03 Kasım 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Japonya, Medvedev'in Kuril ziyaretine tepki olarak Moskova Büyükelçisi'ni geri çağırdı

Japonya, RF Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in tartışmalı Kuril adalarını ziyaretiyle ilgili olarak Moskova Büyükelçisini geri çağırdı.

Tokyo hükümeti, RF'ndaki Büyükelçisini istişarelerde bulunmak üzere geçici olarak geri çağırdığını bildirdi, ancak Büyükelçinin ülkesinde ne kadar kalacağı açıklanmadı.

Japon Dışişleri Bakanı Seiji Maehara, Büyükelçiyi geri çağırmanın düşmanca bir niyet taşımadığını, ülkesinin RF ile ekonomik ilişkilerini güçlendirme politikalarında değişiklik olmadığını kaydetti.

Kuril adalarına giden ilk Rus Devlet Başkanı olan Medvedev'in ziyareti, Tokyo'nun tepkisine yol açmıştı.

Japonya Başbakanı Naoto Kan, ziyareti "çok üzücü" olarak nitelendirmiş, Dışişleri Bakanı Maehara da bu ziyareti protesto etmek için RF'nun Tokyo Büyükelçisini bakanlığa çağırmıştı.

Öte yandan Japonya hükümeti sözcüsü Yoşito Sengoku, Başbakan Naoto Kan'ın, 13-14 Kasım günlerinde düzenlenecek bölgesel zirve için Japonya'ya gelecek olan Medvedev ile görüşme planını değiştirme niyetleri olmadığını belirtti.

RF'nun ''Güney Kuriller'', Japonya'nın ''Kuzey Toprakları'' olarak adlandırdığı bölgeyle ilgili tartışmalar onlarca yıldır sürüyor. Sovyet ordusunun 1945 yılında işgal ettiği ve halen RF'nun denetimi altında olan sorunlu bölge nedeniyle, İkinci Dünya Savaşı sonrasında iki ülke arasında (Japonya ve SSCB) barış anlaşması imzalanmadı ve teoride halen savaş halindeler.

RF, 2005 yılında anlaşmazlık konusu 4 adanın 2'sini Japonya'ya verme karşılığında bu ülkenin diğer 2 ada üzerinde hak iddiasından vazgeçmesi önerisinde bulundu, ancak Japonya bunu reddetti. (AA)
,
 
ABD'de kritik ara seçimler için sandık başında

Anketler kamuoyunun zayıf ekonomi konusunda memnuniyetsiz olduğunu ve genel olarak Başkan Obama’nın ve Demokratlar’ın kontrolündeki Kongre’nin ülkeyi yönetimini beğenmediğini gösterdi. Öte yandan Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’nin yönetimi ele almak için gereken en az 39 sandalyeyi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Cumhuriyetçiler’in başarılı olmaları durumunda, Obama’nın 2008’deki zaferinden bu yana Washington’da yaşanan tek parti iktidarı son bulacak. Dahası seçimler Başkan’ın geri kalan iki yıllık görev süresinin şartlarının belirlenmesi açısından da çok önemli. Beklenen sonuçlara ulaşılırsa Obama yönetiminin özellikle ekonomi politikalarının yeniden gözden geçirmesi gerekecek.

Demokratların kendilerine destek veren iki bağımsızla birlikte toplam 59 sandalyeyi elinde tuttuğu Senato seçimlerinden Cumhuriyetçiler’in kazançla çıkması olası ancak çoğunluğu sağlamak için ihtiyaç duyulan 10 sandalyeyi elde etmesi zor görünüyor.

Cumhuriyetçiler’in Kuzey Dakota, Indiana ve Arkansas’ta Demokratlar’ın elindeki sandalyeleri kapacağı tahmin ediliyor. Öte yandan Colorado, Illinois, Nevada, Pennsylvania ve Washington’da yarış çok çekişmeli olacak.

OBAMA DEMOKRAT SEÇMENE SESLENDİ

Öte yandan Obama radyoda katıldığı programlarda özellikle şehirlerde yaşayan siyahi seçmenlere seslendi.

Demokrat Parti’nin geleneksel seçmen kitlelerini sandığa davet eden Obama Los Angeles’ın KPWR kanalında yayınlanan “Radio Big Boy” programında “Benim adım oy pusulasında yer almasa bile gündemimiz bugün kimin oy kullandığına bağlı olacak” dedi.

Bu arada Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Başkan’ın Çarşamba günü bir basın toplantısı düzenleyeceği ve seçim sonuçlarını değerlendireceği bildirildi. (WP)
,

Strauss-Kahn

Strauss-Kahn: Kriz 30 milyon kişiyi işsiz bıraktı

Strauss-Kahn, Fas'ta düzenlenen İnsanı Gelişim Forumunda yaptığı konuşmada, yeni küreselleşmenin önceliğinin istihdam yaratmak olduğunu belirtti.

Dünyada küresel kriz nedeniyle 30 milyon istihdam kaybı olduğuna dikkat çeken Strauss-Kahn, önümüzdeki yıllarda 400 milyon istihdam kaybının olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Strauss-Kahn, yeni küreselleşme çerçevesinde birinci önceliğin istihdam, ikinci önceliğin istihdam, üçüncü önceliğin de istihdam olması gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, küresel bazda 210 milyon işsiz bulunurken, gelecek 10 yıl içerisinde yaklaşık 440 milyon gencin istihdam piyasasına katılması bekleniyor. (RR)
,
 
Dünya Bankası, RF'nun 2010 büyüme tahmini aşağıya çekti

Dünya Bankası, RF için 2010 yılı büyüme tahminini yüzde 4,5'ten yüzde 4,2'ye indirdi.

Dünya Bankası'nın yayımladığı rapora göre, petrol fiyatlarındaki belirsizlik ve ılımlı küresel büyümeyi gerekçe göstererek RF için 2011 yılı büyüme tahmini ise yüzde 4,8'den 4,5'e çekti. Banka, ülke ekonomisinde 2012 yılında ise yüzde 3,5 oranında büyüme beklendiğini ifade etti.

Banka raporunda, RF için mali risklerin arttığına dikkat çekerek, ülkede bu yılın ilk çeyreğinde tahmin edilenin altında bir hızda toparlanma kaydedildiğini ve küresel ekonomik toparlanma üzerinde tehlikelerin hala devam ettiğini vurguladı.

RF'nda 2010-2011 yılı için büyüme hızının sınırlı olacağı ifade edilen raporda, büyümenin tüketim harcamalarındaki artışa ve özel sektör için uzun vadeli kredilerdeki toparlanma hızına bağlı olduğuna dikkat çekildi.

Raporda ayrıca, RF Merkez Bankası'nın bu yıl yükselen enflasyona karşı reaksiyon göstermesi gerekebileceğine de işaret edildi.

Dünya Bankası Haziran ayında yayımladığı raporunda, RF için 2010 yılı büyüme öngörüsünü yüzde 5-5,5 aralığından yüzde 4,5'e çekmişti. RF Hükümeti ise bu yıl ekonominin yüzde 4 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor. (AA)
,
 
RF’da otomobil üretimi yüzde 87,5 arttı; AvtoVAZ üç kat değerlendi

RF’nda otomobil üretimi dokuz ayda yüzde 87,5 artarak 955 bin sayıya ulaştı. Binek otomobil üretimi ise Ocak-Eylül aylarında yüzde 93,3 (824,3 bin adet) artış sağladı. RF’nda yabancı markalı araba üretimi ise 424 bine ulaşırken, Rus markalı otomobil üretimi yüzde 83 artarak 400 bin adete yükseldi.

Kamyonet üretimi de yüzde 63,4’e yükselerek 100,2 bine ulaştı. 2009’da RF’nda tüm araba üretimi bir önceki yıla göre yüzde 60 düşerek 722 bine gerilemişti.

AvtoVAZ 10 ayda 418 bin Lada sattı

Rus AvtoVAZ otomobil şirketinin on ayda üretimi yüzde 40,4 arttı. Şirketin Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Ocak-Ekim aylarında RF’nda toplam 418 bin 16 adet Lada markalı araba satıldığı belirtildi. Ekim ayında RF’nda ise 50 bin 251 adet Lada markalı araba satıldı. AVtoVAZ Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, bu rakamın geçen yılla kıyaslamada yüzde 78,1 fazla olduğu kaydedildi.

Putin: AvtoVAZ’ın değeri 1,7 milyar dolara ulaştı

RF Başbakanı Vladimir Putin de Fransız Renault-Nissan araba şirketi başkanı Carlos Ghosn’la yaptığı görüşmede AvtoVAZ’ın 2010 yılında değerinin arttığını belirtti. Putin, “Geçen yıl bu rakam 570 milyon dolar idi, bu yıl ise 1,7 milyar dolara ulaştı.” dedi. Rus Başbakan, Renault-Nissan’ın AvtoVAZ’da hisselerinin yüzde 50’ye çıkartmasını da önerdi. Görüşmelerin ardından basına konuşan Renault Başkanı Ghosn, “Bizim için bu çok mantıklı. Ve bu öneriyi anlıyoruz. Biz memnuniyetle bu fırsatı gözden geçireceğiz” şeklinde konuştu.

Renault-Nissan ortaklığının AvtoVAZ'in yüzde 50 artı 1 hissesine mi sahip olacağı ile ilgili belirsizlik sürüyor. Ghosn, Lada Kalina üretim platformunda Renault ve Nissan araçlarının üretilmesi ve Renault-Nissan üretim bantlarında Lada'ların üretilmesi ile ilgili de mutabakat sağlandığını söyledi.

Troika Group, Renault ve Rus Teknoloji Şirketi'nin AvtoVAZ'da yüzde 25'er ortaklıkları bulunuyor. (CHA)
,
 
THY'nin Moskova'dan iki uçuşu iptal edildi, yolcular mağdur

RF pazarında haftalık 70 sefere çıkarak büyük başarılara imza atan Türk Hava Yolları (THY) Moskova-İstanbul uçuşlarında 31 Ekim'den itibaren sorunlar yaşamaya başladı. MSİ ile sabah 08:25'de Şeremetyevo havalimanından İstanbul Atatürk havalimanına uçuşu iptal olunan THY, İstanbul'dan akşam TSİ 18:50 Moskova seferini de yapamıyor.

THY'nın haftada dört kez uçuş gerçekleştirdiği Moskova Domededova-İstanbul Sabiha Gökçen seferleri de iptal edildi. THY'nin günlük Moskova-İstanbul arasındaki toplam dört uçuşu böylece ikiye indirilmiş oldu. Sabah saatlerinde Şeremetyevo havalimanına gelerek uçmak isteyen yolcular seferlerin iptal edilmesi nedeni ile mağdur olurken, THY RF temsilciliği otellerde yolcuları ağırlamak zorunda kalıyor. En büyük zorluk da Domodedova'dan otobüsle yolcuların Şeremetyevo havalimanına taşınmasında yaşanıyor. Bir kısım yolcular 10 saat gecikme ile ancak uçuşlarını gerçekleştirebiliyor.

THY'nın uçuş sayılarının azaltılması ile ilgili sorunun Aeroflot'un İstanbul'a üç kez uçmak istemesi ve Uluslararası Atatürk Havalimanı'nda yaşanan yoğunluk nedeni ile istedikleri saatlerin verilememesinden kaynaklandığı belirtilirken, yetkililer net bir açıklama yapmak istemiyor.

THY RF Temsilcisi Mefail Deribaş Aeroflot'la her zaman işbirliği içinde olduklarını ve kendilerine Atatürk Havalimanında gerekli kolaylıkların sağlanmasını desteklediklerini söyledi. Cihan Haber Ajansı'na değerlendirmede bulunan Deribaş, "Biz Aeroflot'un Türkiye'ye daha fazla uçmasını destekliyoruz. Ancak bizim hakkımız olan seferlerin iptal edilmesi yolcu mağduriyetine yol açtı. 2-3 gündür yaşadığımız sorunlar müşterilerimiz açısından prestij kaybına neden oluyor" dedi.

THY'nın iptal edilen seferlerinin yeniden başlaması için Sivil Havacılık Müdürlükleri ve Dışişleri Bakanlıkları nezdinden görüşmeler sürüyor. Bugün sabah saatlerinde uçamayan yolcular için akşam iki sefer yapmayı planlayan THY, Aeroflot'la her zaman mutabakat içinde olduklarına vurgu yapıyor.

Aeroflot: İstanbul'a üçüncü seferlerimiz başladı

Diğer taraftan Aeroflot basın merkezinden Cihan Haber Ajansı'na verilen bilgide Atatürk Havalima'nına üçüncü sefer uçuşları ile ilgili olumlu cevap aldıkları belirtildi. Açıklamada, "31 Ekim tarihinden itibaren günde İstanbul'a üç sefer gerçekleştiriyoruz. Seferler; 10.45 kalkış (iniş saati 13.45), 18.40 kalkış (iniş saati 21.45) ve 22.25 kalkış (iniş saati 01.20) olarak yapılıyor. Herhangi bir sorunumuz yok" ifadeleri yer aldı.

Basın merkezi ayrıca "Aeroflot'a üçüncü uçuş izni verilmediğinden THY'nin Moskova'daki iki seferi iptal edildi" şeklindeki açıklamayı "yanlış bilgi" olarak değerlendirdi. Basın merkezinden yetkili iddialar konusunda ise yorumda bulunmak istemedi. Şeremetyova hava limanı da çekim konusunda güvenlik gerekçesi ile izin vermedi.

Dünyanın en hızlı büyüyen havayolu şirketlerinden biri olan THY, RF pazarında önemli başarılara imza atıyor. THY RF temsilciliği 2005’de 60 bin olan yolcu kapasitesini 2009 sonunda 600 bine çıkarırken, 2010 rakamlarının ise 600 binin üzerinde olmasını bekliyor. İstanbul-Moskova hattında haftanın yedi günü uçan THY, dördü İstanbul biri Antalya olmak üzere günlük sefer sayısını da beşe çıkardı. THY şimdi Moskova-Ankara bağlantısı ile RF uçuşlarında hedef büyütüyor. THY, Anadolu Jet'le Moskova-Ankara arasında salı, cuma ve pazar günleri de uçuşlarına başladı. (RR)
,
 
Oracle, Art Technology'yi satın alıyor

Dünyanın ikinci büyük yazılım şirketi Oracle, eTicaret yazılımları ve optimasyon uygulamaları sağlayıcısı Art Technology Group'u satın almak için anlaşmaya vardığını bildirdi.

Yapılan açıklamaya göre Oracle, bu satın alma için hisse başına 6 dolar, toplamda yaklaşık 1 milyar dolar ödeyecek. (Dünya Gazetesi)