12 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
FOTO HABER
NALMES İSTANBUL'DAYDI...


Klasiklerin yanında çok faklı yeni koreografileriyle de müthiş beğeni toplayan Nalmes Akademik Dans Topluluğu, İstanbul'da geçen haftasonu,
kızların son derece zarif hareketlerine eşlik eden erkeklerin, fırtına gibi estiği sahne gösterilerinin sonunda, kendilerini büyük coşkuyla seyredenlerin yüreklerini de alıp gittiler.
(Setenay Süzer'in kamerasından)

Foto Haber'in devamı için
tıklayınız >>>
,

Angela Merkel

Serbest dolaşım 1960'lardaki durumu yaratmaz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB içinde serbest dolaşım hakkı verilmesinin, Almanya'ya 1960'lı yıllardan beri çok fazla yabancı işçinin gelmesi gibi bir durum yaratmayacağını söyledi.

Başbakan Merkel, bugün Bulgaristan'ın başkenti Sofya'yı ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Almanya'daki işsizlik nedeniyle, vasıflı elemanların aranmasına öncelikle ülke içinden başlanması gerektiğini söyledi.

Angela Merkel, "AB içinde işçilere serbest dolaşım hakkı verilmesi de, 1960'lı yılların başında işçi açığı nedeniyle çok sayıda Türk işçisinin de geldiği gibi bir durumu yeniden yaratmayacak" şeklinde konuştu.

Merkel, vasıflı yabancıların Almanya'ya alınması için eski Alman hükümeti döneminde getirilen kurallarda, ayrıca iltica hakkında ve aile birleşimiyle ilgili kurallarda değişiklik yapılmayacağını kaydetti.

Almanya'ya farklı kültürlerden gelen göçün azaltılması gerektiğini savunan Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer'in söylemleriyle ilgili olarak da Merkel, bu söylemlerin vasıflı yabancılarla ilgili olduğunu belirterek, Almanya'nın birçok insan için bir yurt olarak kalacağını ve yabancıların kendilerini Almanya'da iyi hissetmelerini istediklerini söyledi.

Merkel, Almanya'nın daha şimdiden dünyanın her yerinden gelen insanlar için bir yurt teşkil ettiğini ifade ederek, "Almanya dünyaya açık bir ülkedir ve öyle de kalacaktır" dedi.
,

Sergey Şmatko

RF doğalgaza 400 milyar dolar yatıracak

RF Enerji Bakanı Sergey Şmatko 2030’a kadar RF’nun doğalgaz sektörüne 400 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı planladığını söyledi.

RF’nun Altay bölgesi Naovıy Orengoy kentinde düzenlenen doğalgaz konferansında açıklamalarda bulunan Şmatko, “2030’a kadar öngördüğümüz doğalgaz yatırımlarının miktarı 12,3-14,7 trilyon ruble (412-493 milyar dolar). Bu rakamlar 1 Ocak 2010 esas alınarak belirlenmiş durumda” dedi.

Üretim 1 trilyon metreküpe çıkarılacak

Dünyanın en büyük doğalgaz ihracatçısı ülke olma konumunu koruyan RF’nun hedefinde üretim kapasitesini iki katına çıkarmak var. Şmatko’nun hedeflerine göre 650 milyar metreküp olan doğalgaz üretim miktarı 2030’a doğru 1 trilyon metreküpe çıkarılacak.

Kuzey Akım’ın yanı sıra Güney Akım’a da hız veren Moskova, Avrupa pazarında yüzde 30’luk kapasiteye ulaşmak istiyor.
,
 
Ankara ihracatta devlet yardımlarını artırdı; iyileştirme uygulamada

Türkiye'nin ihracat potansiyelini artırmak için ihracat teşvik kalemlerinde iyileştirmeye gidildi. Bu yönde yapılanan yeni düzenlemelerle ilgili Türkiye Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nden yapılan açıklama aşağıdaki şekilde:

RF’nda faaliyette bulunan saygıdeğer iş adamlarımız,

Bilindiği üzere, 18 Ağustos 2010 tarihli duyurumuz ile, ihracatta devlet yardımlarına ilişkin “2005/4 sayılı Yurt Dışında Ofis-Mağaza Açma, İşletme ve Marka Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ” in yürürlükten kalktığı ve bunun yerine (18/08/2010) tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2010/6 sayılı “YURT DIŞI BİRİM, MARKA VE TANITIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ” in yürürlüğe girdiği belirtilmiş ve söz konusu Tebliğin metni ekte gönderilerek bilginize getirilmiş ve Tebliğin uygulama usul ve esaslarının bilahare bildirileceği ifade edilmişti.

Söz konusu Uygulama Usul ve Esasları da Başbakanlık-Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından hazırlanarak
www.dtm.gov.tr  adresinde yayımlanmıştır.
,

 

RUTİD Moskova’da kültür köprüleri kuruyor

RF ve Türkiye arasında siyasi ve ekonomik alanda gelişen ilişkiler kültür köprüleri ile güçleniyor. RF ile Türkiye İş ve Dostluk Derneği (RUTİD) Moskova temsilciliği kültür kolu bir dizi etkinliğin yer aldığı yeni sezon çalışmalarına başladı. Çoğunlukla Rus ve Türk bayanların katıldığı ilk etkinlik çerçevesinde güzel sanatlar, yemek, müzik, halk dansları, dil ve edebiyat gibi bir dizi alanda yapılacak çalışmalarla ilgili bilgi verildi.

Amaçlarının iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini geliştirmek olduğunu dile getiren RUTİD Kültür Kolu temsilcisi Fatma Yıldız programlarında hem Türk hem de Rus kültürünün karşılıklı olarak daha iyi anlaşılması için çalışacaklarını söyledi. Edebiyat bölümünde yapılacak çalışmaların hem Rus hem de Türk yazar ve şairlerinin tanıtılmasını hedeflediklerini kaydeden Yıldız, “Yemek kulübümüzde ise yine ortaklaşa hem Türk hem Rus yemeklerini tanıma çabalarımız olacak. Karşılıklı bir etkileşim söz konusu olacak” dedi.

Gerçekleştirilen ilk tanıtım programında Ebru, Kaligrafi, Takı ve Türk mutfağını tanıttıklarını anlatan Yıldız, “İnsanların yeteneklerine göre kategoriler oluşturduk, katılımcılar hangisini tercih ederlerse o alanlarda ders alabilmek için kulübümüze gelebilirler. Kulüp çalışmalarımıza herkesi bekliyoruz” çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz yıl düzenlenen kurslara katıldığını ve çok memnun kaldığını anlatan üniversite öğrencisi Violetta Volodko, “Benim gibi öğrenciler için, özellikle Türklerle evli bayanlar için ve Türk kültürüne, müziğine, diline ilgisi olanlar için büyük bir fırsat bu. İki buçuk yıl önce Türkiye gezisinin ardından benim Türk Kültürüne ilgim başladı. Türk diline merakım var. Geçen yıl buradaki derslere katıldım ve çok güzel insanlarla tanıştım. Takı çalışmaları çok hoşuma gidiyor. Hat sanatını da öğrenmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Türkçe'ye çok meraklı olduğunu bu yüzden kültürünü de öğrenmek istediğini kaydeden Elena Ryabçinskaya da RUTİD bünyesinde gerçekleştirilen kültür faaliyetlerini sıklıkla takip ettiğini söyledi. Elena, “Türkçe öğrenmek isteyenler için çok güzel bir ortam var. Çünkü bence öğrencilerin Türk kültürünü de burada yakından öğrenme imkanları var. Özel ders olarak dans ve takı kursları çok çekici. Ayrıca Türk dilini geliştirme açısından da burada pratik imkanı bol” ifadelerini kullandı.

RUTİD kültür kolu 16 Ekim’de ikincisini düzenleyeceği tanıtım programı ile çalışmalarını sürdürecek.
,
 
Cari denge 8 ayda 28 milyar dolar açık verdi

Cari işlemler dengesi, Ağustos ayında 2 milyar 966 milyon dolar açık verdi. Türkiye’nin 8 aylık cari açığı ise 27 milyar 978 milyon dolar oldu. Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’da ise yıl sonunda 39.3 milyar dolar cari açık bekleniyor.

Merkez Bankası, Ağustos ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Bir önceki yılın ağustos ayında 609 milyon ABD doları açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 2.966 milyon ABD doları açık verdir.

Alt kalemler itibarıyla bakıldığında, dış ticaret açığının bir önceki yılın Ağustos ayına göre yüzde 48 oranında artarak 5.735 milyon ABD dolarına ulaşması ve hizmetler dengesi kaleminden kaynaklanan net gelirlerin yüzde 18,9 oranında azalarak 2.965 milyon ABD dolarına gerilemesi cari açığın artışında etkili oldu.

Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde ise cari işlemler hesabı, 27 milyar 978 milyon ABD doları açık verdi. Bu rakam 2009 yılının aynı döneminde 8.735 milyon ABD doları açık olarak gerçekleşmişti.

Dış ticaret dengesi 32 milyar dolar açık verdi

Geçen yılın ilk sekiz aylık döneminde 14 milyar 737 milyon dolar açık veren ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret dengesi, bu yılın aynı döneminde 32 milyar 37 milyon dolar tutarında açık verdi. Bu dönemde, ihracat (FOB) gelirleri yüzde 12.9 oranında artarak 72 milyar 962 milyon dolara ve bavul ticareti gelirleri de yüzde 2.7 oranında artarak 3 milyar 269 milyon dolara yükselmişken, altın dahil ithalat (CIF) harcamaları yüzde 30.5 oranında artarak 114 milyar 878 milyon dolara ulaştı. Parasal olmayan altın kaleminden kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın Ocak-Ağustos dönemine göre yüzde 89.6 oranında azalış göstererek 280 milyon dolara düştü.

Net turizm gelirleri yüzde 2.7 azaldı

Yılın ilk 8 ayında turizm gelirleri geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 1.4 artarak 13 milyar 615 milyon dolara, turizm giderleri de yüzde 17.9 artarak 3 milyar 95 milyon dolara yükseldi. Bunun sonucunda söz konusu dönemde, net turizm gelirlerinin 2009 yılının aynı dönemine oranla yüzde 2.7 azalarak 10 milyar 520 milyon dolara düştüğü gözlemlendi.

Hizmetler başlığının diğer önemli bir kalemi olan taşımacılık kaleminde 2009 yılının Ocak-Ağustos döneminde 660 milyon dolar net giriş olmuşken, bu yılın aynı döneminde 424 milyon dolar tutarında net çıkış gerçekleşti. Aynı dönem taşımacılık kalemi alt kalemler itibariyle incelendiğinde, navlun kalemindeki net çıkış bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 81.6 oranında artarak 1 milyar 959 milyon dolar olurken, diğer taşımacılık kaleminde gerçekleşen net giriş yüzde 11.7 oranında azalışla 1 milyar 535 milyon dolar oldu.