27 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Aslan Thakuşinov

Türk heyetinden Adigey Cumhuriyeti'ne ziyaret

Adigey Cumhurbaşkanı Aslan Thakuşinov bölgeyi ziyaret eden Türk heyetiyle görüştü. Görüşmede RF-Türk ilişkileri, Adigey Cumhuriyeti-Türkiye ekonomik ve kültürel ilişkileri ele alındı.

Başkent Maykop’ta başta Türkiye Novorossiysk Başkonsolosu Yavuz Kül olmak üzere Türk heyetini makamında kabul eden Adigey Cumhurbaşkanı Thakuşinov, Moskova-Ankara ilişkilerinin arttığını belirtti. Buluşmada Gaziantep Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ve Samsun Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da yer aldı. Adigey Cumhurbaşkanı, “RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in uluslararası ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili politikaları sayesinde Rus-Türk ilişkileri son yıllarda daha da arttı. RF Federasyonu’nun bir bölgesi olarak biz de verimli işbirliğine hazırız. Özellikle ekonomik, kültürel ve kardeşlik ilişkileri alanda” dedi.

Türk Başkonsolos Kül de, yaptığı konuşmada Türk-Rus ilişkileri bağlamında Adigey Cumhuriyeti ile ilişkilerinin özel bir yere sahip olduğunu kaydetti. Gaziantep ve Samsun belediye başkanları Türkiye’de yaklaşık sekiz milyon Adigey kökenli vatandaşın yaşadığını ifade etti. Başkonsolos Kül ise sadece Samsun kenti civarında 40 köyde Adigey kökenli insanların yaşadığı örneğini verdi.

Türk heyetin ziyaret çerçevesinde Adigey Cumhuriyeti’nde iş ve sanayi dünyasıyla görüşmeler yapması da planlanıyor. Geçtiğimiz yaz ayında da Adigey Cumhuriyeti işadamları Gaziantep’i ziyaret etmişti. Gelecek yıl ise Maykop ve Gaziantep kentleri arasında “Kardeş Kent” anlaşması da imzalanacak. (CHA)
,

Sergey Lavrov

Lavrov: "İlişkilerimizin geleceği, NATO'ya bağlı"

RF Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO ve RF arasındaki ilişkilerin geleceğinin, İttifakın stratejik konseptinin uluslararası hukuk ve BM Şartı normlarına uygunluğuna bağlı olacağını söyledi.

Lavrov, Karadağ Dışişleri Bakanı Milan Rocen ile Moskova'daki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "NATO ile ilişkilerde bizim için kilit nokta NATO'nun, uluslararası hukuk ve BM Şartı çerçevesinde yeni stratejik konseptinin pozisyonunun nasıl olacağına ve hepsinden önemlisi modern uluslararası ilişkilerde olası güç kullanımına yönelik normlarıyla ilgili pozisyonuna bağlı olacak" dedi.

Avrupa-Atlantik coğrafyasındaki tüm ülkelerin meşru güvenlik garantilerine sahip olması gerektiğini ifade eden Lavrov, "Biz daha geniş şeylere bakmaya çalışıyoruz. Biz yasal güvenlik garantilerinin tüm Avro-Atlantik ülkeleri arasında herhangi bir istisnaya yer verilmeden eşit şekilde sağlanması taraftarıyız" diye konuştu.

Lavrov, RF'nın Avrupa'nın güvenliğiyle ilgili yaptığı yeni güvenlik paktı önerisinde NATO'nun katılımının da öngörüldüğünü sözlerine ekledi. (AA)
,

 

MB'den Hükümet'e mektup

Merkez Bankası, eylül ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 9,24 olarak gerçekleşmesi ve yüzde 8,5 olarak belirlenmiş olan belirsizlik aralığı üst sınırının üzerinde kalması nedeniyle Hükümete açık mektup gönderdi.

Merkez Bankasından yapılan açıklamaya göre, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Başkan Yardımcısı Erdem Başçı imzalarını taşıyan mektup, hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a gönderildi.

Açıklamada, Merkez Bankasının 2006 yılı başından bu yana enflasyon hedeflemesi rejimi uyguladığı, bu rejim çerçevesinde bankanın, temel amacı olan fiyat istikrarı konusundaki gelişmelerle bu amaç doğrultusunda uygulanan politikalara ilişkin kamuoyuna hesap verme yükümlülüğü taşıdığı hatırlatıldı. Bu doğrultuda, enflasyon hedefinden belirgin olarak sapıldığında veya sapma olasılığı ortaya çıktığında Merkez Bankası Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca hesap verme sürecinin devreye girdiği ifade edildi.

2010 yılsonu enflasyon hedefinin Hükümet ile birlikte yüzde 6,5 olarak belirlendiği belirtilen mektupta, şöyle denildi:

"Merkez Bankası, 10 Aralık 2009 tarihinde yayımladığı '2010 Yılında Para ve Kur Politikası' başlıklı politika metninde, üçer aylık dönemlerin sonu itibarıyla gerçekleşen enflasyon ile hedef enflasyon arasındaki farkın mutlak değeri 2 yüzdelik puanı aştığı takdirde hesap verme yükümlülüğünün devreye gireceğini ifade etmiştir.

Enflasyonun yıl içinde belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda, sapmanın nedenleri ile hedefe tekrar ulaşılması için alınan ve alınması gereken önlemlerin üç ayda bir yayımlanmakta olan Enflasyon Raporu aracılığıyla kamuoyu ile paylaşılacağı; yıl sonu itibarıyla belirgin bir sapma olması durumunda ise Hükümet'e bir açık mektup yazılacağı belirtilmiştir."

Mektupta, Eylül ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 9,24 olarak gerçekleştiği ve yüzde 8,5 olarak belirlenmiş olan belirsizlik aralığı üst sınırının üzerinde kaldığına işaret edilerek, "Bu çerçevede, enflasyonun hedeflenen patikadan belirgin olarak sapmasının nedenleri ile orta vadeli hedeflere ulaşmak için alınan ve alınması gereken önlemleri açıklayan 26 Ekim 2010 tarihli Enflasyon Raporu ilişikte bilginize sunulmaktadır" denildi. (Dünya Gazetesi)
,
 
RF’nda 41 milyon araç var

RF’nda yaklaşık 41 araba var. 2016 yılına doğru bu sayının 50 milyona ulaşacağına da kesin gözüyle bakılıyor.

Rus Avtostat ajansı uzmanları, RF İçişleri Bakanlığı Trafik Müdürlüğü verilerine atıfta bulunarak ülkede resmi kayıtlı yaklaşık 41 milyon arabanın bulunduğunu belirtti. Bu rakamlar şöyle sıralanıyor:

33,51 milyon otomobil

3,56 milyon ticari araç (küçük otobüsler dahil)

3,53 milyon orta ve ağır kamyonlar

Listeye inşaat ve tarım alanında kullanılan araçlar dahil edilmediği de kaydedildi. Uzmanlar, 2016 yılına doğru RF’nda araba sayısının daha da artarak 50 milyona ulaşacağına inanıyor. (RR)
,
 
Hızlı tren Sapsan gecikirse Rus Demiryolları tazminat ödeyecek

RF Demiryolları Şirketi(RZD) 1 Kasım tarihinden itibaren Moskova - St. Petersburg arasında sefer yapan trenin 30 dakikadan daha fazla gecikmesi halinde yolculara tazminat ödeyeceği belirtildi.

RZD tarafından yapılan açıklamaya göre şirket hızlı tren Sapsan seferlerinde yeni uygulama başlattığını duyurdu. Trenin varış istikametine 30-60 dakika arasında geç kalması halinde yolculara tazminat olarak bilet fiyatının yüzde 25'i iade edileceği belirtilen açıklamada, 61-121 dakika arasında meydana gelen gecikmeler için biletin yarı fiyatı iade edileceği kaydedildi. Trenin iki saatten fazla gecikmesi durumunda ise biletin tamamı yolcuya geri ödenecek.

Yolcuların tazminatı alabilmeleri için önceden doldurulan 'şikayet mektubu' ile birlikte tren müdürüne başvurmaları gerekiyor. Açıklamada ödemelerin biletleri tren garlarındaki kasalardan alan yolculara değil, sadece internetten satın alan yolcular için yapılacağının da altı çizildi.

Ayrıca açıklamada tazminatın Sapsan trenleri için ve şirketin her hangi hatası halinde ödeneceği belirtildi. Şirketin suçlu olmadığı, beklenmedik durumlarda ise tazminatların ödenmeyeceği de ifade edildi.

Saatte 250 kilometre hıza ulaşan “Sapsan” Moskova - St. Petersburg arasındaki mesafeyi 3 saat 45 dakikalık bir süre ile tamamlıyor.

Günde beş sefer gerçekleştiren Sapsan saat 06.45'te (varış saati 10:30), 13.00'te (varış saati 17:15), 16.30'da (varış saati 20.45'te), 16.45 (varış saati 21.00'de) ve 19.00'da (varış saati 22:45) Moskova'dan yolcu taşıyor. (WCR)