10 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Hillary Clinton

Hillary Clinton: RF'nın Gürcistan'ı işgali sorununu takip etmeyi sürdürüyoruz!"

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 08 Eylül günü Dış İlişkiler Konseyi’nde yaptığı konuşmada “ABD Yönetimi olarak son günlerde yaşanan casus skandalı, Gürcistan ile yaşadıkları sorunlara, basın özgürlüğü ve insan hakları olaylarına rağmen RF ile olan ilişkilerin geliştirilmesinden dolayı memnunuz” dedi

Hillary Clinton“ABD’nin dış politikada ki önceliklerinin içerisinde RF'nun baskı uygulayarak sorunları çözmek istemesinin iki ülke arasında ki farklılıkları ortaya koymaktadır. Bizler, RF'nun Gürcistan’ı işgal etme sorununu takip etmeyi sürdürüyoruz. Ayrıca ABD yönetimi olarak tüm dünyada ki, buna RF’nda dahil, sivil toplum kuruluşları ile diyalog kurmayı ve insan hakları ihlallerini takip etmeyi sürdüreceğiz” dedi. (Abhazyam.com)
 
 
RF’nda bu kez Sibirya ormanları yanıyor; en az 50 ev kül oldu
RF'nun Sibirya bölgesinde orman yangınları meydana geldi. Olayda henüz ölen ve yaralanan olmazken, en az 50 evin kül olduğu kaydediliyor.

Sibirya’nın Altay bölgesinde yangının Moskova saatiyle 13.45’te meydana geldiği belirtildi. Altayın Kamenski (123 hektar) ve Mihaylovski bölgesindeki (130 hektar) orman alanlarında meydana gelen yangın, komşu Nikolaevka köyünü de “esir” aldı: Köyde 50 ev yanarak kül oldu. RF Olağanüstü Hal Bakanlığı yetkilileri, köy sakinlerini 14 otobüsle tahliye ederken, vatandaşların geçici olarak dinlenme kamplarına yerleştirildiği de kaydedildi. Alevlerin komşu Nevodnoe kasabasına sıçradığı da iddia ediliyor. Bu kasabada ise 107 evde toplam 249 kişi yaşıyor.

Alevlerin söndürülmesi için 250 kişi seferber edildi. Çalışmalarda 80 araç da kullanılıyor. Moskova’nın Ramenski havaalanından bir uçak ve dört helikopterin Sibirya bölgesine gitmek üzere havalandığı da belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan RF Olağanüstü Hal Bakanlığı Basın Sözcüsü İrina Andrianova, “Krosnoyarsk kentinden bölgeye Be-200 tipli uçak, ayrıca da Ramenski havaalanından İl-76 tipli uçak ve iki Mİ-8 ve iki Mi-26 tipli helikopter hareket etti.” dedi.

RF’nda orman yangınında 56 kişi öldü

RF'da yaz döneminde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeni ile çıkan yangınlar henüz kontrol altına alınırken, en son yangın Volgograd bölgesinde meydana gelmişti. Altı kişinin öldüğü yangınlarda, 14 kişi yaralandı ve 532 bina da zarar görmüştü.

Yaz aylarında RF'nun Avrupa bölgesinde çıkan yangınlarda da 2 bin ev kül olurken, 3 bin 500 kişi evsiz kalmıştı. 50 kişinin yaşamını yitirdiği yangınlar için televizyonda konuşan Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu, "Orman ve diğer yangınların üstesinden geldik" açıklamasında bulunmuştu. (RR)
 

 

Yapı Kredi'den Hazine destekli yatırım kredisi

Yapı Kredi, 58 ilde Ar-Ge ve çevre konularında yatırım yapacak şirketlere hazine faiz desteği ile kredi imkanı sunmaya başladı.

Yapı Kredi'den yapılan açıklamaya göre, Yapı Kredi ile Hazine Müsteşarlığı arasında yapılan işbirliği, kalkınmada öncelikli III. ve IV. Bölge illerinde yapılacak yatırımları kapsıyor.

İşbirliği çerçevesinde 28 ili kapsayan III. bölgede yapılacak yatırımlarda, şirketlerin kullanacakları kredi faizinin lira cinsi kredilerde yüzde 3'ü, döviz kredilerinde ise yüzde 1'i; 30 ili kapsayan IV. bölgede yapılacak yatırımlar ile bölge ayrımı yapılmaksızın Ar-Ge ve çevre yatırımları için lira cinsi kredilerde faizin yüzde 5'i, döviz kredilerinde yüzde 2'si Hazine Müsteşarlığı tarafından karşılanıyor.

İşbirliğine göre, proje bazında Ar-Ge ve çevre yatırımları için maksimum 300 bin lira olan tutar, III. ve IV. Bölge illerinde yapılacak yatırımlar için 500 bin lira olarak belirlendi.

Kredi, asgari 6 ay anapara ödemesiz ve en az bir yıl vadeli olarak kullandırılacak. Faiz desteğinden yararlanılması için Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen Yatırım Teşvik Belgesi'nde yararlanılacak destek unsurları arasında "faiz desteği" ifadesinin yer alması gerekiyor.

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Yapı Kredi Kurumsal ve Ticari Bankacılık Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mert Güvenen, Türkiye ekonomisinin gelişmesinde çok önemli bir rol oynayacağına inandıkları kredi anlaşmasında yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Hazine destekli kredinin Türkiye ekonomisinin topyekün kalkınması yönünde atılmış en büyük adımlardan biri olarak değerlendiren Güvenen, "Söz konusu anlaşma yalnızca seçilen 58 ilin değil, bu illerin yer aldığı bölgelerin gelişimi için çok önemli. Yapı Kredi olarak geniş şube ağımızla kuruluşların bu konudaki her türlü ihtiyacını karşılamaya hazırız. Hazine Müsteşarlığı ile yaptığımız bu işbirliğinin ekonomik sonuçlarını çok kısa sürede alacağımıza inanıyoruz" görüşünü kaydetti. (DünyaGazetesi)
 

Mehmet Ali Şahin

Dokunulmazlık tamamen kalkmaz

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Dokunulmazlıkların kaldırılması diye bir şey demokrasilerde olmaz. Dokunulmazlıkların sınırlandırılması konuşulabilir. Çünkü tüm

demokratik ülkelerde dokunulmazlık vardır" dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, dokunulmazlıkların kaldırılması ile tartışmalar konusundaki fikrini sorması üzerine de şunları söyledi:

"Aslında bu konuyu biraz hatalı bir tartışma olarak görüyorum. Dokunulmazlıkların kaldırılması diye bir şey demokrasilerde olmaz. Dokunulmazlıkların sınırlandırılması konuşulabilir. Çünkü tüm demokratik ülkelerde dokunulmazlık vardır. Dokunulmazlık, milletvekillerinin şahsına tanınmış olan bir imtiyaz değildir. Dokunulmazlık, yasama organına tanınmış olan bir imtiyazdır. Sadece milletvekillerinin dokunulmazlıkları yok. Tüm kamu görevlilerinin aslında muafiyetleri, yani dokunulmazlıkları vardır. Dolayısıyla bunlarla ilgili bir sınırlandırma gerekebilir.

Nitekim bu çokça da tartışılmaktadır. O bakımdan iki şeyi birbirinden ayırmak lazım. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının doğru olmadığını düşünüyorum. Aksi halde parlamenter demokrasi bundan zarar görür. Ancak dokunulmazlıkların sınırlandırılması görüşülebilir, tartışılabilir. Gerekli şartlar hazırlandığında da bu, anayasa değişikliği yapılarak sağlanabilir."

Referandumdan "hayır' çıkmasının meclisteki tansiyonu nasıl etkileyeceği şeklindeki soruyu da yanıtlayan Şahin, 1 Ekimde Meclis açıldığında gündemdeki konuların görüşüleceğini ve milletin iradesine herkesin saygı göstereceği gibi parlamentonun da saygı göstereceğine inandığını dile getirdi. (AA)