07 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Dimitris Hristofyas

Türkiye'nin canını sıkacak ziyaret!

RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, bu gece Kıbrıs Rum kesimine tarihi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret çerçevesinde RF ve Güney Kıbrıs arasında başta “stratejik hedef belgesi" olmak üzere çok sayıda ikili anlaşma imzalanması öngörülüyor.

Beraberindeki bir heyetle birlikte bu gece yarısı özel uçağıyla Ada'ya gideceği bildirilen Medvedev, böylece Kıbrıs Rum kesimini ziyaret eden ilk Rus devlet başkanı olacak.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, "tarihi" olarak nitelediği bu ziyaretin RF ve Kıbrıs Rum kesimi arasındaki "çok yakın siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin altını çizeceğini" belirtti.

Hristofyas, Medvedev'in ziyaretinin Türk ve Rum tarafı arasında devam eden barış görüşmeleri için de büyük önem arz ettiğini ifade etti.

MEDVEDEV'İN PROGRAMI

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Medvedev için yarın, Rum başkanlık sarayında, Hristofyas tarafından resmi karşılama töreni yapılacak ve ardından Hristofyas ile Medvedev başbaşa görüşmeye geçecek. Başbaşa görüşmelerin ardından resmi görüşmeler başlayacak.

Görüşmelerin sonunda, RF ve Güney Kıbrıs arasında "2010-2013 faaliyet planını" içeren, “stratejik hedef belgesi”nin yanı sıra, ikili anlaşmalar imzalanacak. İki taraf arasında 14 ikili anlaşma imzalanacağı, bunlardan altısının ekonomiyle ilgili olduğu belirtildi.

Anlaşmaların imzalanmasının ardından, Medvedev Hristofyas'a “Dostluk Nişanı” takacak ve ardından ortak basın açıklaması yapılacak.

Daha sonra, Rum Meclisi ve Rum Başpiskoposu 2. Hrisostomos'u ziyaret edecek olan Medvedev, Hristofyas'la birlikte Rus Ticaret Bankası'nın açılışını yapacak.

Hristofyas, onuruna vereceği akşam yemeğinde Medvedev'e "Üçüncü Makarios Kolyesi" takacak. Medvedev aynı gece Kıbrıs Rum kesiminden ayrılacak.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ

Rus devlet başkanının ziyareti dolayısıyla, Kıbrıs Rum kesiminde yoğun güvenlik önlemleri alınıyor.

Medvedev'in Rum tarafında yapacağı temaslarda seyahat ederken kullanacağı zırhlı limuzinin de Rum tarafına getirildiği belirtildi. (AA)
,

Manana Manjgaladze

Manjgaladze: Silahlı güç kullanmama anlaşması imzalanmayacak

Gürcistan Devlet Başkanlığı Sözcüsü, Manana Manjgaladze, 5 Ekim’de yapmış olduğu basın açıklamasında “Moskova, ısrarlı bir biçimde Gürcistan’dan Abhazya ve Güney Osetya ile silahlı güç kullanmama anlaşmasını imzalanmasını talep ediyor, Tiflis’in bu aşamada Suhum ve Tsinval ile bu anlaşmayı imzalanmasının olanaksız olduğuna inanıyorum" dedi.

Manana Manjgaladze “RF, 12 Ağustos 2008 tarihinde imzalanan ateşkes anlaşmasının koşullarını yerine getirmedi, bundan dolayı böyle bir anlaşmaya gereksinim bulunmuyor. RF, Ateşkes Anlaşması çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmediği için yeni bir
-Güç kullanmama anlaşması- imzalanması olanaksızdır” açıklamasında bulundu.  (Abhazyam.com)
,

Abdülaziz Buteflika

RF'ndan Cezayir'e enerjik çıkarma

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Kuzey Afrika ülkesi Cezayir'e tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Devlet Başkanlığı düzeyinde gerçekleşen ilk ziyarette Cezayirli mevkidaşı Abdülaziz Buteflika ile bir araya gelen Medvedev, ticari, deniz ulaşımı ve enerji alanlarında ilişkilerin gelişmesi için müzakerelerde bulundu. Devlet Başkanlarının hazır bulunduğu imza töreninde altı anlaşma imzalandı.

İmza töreni sonrası basına açıklamada bulunan Medvedev, "Şu anda altı anlaşma imzaladık. Ancak işbirliğimiz bununla sınırlı değil. Sanayi alanında işbirliği çalışmaları ile ortaklığımızı ilerletmek istiyoruz. Çeşitli alanlarda ortak yatırım alanlarında çalışmalarımız var" dedi.

Medvedev'i havalimanında karşılayarak eşlik eden Cezayir lideri Buteflika, resmi devlet konukevinde Rus liderler ikili görüşme gerçekleştirdi. Bir günlük ziyaret çerçevesinde Medvedev, Cezayir bağımsızlık savaşında yaşamını yitirenler anısına inşa edilen 'Şehitler Anıtı'nı ve 'Ulusal Müze'yi ziyaret etti ve çelenk koydu.

Medvedev'in Cezayir temaslarını tamamlamasının ardından gece Kıbrıs Rum Kesimi'ne geçmesi bekleniyor. (CHA)
,

Andrey Geim
Konstantin Novoselov

İki Rus asıllı bilim adamı 'grafen'i keşfetti; Nobel Ödülü kazandı

İki Rus asıllı bilim adamı atom ölçütlerinde icat ettikleri 'grefen' adlı materyel sayesinde Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.

İsveç Kraliyet Akademisi'nden yapılan açıklamada Fizik dalında bu yılkı Nobel ödülüne Rus asıllı iki bilim adamı laik görüldü. 51 yaşındaki Hollanda vatandaşı Andrey Geim ve 36 yaşındaki İngiltere vatandaşı Konstantin Novoselov İngiltere'nin Manchester Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapıyor.

Saç telinden 200 bin kat daha ince olan ve elektronik alanda önemli gelişmelere katkı sağlayabilecek materyali eden fizikçiler 1 milyon 500 bin dolarlık ödülü paylaşacak. Uzmanlar 'grefen' adı verilen icadın bilgisayarın daha hızlı çalışmasını ve dokunmatik ekranlarda kullanılabilecek önemli bir bulgu olduğunu belirtiyor.

Nobel Vakfı, “İcad edilen materyal şeffaf ve iyi bir iletken olması nedeniyle şeffaf dokunmatik ekranların oluşturulmasında büyük rol oynayabilir. 'Grafen' ayrıca ışık paneli ve güneş pillerinin üretimi için de uygun olabilir.” şeklinde açıklamada bulundu.

Grafen plastik ile karıştırılması halinde iletken madde haline geliyor ve fazla ısıya karşı dayanıklı ve mekanik açısından sağlam bir madde oluyor. Bu esneklik aynı zamanda, elastik, ince ve hafif olan yeni süper güçlü malzemelerin üretimi için de kullanılabilir.

Nobel Vakfı gelecekte, uydu, uçak ve arabaların bu tür yeni malzemelerden üretilebileceğini tahmin ediyor. (RR)
,
 
ABD'de petrol stokları arttı

ABD'de geçen hafta ham petrol stokları artarken, benzin stokları geriledi.

ABD Enerji Bakanlığına bağlı Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) yaptığı açıklamada, geçen hafta ham petrol stoklarının 3,1 milyon varil ya da yüzde 0,9 artarak, 360,9 milyon varile çıktığını bildirdi. Bu rakam bir yıl önceye göre yüzde 7 daha fazla.

Geçen hafta ham petrol stoklarının 1,3 milyon varil düşmesi bekleniyordu.

Ayrıca 1 Ekim'de sona eren haftada 700 bin varil artması beklenen benzin stokları ise 2,6 milyon varil (yüzde 1,2) düşerek, 219,9 milyon varil oldu. Benzin stokları geçen yıl seviyesinin yüzde 2,6 üzerinde bulunuyor.

Bu arada ABD ham petrolünün varil fiyatı Kasım ayı teslimi 16 sent artarak, 82,98 dolara çıktı. Dün petrol fiyatı 1,35 dolar yükselişle, 82,88 dolardan kapanmıştı.

Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 32 sent azalışla 84,52 dolara geriledi.
,
 
Dondurulmuş et için 2 firma teklif verdi

Et ve Balık Kurumu'nun (EBK) 16 yıl aradan sonra, 5 bin ton taze dondurulmuş sığır eti ithalatı için açtığı ihalede, 6 firma ihale dokümanı alırken, 2 firma teklif verdi.

İhaleye katılım için 45 firmaya davetiye gönderilirken, 6 firma ihale dokümanı aldı, 2 firma da ihaleye katıldı.

EBK Genel Müdürlüğünde yapılan ihalenin birinci bölümünde, ilk teklifler ve belgeler alındı.

İhalede, Slovakya menşeli Dituria Şirketi, 5 bin tonluk parti dondurulmuş etin 2 bin tonluk kısmı için, 9 milyon Euro teklifte bulundu. Danimarka menşeli MB Food firması da 2 bin 500 tonluk et için, 10 milyon 500 bin Euro teklif verdi.

Komisyon Başkanı Yusuf Gül, ihale şartnamesi gereği firmalardan saat 16.00'da ikinci tekliflerin alınacağını belirterek, ihaleye ara verdi.

Bu arada, ithal edilecek etin bin tonu Sakarya, bin tonu Ankara, bin 500 tonu Adana, bin tonu Van, 500 tonu da Diyarbakır kombinasına teslim edilecek.

Et ithalatının Estonya, Litvanya, Letonya, Macaristan, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Malta, İtalya, İsveç, Polonya, Yunanistan, Slovakya ve Slovenya'dan yapılacağı açıklanmıştı.

Öte yandan, hayvanların kesimleri EBK görevlileri nezaretinde İslami usullere göre, müslüman kasaplar tarafından yapılacak. Teslimatı gerçekleştirilecek taze dondurulmuş sığır etlerinin kesimi ile teslimatı arasındaki süre 45 günü geçmeyecek. İhale edilen 5 bin tonluk etin tamamı başlama tarihinden itibaren 50 gün içinde teslim edilecek. İşe başlama tarihi ne olursa olsun, malların teslim tarihi (süre uzatım halleri de dahil olmak üzere) 30 Aralık 2010 tarihini geçemeyecek.

İhale süreci

Komisyon Başkanı Yusuf Gül'ün başkanlığında yapılan ihalenin ikinci oturumunda firmalar nihai tekliflerini sundu.

Danimarka merkezli MB Food firması 1000 tonluk birinci kısım için 4 milyon 200 bin olan ilk teklifini, 4 milyon 150 bin Euro'ya, 1000 tonluk 3. kısım için 4 milyon 200 bin Euro olan ilk teklifini yine 4 milyon 150 bin Euro'ya, 500 tonluk 5. kısım için 2 milyon 100 bin Euro olan ilk teklifini de 2 milyon 90 bin Euro'ya çekti. Firma toplamda 2 bin 500 ton et için verdiği 10 milyon 500 bin Euro olan ilk teklifini de 10 milyon 390 bin Euro'ya düşürmüş oldu.

Slovakya merkezli Dituria firması da 1000 tonluk birinci kısım için verdiği 4 milyon 500 bin Euro'luk ilk teklifini 4 milyon 100 bin Euro'ya, 1000 tonluk 3. kısım için 4 milyon 500 bin Euro olan ilk teklifini de 4 milyon 170 bin Euro'ya çekti. Söz konusu firma, böylece toplamda 2000 ton et için verdiği 9 milyon Euro'luk ilk teklifini 8 milyon 270 bin Euro'ya düşürdü.

Komisyon Başkanı Gül, ihalenin teknik olarak sonuçlandığını, tekliflerin yönetim kurulu tarafından değerlendirileceğini söyledi.

Bu arada ithal edilecek etin 1000 tonluk birinci kısmı Sakarya'ya, 1.500 tonluk 2. kısmı Adana'ya, 1000 tonluk 3. kısmı Ankara'ya, 1000 tonluk 4. kısmı Van'a, 500 tonluk 5. kısmı da Diyarbakır'a gönderilecek.