11 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
RF'nda lösemi tedavisinde ilerleme; tedavi şansı yüzde 70’e çıktı

RF'nda öncü bir klinik tarafından gerçekleştirilen yeni tedavi yöntemi ile lösemi hastalarının tedavisinde yüzde 70'i bulan iyileşme görüldü. Rus uzmanlar yöntemlerinin geliştirilmesi durumunda lösemi hastalığının çok az sayıda çocuğun hayatta kalabildiği hastalık olmaktan çıkacağını belirtiyor.

Yedi yaşında Karina Falahutdinova yeni yöntem tedavi altına alınmasaydı ilk doğum gününü bile görmeyebilirdi. Karinanın babası, “Henüz bir aylıktı. Vücudunda garip mavi renkli bir döküntü oluşmaya başladı. Önce sıtma olduğunu düşündük. Daha sonra bunun bebek lösemi hastalığı olduğunu öğrendik. Ardından Karina yoğun bakıma alındı. Yapılan tahminler çok kötüydü” şeklinde konuştu.

Karina Yekaterinburg bölge çocuk hastanesinde tedavi altında bulunuyordu. Ne doktor ne hasta yakınları büyük buluşun eşiğinde olduklarının farkında değildi. Karina'nın doktoru Larisa Feçina, “Artık çocuğun hastalığına agresif kemoterapi ile etki edemeyeceğimizi anladık. Ve 'all-trans retinoik asit'i (daha çok "Vesanoid" olarak bilinir) kullanmaya karar verdik” dedi.

Lösemi, olgunlaşmamış kan hücrelerinde büyür, all-trans retinoik asit ise bu hücrelerin gelişmesini zorlar ve böylelikle löseminin yayılmasını önler. Yeni bir tedavi olmamasına rağmen öncelikli olarak sadece yetişkinler üzerinde kullanılıyor.

Feçina verdiği bilgide, “Vesanoid ile kemoterapi birleşimiyle yaptığımız yeni tedavinin sonuçları bizi doktorları da şaşırttı. Daha sonra bu yöntemi bir çok hastaya sunduk ve başarılı sonuçlar elde ettik” değerlendirmesinde bulundu.

20 yıl öncesine kadar bebek lösemi hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçları RF'nda bulunması neredeyse mümkün değildi. Bu ilaçların doğru kullanımı ile ilgili bilgiler de yoktu, hastalar arasında hayatta kalanların sayısı da yüzde 10'dan daha düşüktü.

“Hiç bir zaman pes etmeyin”

Şu anda ise yüzde 70'e ulaşan hayatta kalanların sayısı ile pediatrik onkoloji büyük bir ilerleme kaydetti. Feçina, “Elde ettiğimiz sonuçların o kadar iyi olduğunu farkettik ki bu sonuçları dünya ile paylaşabileceğimizi düşündük.” dedi.

RF kendi uzmanlığını geliştirmek için Almanya gibi ülkelerle yakın işbirliği içerisinde çalışıyor. Şimdi ise Karina'ya ikinci hayat şansı veren bilgi ve deneyimiyle işbirliğini yaptığı yurtdışı partnerleriyle paylaşmayı umuyor.

Ağır hastalığa yakalanan çocukların anne-babalarına sabırlı olmak gerektiğini tavsiye eden Karina'nın annesi “Hiç bir zaman pes etmeyin” diyor. (CHA)
,
 
Bagapş Gal'de toplantı düzenledi

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş başkanlığında Devlet Sınırlarının korunması amacı ile görev yapan sınır görevlilerinin yerleşim sorunları ve çalışmaların güvenli duruma getirilmesi amacı ile Gal şehrinde toplantı yapıldı.

Abhazya Cumhuriyeti Hükümeti Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamada “Devlet Başkanı Sergey Bagapş başkanlığında yapılan toplantıya, Devlet güvenlik Konseyi Sekreteri Otar Hetsiya, İçişleri Bakanı Leonid Dzyapşba, Abhazya Devleti Güvenlik Servisi Başkan Yardımcısı Nugzar Samsoniya, Devlet Milli İstihbarat Başkanı Andrei Bobua, Devlet Güvenlik Hizmeti Bölge Başkanları, Hükümet Üyesi Bakanlar ve Abhazya’da gören yapan Rus Sınır Muhafızlığı Görevlileri katıldılar. (Abhazyam.com)
,

Derviş Eroğlu

KKTC: “Medvedev’in ziyareti Kıbrıs sorununun çözümünü geciktirecek”

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in Kıbrıs Rum kesimine yaptığı ziyaretin, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ı müzakerelerde daha katı bir tutum izlemeye sevkedeceğini ve zamana oynama yönünde cesaretlendireceğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker'i kabulü sırasında gazetecilerin sorusu üzerine, BM Genel Sekreteri'nin kasım ayında yayımlayacağı Kıbrıs raporu öncesi RF Devlet Başkanı Medvedev'in Kıbrıs Rum kesimine yaptığı ziyareti ''gövde gösterisi'' olarak nitelendirdi.

Eroğlu, Medvedev'in ziyaretinin, ''Rum tarafını ve Hristofyas'ı müzakere masasında daha katı bir tutum izleme noktasına taşıyacağını'' kaydetti.

Medvedev'in, verdiği mesajlarda, ''zaman limiti konmadan ve hakemlik olmadan müzakerelerin sürdürülmesinden yana olduğunu'' söylediğine dikkati çeken Eroğlu, ''bunun, Hristofyas'ı müzakerelerde zamana oynama yönünde daha da cesaretlendireceğini'' kaydetti.

Oysa konulan hedefin, yıl sonuna kadar müzakareleri tamamlayıp, ortaya çıkan sonucun referanduma sunulması olduğunu ve bunun BM Genel Sekreteri'nin geçmiş raporunda da yer aldığını ancak daha sonra bu raporun, RF ve Fransa'nın gayretiyle sulandırıldığını anımsatan Eroğlu, ''şimdi de herhalde RF Devlet Başkanı'nın, Hristofyas'ı 'Kasımda çıkacak rapor aleyhinize çıkmaz' yönünde cesaretlendirdiğini'' ifade etti.

Türk tarafı olarak yıl sonuna kadar çözüm bulunması yönündeki kararlılıklarının devam ettiğini, bu çerçevede duran görüşmelerin yeniden başlaması için Hristofyas'a 6 tarih verdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, ''Ancak sayın Hristofyas'tan hiçbir yanıt almış değiliz. Medvedev'in ziyareti nedeniyle 15 Ekime kadar da bir cevap alacağımızı zannetmiyorum'' dedi.

Eroğlu, ''RF Devlet Bakanı Medvedev'in kasımda yayınlanacak rapor öncesi Güney Kıbrıs'a yaptığı ziyaret ve yapılan açıklamalar birçok mana ifade ediyor. Hristofyas da, 'Bu ziyarette verilen mesajları alması gerekenler alacaklar' demiştir. Maksat zaten kendiliğinden ortaya çıkıyor'' dedi.
,

 

RF, Irak'ta baraj yapmak istiyor

RF'nun, Irak'ın El Amara kentinde 2 büyük baraj inşa etmek istediği belirtildi.

Avsat El Irak ajansının internet sayfasında yer alan habere göre, Missan Tarım ve Su Kaynakları İl Komitesi Başkanı Hasan Lazim, Amara kentinin 50 kilometre doğusundan geçen ve sularını Basra Körfezine döken Dicle nehrinin üzerine, Duvayric ve Tayyip barajlarının inşası için Rus şirketi Wintercroff'un talip olduğunu söyledi.

Söz konusu şirketin, Duvaric barajı için 450 milyon dolar ve Tayyip barajı için ise 250 milyon dolar bütçe ayırdığını ifaden eden Lazim, Wintercroff şirketi, projelerini hayata geçirmek için hazır beklediğini de kaydetti.

Bölgenin yaz aylarında çektiği su sıkıntısı dolayısıyla kentte iki baraj yapımının gerekli olduğunu belirten Lazim, "Barajların yapımı, bölge halkı hayat verecektir" dedi.
,

Liu Xiaobo

Nobel Barış Ödülü Xiaobo'nun

2010 yılı Nobel Barış Ödülü, Çin'de cezaevinde tutulan muhalif politikacı Liu Xiaobo'ya verildiği açıklandı.

Yazar ve insan hakları savunucusu olan 54 yaşındaki Xiaobo, 1989'daki Tiananmen Meydanı gösterilerinde yer alan, muhalif kanadın önemli isimlerinden biriydi.

Xiaobo, Çin’de demokratik reformlar yapılması yönünde çağrıda bulunan ünlü Sözleşme 08’i yazanlardan biriydi.

Xiaobo, bu belgeyi yazmasının ardından tutuklanarak hapse atılmıştı.
,
 
ABD'de tarım dışı istihdam 95 bin azaldı

ABD'de Eylül ayında tarım dışı istihdam 95 bin azaldı.

ABD Çalışma Bakanlığı, geçen ay tarım dışı istihdamın 95 bin azaldığını açıkladı. Böylece tarım dışı istihdam dördüncü ayda da azalmış oldu.

Eylül ayı itibariyle işsizlik oranı ise yüzde 9,6 olarak belirlendi. Tarım dışı istihdamın geçen ay değişmemesi, işsizlik oranının ise yüzde 9,7 olması bekleniyordu.

Ağustos ayında da işsizlik oranı yüzde 9,6 olarak kayıtlara geçmişti. Ağustos'ta 54 bin olarak açıklanan tarım dışı istihdam ise 57 bine revize edildi.

Eylül ayında işsiz sayısı 14,8 milyon olarak açıklanırken, bu rakam ağustos ayına göre 100 bin daha az olarak kaydedildi.