21 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Güney Kore Cumhuriyeti Gürcistan'ın Siyasi baskısını reddetti, Türkiye Yönetimi'nin yüzü kızardı

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı “Gürcistan Yönetimi, Güney Kore’de düzenlenen “Chonan Huntarion Uluslar arası Halk Dansları Festivali”ne katılmak üzere davet edilen “Sharatın Halk Dansları Ekibi”nin katılımının engellenmesi amacı ile ABD’nin Güney Kore Büyükelçiliğinin desteğini alarak çalışmalarda bulundu” açıklaması yapıldı.
Bilindiği üzere “Sharatın” Halk Dansları Topluluğu Güney Kore’de düzenlenen festivalde birincilik kazanmıştı.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı “ABD’nin Güney Kore Büyükelçiliği, Gürcistanlı meslektaşlarının talebi üzerine Abhazyalı sanatçıların Güney Kore’de ki gösteri turlarını engellemeye çalıştı.

Gürcistan Yönetiminin Abhazlar üzerinde uygulamaya çalıştığı, daha önceden Stalin döneminde uygulanan kültürel alanlar dâhil olmak üzere asimilasyon ve kitle imha politikalarında hiçbir değişiklik olmadı.

Gürcü Yönetimi tarafından Abhazya’ya ve vatandaşlarına karşı uygulanan siyasi, ekonomik ve kültürel izolasyon politikaları sürmektedir. Gürcistan Devleti Yönetimi ve onun Amerikalı ortakları ile birlikte Abhaz etnik kimliğine karşı girişilen soykırım eylemlerinin sürdürülmesi Gürcüler ile Abhazların birlikte yaşayamayacaklarının göstergesidir.

BM’in New York’ta yapılan 23 Eylül’de 65. oturumunda konuşan Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, Abhazya Halkına karşı yaptığı çağrıda “Bizler, sizin için çalışacağız, sizin kültürel haklarınızı ve tarihini koruyacağız. Birlikte ve sizinle çalışacağız” dedi. Gürcistan yönetimi, aslında atmış olduğu bu tür adımlarla kendi PR çalışmasını yapıyor” açıklamasında bulundu. (Abhazyam.com)
,
 
RF’nun Eylül ayındaki sanayi üretimi tahminlerin üzerinde

Rosstat’ın (Rus İstatistik Kurumu) yayınladığı verilere göre 2010 yılın Eylül ayında RF’nun sanayi üretimi yıllık%6,2 yükseldi. Ağustos ayında bu rakam %7 iken bir önceki yılın Eylül ayının ise -%8,2 idi.

Analistler sanayi üretiminin %5,4 oranında artmasını bekliyorlardı. Tahminlere göre sanayi üretiminin % 4,5 - %10 aralığında olması gerekiyordu.

Yaz sıcaklığının yüksek olması, sanayi işletmelerinin normal çalışma rejimine dönmelerini sağladı. Avrupa’ya yapılan gaz ihracatındaki artış da, sanayi üretiminin artmasında bir diğer etken oldu.

Uzmanlar gelirlerin yükselmesi, sanayi mallarına yönelik bir iç talep doğurduğunu ve gaz ihracatından sağlanan döviz akışı sayesinde, üretim arttığını düşünüyorlar. (Reuters)
,

Sergey Sobyanin

Sobyanin’den işsizlikle mücadele sözü

Moskova Belediye Başkanı Adayı Sergey Sobyanin bugün yaptığı açıklamada işsizlik oranını düşürme sözü verdi.

Ticaret Birliği Federasyonu’nun düzenlediği toplantıda konuşan Sobyanin, “Herşeyden önce Moskovalılara yapabildikleri işlerin temin edilebilmesi gerekir” dedi.

Sobyanin temin edilecek işlerin “yüksek teknolojili, modern ve yüksek ücretli” işler olması gerektiğinin de altını çizdi.

11 milyon nüfuslu Moskova’da kayıtlı işsiz sayısı 50 bini geçiyor. Gerçek rakamın ise iddia edilenin çok üstünde olduğu iddia ediliyor.

Medvedev geçtiğimiz Cuma günü 52 yaşındaki Sobyani’ni uzun zamandan beri görev yapan Yuriy Lujkov’un yerine seçti.

Moskova Şehir Duması'nın Perşembe günü Sobyanin’i onaylamasına kesin gözüyle bakılıyor. (RN)
,
 
Morgan Stanley 313 milyon dolar kar etti

Morgan Stanley, 30 Eylül'de sona eren 3. çeyrekte 313 milyon dolar, hisse başına 0.05 dolar kar ettiğini bildirdi.

Şirket, geçen yılın aynı döneminde ise 936 milyon dolar, hisse başına 0.50 dolar kar etmişti.

3. çeyrekte net gelirler ise geçen yılın aynı dönemindeki 8.5 milyar dolar'dan 6.8 milyar dolar seviyesien geriledi.

3. çeyrek net gelirlerine 731 milyon dolar tutarında borçla ilişkili kredi spreadlerinden (DVA) kaynaklı negatif gelir de dahil edildi. Geçen yılın andı döneminde DVA'an kaynaklı gelir 878 milyon dolar olmuştu.

Morgan Stanley, devam etmeyen operasyonlar da dahil edildiğinde ise 3. çeyrekte hisse başına 0.07 dolar zarar etti.

Geçen yılın aynı döneminde hisse başına 0.38 dolar kar oluşmuştu. 3. çeyrekte Morgan Stanley'in yatırım bankacılığı gelirleri 1 milyar dolar olurken, Şirket global halka arzlarda 1'nci, tamamlanan global birleşme ve satın almalara aracılıkta 2., açıklanan birleşme ve satın almalara aracılıkta 3. sırada yer aldı.

Morgan Stanley'in satış ve işlem net gelirleri 1.4 milyar dolar olurken, global varlık yönetimi bölümü de 3.1 milyar dolar gelir getirdi.

Morgan Stanley Başkanı ve CEO'us James P. Gorman, "Bazı önemli faaliyet alanlarında bu çeyrekte de ilerleme sağlamaya devam etti, 3. çeyrek sonuçlarımız Morgan Stanley'in gerçek potansiyelini yansıtmıyor. Genel performansımızdan tatmin olmadık" diye konuştu.

Boeing 837 milyon dolar kar etti

Avrupalı Airbus'tan sonra dünyanın ikinci büyük ticari uçak üreticisi olan Boeing, üçünce çeyrekte nat karının 837 milyon dolar, hisse başına 1.12 dolar olduğunu bildirdi. Dönem içinde gelirler de 16.688 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Şirket geçen yılın aynı döneminde hisse başına 2.23 dolar kar, 16.688 milyar dolar gelir açıklamıştı. Şirket, üçüncü çeyrek rakamlarının ardından 2010 yılı hisse başına kar tahminini 3.80-4.00 dolar aralığına yükseltti.

Boeing başkanı Jim McNerney, "Rakamlar ve artırılan beklenti faaliyetlerini gücünü ortaya koyuyor" dedi.

Şirketin uçak teslimatları geçen yıl 113 olan düzeyinden bu yıl 124'e yükseldi. Nakit akışı 1.9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Delta Airlines, 363 milyon kar yazdı

Delta Airlines, mali yılının 3. çeyreğinde kar geçti. Şirket, 3. çeyrekte 363 milyon dolar, hisse başına 43 sent kar etti. Geçen yılın aynı döneminde 161 milyon dolar, hisse başına 19 sent kar ortaya çıkmıştı.

Analistler ise hisse başına 93 sent kar bekliyordu.

Delta Airlines'ın toplam faaliyet gelirleri 3. çeyrekte yüzde 18 artarak 9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

US Bancorp karını yüzde 49 artırdı

U.S Bancorp, mali yılının 3. çeyreğinde net karını yüzde 49 ve gelirlerini yüzde 7.9 artırdı.

Banka, 3. çeyrekte net 871 milyon dolar, hisse başına 45 sent kar etti.

Geçen yılın aynı döneminde ise 583 milyon dolar, hisse başına 30 sent kar edilmişti.

3. çeyrekte gelirler ise 4.6 milyar dolar seviyesine, varlıkları ise 265.06 milyar dolar'dan 290.65 milyar dolar seviyesine çıktı.

Karda yaşanan artışta, 1.46 milyar dolar olan kredi zararı karşılıklarını 995 milyon dolar seviyesine gerilemesi etkili oldu. (WCR)
,

Taner Yıldız

Enerji Bakanı Yıldız RF basınına konuştu: Samsun-Ceyhan petrol boru hattında anlaşmaya yakınız

RF ve Türkiye arasında dev projelerden biri daha hayata geçiyor. Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız RF’ndan İngilizce yayın yapan Russia Today televizyonuna yaptığı açıklamada Samsun-Ceyhan petrol boru hattında RF ile anlaşmanın yakın olduğunu söyledi. Boru hattında inşaat 2011’in ikinci yarısında başlıyor.

Rus ve Kazak petrollerinin Samsun’dan Ceyhan’a petrol boru hattı ile ulaştırılmasını öngören dev projede anlaşmalar imzalanmak üzere. Türk enerji şirketi Çalık grubu ve İtalyan Eni şirketinin birlikte üstlendiği projeye Rus petrol şirketleri Rosneft ve Transneft de dahil olacak.

Türkiye’nin petrol arzı konusunda garanti beklediği oranda ise ilerleme var. Yıllık 50 milyon ton petrol taşıma kapasitesine sahip olacak hatta 25-30 milyon ton petrol Rus şirketler sağlayacak. İtalyan Eni şirketi ve Kazakistan’dan gelecek 10 milyon tonluk ek arzla hat verimlilik kapasitesine ulaşmış olacak.

İnşaat 2011’in ikinci yarısında başlıyor


Eninde sonunda müzakerelerin tamamlanacağını ve inşaatın başlayacağını ifade eden Yıldız, “Hattın kapasitesi 50 milyon ton. 25-30 milyon ton petrolün RF’ndan geleceğini düşünüyoruz. İtalyan Eni şirketi ve Kazak ortaklarımız aracılığı ile ek 10 milyon ton bekliyoruz. Müzakerelerin tamamlanması ve garantilerin alınmasının ardından anlaşma imzalanacak. Gelecek yılın ikinci yarısında inşaatın başlayacağını düşünüyorum.” dedi.


RF Başbakanı Vladimir Putin’in “Erdoğan’a söz verdik yapacağız” dediği Samsun Ceyhan petrol boru hattı için RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de Türkiye ile RF arasında ticaret ortaklığını ileri ufuklara taşıyan projeler olarak değerlendirmede bulunmuştu. (CHA)
,
 
Tüpraş'a 605.4 milyon liralık vergi cezası

Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ), şirkete tebliğ edilen raporlara göre Tüpraş'tan 605,4 milyon lira vergi cezasının talep edildiğini bildirdi.

TÜPRAŞ'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlanan özel durum açıklamasında, Şirket nezdinde yürütülen vergi incelemesi sonucunda vergi inceleme elemanları tarafından eleştiri konusu yapılan hususlara ilişkin olarak düzenlenen Vergi İnceleme Raporları ile 5 Kasım 2010 tarihli tarhiyat öncesi uzlaşma davetinin, bugün kendilerine tebliğ edildiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Şirketimize tebliğ edilen raporlardan anlaşıldığı kadarıyla; 2005, 2006, 2007, 2008 ve 2009 hesap dönemleri için 242 milyon lira vergi aslı, 363,4 milyon lira vergi ziyaı cezası olmak üzere toplam 605,4 milyon lira talep edilmiş olup, talep edilen vergi aslı üzerinden ayrıca gecikme faizi de hesaplanacaktır.

Vergi İnceleme raporlarında eleştiri konusu yapılan husus, Özel Tüketim Vergisi Kanunu kapsamında imalatta kullanılan rafineri yakıtlarının bir kısmının, özellikle asfalt üretimine isabet eden miktarının, özel tüketim vergisine tabi olup/olmayacağına ilişkin yorum farklılığından kaynaklanmaktadır. Ancak, ÖTV Kanununun yürürlüğe girdiği 1 Ağustos 2002 tarihinden itibaren, şirketimizin devletin mülkiyeti ve yönetimi altında olduğu dört yıl boyunca da, rafineri yakıtları hiç bir şekilde ÖTV'ne tabi tutulmamıştır. Şirketimiz 26 Ocak 2006 tarihinde özel şirket vasfı kazandıktan sonra adı geçen düzenlemede herhangi bir değişiklik olmadığı için, aynı uygulama dört yıl boyunca devam ettirilmiştir."

Söz konusu vergi inceleme raporları ile ilgili olarak uzlaşma dahil bütün yasal hakların kullanılacağı dile getirilen açıklamada, konu ile ilgili gelişmelerin, özel durumların kamuya açıklanmasına ilişkin düzenlemelere uygun olarak yatırımcılar ile paylaşılacağı ifade edildi. (RR)
,
 
RF otomobil pazarı Avrupa’nın en büyüğü oluyor

RF Sanayi ve Ticaret Bakanı Viktor Hristenko otomobil sektörünün hızla toparlanmaya başladığını, kriz öncesi seviyeye kısa sürede ulaşılacağını söyledi. Bakan’a göre RF otomotiv pazarı 2014’de Avrupa’nın en büyüğü olacak.

RF parlamentosu alt kanadı Duma’da gerçekleşen toplantıda açıklamada bulunan Hristenko, “2013 ortasına kadar otomobil pazarı kriz öncesi seviyeye ulaşacak. Bir yıl sonrasında da Avrupa’nın en büyüğü olacak” dedi.

2010’da 1,3 milyon otomobil üretimi beklediklerini ifade eden bakan, satışların da 1,7 milyona ulaştığını söyledi.

Avrupa İşletmeler Birliği’nin (EBA) ticari ve özel otomobil satışlarının 2010’un ilk çeyreğinde yüzde 18 artarak 1,32 milyona ulaştığını açıkladı. EBA verilerine göre sadece eylül ayında satışlar bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55 arttı. EBA yıl sonu toplam satış tahminlerini de 1,5 milyondan 1,6 milyona çıkardı.

Yerli modeller lider konumunda

Rus yapımı Lada marka araçlar ise RF’da popüler olmaya devam ediyor. RF’nun Sovyetler Birliği döneminden kalma dev otomobil fabrikası AvtoVAZ Lada model araçlardan sadece eylül ayında 50 binin üzerinde satış yaparken, yılın dokuz ayındaki satış rakamları da 367 bin 800’ü buldu. Lada yerli model satışları toplam satışların yüzde 28’ini oluşturuyor.

Yabancı araç satışlarında ise Kore KIA model araçlar lider konumunda. Yılın ilk dokuz ayında 77 bin 700 otomobil satışı yapan KIA geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını yüzde 63 artırdı.

Chevrolet model araçlar da çeşitli modelleri ile RF’ndaki pazar payını yüzde 44 artırarak 10 bin araca ulaştı. AEB’nin verilerine göre RF’nda en fazla satışı yapılan on modelden sekizini yerli araçlar oluşturuyor. (Dünya Gazetesi)
,
 
Bina inşaat maliyeti yüzde 5,93 arttı

Türkiye'de 3. dönemde (Temmuz-Ağustos-Eylül) bina inşaatı maliyet endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,93 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3. dönem Bina İnşaatı Maliyet Endeksi verilerini açıkladı.

Buna göre, 2005=100 temel yıllı bina inşaatı maliyet endeksi, Temmuz, Ağustos, Eylül aylarını kapsayan 2010 yılı 3. döneminde, toplamda bir önceki döneme göre yüzde 1,93, bir önceki yılın son dönemine göre yüzde 5,86, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 5,93 artış gösterdi. Endeks dört dönem ortalamalarına göre de yüzde 4,02 arttı.

2010 yılı 3. döneminde bir önceki döneme göre işçilik endeksi yüzde 0,95 ve malzeme endeksi yüzde 2,24 artış gösterdi. Bu yılın 3. döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre işçilik endeksinde yüzde 6,42, malzeme endeksinde ise yüzde 5,78 artış gerçekleşti.

Endeks, 2009 yılı üçüncü döneminde, toplamda bir önceki döneme göre yüzde 0,55 ve bir önceki yılın son dönemine göre yüzde 0,55 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,37 ve dört dönem ortalamalarına göre de yüzde 2,71 azalış göstermişti. (AA)