25 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Hillary Clinton

NATO, RF’nuyla stratejik ortaklığın yollarını arıyor

ABD Dış İşleri Bakanı Hillary Clinton NATO ve RF’nu, roketlerden korunma, narkotik kontrol ve kovansiyonel silahların sınırlandırılması konularında işbirliğinin geliştirilmesi için toplantıya çağırdı.

22 Eylül’de gerçekleştirilen NATO-RF konseyinde konuşan Hillary Clinton, geçtiğimiz yıl RF Devlet Başkanı Dimitri Medvedev tarafından önerilen Avrupa için yeni güvenlik mimarisi girişimini reddetti.

Clinton, ‘Soğuk Savaş’ döneminde birbirleriyle rekabet içinde bulunan ülkelerin aralarındaki ilişkileri geliştirmek amacıyla 2004 yılından beri düzenlenen, NATO-RF Konseyinde bir konuşma yaptı.Toplantıya 28 NATO ülkesinin tüm dışişleri bakanlarıyla beraber, Clinton’ın rus meslektaşı Sergei Lavrov’da katıldı.

Hillary Clinton ‘Başarıya ulaşmak için en iyi yolun RF’nun önerdiği gibi yeni görüşmeler ve müzakereler yapmak yerine, Avrupa’nın güvenliğine dair temel esasları uzun yıllar destekleyebilecek, takviye niteliğinde antlaşmalar yapmak olduğuna inanıyoruz’ dedi.

Temel amacı 20 Kasım’da Portekiz’in başkenti Lizbon’da düzenlenecek NATO - RF zirvesi için zemin hazırlamak olan toplantıda konuşan Clinton, NATO – RF zirvesinde ele alınacak konuların tüm NATO ülkelerinin güvenlik sorunlarını yeni ve farklı açılardan değerlendirme imkanı sunacağını ve şu ana kadar yapılan işbirliğinin kazanımlarıyla beraber önümüzdeki on yıllık süreç içerisinde bir ortak hareket planı oluşturma fırsatını yaratacağını da sözlerine ekledi.

Clinton bunun yanında, devam etmekte olan, NATO ve RF’nyla ilişkili erken uyarılı radar sistemleri, Avrupa konvansiyonel silah antlaşmalarının güncellenmesi,ortak bir narkotik stratejisinin oluşturulması ve müttefik ülkelerle Moskova arasında askeri şeffaflık gibi konular üzerinde de durulması gerektiğini belirtti.

Toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise toplantıyı ‘son 1 yılda gelişmekte olan ilişkilerimizin gayet olumlu bir yansıması’ olarak değerlendirdi.

Rasmussen ortak incelemelerde Afganistan,terörizmle mücadele, deniz korsanlığı, Avrupa, RF ve Kuzey Amerika’yı koruyacak roketsavar sistemleri gibi çeşitli konular üzerine odaklanacaklarını belirtti.

Rasmussen sözlerini şöyle sürdürdü RF’nyla olan işbirliğimizin geleceği Avrupa Birliği ve NATO’ya doğru uzanıyor, bu işbirliği hem askeri hem de ekonomik açıdan iki taraf içinde çok önemli’. (The Moscow Times)
 
Eczacıbaşı yapı ürünleri RF'da 2. fabrikasını kuruyor

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu'nun RF'ndaki ikinci fabrikası olacak seramik sağlık gereçleri fabrikasının temeli atıldı.

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu'nun RF'ndaki ikinci fabrikası olacak seramik sağlık gereçleri fabrikasının temeli atıldı.

Konuya ilişkin yazılı açıklamada, Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu'nun RF'nun Serpukhov bölgesinde faaliyet gösterecek karo seramik fabrikasının inşaatının devam ettiği, aynı bölgede kurulacak seramik sağlık gereçleri fabrikasının temelinin de dün atıldığı belirtildi.

Açıklamada, 10 bin metrekarelik alanda inşa edilecek ve 2 yıl içinde üretime geçmesi hedeflenen seramik sağlık gereçleri fabrikasının üretim kapasitesinin yıllık 300 bin adet olacağı kaydedildi.

İlk aşamada yaklaşık 10 milyon Avro yatırım yapılacak fabrikanın 65 kişiye istihdam sağlayacağı dile getirilen açıklamada, zaman içinde yatırım tutarının 35 milyon Avro'ya, istihdamın ise 320 kişiye ulaşacağı bildirildi.

Açıklamada, aynı bölgede geçen yıl temeli atılan ve 25 bin metrekarelik alanda hizmet verecek karo seramik fabrikasının ise 30 milyon Avro'luk yatırımla gerçekleştirileceği, fabrikanın yıllık 3,2 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip olacağı belirtildi.

Açıklamaya göre, yeni fabrikanın temel atma töreninde konuşan Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu Başkan Yardımcısı Ahmet Yamaner, Grup bünyesindeki 16 üretim tesisinden 8'inin yurt dışında yer aldığını ve uluslararası pazarlara üretim yaptığını belirtti. Yamaner, şunları ifade etti:

''Karo üretimi yapacak 17. fabrikanın kuruluşu tamamlanırken, 18. fabrikada ise seramik sağlık gereçleri üretilecek. Her iki fabrikaya, toplam 65 milyon Avro tutarında yatırım yapıyoruz. Hedefimiz, RF'nun yaklaşık 100 milyar Avro büyüklüğündeki inşaat pazarından pay almak ve Vitra'nın, ülkenin en çok tercih edilen seramik markası haline gelmesini sağlamak. Bu sebeple hem üretim yatırımlarımıza devam ediyor, hem de satış ağımızı genişletiyoruz. Moskova ve Kazan'ın ardından, Serpukhov mağazamızı hizmete açtık.''

Ahmet Yamaner, RF ve çevre ülkelerde 5 yıl içinde 50 mağazaya ulaşmayı planladıklarını da dile getirdi. (AA)
 
 
ABD'de dayanıklı mal siparişleri düştü

ABD'de geçen ay dayanıklı mal siparişleri yüzde 1,3 düştü.

Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, ABD'de ağustos ayında dayanıklı mal siparişleri, son bir yıl içindeki en yüksek miktar olan yüzde 1,3 oranında geriledi.

Dalgalı seyir izleyen ulaşım sektörü dışarıda tutulduğunda ise dayanıklı mal siparişleri yüzde 2 artışla, son 5 ay içindeki en iyi performansı gösterdi. Ulaşım sektörü mallarına olan talep geçen ay yüzde 10,3 geriledi.

Makine siparişleri temmuz ayında yüzde 9,6 geriledikten sonra ağustos ayında yüzde 3,9 artış gösterdi. Bilgisayar ve ekipmanlarının siparişleri ise yüzde 12 artış gösterdi. (RR)
 
 
Balıklar temiz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Konya'da Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinde ortopedik rahatsızlığı bulunan hastalarda kullanılan platinlerin yan sanayi ürünü olduğu iddialarıyla ilgili inceleme başlattıklarını duyurdu. Bakan ayrıca Türkiye'nin denizlerindeki balıklarda, toksik madde açısından bir risk bulunmadığını söyledi.

Akdağ, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde "Kanserden Korunabiliriz" konulu resim sergisinin açılışına katıldı. Açılışın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Akdağ, bir gazetecinin, "Konya Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesinde, ortopedik rahatsızlığı bulunan hastalarda kullanılan platinlerin yan sanayi ürünü olduğu ortaya çıktı. Bunların 83 hastada uygulandığı söyleniyor. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığı bir inceleme yapacak mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Doğrusu basına aksetmiş bir haber dolayısıyla yorum yaparsam yanlıştır, haksızlık etmiş olurum. Tam da sizin söylediğiniz gibi bu meseleyi şimdi incelettirmeye aldık. O inceleme sonuçları ortaya çıkınca bu hususta kamuoyuna da daha sağlıklı bir bilgi verebiliriz. Ne oldu, ne bitti, şu anda ben de bilmiyorum."

Marketlerde 'mikroplu' etler

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akdağ, bir gazetecinin, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, marketlerde işlenmiş olarak satılan etlerde virüs tespiti yaptı. Çok da virüs olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 12 ürünün 8'inde virüs belirlendi. Bakanlık olarak bir çalışma yapacak mısınız?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Söylediğiniz kadar yaygın bir durum yok. Virüs lafı da çok kullanıldı, aslında bakteri. Halk açısından mikrop diyebiliriz. Bahsedilen konu ile ilgili yaygın bir durumdan bahsedilemez. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu meseleyi takip ediyor, gerekli açıklamaları da yapıyor."

Balıklar temiz

"Türkiye'nin denizlerindeki balıklarda toksik madde incelemesi yapılıyordu. Analiz sonuçları beli oldu mu?" sorusu üzerine Akdağ, "Bununla ilgili hepimizin yüzünü güldürecek sonuçlar ortaya çıktı. Çok ciddi bir çalışma yapıldı. Bilim adamlarımızla, çerçevesi, metodolojisi iyi belirlenmiş bir çalışmaydı. Araştırmalar bitti. Ülkemizde, şu anda balıklarla ilgili herhangi bir risk yok. Tespit edilmiş bir risk yok" dedi. (AA)
 

Nihat Ergün

”KOBİ'ler için yeni düzenleme üzerinde çalışıyoruz”

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "KOBİ'lerin de halka açılmasını sağlayacak ve böylece bankalara olan bağımlılığı azaltacak bir düzenleneme üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Ergün, KOSGEB'in düzenlediği "KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı Ortak Akıl Çalıştayı Taslak Programı"nda yaptığı konuşmada, küresel ortamda özel sektörün rekabet edebilirliğini arttırmak amacıyla çok önemli çalışmalar başlattıklarını, son teşvik programıyla, sektörel ve bölgesel uygulamalara geçtiklerini, şehirlerin potansiyeline uygun bir teşvik sistemi oluşturduklarını söyledi.

Ergün, "Yine KOBİ'lerin de halka açılmasını sağlayacak ve böylece bankalara olan bağımlılığı azaltacak bir düzenleneme üzerinde çalışıyoruz. Hazırladığımız son teşvik paketiyle, KOSGEB'i kredi sağlayan bir kurum olmaktan çıkardık, eğitici, yönlendirici ve teşvik edici bir yapıya kavuşturduk" dedi.

Nihat Ergün, destek programlarında belirledikleri alanlara dikkat edilirse, özel sektörün sorunlarıyla birebir örtüştüğü ve küresel rekabet gücü kazanmanın kilit kavramlarına ağırlık verildiğinin görüleceğini söyledi.

Bu önemli gelişmelerin, KOBİ'lerin gelişmesi ve desteklenmesi konusunda devletin sahip olduğu mekanizmaları oldukça güçlendirdiğini ifade eden Ergün, "Bu hamleler, orta ve uzun vadede çok önemli faydalar üretecek, destek ve teşviklerin bölge ve sektör özelindeki sorunlara çözüm üretme kabiliyetini artıracaktır" diye konuştu. (AA)
 
 
Tarihin en büyük halka arzı

Brezilya'nın devlet kontrolündeki petrol şirketi Petrobras, dünyanın en büyük halka arzını gerçekleştirdi.

Petroleo Brasileiro SA, yaptığı halka arz ile 120,4 milyar Brezilya Reali (70 milyar dolar/52,5 milyar euro) topladı.

Petrobras'tan yapılan açıklamaya göre, şirket, 1,87 milyar adet tercihli hisse satışını 26,30 realden gerçekleştirirken, 2,29 milyar adet adi hisseyi ise 29,65 realden sattı.

Toplam 140 milyar dolar tutarında talep gelen halka arza, kurumsal yatırımcılardan gelen talep 42 milyar dolara, şirket hissedarlarından gelen de 98 milyar dolara ulaştı.

Şirket ayrıca, 30 gün içinde 188 yeni hisse satışının gerçekleşebileceğini belirtti.

Petrobras, bu halka arzla denizin 7 bin metre derinliklerinde petrol çıkarma çalışmaları yapmak için 2014 yılına kadar 224 milyar dolar değerinde yatırım yapma hedefine ulaşmayı planlıyor.
(Dünya Gazetesi)