26 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
RF stratejistleri: ABD, Türkiye'yi cezalandıracak

Moskova merkezli Siyasi ve Askeri Analizler Enstittüsü Analiz Bölümü Başkanı Alexander Khramchikhin, ABD'nin resmen 'Ermeni soykırımı'nı tanıyabileceğini öne sürerken, Türkiye'nin çok bağımsız' bir biçimde hareket etmesinin, ABD'de beğenilmediğini savunarak, 'ABD, Türkiye üzerindeki kontrolünü yeniden tesis etmek için bu kozu (soykırım) kullanabilir' dedi.

ABD’nin “Türkiye’yi cezalandırmak için Ermeni soykırımını tanıyabileceği” iddia edildi. Merkezi Moskova’da olan Siyasi ve Askeri Analizler Enstitüsü, Analiz Bölümü Başkanı Alexander Khramchikhin, Türkiye’nin “çok bağımsız” bir biçimde hareket etmesinin, ABD’de beğenilmediğini savunarak, “ABD, Türkiye üzerindeki kontrolünü yeniden tesis etmek için bu kozu (soykırım) kullanabilir” şeklinde konuştu.

Alexander Khramchikhin, News.am’a yaptığı açıklamada Washington’un resmen “soykırımı” tanıyabileceğini savunurken, “ABD, Türkiye üzerindeki kontrolünü yeniden tesis etmek için bu kozu(soykırım) kullanması” senaryosunun “oldukça muhtemel” olduğu inancını dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son açıklamalarına dikkat çeken Khramchikhin, Adalet ve Kalkınma Partisinin iktidarda gelmesinden bu yana Türkiye’nin, “bağımsız hareket etme eğiliminin bir olguya dönüştüğü” görüşünü savundu.
Türkiye’nin dış politikasını gözden geçirerek Batı yanlısı politikasından vazgeçebileceğini savunan Rus analisti, bunun göstergesi olarak da “İran ile ‘flört’ ve Türk-İsrailli anlaşmazlığı gibi bir takım faktörler”e işaret etti.

“Türkiye - ABD ilişkileri kopmaz ama soğukluk olur"

Buna karşın Khramchikhin, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin kopmasını hiçbir biçimde beklediğini belirterek, “Diplomatik ilişkileri kesmek adeta savaş ilanı anlamına gelir. Bunu dışlıyorum. Ancak mevcut eğilimlerin, kaçınılmaz olarak ikili ilişkilerde soğukluğa yol açar” iddiasında bulundu.
(ANKA)
,
 
RF, Karadeniz filosunu geliştirecek

Ukrayna ile üs kira süresini uzatan RF'nun, Karadeniz'dekifilosunu önümüzdeki 10 yıl içinde 18 gemiyle güçlendirmeyi planladığı bildirildi.


Rus Donanmasından adı açıklanmayan bir yetkili İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, filonun uzun süredir onarımdan geçmediğini, birçok geminin neredeyse kullanışsız hale geldiğini belirterek, önümüzdeki 10 yıl içinde 18 gemi ile filonun geliştirilmesinin planlandığını söyledi.

Yetkili, Karadeniz filosunu en az 6 firkateyn ve 6 dizel motorla çalışan denizaltıyla modernize etmeyi planladıklarını kaydederek, "Devletin 2011-2020 arası silahlanma programına göre Karadeniz'deki filoya 18 gemi daha eklenecek" diye konuştu. Aynı yetkili, filodaki eski bombardıman uçaklarının yeni Sukhoi 24M tipi bombardıman uçaklarıyla değiştirileceğini de sözlerine ekledi. Rus Donanmasından konuyla ilgili şu ana kadar bir açıklama yapılmadı.

Ukrayna, Moskova yanlısı Viktor Yanukoviç'in devlet başkanı olarak seçilmesinin ardından geçen nisan ayında Sivastopol'daki Rus deniz üssünün kira süresini, RF'ndan gazı yüzde 30 indirimle alma karşılığında 2042 yılına kadar uzatmıştı. Kiev'in üssün kira süresini uzatması RF ile ilişkilerinin yeniden eski güçlenmesine yol açmış ve Ukrayna, NATO üyeliği yerine yeniden eski Sovyet müttefikiyle yakınlaşmayı tercih etmişti.

Analistler, RF'nun filosunda böyle bir revizyon yapabilmesi için Ukrayna'nın onayını alması gerektiğini belirterek, iki ülkenin şu anda 2009 yılında yapılan gaz fiyatının yeniden düzenlenmesi üzerinde çalıştığına dikkat çekiyorlar. Rus gaz devi Gazprom, Ukrayna'nın devlet şirketi Naftogaz'ın Gazprom ile birleşmesine izin vermesi halinde bu ülkeye verilen gaz fiyatında indirime gidebileceklerini açıklamıştı. RF Başbakanı Vladimir Putin'in 27 Ekimde Kiev'e yapmayı planladığı ziyaret sırasında gaz fiyatlarının da masaya yatırılması bekleniyor. (AA)
,

Dmitri Medvedev

Medvedev'den yaşlılara yeni konut sözü

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, yaşlı vatandaşların çile çektiği eski ve kırık dökük evlerden çıkartılarak çağdaş binalara taşınması gerektiğini söyledi. Medvedev, daha önce yaptığı konuşmada Ekim ayı programını yaşlı insanların sorunlarına ayıracağını ifade etmişti.

Moskova’ya yakın Gorki kentinde Devlet Konseyi toplantısında konuşan RF Başkanı, yaşlı insanların günümüzde sık sık karşılaştığı sorunları masaya yatırdı. Emeklilik maaşı sisteminde yakın zamanda yeni bir atılımlar yapacaklarını duyuran Medvedev, emekli maaşların fazla olmamasına da işaret ederek, “Bir bölgede iyi, diğer bölgede ise daha az emekli maaşı veriliyor... Önümüzdeki günlerde başka adımlar atmamız gerekecek, tabii bu konular için ayrı görüşme yapacağız... Yaşlı insanlara yönelik kaygı, ilgi, bu tartışmasız devletin öncülüğüdür" dedi.

RF'nda çok sayıda yaşlı insan olduğunu da hatırlatan Medevdev, "Bu sayı 30 milyonu aşıyor. Uzmanlara göre yakın on yılda emeklilerin sayısı daha da artacak. Onların hem kentte hem de köy ortamında iyi hayat koşullarının olabilmesi için çalışmamız lazım” dedi.

İlaç fiyatlarına zam cinayettir

Medvedev, ülkede suni şekilde ilaç fiyat artışını da sert bir dille eleştirerek, “Bu sadece ahlak dışı ve cinayettir. Sağlık alanında normal hizmet düzeyinin ve şeşitli ilaçların sabit fiyatının korunması çok önemli. Devletin ilaç alımları azami şekilde verimli olmalı. Maalesef bugün buna her zaman rastlamıyoruz. Bölgelerde indirim kolaylıklarıyla ilgili ve buraya tahsis edilen paralarla ilgili duruma ayar çekilmesi lazım” diye konuştu.

RF Başkanı, ülkedeki bazı huzur evlerinde durumun berbat olduğundan şikayetçi olarak, “Bugün dört binden fazla sosyal kurum faaliyet gösteriyor. Çoğunu da daha iyi görmek isterdik. Bazıları vardır ki, öncü kurumlar gibi. Oraya genelde yönetimi götürürler, bak nasıl çalışılır diye göstermek için. Fakat bazıları da vardır ki insan girmeye korkuyor. Geçikmeden bu gibi yerlerde modernize çalışmaları yapılması lazım. Konu burada görkem falan değil, normal insani koşullarla ilgili. Biz bu eski, kırık dökük evlerden yaşlı insanları çıkararak, onlar için çağdaş binalar yapmalıyız” dedi. (CHA)
,
 
Türkiye İş Bankası, RF Sofia Bank'ı 39 milyon dolara satın alıyor

RF piyasasına küçük bir banka satın alarak girmek isteyen Türkiye İş Bankası hedefine ulaşıyor. Kommersant gazetesi kriz sonrası süreçte bankacılık sektörüne yönelik ilk yatırımın Türkiye'den geldiğini ve Sofia Bank'ın 39 milyon dolara Türkiye İş Bankası'na satılmak üzere olduğunu yazdı. Gazeteye göre anlaşılan rakam bankanın 803 milyon ruble (26,30 milyon dolarlık) sermayesinin 1,5 katı.

Kommersant'a açıklamada bulunan İş Bankası yetkilileri anlaşmanın sağlanmasından sonra gerekli bilgileri kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade ederken, Sofia Bank konu ile ilgili değerlendirme yapmadı.

Satış rakamlarının kriz öncesinin çok altında olduğu yorumunda bulunan gazete, 2006-2007'de Belçikalı KBC Group'un Absolut Bank'ı 1 milyar dolara, İngiliz Barclays'in Expobank'ı 745 milyon dolara satın aldığını hatırlattı.

Uzmanların değerlendirmelerini aktaran gazete piyasada yeni oyuncuların başarı şansının çok da yüksek olmadığını yazdı. Interfax ekonomi uzmanı Mihail Matovnikov'a göre RF'nda Finansbank olarak kurulan sonra ismini Credit Europe Bank'a değiştiren yapı sektörde önemli bir yer edindi. Tam zamanında geldi ve karlı segment içinde payını artırdı. Ancak şimdi aynı başarıyı tekrarlamak mümkün değil.

Bir diğer sorun da RF'nda faaliyette bulunan dev Türk şirketlerinin yerel bankalarla çalışmayı tercih etmeleri. Rönesans Holding gibi şirketler yerli bankayı tercih ediyor, çünkü ruble ihtiyaçlarını bu şakilde daha cazip imkanlarla karşılayabiliyor.

Sofia Bank'ın yüzde 57'lik hissesini yönetim kurulu başkanı Nikolay Şutov kontrol ederken, otomobil yedek parça distribütörü Rabotek yüzde 26,51'lik hissesine ve izolasyon maddeleri üreticisi JSC Balakovorezinotehnika da yüzde 16,13'lük oranına sahip. (RR)
,
 
ABD'de 2. el konut satışları yüzde 10 arttı

ABD'de eylül ayında ikinci el konut satışları yüzde 10 artışla, 4,53 milyon adet oldu.

Ulusal Emlakçılar Derneğine göre, geçen ay ikinci el konut satışlarının yüzde 10 artarak, yıllık bazda 4,53 milyon olduğunu açıkladı. Bu rakamın 4,3 milyon adet olması bekleniyordu. Eylül ayındaki bu artışa rağmen, ikinci el konut satışlarının oranı bir yıl önce aynı aya göre halen yüzde 19 aşağıda bulunuyor. Ağustos ayında 4,13 milyon adet olarak açıklanan rakam ise 4,12 milyon adete revize edildi.

Ortalama satış fiyatı ise bir yıl önce aynı aya göre yüzde 2,4 düşüşle, 171 bin 700 dolar oldu.

Yüksek işsizlik, sıkı kredi koşulları ve gelecekte konut fiyatlarının düşeceği görünümü nedeniyle Amerikan vatandaşları konut almaktan kaçınıyor. Ayrıca, konutların eski sahiplerinin davalarında, bankaların konutlara el koyarken bazı hatalar yaptığına ilişkin iddialar bazı tüketicilerin icralık konutları satın aldığı endişeleri de konut alımını olumsuz etkiliyor. (Dünya Gazetesi)
,
 
Çukurova, RF ElAZ şirketiyle işbirliği sözleşmesi imzaladı

Türk Çukurova Makina İmalat ve Ticaret A.Ş, RF’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren ElAZ otomobil şirketiyle işbirliği anlaşması imzaladı.

Tataristan’ın başkenti Kazan’da gerçekleştirilen Rus-Türk İş Dünyası Forumu çerçevesinde imzalanan anlaşmaya göre Çukurova, Rus şirketine ilk aşamada deneme için dört ekskavatör yükleyici araç gönderecek. Tataristanlı uzmanlar da aracın tüketici özelliklerini ve teknik niteliklerini araştırarak Rus piyasasında potansiyel tüketicilerin dikkatine sunacak.

Anlaşma, Çukurova makine parçalarıyla ElAZ şirketinin ortak ekskvatör üretimini öngörüyor. Türk şirketi üretime teknik destek sağlayacak.

Daha sonraki aşamada, taraflar teknik işbirliği, ticari marka ve uzmanların eğitimiyle ilgili özel sözleşmeler de imzalayacak. Sözleşmenin verimli şekilde gerçekleşebilmesi için taraflar kendi yetkili uzmanlarından oluşan bir ortak çalışma grubu da kurmayı planlıyor. (WCR)