16 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Medvedev-Chavez

RF, Venezüella’nın ilk nükleer santralini inşa edecek

RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’in Kremlin’de yaptığı görüşmeler sonrasında, Moskova, Venezüella’nın ilk nükleer santralini inşa etme konusunda anlaştı.

RF’nun nükleer enerjiden sorumlu en yetkili ağzı Sergey Kiriyenko ve Venezüella Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro, görüşmelerin ardından Venezüella’da nükleer enerji alanında anlaşma imzaladı.

Güney Amerika’nın en büyük petrol üretici ülkesinin başında olan Chavez, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmak adına, ülkede nükleer santraller kurmak istediğini daha önce de söylemişti.

Medvedev, Chavez’in düşmanı olarak gösterdiği ABD’nin bu anlaşmadan hoşlanmayabileceğini ancak bunun barışçıl amaçlı bir anlaşmanın olduğunu söyledi.

RF Devlet Başkanı, “Nükleer enerji alanında yeni bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşmanın bazılarını rahatsız edeceğini biliyorum. Venezüella Devlet Başkanı bu konuda farklı duygular besleyebilecek ülkeler olduğunu söyledi” diye konuştu.

Medvedev ek olarak “Bizim niyetimiz açık ve net: Venezüella Bolivar Cumhuriyeti’yle işbirliği içinde enerji seçeneklerini değerlendirmek istiyoruz” dedi. (R)
,
 
Formula 1 Soçi’de yapılacak

Dünya’nın en popüler otomobil yarışı Formula-1, 2014 yılından itibaren, RF’nun Soçi kentinde yapılacak.

14 Ekimde Soçi’de Formula 1 Başkanı Bernie Ecclestone ile Vladimir Putin’in arasında imzalanan anlaşmaya göre 2014 Kış Olimpiyat Oyunlarından sonra kalan yapıların rasyonel ve etkin bir şekilde kullanılacak.

RF’ndaki yarış pisti, Formula-1’in ana mimarı Herman Tilke tarafından tasarlandı.

Projeyi finanse etmek isteyenler arasında Lukoil Başkanı Vagit Alekperov, metal şirketi BazEl’in sahibi Oleg Deripaska, RF’nun en büyük ikinci GSM Operatörü Megafon’un Başkanı Sergey Soldatenkov ve Rostehnologii’nin genel müdürü Sergey Çemezov gibi önemli isimler yer alıyor. (RR)
,

Hugo Chavez

Chavez Almanya’daki petrol rafinelerini RF’na satıyor

Rutin gezileri kapsamında Moskova’da bulunan Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, devlete ait petrol şirketi PdVSA’nın Almanya’daki payını RF’na satacağını söyledi.

Venezuela’nın solcu başkanı Hugo Chavez tarafından yapılan açıklamaya göre, Venezuela’nın devlet petrol şirketi PdVSA’nın Almanya’daki Ruhr Oel petrol rafinelerinde olan payını RF’na satacak. Chavez Rus televizyonlarında çıkan röportajında “Petrol rafineleri sattığımızı söyleyebiliriz” diye konuştu.

Venezuaela’nın Ruhr Oel’deki %50 payına son zamanlarda Rosneft büyük ilgi gösteriyordu.

Ruhr Oel’de diğer %50lik paya sahibi ve PdVSA’nın satışında ilk alım hakkını elinde tutan BP (British Petrolium), Rosneft ile ortaklık kurmak isterse RF’nun kıta sahanlığında, petrol çıkarabileceği alanın genişlemesi koşuluyla bu hakkından vazgeçebilir.

Avrupa’da petrol rafinesi olmayan Rosneft, bu alımın ardından Almanya’daki yılda 50 milyon ton petrol işletim kapasite olan petrol rafinelerinde paya sahip olabilir.

Satış gerçekleşirse, Rosneft toplam petrol işletim kapasitesini %25 arttıracak. Rafinelerin, Rosneft’e maaliyetinin 2.5 milyar dolar civarında olacağı söyleniyor.

Venezüella’nın Ruhr Oel’deki hisselerine ilgi duyan diğer şirketlerin arasında Alfa Grup ve Lukoil de yer alıyor. (AA)
,
Ankara’dan RF’na güvence: “Füze kalkanı kimseyi hedef almaz”

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, füze kalkan sisteminin hiçbir ülkeyi hedef almadığını söyledi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Gönül, projenin ilk başta Amerika'nın bir projesi olduğunu belirterek Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nin düşünüldüğünü, ancak sonra bir NATO projesi olarak yapılmasının planlandığını ifade etti.

Türkiye'nin projeyle ilgili bir çekincesinin bulunup bulunmadığı yönündeki soruya ise Gönül, "Bunu çekince olarak görmek doğru değil, karşılıklı müzakere şartları olarak görmek lazım. Müzakereler Lizbon zirvesinde sonuçlanacak. Bizim için önemli olan füze kalkan sisteminin Türkiye'nin füze savunma sistemlerini nasıl etkileyeceği." dedi.

İran ve Suriye'ye yönelik mi kurulup kurulmadığına ilişkin de Gönül, "Füze kalkanı sistemleri herhangi bir ülkeyi hedef almaz. Bu NATO'nun genel bir projesidir. NATO da herhangi bir ülkeyi hedef almaz." karşılığını verdi.

İSRAİL ODASI

Daha önce bir milletvekilimizin sorusuna cevaben kısa bir cevap verdik ve 'bu bilgi gizlidir' dedik. Ancak kamuoyunda sanki varmış ta gizli olduğu için açıklamıyormuşuz gibi yanlış bir algı oluştu. Şu aşamada açıklıkla ifade etmek isterim ki Genelkurmay'da 'İsrail odası' yoktur.

TEK TİP ASKERLİK

Tek tip askerlikle ilgili Genelkurmayın çalışmaları sürüyor. Hazırlıklar tamamlanınca Başbakan'ımıza brifing verecekler.
,
 
ABD'de dev mortgage operasyonu

ABD'de 50 eyaletin tamamı tutsat (mortgage) kredileriyle ilgili soruşturma başlattı.

Eyalet başsavcılarının başlattığı soruşturmada, bazı bankaların borcunu ödeyemeyen konut sahiplerinin evlerini boşaltması ve konutların icra yoluyla satılması için dosyaları yeterli oranda incelemeden karar aldıkları ve sahte belgeler düzenlediği iddiaları incelenecek. ABD'deki konut icraları krizi, 2007-2009 yıllarındaki en önemli sorunlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Tutsat kredileriyle ilgili açılan soruşturmanın, ipotekli konutların satışını yavaşlatabileceği ve kırılgan konut piyasasındaki toparlanmayı tehdit edeceğinden endişe ediliyor. Bazı banka görevlilerinin konutlara el konulmasıyla ilgili belgeleri okumadan imzaladığı iddia edilirken, her bir eyaletteki yetkililer, konut sahiplerinin evlerini boşaltmada kullanılan belgelerin yasallığı ve doğruluğunu inceleyecek.

Minnesota eyalet başsavcısı Lori Swanson yaptığı açıklamada, "Tutsat kredi sektörünün umursamaz uygulamalarının sebep olduğu konut ve ekonomik krizin dördüncü yılındayız. Kolaya kaçan ve özensiz belge düzenlemeleri rahatsız edici, ancak sürpriz değil" dedi.

El konulan konut sayısı rekor kırdı

Bu arada Eylül ayında el konulan konut sayısı 100 bini geçerek, rekor kırdı. Gelecek aylarda ise büyük bankaların konutlara el koyma işlemlerini durdurması ve icra işlemleriyle ilgili uygulamalarını gözden geçirmesi nedeniyle bu sayının düşmesi bekleniyor.

RealtyTrac'ın raporuna göre, tutsat kredisi sağlayan kuruluşlar geçen ay 102 bin 134 eve el koydu. Ağustos ayında bu rakam 95 bin 364 olmuştu. RealtyTrac şirketinin 2005 yılında verileri izlemeye başlamasından bu yana Eylül ayı el konulan konut sayısının en fazla olduğu ay olarak kayıtlara geçti.

Aynı ayda tutsat kredisi kullanılan konutlarla ilgili icra dosyaları da Ağustos ayına göre yüzde 3 artarak, 347 bin 420'ye çıktı. Üçüncü çeyrekte icra dosyası sayısı da ikinci çeyreğe göre yüzde 4 artarak, 930 bin 437'ye ulaştı. Aynı çeyrekte el konulan konut sayısı ise bir yıl önceye göre yüzde 22 yükselişle, 288 bin 345'i buldu. (AA)
,

Mehmet Şimşek

Vergi değişikliği yok, 70 bin memur alınacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı merkezi yönetim bütçesini açıkladı. Önümüzdeki yıl vergi oranlarında değişiklik yapılmayacağını açıklayan Şimşek, 60-70 bin memur alınacağı müjdesini verdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2011 yılı bütçesine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, önümüzdeki yıl bütçe giderlerinin 312,5 milyar lira, bütçe gelirlerinin 279 milyar lira, bütçe açığının 33,5 milyar lira, faiz dışı fazlanın da 14 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdi. Şimşek, gelecek yıl 232,2 milyar lira vergi geliri beklendiğini açıkladı.

Devlet memuru aylığında yüzde 13,7 artış olacak

2011 bütçesinde devlet memurları aylıklarının, Ocak ayında yüzde 4, Temmuz ayında da yüzde 4, denge tazminatının da 80 lira artırılmasının öngörüldüğünü dile getiren Şimşek, buna göre 2011 yılında ortalama devlet memuru aylığında yüzde 13,7 oranında artış yapılmış olacağını kaydetti.

Devlet memurlarına eş için ödenmekte olan aile yardımı ödeneğinin Ocak ve Temmuz aylarında 20'şer lira artırılacağı ifade eden Şimşek, aile yardımı ödeneğinin de bir yenilik olarak 2011'de sözleşmeli personele de verilmeye başlanacağını bildirdi.

9 aylık bütçe açığı 21.3 milyar lira

Şimşek, 2010 yılı Ocak-Eylül döneminde ise bütçe açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse yarı yarıya azalarak 21,3 milyar lira olduğunu söyledi. Aynı dönemde faiz dışı fazlanın (FDF) geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3,8 kat artarak 18 milyar lira olduğu bilgisini veren Şimşek, “Dolayısıyla hem bütçe açığını yarı yarıya düşürdük, faiz dışı fazlayı ise geçen senenin aynı dönemine göre neredeyse 4 kat artırmış bulunmaktayız. Dolayısıyla hakikaten bütçe performansımız yılın ilk 9 ayında oldukça etkileyici, hedeflerimizin de oldukça ötesinde" değerlendirmesini yaptı.

Vergi gelirleri yüzde 23 arttı

Bu durumda "yılın son aylarında bir bozulma mı olacak" sorusunun sorulabileceğini belirten Maliye Bakanı, "Hayır. Biz bu çok iyi performansı kısmen yatırımlar lehine kullanacağız. Bu ilk 9 aylık dönemde toplam bütçe gelirleri yüzde 20 arttı ve 187,5 milyar lira oldu. Bütçe giderleri ise sadece yüzde 6 artarak 208,8 milyar lira olmuştur. Yani bütçe giderlerindeki artış enflasyonun altında bütçe gelirlerindeki artış enflasyonun 2,5 katı veya 2 katı civarında. Yine bu dönemde vergi gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 oranında artmıştır" dedi. (Dünya Gazetesi)