12 Kasım 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Maksim Gvindjiya

Gvindjiya: Kaçırma eylemi yinelenirse tepkimiz sert olacak

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Maksim Gvindjiya, Gürcistan tarafından birkaç gün önce serbest bırakılan Harry Djopua’yı tedavi gördüğü Guldripsh Devlet Hastanesi’nde ziyaret etti.

Maksim Gvindjiya “Djopua tutsaklık döneminde işkence ve dayak görmüş. Doktorlar, onun vücudunun çeşitli yerlerinde kırık ve çürüklerin olduğunu belirlediler. 21. Yüzyılda tutuklu bulunan insanlara bu biçimde davranılması kabul edilemez. Bizler Gürcistan’ın bu tür eylemlerine karşı tolerans göstermeyeceğiz. Abhazya vatandaşlarına sadece Abhazya’lı olduklarını bildirmelerinden dolayı kaçırmak ve işkence etmek savunulamaz” dedi.

Maksim Gvindjiya “Gürcistan tarafından Abhazya vatandaşlarına sindirmek amacını taşıyan böyle bir eylem bir kez daha gerçekleştirilirse Abhazya’nın tepkisi sert olacaktır. Harry Djopua’nın serbest bırakılması için çalışan herkese teşekkür ederim” dedi. (Abhazyam.com)
,
 
Suhum'da MÖ V-III. yüzyıllara ait tarihi eserler bulundu

Suhum Şehri Su Şebekesi Mühendisi Levan Hadjimba "Abhazya Cumhuriyeti Başşehri Suhum'da yapılan su şebekesi inşaatı sırasında eski dönemlere ait ev eşyaları bulundu. Tarihi eserlerin bulunması üzerine su şebekesi inşaatı iki saat boyunca durduruldu. Yapılan titiz çalışma sonrasında bizler çalışmamızı arkeoloji araştırmasına döndürdük ve çalışma sonrasında eski sürahiler bulundu. Burası benim şehrim, benim ülkem ve ülkem hakkındaki eski tarihi öğrenmek istiyorum" dedi.

Arkeolog Vadim Bjaniya "İlk kazı sırasında elde edilen çanak - çömlek parçalarının MÖ V - III. Yüzyıllara ait Eski Yunan dönemine ait olduğu belirlendi. Yakın zaman içerisinde yapılacak olan kazı çalışmaları ile antik döneme ait yaşam üzerinde eski yunanlıların yerel halk ile olan ticaret ilişkileri ve şehir yaşamı ile ilgili olarak değerli bilgiler edinilecektir. Eserler içerisinde çok değerli siyah boyalı vazolar bulunmaktadır" dedi.

"Кавказский узел" tarafından yapılan açıklamaya göre, 2007 Kasımında Gagra Bölgesi Açmarda Dağ Köyü yakınlarında yapılan kazı çalışmalarında bir mağarada Tunç Çağı dönemine ait çanak - çömlek türü ev eşyaları bulundu. (Abhazyam.com)
,
RF, küresel ekonominin istikrarsızlığından endişeli

RF'nun G20 delegasyonuna yakın bir kaynağa göre, RF, küresel ekonominin ''dengesizliğinden'' ve ''istikrarsızlığından'' endişe duyuyor.

Kaynağa göre, RF, ayrıca, bazı ülkelerin büyümeyi teşvik amacıyla para birimlerini zayıflattığını düşünüyor.

Kaynak, ''Özellikle bazı ülkelerin, tek taraflı olarak ve partnerleriyle üzerinde anlaşmadan, büyümeyi teşvik etmek için para birimlerini zayıflatması konusunda endişeliyiz'' dedi. (AA)
,
 
RF, yeni bir roket tasarlıyor

RF, yeni inşa edilecek uzay merkezi Vostoçni için özel olarak üretilecek yeni bir tip roketin tasarımına başladı.

RIA Novosti haber ajansının bildirdiğine göre, Rus uzay ajansı Roscosmos'un başkan yardımcısı Viktor Remişevski, roketin yeni insanlı uzay aracı sisteminin bir parçası olacağını belirterek, roketi inşa çalışmalarının 2011'in ikinci yarısında başlayacağını kaydetti.

RF bütçede, gelecek üç yıl kullanılmak üzere yeni fırlatma rampası ve altyapısının inşası için 806 milyon dolar tahsis etti.

Vostoçni'den ilk insansız uzay aracının 2015, insanlı uçuşun da 2018'de yapılması öngörülüyor.

Çin sınır bölgesi Amur'da bulunan Vostoçni'de iki fırlatma rampası, bir eğitim merkezi ve bir tıbbi araştırma merkezi bulunacak. Uzay merkezi dış dünyaya kara ve demiryoluyla bağlanacak.

RF, insanlı uzay aracı uçuşlarını Kazakistan'daki Baykonur uzay üssünden yapıyor. (RIA)
,

Joseph Stiglitz

Parasal genişleme çalışmaz

Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Fed'in parasal genişleme politikasının ABD ekonomisinin büyütülmesi konusunda çok az şey yapabileceğini söyledi.

Stiglitz, parasal genişleme politikasının bu küçük faydasına karşın, kur ve ticaret savaşlarını tetiklemesi riski bulunduğunu ve bu durumun ABD'yi yabancılaştıracağı ve dünyayı daha yoksul hale getireceği uyarısında bulundu.

Stiglitz, "Dünyanın tek taraflı hareketlerden çok, dünya genelinde ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlayan bir büyüme anlaşmasına ihtiyacı var. G20 liderlerinin Seul'deki toplantıda bu yönde bir anlaşmaya varmalarını umuyorum" diye konuştu.

Ancak Stiglitz, G20'den böyle bir sonuç çıkmasının muhtemel olmadığını hissettiğini çünkü, büyük olasılıkla G20 toplantısının büyük bölümünün Fed'in attığı adımın istemeyen sonuçlarını müzakere etmekle geçirileceğini vurguladı.

"Parasal genişlemeden çok kuşkuluyum" diye konuşan Stiglitz, "Parasal genişlemenin çalışması muhtemel tek parçası doların değerini aşağı çekmek. Rekabetçi devalüasyon, diğer ülkeler pahasına gelen büyümenin bir şekli.

Rekabetçi devalüasyonun global ekonomi için problemler oluşturması muhtemel" dedi. (WP)
,

Alan Greenspan

Greenspan'dan zayıf kur uyarısı

ABD Merkez Bankası (Fed) Eski Başkanı Alan Greenspan, ABD gibi Çin'in de para biriminin değerini düşük tutmasının, döviz kurları üzerindeki baskıyı artırarak geniş çaplı ticari korumacılığa dönüş riski taşıdığını belirtti.

Güney Kore'nin Seul kentindeki G20 toplantısı öncesinde Financial Times'da makalesi yayımlanan Greenspan, ABD'nin, doları zayıflatma politikası takip ederek dünyanın geri kalanında para birimlerinin değerini yükselteceğini bildirdi.

ABD gibi Çin'in de para biriminin değerini düşük tutmasının, döviz kurları üzerindeki baskıyı artıracağını, bunun da geniş çaplı ticari korumacılığa dönüş riski taşıdığını ifade eden Greenspan, Çin'i, para birimi yuanın güçlenmesini önlemeye devam etmekle eleştirdi.

Çin'in son yıllarda önemli bir ekonomik güç haline geldiğine dikkati çeken Greenspan, ancak ülkenin ekonomik statüsünün gerektirdiği, ortaklaşan küresel zorunlulukları izlemeyi seçmediğini kaydetti.

Dünya genelinde liderler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) finansal piyasalara daha fazla dolar pompalamasının, sermaye hareketlerindeki dengeyi bozabileceğini ve birçok yerde döviz kurlarının değerlenmesine neden olacağını savunuyor.

ABD sisteminde, döviz kuru politikalarıyla ilgili resmi sorumluluk ABD Hazinesi'ne ait. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ABD'nin güçlü dolar politikasının değişmediğini belirtirken, Fed Başkanı Ben Bernanke de bankanın son programını savunarak doların küresel öneminin farkında olduğunu kaydetti. (RR)