rosneft ve Transneft'in ortaklık talepleri değerlendiriliyor. RF'nun 25 milyon tan garanti verdiği hatta, proje ortaklarından İtalyan Eni şirketi de 10 milyon ton Kazakistan ve diğer ülkelerden petrol tedarik edecek..

Ankara, hattan sevk edilecek petrol garantisini artırmaya çalışırken; RF da geçiş ücretlerini indirmeyi ve bir kısım vergi kolaylıkları sağlamayı talep ediyor. Önümüzdeki dönemde hükümetler arası anlaşma imzalamaya hazırlanan iki ülke, Ceyhan'da ortak bir rafineri kurulması ile ilgili de müzakereler devam ediyor. Putin'in hafta sonunda gerçekleştirdiği Bulgaristan ziyaretinde Burgas-Dedeağaç petrol boru hattı ile ilgili yeterli destek bulamamasının, Samsun-Ceyhan'da karar kıldığı yorumlarına neden oldu..

RF'nun 20 milyar dolar yatırım yapacağı Türkiye'nin ilk nükleer santrali ile ilgili anlaşma da Duma'dan geçmek üzere. Diğer proje uygulaması ile ilgili anlaşmaların da imzalanmasının ardından Mersin Akkuyu nükleer santral inşaatında da temel atılacak..

"Başbakanlar Türkiye'nin ekonomik sahasından geçecek 'Güney Akım' doğalgaz boru hattının başlayabilmesi için teknik parametlerin uyumu konusunda görüşlerini paylaştı" değerlendirmesinin yer aldığı basın duyurusunda, Putin ve Erdoğan'ın 'Güney Akım'la ilgili takvimin öngörülen çerçevede uygulanmasını konuştuğu belirtildi..

RF'nun by-pass edilmesini öngören Nabucco doğalgaz boru hattı inşaatında yer alan Ankara, RF'nun dev projesi 'Güney Akım'ın da Türkiye ekonomik sahasından geçmesine olumlu bakıyor..

Putin, görüşmeyi fırsat bilerek Erdoğan'ın Kurban Bayram'ını da tebrik etti. (CHA))