10 Kasım 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Suhum Nart “Kuban 2010 Kupası” Turnuvası ikinci etabında birinci oldu.

Suhum Nart Futbol Takımı “Kuban 2010 Kupası” (1999 Yaş Gurubu) ikinci etabında 1. oldu. Futbol Turnuvası 08 Kasım’da Sochi Şehri Dagomis Stadyumunda gerçekleştirildi.

Kuban 2010 Kupası Futbol Şampiyonası’nda ikinci sırayı Orbita Futbol Takımı (Moskova), üçüncü sırayı Spartak Gençlik Futbol Takımı (Nalçik) aldı. Suhum Nart Futbol Takımı oyuncusu Nikita Matsharasşvili turnuvanın en iyi oyuncusu seçildi.

Apsnypress Haber Ajansının, Uluslar arası Kuban Çocuk-Gençlik Futbol Turnuvası “Kuban 2010 Kupası” Organizasyonu’ndan aldığı bilgiye göre turnuva RF Federasyonu Futbol Birliği desteği ile Sochi şehrinde düzenlendi. Maçlar Güney RF Federal Bölgesi Hakemleri tarafından yönetildi. (Abhazyam.com)
,

Mihail Saakaşvili

Saakaşvili'den RF'na: İyi niyet olursa ön koşulsuz görüşmelere hazırız

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili Moskova'nın 'iyi niyet' göstermesi durumunda ön koşulsuz olarak görüşmelere hazır olduklarını açıkladı. Ağustos 2008'de gerçekleşen savaşın ardından ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıyan Moskova-Tiflis arasında henüz barış anlaşması imzalanabilmiş değil.

Ria Novosti ajansına göre, İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile gerçekleştirdiği toplantıda açıklamada bulunan Saakaşvili, "RF iyi niyet gösterir ve Gürcistan'la konuşmaya başlarsa, biz de her zaman bu tür müzakerelere hazırız" dedi. Saakaşvili Moskova'nın Gürcistan'ın seçilmiş yönetimini tanıması ve egemenlik haklarına saygı duyması gerektiğini söyledi.

RF adına çalışan casusluk şebekesini çökerttikleri için İçişleri Bakanlığı çalışanlarına teşekkür eden Gürcü lider, "Her yerde, devlet yönetiminin her kademesinde ve hiç bir ön koşul ortaya koymadan temel konuları görüşebiliriz" değerlendirmesinde bulundu. Saakaşvili ajanların iki ülke ilişkilerinin gelişimine hiç bir katkı sağlamadıklarına da dikkat çekti.

"Onlar savaş meydanlarında, provokasyon yaparak, şantaj ya da gizli casusluk şebekelerini finanse ederek Gürcü halkı ile konuşmak istiyorlarsa bu kendi tercihleri" ifadelerini kullanan Saakaşvili, bunun iki ülke geleceği adına hiç de sağlıklı bir yol olmadığını söyledi.

RF ajanlarla görüşmek istiyor

Gürcistan geçen hafta RF adında casusluk yaptıkları gerekçesi ile dördü RF vatandaşı 15 kişiyi tutuklamıştı. İki kişi serbest bırakılırken, RF casusluk iddialarını reddediyor ve Gürcü yönetimi provokasyon yapmakla suçluyor.

Bu arada RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Tiflis'te tutuklanan Rus casus şebekesi ile ilgili bir açıklamada bulundu. Rus diplomatların iddia olunan Rus ajanlarla görüşmesine izin verilmesini isteyen Lavrov, "Bu normal bir prosedür. Biz tutuklananların RF vatandaşı olduğundan emin olmak istiyoruz" dedi.

Gürcistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nino Kalanzade'nin ajanlarla ilgili Tiflis'in müzakereye hazır olduğu yönündeki açıklamasına yanıt veren Lavrov, "Bu konuda hiç bir müzakere düşünülmüyor. Bu bir provokasyon" karşılığını verdi. (RN)
,
2035'te petrol 200 dolar olacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Çin ve diğer gelişmekte olan ekonomilerin yüksek talebi nedeniyle küresel petrol üretiminin 2035 yılında zirveye yaklaşacağını, aynı yıl petrol fiyatının da 200 doları aşacağını bildirdi.

IEA'nın, 2010 Dünya Enerji Görünümü raporunda, küresel petrol üretiminin gelecek 10 yılda yatay seyir izleyeceği belirtilerek, "toplam üretim 2035 yılından önce zirve yapmayacak, ancak zirveye yaklaşacak" denildi. Raporda, "petrol fiyatının 2015'te 100 doları ve 2035'te ise 200 doları geçeceği" belirtildi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) enerji kolu IEA'nın baş ekonomisti ve raporun baş yazarı Fatih Birol, hükümetlerin talebi kısmak için adım atmamaları halinde fiyatların artacağına işaret ederek, "Mesaj açık, özellikle tüketici ülkelerin özellikle ulaşım sektöründe olmak kaydıyla petrol tüketimi şeklinde değişiklik yapmamaları halinde fiyatlar yukarı gidecek" dedi.

Birol, piyasaların fiyat değişimlerine daha az duyarlı olması nedeniyle dünyanın tüketim alışkınlarını ciddi anlamda değiştirmesi ve yatırımları artırması için yüksek petrol fiyatlarına ihtiyaç bulunduğunu ifade etti.

Raporda, enerji talebinin 2035 yılına kadar yüzde 36 artmasının beklenmesi yüzünden hükümetlerin petrol fiyatlarındaki artıştan kaçınmaları için verimliliği daha fazla artırmaya ve yeşil teknolojileri desteklemeye ihtiyacı olduğuna işaret edildi.

IEA Başkanı Nabuo Tanaka da Londra'da gazetecilere yaptığı açıklamada, "Daha fazla verimli enerji kullanımına ve daha düşük karbon izi bırakan teknolojiler kullanarak fosil yakıtlardan uzak durmaya ihtiyacımız var" diye konuştu. Tanaka, Kopenhag iklim anlaşması ve G-20 ülkeleri arasında sübvansiyonları azaltan anlaşmanın olumlu adımlar olduğunu, ancak enerjinin daha verimli kullanılması için daha fazla çaba gösterilmesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Rapora göre, fiyatların yükseleceği öngörüsünde bulunan IEA, aynı zamanda gelecek 25 yılda dünya petrol talebini günlük 6 milyon varil azaltarak günlük 99 milyon varil olacağını tahmin ediyor.

Fosil yakıtların enerji tüketiminde egemenliğini sürdürerek, dünya enerji ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayacağı ifade edilen raporda, elektrik üretimi için 2010-2035 döneminde 5,7 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç olduğu, bioyakıtlar için ise 335 milyar dolara ihtiyaç duyulacağına dikkat çekildi.

IEA, 2008 yılında 3,1 trilyon metreküp olan doğalgaz tüketiminin de 2035 yılında yüzde 44 artarak 4,5 trilyon metreküpe çıkacağını da tahmin ediyor. (AA)
,

Christine Lagarde

Uluslararası para sistemi iyi çalışmıyor

Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, uluslararası para sisteminin iyi çalışmadığını söyledi.

Bu haftaki G20 Zirvesi'nde dönem başkanlığını devralacak Fransa'nın ekonomi bakanı Lagarde, Fransa'nın başkanlığında, G20'nin daha etkili ve temsiliyetinin daha fazla olmasına çalışılacağını ifade ederek, şu anda uluslararası para sisteminin tatmin edici şekilde çalışmadığını belirtti.

Almanya Ekonomi Bakanı Wolfgang Schaeuble'in, "ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yeni 600 milyar dolarlık tahvil programının ABD ekonomisinde sorunları çözmediği gibi, dünya için sorun yaratacağı" eleştirisine katılıp katılmadığını sorulması üzerine, para politikasında, bu politikanın yararlı olması durumunda, uyumlu ve koordineli çalışmaları desteklediğini ifade etti.

Lagarde, Fransa'nın G20 dönem başkanlığında, işbirliği ile ekonomik ve para politikalarının yakınlaşması için platformlar oluşturmaya çalışılacağını söyledi.

Son haftalarda yaklaşık yüzde 4 değer kazanan avronun Fransız ihracatçıları için bir endişe kaynağı olduğuna işaret eden Lagarde, Fransa'da büyümenin sağlıklı bir şekilde yeniden başladığını, ekonominin 5 çeyrektir üst üste büyüme kaydettiğini belirtti.

Lagarde, şu anda ekonomi politikasındaki temel amacın istihdamı korumak ve artırmak olduğunu ifade etti.

G20'nin küresel ekonomik krizle savaş konusunda faydasını ispat ettiğini, ancak şu anda uzun dönem küresel ekonomik denetimin bir aracına dönüşecek reformlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Lagarde, bu çerçevede Dünya Ticaret Örgütü ve Uluslararası Para Fonu gibi uluslararası organizasyonlarla kalıcı bağlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. (RR)
,
 
RF savunma harcamalarını yüzde 20 artırdı; 62 milyar dolar

Kızıl Ordu'da reform çalışmalarını hızlandıran RF 2011'de savunma bütçesini de artırıyor. RF Maliye Bakanı Aleksey Kudrin 2011 bütçesinde savunma harcamalarının bir önceki yıla göre yüzde 19 artarak 1,9 trilyon rubleye (61,75 milyar dolar) ulaştığını açıkladı.

RF'nda iş hayatında başarılı bir yönetici olan Anatoli Serdyukov'un 2007'de Savunma Bakanlığı'na getirilmesi askeri çevrelerin yoğun eleştirilerine neden olmuştu. Aradan geçen sürede askeri harcamaları disipline etmeye çalışan bakan, general ve amiral sayısında önemli oranda indirime gidiyor. Serdyukov, 200'ü general ve amiral olmak üzere 200 bin askeri personelin görevine son vermek için çalışmaları sürdürüyor. Bu rakam Rus ordusunun komuta kademesinde yüzde 50'den fazla kesintiye gitmesi anlamına geliyor.

RF ordusu 2016'ya kadar da 1 milyon seviyesine çekilecek. Hedef hantal ve hareket kabiliyeti düşük dev yapının daha çevik ve hareketli hale getirilmesi. RF 2020'ye kadar modernizasyon çalışmaları için 420 milyar dolar harcamayı planlıyor.

Harcamalar disiplin altına alınıyor

RF Başbakanı Vladimir Putin'le görüşmesinde bilgi veren Kudrin, RF Federal Ajans'lar yerine 2012'den itibaren tüm bütçe harcamalarının devlet programları çerçevesinde yapılması önerisinde bulundu.

Kudrin'in önerisi olan yeni devlet programları altı ayrı kategori için de değerlendirilecek. Yeni yaşam standardı, inovasyon temelli gelişim, ekonomik modernizasyon, ulusal güvenlik ve savunma, bölgesel kalkınma, ve etkin hükümet program başlıkları olarak belirlenmiş durumda.

Maliye bakanı programlar için 6-15 yıllık zaman önerisinde bulunurken, çoğu zaman yeterli süre olmadığı için en verimli yolun bulunamadığını hatırlattı. Putin de bakanlardan alanları ile ilgili çalışmaları bir an önce tamamlayarak Kudrin'e dönmelerini istedi. (RN)