17 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Anti Turunen, Abhazya'da görev yapan RF FSB Sınır Birlikleri Komutanlığı'nı ziyaret etti

Anti Turunen, ziyareti sırasında, sınır yönetiminin yapılanması hakkında bilgilendirildi. Sınır Komutanlığı ile yapılan toplantıda sınırım korunması ile ilgili kritik konular görüşüldü.
Sınır Muhafızlığı basın bildirisinde “Abhazya Cumhuriyeti’nde görev yapan FSB Sınır Muhafızlığı Komutanlığını ilk kez yabancı temsilciler tarafından ziyaret edildi ve BM Temsilcileri ile toplantı yapılmıştır. Bu tür iletişimler sayesinde Abhazya Cumhuriyeti’nin sınır güvenliğinin etkin bir biçimde sağlanması görevinde kolaylık sağlanacaktır” açıklamasına yer verildi. (Abhazyam.com)
 

Robert Gates

RF ve ABD askeri işbirliği anlaşması imzaladı

Soğuk Savaş dönemi söylemlerini geride bırakan RF ve ABD askeri alanda işbirliği anlaşması imzaladı. Washington'da temaslarda bulunan RF Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov ve ABD'li meslektaşı Robert Gates askeri alanda işbirliğinin geliştirilmesini öngören memarandumu parafe etti. İki ülke ilişkilerinde yeni dönemde oluşan işbirliğini dikkate alarak hazırlanan anlaşma, 1993 yılında imzalanan anlaşmanın yerini alacak.

Gates ve Serdyukov ABD-RF Savunma İlişkileri Çalışma Grubu'nun oluşturulmasına yönelik bir anlaşma da imzaladı. Grup iki ülke askeri modernizasyon ve reform sürecinde karşılıklı bilgi paylaşımını sağlayacak. Bakanların görüşmesinde askeri alanda yapılacak reform çalışmaları ağırlık oluşturdu. Basına açıklamada bulunan Gates, RF meslektaşı ile birlikte iki ülkede yapılması planlanan geniş çaplı askeri reform çalışmalarını ele aldıklarını söyledi.

Orduda reform sürecinin çok zahmetli bir iş olduğunu kaydeden Serdyukov, "Modern bir ordunun kurulması için bu zorunlu. Bu 21'inci yüzyılın ordusu olacak" değerlendirmesinde bulundu. RF'nda iş hayatında başarılı bir yönetici olan Anatoli Serdyukov'un 2007'de Savunma Bakanlığı'na getirilmesi askeri çevrelerin yoğun eleştirilerine neden olmuştu. Aradan geçen sürede askeri harcamaları disipline etmeye çalışan bakan, general ve amiral sayısında önemli oranda indirime gidiyor.

RF komuta kademesinde yüzde 50'den fazla indirim planlıyor

Serdyukov, 200'ü general ve amiral olmak üzere 200 bin askeri personelin görevine son vermek için çalışmaları sürdürüyor. Bu rakam RF ordusunun komuta kademesinde yüzde 50'den fazla kesintiye gitmesi anlamına geliyor. RF ordusu 2016'ya kadar da 1 milyon seviyesine çekilecek. Hedef hantal ve hareket kabiliyeti düşük dev yapının daha çevik ve hareketli hale getirilmesi. RF 2020'ye kadar modernizasyon çalışmaları için 420 milyar dolar harcamayı planlıyor.

Ria Novosti haber ajansının kaynaklardan edindiği bilgiye göre bakanlar iki ülke devlet başkanlarının imzaladığı nükleer silahlarda indirim anlaşmasının (START) parlamentolarda onaylanma sürecini de ele aldı. ABD'nin doğu Avrupa'ya kurmayı planladığı füze kalkanı, Ortadoğu'daki son gelişmeler, Afganistan operasyonları, Güney Kafkasya, Orta Asya ve İran nükleer programı da Gates-Serdyukov zirvesinde müzakere edilen konular arasında yer aldı.

Gates, nükleer silahsızlanma anlaşmasının onaylanma sürecinin hızlandırılması için ciddi çalışmalar yaptığını kaydetti. Önümüzdeki bir kaç hafta içinde RF Devlet Başkanı Medvedev ve ABD Başkanı Barack Obama'nın Nisan Prag zirvesinde imzaladıkları yeni anlaşmanın parlamentolardan onaylanması bekleniyor.

Serdyukov ABD temasları çerçevesinde Arlington Ulusal Mezarlığı'nda yer alan İkinci Dünya Savaşı'nda RF-Amerikan ortaklığının sembolü haline gelen Elbe Anıtı'na çelenk koydu. (CHA)
 

Sergey İvanov

Sergey İvanov: Abhazya ve RF arasında düzenli bir demiryolu ve deniz ulaşımı kurmayı planlıyoruz

RF Başbakan Yardımcısı Sergey İvanov; Bugün Hükümet üyeleri ile Ulaştırma ve Haberleşme konularında yapılan toplantıda “RF olarak Abhazya ile düzenli bir biçimde demiryolu ve deniz yolunu kullanarak bağlantı kurmayı planlıyoruz” dedi.

Sergey İvanov “Birçok RF vatandaşı, Abhazya’da kendilerini sıcak deniz ile buluşturmak istiyor. Ulaştırma Bakanlığı'mıza bağlı kuruluşların ülkelerimiz arasında ki demiryolu ve deniz ulaşımı ile bağlantı çalışmalarında oldukça tatminkar bir zemin sağlanmıştır. Bu yıl haziran ayından itibaren Adler ve Gagra arasında ilk elektrikli tren çalışmaları başlamıştır. Ayrıca Soçi ile Gagra şehirleri arasında da deniz otobüsü seferleri yapılmaktadır. Bugün için bu çalışmaların düzenli bir biçimde sürdürülmesinin gerektiğini belirtiyorum” dedi.  (Abhazyam.com)
 

Sergey Şmatko

RF, Güney Akım doğalgaz boru hattında ısrarlı

RF ve Ukrayna ilişkileri Moskova yanlısı Viktor Yanukoviç'in devlet başkanı olmasının ardından her alanda gelişmesine rağmen, Moskova Kiev'i devre dışı bırakmayı amaçlayan Güney Akım doğal gaz boru hattını inşa etmede kararlı olduğunu açıkladı.

RF Enerji Bakanı Sergey Şmatko yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki gaz iletim hatlarının kullanımı hangi seviyede olursa olsun Güney Akım'ı askıya alma niyetinde olmadıklarını belirterek, "Bu noktada gündemimizde böyle bir konu yok ve bu konuda herhangi bir pazarlığımız yok" dedi.

"Eğer birileri Güney Akım'ın askıya alınmasıyla bize daha iyi önerilerin sunulacağını düşünüyorsa veya ümit ediyorsa, birileri bu konuyu tamamıyla yanlış anlamış" ifadesini kullanan Şmatko, bunun tartışma konusu bile yapmayacaklarını vurguladı.

Şmatko, Ukrayna'nın rekabet ve piyasa koşullarına alışması gerektiğini belirterek, "Bize bu projenin (Güney Akım) çok pahalı olduğu ve Avrupa'nın bu gaza ihtiyacı olmadığı söylendi. Avrupa'ya gazın piyasa fiyatlarından satılacağını ve Avrupalı tüketicilerin Güney Akım'ın inşasıyla ilgili bir endişe taşımaması gerektiğini vurgulamak isterim. Bu hissedarları ilgilendiren bir konu" dedi.

RF'nun Kırım'daki Deniz Üssü'nün kira süresinin uzatılması karşılığında Kiev ile yaptığı enerji anlaşması Moskova'nın Ukrayna'daki boru hatlarının kapasitesini geliştirerek Güney Akım'a ihtiyaç duymayabileceği yorumlarına neden olmuştu.

Ukrayna, eski Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko döneminde yaşanan sorunların geride kaldığını Yanukoviç'in iktidara gelmesiyle iki ülke enerji işbirliğinin daha da gelişeceği dolayısıyla Güney Akım'a gerek kalmadığı tezini savunuyor.

Bu arada, RF haber ajansı RİA Novosti, yılda yaklaşık bir milyar metreküp gaz tüketen Bosna'daki Sırp bölgesinin de Güney Akım projesine katılmak istediğini duyurdu.

Bosna'daki Sırp bölgesinin Başbakanı Milorad Dodik, bugün yaptığı açıklamada, Bosna'nın kuzeyinde yılda 1,5 milyar metreküp taşıma kapasitesine sahip olacak 480 kilometre uzunluğunda bir boru hattı inşa etmek istediklerini belirterek, bu boru hattını Güney Akım doğal gaz boru hattı ile birleştirmek istediklerini söyledi.

Dodik, Şmatko ile daha önce imzaladıkları işbirliği memorandumuna göre RF Gazprom'un bu konuda fizibilite çalışmaları yapacağını ve sonra kararı hakkında Bosna'nın Sırp bölgesi yönetimini bilgilendireceğini belirterek, "Tüm bu detayları netleştirmek için sanırım bir kaç aya ihtiyacımız var" dedi. (AA)
 

Mehmet Şimşek

Vergi düzenlemesi bir an önce çıkacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi borçlarıyla ilgili düzenlemeyi bir an önce çıkaracaklarını bildirerek, "Ama bu kesinlikle bir af değil. Sadece vergi borçları yapılandırılarak, mükellefe taksit ve faizde kolaylık sağlanacak" dedi.

Bakan Şimşek, vergi borçlarıyla SSK ve Bağ-Kur prim alacaklarına ödeme kolaylığı konusunda kamuoyunda bir beklenti oluştuğuna işaret etti. Tahsilat ve vergiye uyumda sıkıntı yaşanmaması için bu konudaki çalışmayı biran önce tamamlamak istediklerini belirten Şimşek, yeni düzenlemenin hiçbir şekilde af niteliğinde olmayacağını söyledi. Vergi aflarının, vergisini düzenli ödeyenler için ceza niteliği taşıdığını yineleyen Maliye Bakanı, şöyle konuştu:

"Bu nedenle, vergi borçlarıyla ilgili düzenleme, kesinlikle bir af değil. Bu tamamen vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına dönük bir uygulama olacak. Burada vergi alacakları yapılandırılarak, mükelleflere taksit ve faizde kolaylık sağlanacak.

Düzenleme kapsamında kamu alacakları, reel değerinin altında kalmayacak. En kötü şartlarda bile enflasyonla güncellenmiş bir tahsilata gidilecek. Ana paradan da hiçbir şekilde vazgeçilmeyecek. Vergi borçları enflasyonla güncellenmiş rakamların altına inmeyecek."

Mükellefe uyarı

Maliye Bakanı Şimşek, ödeme kolaylığının daha önceki bir tarihe kadar olan vergi borçlarını kapsayacağını da bildirdi.

Düzenlemede, mutlaka bir kesinti tarihi olacağını kaydeden Şimşek, "Uygulama bu dönemi kapsamayacak. O nedenle mükelleflerimiz, (nasıl olsa vergi borçlusuna kolaylık getirilecek) diyerek, bu dönemdeki vergi borçlarını ödememezlik etmesin, ödemelerini hiçbir şekilde aksatmasın. Aksi halde bundan zarar görürler. Ben, bütün mükelleflerimizin bu hususa dikkat etmelerinin kendi yararlarına olduğuna dikkati çekmek istiyorum" dedi. (Dünya Gazetesi)
 
 
ABD'de işsizlik başvuruları beklenenin altında

ABD'de geçen hafta işsizlik maaşı başvuruları, 450 binle beklentilerin altında gerçekleşti ve son iki ayın en düşük seviyesini gördü.

Ekonomistlerin beklentisi, geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının 460 bin olması yönündeydi.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, önceki hafta 452 bin olduğu belirtilen işsizlik maaşı başvuruları ise 453 bin olarak revize edildi.

Üretici fiyatları arttı

ABD'de geçen ay üretici fiyatları, yüzde 0,4 ile beklentilerin üzerinde arttı.

Uzmanlar, geçen ay üretici fiyatlarının yüzde 0,3 artmasını öngörüyorlardı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, gıda ve enerji fiyatları dışarıda tutularak hesaplanan "çekirdek" endeksteki artış ise beklentilere uygun olarak yüzde 0,1 olarak gerçekleşti.

Ülkede bir önceki ay üretici fiyatları yüzde 0,2, çekirdek endeks ise yüzde 0,3 oranında artış göstermişti.

Cari işlemler açığı arttı

ABD'de cari işlemler açığı, Nisan-Haziran dönemini kapsayan çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 12,9 oranında arttı.

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, söz konusu çeyrekte ülkede cari işlemler açığı 123,3 milyar dolara yükselerek, 2008 yılı sonundan bu yana en yüksek seviyeyi görmüş oldu. (AA)