09 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Grigol Vaşadze

Gürcistan RF ile önkoşulsuz diyaloga hazır

Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze, RF ile önkoşulsuz diyaloga hazır olduklarını, ancak Moskova'nın Tiflis hükümetiyle görüşmek istemediğini ifade etti. Çeşitli temaslar için Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e gelen Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet ile görüşen Vaşadze, ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ''Gürcistan her zaman ve her yerde RF ile diyaloga hazırdır, ancak Moskova, Gürcü halkının iradesiyle ve demokratik yollarla seçilen Gürcistan hükümetiyle diyalog kurmayacağını dile getiriyor'' dedi.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze, RF ile önkoşulsuz diyaloga hazır olduklarını, ancak Moskova'nın Tiflis hükümetiyle görüşmek istemediğini ifade etti.

Çeşitli temaslar için Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e gelen Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Paet ile görüşen Vaşadze, ikili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, ''Gürcistan her zaman ve her yerde RF ile diyaloga hazırdır, ancak Moskova, Gürcü halkının iradesiyle ve demokratik yollarla seçilen Gürcistan hükümetiyle diyalog kurmayacağını dile getiriyor'' dedi.

RF ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişkilerin, Moskova'nın seçimi sonucunda kesildiğini ifade eden Vaşadze, diplomatik ilişkilerin yanı sıra iki ülke arasında hem insani hem de kültürel ilişkilerin minimuma düşürüldüğünü kaydetti.

Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili olarak da Vaşadze, bu bölgelerdeki durumun çok zor olduğunu, insanların kaçırıldığını, silahlı çatışmalar olduğunu belirterek, RF'nun bu bölgeleri ''provokasyon'' amaçlı kullandığını ileri sürdü.

Vaşadze, söz konusu ihtilaf bölgelerindeki tüm olumsuz gelişmelere rağmen Gürcistan'ın gelişmeye devam ettiğini de sözlerine ekledi.

-GÜRCİSTAN AFGANİSTAN'DAKİ BARIŞ OPERASYONLARINDAN ÇEKİLMEYECEK-

Afganistan'da ilk kez barış operasyonlarında bir Gürcü askerin hayatını kaybetmesi üzerine, Gürcistan'ın bu ülkeden çekilip çekilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Vaşadze, söz konusu olayın "Gürcistan'ı Afganistan'daki barış operasyonlarına katılmaktan vazgeçirmeyeceğini" söyledi.

Grigol Vaşadze, ''Biz (Gürcistan) belli bir sorumluluk üstlenmişiz ve Avrupa ülkelerinden farklı olarak Afganistan'a çok yakın mesafede bulunuyoruz. Askerlerimizin Afganistan'da bulunması öncelikli olarak Gürcistan'ın milli çıkarlarına hizmet ediyor'' şeklinde konuştu.

Gürcistan Savunma Bakanlığı, Afganistan'da görevli Gürcü askerin yola döşenen mayının infilakı sonucu öldüğünü açıklamıştı.

Afganistan'da 900'den fazla Gürcü asker görev yapıyor, bunlardan 175'i Fransız, diğerleriyse Amerikan komutası altında. (AA)
 

Valentina Matviyenko

RF'nın Margaret Thatcher'ı ile tanışın

RF’nda 2012 seçimi için kulisler hareketlenmeye başladı. Dmitry Medvedev mi yoksa Vladimir Putin mi derken, “Independent” haber servisinden Mary Dejevsky, gazetede yayımlanan yazısında ortaya yeni bir iddia attı. Ülkenin yükselmekte olan politikacısı, St. Petersburg Valisi Valentina Matviyenko’nun 2012 seçimleriyle beraber RF’nun yeni başkanı olabileceğini söyleyen Dejevsky, bizlere RF’nun Margeret Thatcher’ını anlattı. Bir hayli tartışılacağa benzeye haberi sizlere aktarıyoruz.

RF’nun 2012 başkanlık seçimleri yaklaşıyor. 2012’de Kremlin’in sahibinin kim olacağına dair dedikodular ise kulislerden yayılmaya başladı. Dmitry Medvedev ikinci dönem başkanlık için girişimde bulunacak mı, yoksa koltuğun eski sahibi Vladimir Putin, 2008’de bıraktığını geri mi alacak henüz belli değil. İkilinin arasında Kremlin yolunda bir mücadele olmayacağı ise herkes tarafından kabul edilmiş durumda. Fakat, 3. bir yol da olabilir. Ve bu 3. yol RF’na, kendi Margeret Thatcher ya da Angela Merkel’ini verebilir.

Henüz adaylık başvuruları açılmadan, Valentina Matviyenko’nun ismini telaffuz etmek, onun geleceğe dönük planlarını sekteye uğratabilir. Ama bunu yapabilecek biri varsa o da St. Petersburg’un 61 yaşındaki valisinden başkası da değil. Şehrin en önde gelen idarecisi olarak geçirdiği 7 yıl boyunca St. Petersburg, gözle görülür bir şekilde iyiye evrildi.

Kuruluşunun 300.yılı kutlamaları için merkez hükümetin yaptığı dev yatırımlarla, şehrin köhne yapısı düzeltildi. En büyük değişim ise, devasa ev ve ticaret merkezi projeleriyle beraber geldi. Bu projeler, St. Petersburg halkının ruh halinde gözle görülür bir hareketlenme yarattı. Çok uzun bir zamanın ardından sokaktaki insan kendine güvenmeye ve bu şehrin insanı olmaktan hoşnut olmaya başladı.

Haftasonu katıldığı toplantının ardından soruları yanıtlarken, yeni saç stiliyle, verdiği kilolarla, doğal tavırlarıyla ve hepsinden öte o yeni takındığı amir havasıyla, eskiye göre kendinden daha emin, daha az Sovyet tarzında ve daha modern görünüyordu. Onun neredeyse bütün hayatı – yerel komünist gençlik liderliğinden diplomatlığa oradan baka yardımcılığına, ve kendisini RF’nun ikinci başkenti olarak tanıtan şehrin seçilmiş başkanlığına- ülkesinin bir yansıması gibi. Ve 3 çarpıcı yönü –yabancı bir ülkede doğmuş olması, bilim insanı olması, olağanüstü hafızası- Avrupa siyasetinde çığır açan iki kadın lideri, Thatcher ve Merkel’i hatırlatıyor.

RF, kadınların traktör kullandığı ve komünist partinin tüm bireylerin eşit hak sahibi olmasıyla övündüğü günlerde bile, kadın politikacılara düşkün olmamıştı. Kadınlar önde gelen kurumlardaki varlığı, bir gerçekten çok reklamı yansıtıyordu. Matviyenko, bu problemi kabul ediyor ve gülümseyen bir ifadeyle, valiliğe seçilmeden önce, şehrin dört bir yanını, “valilik kadınların işi değildir” yazılı pankartlarla donatan rakiplerini hatırlatıyor. Ardından da İskandinav tarzı kotalara karşı olduğunu ve kadınların rekabet edebilir hale gelmeleri için daha fazla çalışmaları gerektiğini söylüyor.

İlk olarak, RF’nun gaz devi Gazprom’un St. Petersburg’a inşa etmek istediği Norman Foster kulesine verdiği desteği anlatarak başladı. Bir yandan kulenin yapımını destekler bir görüntü çizerken, diğer bir yandan böyle bir kulenin varlığının şehrin siluetine zarar vereceğini düşünen karşıtlarla uzlaşma yolunu açık bıraktı.

Şehrin demografik yapısından da bahseden Matviyenko, St. Petersburg’un kültürel yapısı ve sakinlerine sunduğu yaşam kalitesiyle, ülkenin bir çok bölgesinden hatta Moskova’dan bile göç aldığını söyledi. Göreve geldiğinden bu yana şehre gelen turist sayısının ikiye katlanarak 5 milyona ulaştığını da sözlerine ekledi.

Onun bir diğer özelliğiyse, yolsuzlukla aktif şekilde mücadele eder görünen bir kaç Rus politikacıdan biri olması. Şehir meclisinin bütün toplantıları, inşaat arazileri için yapılan ihaleler, internetten canlı olarak yayınlanıyor. Neşeli bir şekilde, yayınların yapılmaya başlamasından itibaren, ihalelerde toprakların neredeyse 10 katı fiyatla satıldığını, ve simsarlara, komisyonculara giden kamu parasının artık halka döndürüldüğünü anlatıyor. Şehrin her yanında rüşvet verenlerin de alanlar kadar hukuku çiğnediğini belirten reklamlar göze çarpıyor. Rüşvetle mücadele için bir de telefon hattı oluşturmuş Vali. Şehir sakinleri, herhangi bir rüşvet olayında bu hattı arayıp, kimliklerini gizli tutarak şikayette bulunabiliyorlar.
 

 

RF devlet şirketlerini yıl sonundan önce satışa başlıyor

RF ekonomik kriz nedeni ile oluşan bütçe açığının kapatılması ve modernizasyon çalışmalarının finanse edilebilmesi için dev şirketleri özelleştirmeye başlıyor. RF Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov özelleştirme işlemlerinin yıl sonundan önce başlayacağını açıkladı.

"Bazı devlet şirketlerinin hisselerinin satışları 2010'unun sonunda başlıyor" bilgisini veren Şuvalov, hangi şirketlerin ilk sırada satışlarının yapılacağı ile ilgili bilgi vermedi. RF Ekonomi Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada Rosneft, Transneft, VTB, Rosselkozbank ve RusHydro'nun da aralarında bulunuğu RF'nun dev on şirketinin hisselerinin özelleştirileceğini açıklamıştı. RF 2013'e kadar sürecek satışlardan toplam 29 milyar dolarlık gelir bekliyor.

Önümüzdeki günlerde satışı yapılacak şirketler ve oranları ile ilgili daha net bilgilerin oluşacağını kaydeden Şuvalov, piyasa şartları ile bağlantılı olarak en uygun zamanlamada satışların yapılacağını kaydetti.

RF'nda devletin ekonomi üzerindeki etkisini azaltacak 29 milyar dolarlık dev özelleştirme paketine Başbakan Vladimir Putin başkanlığındaki kabine onay verdi. Parlamentonun açılması ile birlikte paketin onaylanması beklenirken, RF Ekonomi Bakanı Elvira Nabiullina dev özelleştirme için yabancı şirketlere çağrıda bulunmuştu.

Geçen ay hükümet toplantısı sonrası basına açıklamada bulunan Bakan, konunun sadece bütçe açığının kapatılması olarak algılanmaması gerektiğini, bunun ekonominin yeniden yapılandırılması sürecinde önemli bir adım olduğunu söylemişti. (CHA)