01 Kasım 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Sergey Lavrov

Lavrov: NATO'nun hala RF'nu düşman olarak gördüğünü düşünmüyoruz

RF ve NATO yakınlaşması 20 Kasım'da Lizbon'da gerçekleşecek zirve öncesi olumlu yönde ilerliyor. RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO'nun Moskova'yı hala düşman olarak gördüğünü düşünmediklerini söylerken, RF Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov da NATO ile tartışmalı konuların çözülebileceğini ifade etti.

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in "düşman NATO" algısının yanlış olduğu yönündeki değerlendirmeleri ve Lizbon zirvesine katılacağını açıklamasının ardından Soğuk Savaş'ın iki ayrı kutbunda yer alan RF ve NATO arasında ilişkiler yumuşamaya başladı. Moskova'da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrov, "Biz hala NATO'nun RF'nu düşman olarak gördüğünü mü düşünüyoruz? Hayır böyle bir algılamamız yok" açıklamasında bulundu.

"RF-NATO zirvesinde ortaya çıkacak stratejik anlayış tüm bu sorulara samimi bir şekilde cevap niteliğinde olacak" değerlendirmesinde bulunan Lavrov, NATO'nun stratejik yaklaşımının güç kullanımı dahil uluslararası hukuka uygun olması gerektiğini hatırlattı. Lavrov NATO'nun Birleşmiş Milletler'in ötesinde bir harekette bulunmasının da doğru olmadığını kaydetti.

Makarov: NATO ile tartışmalı konularda anlaşabiliriz

Diğer taraftan RF Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov da Moskova'nın NATO ile yakınlaşmasını değerlendirdi. Ria Novosti'nin haberine göre NATO komutanlarından James G. Stavridis başkanlığındaki heyetle görüşmesinin ardından değerlendirmede bulunan Makarov, füze kalkanı konusunu masaya yatırdıklarını söyledi.

Afganistan'da terörle mücadele ve korsanlara yönelik operasyonlarda ortak çalışmaları da ele aldıklarını ifade eden RF Genelkurmay başkanı, "Problemli konuların büyük çoğunluğunda ortak bir yaklaşım geliştirebildik. Farklı düşündüklerimiz de var... Ancak dikkatli bir çalışma ortaya konduğunda genel bir düşünce oluşacağını düşünüyorum" dedi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in de 5 Kasım'da Moskova'yı ziyaret ederek özellikle Afganistan operasyonları ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak istiyor. NATO operasyonlarında kullanılacak askeri malzemelerin de RF demiryolları ve havayolu ile bölgeye ulaştırılması için çalışan NATO, RF'ndan askeri alımlar da yapacak. Rasmussen'in gündeminde ortak füze kalkanı ve RF ile uzlaşı sağlanması beklenen yeni stratejik ortaklık anlaşması da olacak. (CHA)
,

Barac Obama

Anketler Obama'yı kızdıracak

NBC News ve Wall Street Journal’ın anketine göre Amerikan halkı Kongre'de Cumhuriyetçileri görmek istiyor.

Ankette yer alan seçmenlerin yüzde 49’u Kongre’yi Cumhuriyetçilerin kontrol etmesini isterken, yüzde 43'üyse Demokratlar'ın kontrolünün devam etmesini istiyor.

Anket, iki hafta önce yapılan ve katılımcıların hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’da Cumhuriyetçileri çoğunlukta görmek istediklerini belirten görüşünün değişmediğini ortaya koydu.

Demokratlar, anket sonuçlarını “yıkıcı” kabul ederken, son iki yılda Demokrat Parti’nin gösterdiği yönetimin cezalandırıldığını belirtti.

Katılımcıların yüzde 40'ı Temsilciler Meclisi ve Senato’nun Cumhuriyetçilerin kontrolünde olmasının iyi olacağını düşünürken, karşı çıkanlar ise yüzde 34'ü oluşturuyor.  (WP)
,

Naoto Kan

Medvedev Kuril adalarında, Japonya öfkeli

RF Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in bugün Kuril Adaları'na geldiği bildirildi.

Bir yetkili, Medvedev'in, RF'nun ''Güney Kuriller'' olarak adlandırdığı dört adadan biri olan Kunashir Adası'na geldiğini, jeotermal istasyonu gezdiğini ve halkla görüştüğünü belirtti.

Bu arada, Japonya Başbakanı Naoto Kan, Medvedev'in bu ziyaretini ''çok üzücü'' olarak nitelendirdi.

Japon medyasına göre, Japonya Dışişleri Bakanı Seiji Maehara, bu ziyareti protesto etmek için RF'nun Tokyo Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı.

Rus büyükelçi Mikhail Bely, bakanlıktan çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, bakana bu meselenin RF'nun iç işi olduğunu söylediğini ve Japonya'dan bu konuda sakin ve adil davranmasını istediğini söyledi.

Japonya Dışişleri Bakanı Maehara da bu gelişmenin Japon halkının duygularını incittiğini kaydetti.

Medvedev, daha önce, RF'nun Kamçatka Yarımadası ile Japonya'nın Hokaaido Adası arasındaki küçük adacıklardan oluşan Kuril Adaları'nın güneyiyle ilgili olarak, buranın ülkesinin çok önemli bölgeleri arasında bulunduğunu söylemişti.

RF'nun ''Güney Kuriller'', Japonya'nın ''Kuzey Toprakları'' olarak adlandırdığı bölgeyle ilgili tartışmalar yaklaşık 60 yıldır sürüyor. Sovyet ordusunun 1945 yılında işgal ettiği ve halen RF'nun denetimi altında olan sorunlu bölge nedeniyle İkinci Dünya Savaşı sonrasında iki ülke arasında (Japonya ve SSCB) barış anlaşması imzalanmadı ve teoride halen savaş halindeler.

RF, 2005 yılında anlaşmazlık konusu 4 adanın 2'sini Japonya'ya verme karşılığında bu ülkenin diğer 2 ada üzerinde hak iddiasından vazgeçmesi önerisinde bulundu ancak Japonya bunu reddetti. (AA)
,
 
RF’nun Samara kentinden İstanbul’a sefer sayıları başladı

Rus-Türk ticari, ekonomik ilişkileri gelişirken, ikili uçak sefer sayıları da giderek artıyor. RF’nun Volga nehri kıyısı Samara kentinden İstanbul’a direkt uçak sefer sayıları başladı. Uçak seferlerinin ağırlıklı olarak Rus ve Türk işadamları için öngörüldüğü belirtiliyor.

1 Kasım tarihinden itibaren Rus “Donavia” havacılık kurumu Samara ve İstanbul kentleri arasında uçak sefer sayıları başlatıyor. Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri olmak üzere haftada üç kez gerçekleşecek seferler için Boing tipli uçaklar kullanılacak. Samara’nın Kurumoç Uluslararası Havaalanı’ndan kalkacak sefer sayısı ve saatlerle ilgili Donavia şirketi resmi web sitesinde bilgiler yeralıyor.

Kurumoç Uluslararası Havaalanı Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi’nden yapılan açıklamada, Samara-İstanbul sefer sayılarının öncelikle Volga bölgesinde iş yapan Türk işadamları ve İstanbul’daki Rus işadamları için öngörüldüğü vurgulandı.  (RR)