01 Ekim 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Kafkaslara 20 milyar dolar

RF'nun Kuzey Kafkasya bölgesinde devam eden terörist saldırıları ve güvenlik güçlerinin operasyonları nedeni ile bölgede korunan istikrar sekteye uğratılmamaya çalışılıyor. Dün güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği operasyonlarda 15 dinci terörist öldürüldü.

Dinci teröristlerin palazlanmasının en büyük nedeni olarak bölgede yatırımların yeteri kadar yapılmadığı düşünülüyor. Bu nedenle RF hükümeti bölgede kalıcı çözümler için kesenin ağzını açmış durumda.

Vali Aleksander Hloponin bölgenin ekonomik ve sosyal alanda kalkınması için projelere hız verdiklerini, federal hükümetin ve yerel yönetimlerin katkıları ile toplam 20 milyar dolarlık bir yatırım projesinin uygulama aşamasında olduğunu söyledi.

Kendisinin Moskova Belediye başkanlığı ile ilgili isminin geçmesine teşekkür eden Hloponin, RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in belirlediği büyük hedefler olduğunu, şimdi bunları yerine getirebilmek için çalıştıklarını söyledi. İnguşetya'da işsizlik sorununu çözme çalışmalarına başladıklarını kaydeden Bölge Valisi, "Çeçenistan, Dağıstan ve Karaçay Çerkes de işsizliği minimum düzeye indirmek için çaba gösteriyoruz..." değerlendirmesinde bulundu. Hloponin özellikle vergilerle ilgili düzenlemeler yaparak, bölgeye yatırımcıların teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekti. (ARN)
 

Vitali Şurkin

RF: “İran daha şeffaf olsun”

RF'nun BM nezdindeki Büyükelçisi Vitali Şurkin, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, İran'ı nükleer programı konusunda Uluslararası Atom Enerji Kurumu (UAEK) ile daha fazla işbirliği yapmaya çağırdı, ABD ve AB'yi ise BM çerçevesi dışında yaptırım almalarından dolayı eleştirdi.

Şurkin, ''İran tarafının programıyla ilgili havada kalan soruları aydınlatması sadece nükleer silahların yayılmasının engellenmesi hedefine ulaşmayı sağlamakla kalmayıp İran'ın çıkarlarına da açıkça hizmet edecektir'' ifadesini kullandı.

RF Büyükelçisi ayrıca, ''RF, İran ile 5+1 ülkeleri arasında yapıcı bir diyalog aracılığıyla İran'ın nükleer probleminin siyasi ve diplomatik bir yolla çözülmesinden başka akılcı bir alternatif görmemektedir. Ayrıca BM Güvenlik Konseyi'nin çabalarına paralel olarak, yeni ortak çabaları sabote eden tek taraflı yaptırım kararlarının alındığını görüyor ve bu durumu kuvvetle reddediyoruz'' dedi. (RR)
 

Dimitri Medvedev

Medvedev gücünü gösteriyor

RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in, Salı günü, Moskova’nın 18 yıllık Belediye Başkanı Yuriy Lujkov’u görevden alması, Rus basınında büyük yankı yarattı. Moscow Times gazetesine konuşan uzmanların ortak görüşü, Medvedev’in artık, gerçek bir Devlet Başkanı olduğu ve Putin’in gölgesinden kurtulduğu yönünde.

‘Görünüşe bakılırsa bundan sonra bir devlet başkanımız var’

Yukarıdaki cümle, RF Devlet Başkanı Medvedev’in kendisine meydan okuyan Belediye Başkanı Yuriy Lujkov’u görevden almasının ardından, politika yorumcularının ve analistlerin ortaklaştıkları genel kanı.

2008 yılında Vladimir Putin’in selefi olarak Kremlin’in başına getirilen Medvedev’in Lujkov hakkında verdiği karar, Medvedev’in şu ana kadar gücünü hissettirmek adına yapmış olduğu en büyük hamle. Dahası bu hüküm geçmişte Medvedev - Putin ikilisi tarafından tasarlandığı hissini uyandıran kararlardan ziyade Medvedev’in bireysel iradesini hissettiriyor.

Siyasi Teknolojiler Merkezi’nde politika analisti olarak görev yapan Tatyana Stanovya ise gelişmeleri şöyle yorumluyor:

‘Bu durum bütün Rus elitleri için bir ders niteliğinde, Medvedev politik gücünü RF siyasetine etkili bir şekilde hissettirdi.’

Bunların yanında Medvedev küçük düşürücü ve kırıcı bir gerekçe olan ‘güven eksikliği’ bahanesiyle Lujkov’u ihraç etti ve bu durumun diğer yerel liderler için de örnek teşkil edebileceğini sözlerine ekledi.

Putin geçmişte bu gerekçeyi yerel liderlere karşı üç defa kullandı. Ama bu liderlerin hiçbiri Lujkov kadar prestijli ve Kremline yakın değildi, sonuçta Lujkov RF’nun başkenti ve en önemli şehri Moskova’nın belediye başkanıydı.

Medvedev Devlet Başkanı olduktan kısa bir süre sonra, bağımsız bir karar mercii olarak kendi projeleriyle ilgili çalışmalara başladı, ancak önemli konularda uzmanlardan çok ısrarla Putin’in görüşlerini referans aldı.

Medvedev 2008 Ağustos ayında Gürcistan’la çıkan savaşta kararlılığıyla ilgili ilk sınavını verdi. Açıkça ve pek çok defa Rus birliklerini Gürcistan’a yollamanın nihai kararı olduğunu söyledi. Putin’le beraber yaptığı sert açıklamalar Gürcistan Devlet Başkanı Sakaşvili tarafından endişeyle karşılandı. (Moskova Times)
 
 
RF ve Türkiye Samsun-Ceyhan'da taslak anlaşmaları paylaştı

RF ve Türkiye arasında enerji alanında projelendiren dev anlaşmalar uygulama aşamasına doğru hızla ilerliyor. Mersin Akkuyu'da inşa edilecek 20 milyar dolarlık nükleer santral anlaşmasını onaylayan RF Başbakanı Vladimir Putin hükümeti, anlaşmayı Duma'ya gönderdi. "Türkiye Başbakan'ı Recep Tayyip Erdoğan'a söz verdik... Samsun-Ceyhan'ı yapacağız" sözü ile güçlü bir siyasi destek alan petrol boru hattı projesi ile ilgili de pazarlıklar sürüyor.

Moskova'da temaslarda bulunan Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı heyetine RF taslak anlaşma metnini ulaştırdı. Daha önce de Türkiye anlaşma metnini RF'na vermişti. Projenin uygulanmasına kesin gözü ile bakılırken pazarlıkta ellerini güçlendirmek isteyen taraflar ilginç yöntemler de izliyor. RF petrol taşıma şirketi Transteft'in başkanı Nikolay Tokarev'in geçen haftalarda hatta karşı yönde açıklamaları da bu şekilde yorumlanıyor.

RF Enerji Bakan Yardımcısı Anatoli Yanovski Rus basınına yaptığı açıklamada Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili Türk meslektaşları ile Moskova'da görüştüklerini kaydetti. Rus Enerji Bakan Yardımcısı, "24 Eylül tarihinde yaptığımız görüşmede biz meslektaşlarımıza petrol boru hattının yapımıyla ilgili işbirliğimiz hususunda hükümetlerarası sözleşmenin önerisini sunduk. Proje önce de Türk tarafıyla ele alınmıştı ve gelecek çalışmalar için karar verilmişti" dedi. (CHA)
 

Diego Armando Maradona

Maradona Moskova'da golleriyle 500 bin dolar kazandı

Ünlü futbolcu Arjantin Milli Takımı eski Teknik Direktörü Diego Armando Maradona RF'nın başkenti Moskova'da düzenlenen hayırseverler etkinliğinde başarılı penaltılarıyla 500 bin dolar kazandı. Maradona kazandığı paraları RF'nda kurulması amaçlanan çocuk hastanesine bağışladı.

Moskova'nın elit kesmin alış-veriş merkezi olarak bilinen TSUM'da düzenlenen hayırseverler etkinliğine Diego Armando Maradona da katıldı. Alış veriş merkezinin çatı katında minik futbol sahası hazırlandı. Yüze yakın gazetecinin de izlediği etkinlikte Maradona'ya 16 metre uzaklığından gol hedefi verildi. Gerçek boyutlardaki kalenin 10 farklı alana 25 bin dolardan 300 bin dolara kadar özel fiyat belirlendi. Tüm hedefleri başarılı şekilde vurması halinde Maradona 1 milyon dolar kazanabilirdi. Ancak efsanevi futbolcu hedef ödülün sadece yarısını kazanabildi.

Maradona eklinlikte kazandığı 500 bin doların tamamını RF'nda kurulması planlanan ilk kanser hastalıklı çocuklar ve kemik iliği bankasına hibe etti.

Bu tür etklinlik dünyada üçüncü kez düzenleniyor. Birincisi Çin'de Manchester United futbolcuları ile birlikte düzenlenmişti. İkincisi ise New York ve yine Manchester United takımının futbolcuları ile birlikte düzenlenerek büyük ilgi görmüştü.