06 Kasım 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
BM’nin İnsani Gelişim Endeksi’nde RF, 65, Türkiye 83. sırada

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) yeni İnsani Gelişme Endeksi verilerine göre, yaşanacak en iyi ülkeler sıralamasında RF 65. Türkiye 83. oldu.

BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından her yıl yayınlanan İnsani Gelişme Raporu, sağlık, eğitim, gelirler ve makroekonomik değerler göz önünde tutularak hazırlanıyor.

Ülkelerin çok yüksek, yüksek, orta ve düşük insani gelişmenin görüldüğü gruplara ayrılırken, eğitim, sağlık, gelirler ve mekroekonomik değerler sıralamada belirleyici oldu.

Raporda, Norveç 169 ülke içinde birinciliğe yerleşirken, Avustralya ikinci, Yeni Zelanda ise üçüncü oldu. Nijer, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zimbabve de İnsani gelişme ve kalkınma açısından son üç sırada yer aldı.

Sosyal ve ekonomik adaletsizlik açısından 42'inci sırada bulunan RF, cinsiyet eşitliği açısından 41'inci sırada yer aldı.

Rapora göre RF'nda ortalama yaşam süresi 67,2 olurken, ortalama eğitim süresi 8,8 yıl ve kişi başına milli gelir de 15 bin 258 dolar seviyesinde olacak.

Eski Sovyet ülkeleri arasında sadece Estonya çok yüksek kategorisine girerek 34. sırada yer alırken 44, Letonya 48, Belarus 61, Kazakistan 66, Azerbaycan 67, Ukrayna 48, Gürcistan 74 ve Ermenistan 76. oldu.

Türkiye'de, 83. sırada yer alarak, “yüksek” kategorisine girmeyi başardı. Ortalama yaşam süresinin 72 olduğu Türkiye’de kişi başına milli gelir 13.359 dolara yükseldi.

Raporun sonuç bölümünde ise 1970 yılına göre daha ileri bir gelişme düzeyinin yakalandığı ancak, zengin ve fakir ülkeler arasındaki adaletsizliğin devam ettiği vurgulandı. (RN)
,

Hu Jintao

Forbes'in listesinde Putin dördüncü, Türkiye'den kimse yok

Forbes dergisi, dünyanın “en etkili” isimlerini belirlediği listeyi yayınladı. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun birinci olarak yer aldığı listede Vladimir Putin dördüncü oldu.

Forbes dergisinin yayımladığı listede, ABD Başkanı Barack Obama ikinci sırada yer alırken, Suudi Arabistan Kralı, Abdullah Bin Aziz üçüncü oldu. Kremlin’de bulunan RF’nun birinci ismi Dimitri Medvedev ise, listede ancak 12. sırada kendisine yer buldu.

Politik liderlerin yanında kanaat önderleri, din adamları ve iş çevresinden isimlerinde yer aldığı 68 kişilik listede listede Papa 16. Benedict de 5. oldu. Listede Microsoft'un kurucusu Bill Gates 10. Apple CEO'su Steve Jobs da dünyanın en etkili 17. ismi olarak yer alıyor. Türkiye'den herhangi bir isim ise listede bulunmuyor.

Listenin tamamı için,
http://www.forbes.com/wealth/powerful-people/list  adresini ziyaret edebilirsiniz. (CCHM)
,
RF: Gürcistan'ın ajan iddiaları sahte ve provokasyon amaçlı

RF Dışişleri Bakanlığı Gürcistan'ın 13 Rus ajanı yakladıkları yönündeki açıklamalara sert tepki gösterdi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili yönetiminin 'kronik anti-Rus ajan hastalığı'na yakalandığı belirtilen açıklamada, RF-NATO ilişkilerinin geliştiği tarihi bir süreçte provokasyon hedeflendiği belirtildi.

"Fabrikasyon skandallarla son dönemde Gürcistan hükümeti sıklıkla gündeme geliyor. İlginç bir şekilde içerde ve dışarda destek toplamak istiyorlar" değerlendirmelerinin yer aldığı açıklamada, suçlamaların zamanlamasına dikkat çekildi. Lizbon'da yapılacak RF-NATO zirvesi ve Kazakistan'da yapılacak Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü zirvelerine değinen RF Dışişleri Bakanlığı, Gürcistan'ın kendi topraklarında RF karşıtı duruşu sürdürmek istediğini iddia etti.

Tiflis'in bu sahte provokasyonların hemen sonuç vermesini beklediğini kaydeden RF Dışişleri Bakanlığı, "Herkes Tiflis'in bu tür hilelerinin farkında" ifadesini kullandı. (AA)
,
 
ABD'de tarım dışı istihdam arttı

ABD'de ekim ayında tarım dışı istihdam 151 bin kişi arttı.

Çalışma Bakanlığının açıkladığı verilere göre, ABD'de geçen ay özel sektörde görülen artışın etkisiyle tarım dışı istihdam 151 bin kişi arttı. Böylece, tarım dışı istihdam mayıs ayından beri ilk kez artış göstermiş oldu.

Artış, ABD'de ekonominin toparlamaya başlayacağına ilişkin bir işaret olarak değerlendirildi.

Bakanlık ayrıca, ağustos ve eylül ayına ilişkin verileri de revize ederek, daha önce açıklanandan 110 bin kişi daha az iş kaybı yaşandığını kaydetti.

Tarım dışı istihdamdaki artışa karşın işsizlik oranı yüzde 9,6'da kaldı.

Ekim ayında özel sektörde istihdamın 159 bin kişi artması, kamu sektöründeki 8 bin kişilik düşüşü dengeledi. Ekonomistler, geçen ay tarım dışı istihdamın 60 bin, özel sektör istihdamının ise 75 bin artmasını bekliyorlardı.

Analistler, üç aydır aynı seviyede bulunan işsizlik oranının aşağı çekilebilmesi için her ay en az 125 bin kişilik yeni istihdam yaratılması gerektiğini belirtiyor.

ABD'nin en büyük ekonomik sorunlarının başında gelen işsizlikle mücadele için birçok önlem alınıyor. Son olarak ABD Merkez Bankası'nın (FED) açıkladığı 600 milyar dolarlık yeni tahvil alımı programının arkasında da yine bu soruna çözüm aramak yatıyor. (WP)
,

Wolfgang Schaeuble

ABD bu programla sorunu çözemez

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, ABD'nin ikinci gevşetme programı ile sorununu çözemeyeceğini, bunun yerine dünya için ek bir sorun yaratacağını bildirdi.

Schaeuble, piyasaya daha fazla para pompalamanın sorunu çözmeyeceğini belirterek, Alman yöneticilerin, ABD'li yetkililerle ikili görüşmeler yapacağını ve gelecek hafta düzenlenecek G20 Zirvesi'nde konunun gündeme geleceğini söyledi.

Bazı ülkeler, ABD Merkez Bankası'nın yeni tahvil alım programının, kendi para birimlerini güçlendireceği için ihracatlarına zarar vereceğini savunuyor.

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Şiaochuan da uluslararası döviz sisteminde acil reform çağrısında bulundu.

Fed, çarşamba günü yaptığı açıklamada, ilk etapta 600 milyar dolarlık tahvil alımı yapacağını duyurdu. Likiditenin artması, doların zayıflamasına yol açarken, bu da ihracatı artırıyor ancak ithalatı daha pahalı hale getiriyor.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cui Tiankai ise Fed'in başka ülkelere haber vermeden adım atma hakkı olduğunu ifade ederken, "Ancak bize bir takım açıklamalar borçlular" diye ekledi.

Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega da Fed'in başlattığı programın Brezilya ve diğer ihracatçılara zarar vereceğini kaydetti. (Dünya Gazetesi)