07 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Ahmet Davutoğlu

Abhaz Dernekleri yöneticileri AKP Yöneticileri ile görüştü

KADK ve Düzce Abhaz Kültür Derneği Yöneticileri Dışişleri Bakanı  Ahmet Davutoğlu ve AKP yöneticileri ile bir dizi görüşme yaptılar.

Bu görüşmelerin ayrıntıları için linke tıklayınız.
Abhazya.com >>>
 

Dmitri Medvedev

Medvedev patates tarlasında umduğunu bulamadı

RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Voronej bölgesine yaptığı ziyarette tarlaya inerek patates hasadı yaptı. Patateslerden birinin küçük çıkmasına üzülen Medvedev, “Tıpkı fasulye gibi” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Başkan Medvedev, Voronej bölgesinin Trudvoe köyünde Logus-Agro şirketine ait çiftliği ziyaret etti. Kendisi araba kullanan Medvedev’e ziyarette RF Tarım Bakanı Yelena Skrınnik ve Voronej Bölge Valisi Aleksey Gordeyev de eşlik etti. RF Başkanı, Logus-Agro şirketinin tarlasında patates üretimini de yerinde inceledi. Eline kürek alan Medvedev patates hasadı yaptı. Eline aldığı kürekle patatesleri kazan RF lideri, patateslerin çok küçük olmasına 'tıpkı fasülye gibi' diyerek üzüntüsünü dile getirdi.

Bunun üzerine şirket Başkanı İgor Alimenko, “Evet, bu sadece aileler için” savunması yaptı. Alimenko, üretim açısından bu yılın ağır geçtiğini de sözlerine ekledi.

Tahıl ihracat yasağı erken kalkabilir

RF Devlet Başkanı Medvedev tahıl ürünlerine getirilen ihraç yasağının geçici olduğunu, hasat süresinin sonunda durumun yeniden gözden geçirilebileceğini söyledi. RF Başbakanı Vladimir Putin geçen hafta yaptığı değerlendirmede tahıl ürünlerine getirilen ihracat yasağının gelecek hasat dönemine kadar uzatılabileceğini açıklamıştı. (AA)
 

 

RF sınırlarını İsrail yapımı heronlarla koruyacak

RF ve İsrail askeri alanda işbirliği anlaşması imzaladı. İsrailli meslektaşı Ehud Barak'la birlikte anlaşmayı parafe eden RF Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, İsrail'den 12 adet insansız hava aracı (İHA) satın aldıklarını, bunların kullanımı için 50 Rus askeri personelin eğitimlerinin devam ettiğini açıkladı.

Ria Novosti haber ajansı, Moskova merkezli uluslararası silah ticareti üzerine düşünce kuruluşlarından aldığı bilgiyi duyurdu. Buna göre İsrail ve RF Nisan 2009'da İHA'larla ilgili ilgili ilk anlaşmayı sağladı. Buna göre RF, İsrail'den 4 milyon dolar değerinde 2 adet Bird Eye 400, 37 milyon dolar değerinde 8 adet MK150 ve 2 adet de 12 milyon değerinde Mk II çok amaçlı İHA satın aldı.

İkinci anlaşma da toplam değeri 100 milyon doları bulan 36 adet İHA'yı kapsıyor. Bu araçların da yıl sonunda teslim edilmesi bekleniyor. RF ve İsrail 300 milyon dolarlık yatırımla ortak İHA üretimini de planlıyor.

RF Savunma Bakan Yardımcısı Vladimir Popovkin Nisan ayında yaptığı açıklamada 5 milyar ruble (172 milyon dolar) harcayarak insansız hava araçlarının üretilmesini projelendirdiklerini ifade etmişti.

RF Hava Kuvvetleri Komutanı Aleksandr Zelin Kasım ayında yaptığı açıklamada Rus heronların hız, hedefi görüntüleme ve merkeze aktarma açısından yeterli olmadığını açıklamıştı.

RF askeri birlikleri Gürcistan savaşında yeterli istihbarat alamadığı gerekçesi ile eleştirilmişti. RF sınırlarının korunması için en az 100 adet İHA ve 10 adet de kontrol merkezinin kurulması gerekiyor. (CHA)
 

Ehud Barak

İsrail ve RF askeri işbirliği anlaşması imzaladı

RF'nun İran ve Suriye gibi Ortadoğu ülkelerine silah vermesine engel olmaya çalışan İsrail, Moskova ile askeri işbirliği anlaşması imzaladı. Moskova'da iki günlük resmi ziyaret için bulunan Savunma Bakanı Ehud Barak, Rus meslektaşı Anatoli Serdyukov'la askeri işbirliği anlaşmasını parafe etti.

Askeri işbirliği anlaşmasının imzalandığını açıklayan Serdyukov, iki ülke ilişkilerinin gelişimine bu anlaşmanın yeni bir ivme kazandıracağını ve daha fazla İsrail silah ve teknolojilerinin alımını yapacaklarını söyledi. Rus bakan ikili görüşme sonrası yaptığı değerlendirmede, "Rus ordusunun modernizasyon sürecinde İsrail'in tecrübelerinden yararlanmak bizim için çok önemli" tespitinde bulundu. Serdyukov açıklamasında İsrail'den 12 adet insansız hava aracı (İHA) alacaklarını, bunun için de 50 kadar teknik elemanın eğitimine başladıklarını söyledi.

İSRAİL VARLIĞINI RF'YA BORÇLU

RF ile ilişkilerin gelişimine büyük önem verdiklerini ifade eden İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da, "RF dünyada merkezi ülkelerden bir tanesi. Bölgemiz için de çok önemli bir konuma sahip" dedi. RF'nun II. Dünya Savaşı'nda faşizmle yaptığı mücadeleden dolayı teşekkür eden Barak, "Biz gerçekleri biliyoruz. Kızıl Ordu faşist Almanya'yı yenmemiş olsa idi İsrail devleti olmazdı" dedi. Barak'ın görüşmelerde ana güvenlik sorunlarının 'İran tehdidi' ile 'Hizbullah ve diğer bölgedeki İsrail karşıtı gruplara destek sağladığı belirtilen Suriye'nin silahlanması' olduğunu vurguladığı belirtiliyor.

RF Savunma Bakanlığı Sözcüsü İrina Kovalçuk dün yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma iki ülke arasında işbirliğini kapsayayacak. Önümüzdeki beş yıl için askeri teknoloji konularında bilgi ve tecrübe paylaşımını öngörüyor. Burada uluslararası güvenlik ve karşılıklı çıkarlar dikkate alınıyor..." bilgisini vermişti. Barak ve Serdyukov terörle mücadelede işbirliği ve Ortadoğu'nun güvenliği konularını da müzakere edecek.

İsrailli bakanın Moskova ziyaretinin Haaretz gazetesinde yer alan RF'nun Suriye'ye füze vermemesini istediği yönündeki iddiaların arkasından gerçekleşmesi dikkat çekiyor. Gazete, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun RF Başbakanı Vladimir Putin'i arayarak Suriye'ye gelişmiş P-800 Yakhont füzelerini vermemesini istediğini dünya kamuoyuna duyurmuştu. İsrail, RF'nun verdiği füzelerin Hizbullah ve Filistin'li grupların eline geçmesinden endişe ediyor.

İsrail'in taleplerine olumsuz karşılık veren Kremlin, RF'nun askeri işbirliği anlaşmalarının üçüncü ülkelerin aleyhine olmadığını savunmuştu. Kremlin Danışmanı Sergey Prikhodko konu ile ilgili yaptığı açıklamada, RF'nun uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmeye devam edeceğini ve Suriye ile mevcut askeri işbirliğini durdurma gibi bir planlarının olmadığını belirtmişti.

RF ile Suriye arasında imzalanan son askeri anlaşma 2009 sonunda basında gündeme gelmiş ve pakette P-800 model süpersonik füzeler de yer aldığı kaydedilmişti. Çok gelişmiş olan P-800'ler 300 kilometre menzile sahip ve 200 kilogram savaş başlığı taşıyabilir. Suriye'nin elinde bulundurduğu C-802'ler ise 120 kilometre menzile sahip ve çok daha küçük savaş başlığı taşıyabiliyor. (RR)
 
 
Moskova festival alanına döndü; Rus polisinden nefes kesen yarış

Moskova'nın kuruluşunun 863. yıl dönümü törenleri çerçevesinde düzenlenen etkinliklerle şehir festival alanına döndü. Trafiğe kapatılan çevre yolunda start alan polisler kıyasıya mücadele etti. Binlerce Moskovalının izlediği yarışlar bu yıl 41. kez düzenleniyor.

"Sen her zaman gençsin" sloganı ile bir dizi etabı tamamlamak zorunda kalan yarışmalara Moskova polis teşkilatından 15 takım ve RF'nun diğer bölgelerinden de 55 takım katıldı. 24 ayrı etap arasında koşu, polis aracı kullanma, arkadaşını omzunda taşıma, köpekle birlikte hareket gibi etkinlikler yer aldı.

Moskova Günü'nün ilk açılışı Kızıl Meydan’daki Meçhul Asker anıtına çelenk koyarak başladı. Merasimde Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov, Moskova Kent Belediyesi Mosgorduma üyeleri, gaziler, çeşitli dini cemaat temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Daha sonra Lujkov, Kızıl Meydan’ın hemen girişindeki Mareşal Jukov’un anıtına da çiçek bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Burada basına konuşan Lujkov, "Moskovalıların bu güzel bayramını en içten duygularımla kutluyorum!" dedi. RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin de başkentlileri bayram vesilesiyle kutladı. Medvedev kutlama mesajında, "RF başkenti Moskova’nın dinamik ve yapıcı olarak kalkınmasının çok önemli olduğunu" belirtirken, Putin de, "Moskova’yı seven için bu bayram çok kıymetli... Moskovalılar her zaman konuksever, geniş kalpli ve çalışmayı seven özelliklere sahip insanlar" övgüsünü dile getirdi.

Akşam saatlerine doğru bayram çerçevesinde Belediye Başkanı Lujkov’un Strogino semtinde Buz Sporı Sarayı ve Kolomenskoe milli ormanda Çar Aleksey Mihailoviç Sarayı’nın açılışını da yaptı. Diğer etkinlikler Kızıl Meydan, Puşkin, Teatralnaya, Lubyanskaya, Novaya meydanlarında, Poklonnıy Gor, VDNH sergi merkezlerinde, Tsaritsino ve Kolomenskoe milli ormanlarında gerçekleşti.

Polisler Sadovoy Koltso yolunda koşu yaptı

Moskova Günü bayramı çerçevesinde yapılan etkinliklerin en renklisi ise polislerin koşu yarışması yapması oldu. Moskova’nın merkez Sadovoy Koltso yolunda 15 kilometrelik koşu yarışmasına başkent Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı güvenlik güçleri katıldı. Moskova Emniyet Müdürü Vladimir Kolokoltsev yarışmayla ilgili yaptığı açıklamada, “Spor, güç, dayanıklılığı, iradeyi üreten bir özellik. Dolayısıyla Moskova polisi olarak spor çalışmalarına biz çok önem veriyoruz.” dedi. Moskova Belediye Başkan Birinci Yardımcısı Yuri Roslyak, “Burada önemli olan polislerin sadece sporda değil, aynı zamanda da görevleri sırasında başarılı olduklarını kanıtlamaktır.” diye konuştu.

Moskova Günü bayramı kutlamalarına 2,2 milyondan fazla kişi katılırken, başkent Emniyet Müdürlüğü etkinliklerde hiçbir olay yaşanmadığına belirtti. Bayram günü toplam asayişi korumak için toplam 16 bin güvenlik görevlisi görev aldı. (RR)
 
 
Amerikan atları Kızıl Meydan'da, Mehter Takımı gelemedi

RF'nun ünlü Kızıl Meydanı'nda hafta sonunda Uluslararası Spasskaya Kulesi Askeri Müzik Festivali çerçevesinde düzenlenen etkinliklerle askeri bandolar geçit yaptı. 9 Mayıs Zafer Bayramı'nın ardından ikinci kez Amerikan ve İngiliz askeri bandosu sahne alırken, mehter takımı gelemedi. Daha önce festivale geleceği açıklanan Genelkurmaya bağlı Mehter Takımı 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları nedeni ile RF'ya gelemedi.

Kızıl Meydan'daki gösterilerde RF'nun yanı sıra ABD, İngiltere, İsrail, Almanya, Fransa, Bahreyn, Kazakistan, Ukrayna ve Tacikistan'dan askeri bandolar katıldı. Binden fazla askeri müzisyenin yer aldığı gösterileri ortalama 7 bin kişi izliyor. Gösterilerin perşembe gününe kadar sürmesi bekleniyor.

Festival sözcüsü Lev Agronov The Moscow Times'a yaptığı değerlendirmede ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'nda RF'nun müttefiki olduğunu, ancak bu gerçeğin unutulduğunu söyledi. Agronov, "9 Mayıs Zafer Bayramı'nın ardından Amerikan bandosu ikinci kez Kızıl Meydan'da. ABD artık müttefiklerimiz arasında yer almakta..." dedi. ABD askeri bando komutanı Beth Steele de yaptığı değerlendirmede etkinliklerin RF ve ABD arasında gelişen işbirliği ve ortaklığa katkı sağladığını söyledi.

Kızıl Meydan'da ilk askeri bando festivali 2007'de gerçekleşmişti. Ancak 2008'de Gürcistan'la çıkan savaş nedeni ile festivaller gerçekleşmedi. Geçen yıl yeniden başlayan festivallerin en ilgi çeken konukları ise Bahreyn'den gelen polis bando ekibi oldu.

RF’nu festivalde Savunma Bakanlığı Merkezi Askeri Orkestrası, İçişleri Bakanlığı orkestrası, Suvorov askeri okulu müzik topluluğu, “Kabardinka” ve “Kazaki Rossii” isimli Rus askeri dans topluluğu temsil etti. Kızıl Meydan’da başlayan dev etkinlikte, Kremlin Sarayı Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı “Djigitovka” isimli gösterileri ile izleyenleri büyüledi.

Yabancı askeri müzik orkestrası ve topluluklarının sunacağı gösteriler ise Aleksandrovski Sad ve Poklonnoy Gore’de de gerçekleştiriliyor. Moskova Günü çerçevesinde düzenlenen Moskova Uluslararası Askeri Müzik Festivali 9 Eylül’e kadar sürecek.

MEHTER TAKIMI KIZIL MEYDAN'I İNLETEMEDİ

Etkinliğin organizatörü Spasskaya Başnya Organize Teşkilatı’ndan Cihan Haber Ajansı’na yapılan açıklamada, “Daha önce Türk mehter takımının gelmesi planlanıyordu. Ama gelmekten vazgeçtiler. Türk Mehter Takımı, kendi ülkelerinde ulusal bayram etkinliklerini gerekçe göstererek festivale katılmayacaklarını belirtti.” denildi.

Festivalin Baş organizatörü RF Savunma Bakanlığı Merkezi Orkestra Şefi General Valeri Halilov, basına yaptığı açıklamada Mehter takımının Avrupa askeri marşlarına katkı sağladığını belirterek övdü. Halilov, “Çağdaş Avrupa askeri marşlarının kaynağını Türk askeri müziğinde aramak lazım. Yeniçeri ordusunda müzik alayları vardı. Bu alaylar def, büyük ve küçük davullar, ağır boncuklu müzik aletlerini kullanıyordu. Türk müzik aletleri bugün Avrupa dahil tüm askeri müzik sanatının iskeletini oluşturuyor.” dedi. (AA)
 

Barack Obama

Altyapı için yatırım çağrısında bulunacak

ABD Başkanı Barack Obama, kara ve tren yolları ile havaalanlarına uzun dönem yatırım çağrısında bulunacak.

Yetkililer, yakın dönemde istihdam yaratacak yatırımların altı yıl süresince en az 50 milyar dolar tutarında olacağını ifade ediyor. Obama'nın bugün paketin ayrıntılarını açıklaması bekleniyor.

Yatırım planının hedefleri arasında 241 bin 390 kilometre yolun yeniden yapımı, 4 bin mil demiryolu yapımı, 150 mil uzunluğunda pistin yeniden yapımı veya rehabilitasyonu yer alıyor. Bunun yanı sıra seyahat süresi ve gecikmeleri azaltacak yeni bir hava navigasyon sisteminin kurulması da hedefleniyor.

Obama, ayrıca, ulusal ve bölgesel altyapı projelerini desteklemeye odaklanacak bir altyapı bankasının kurulması çağrısında da bulunacak.

Obama yönetimi, geçen yıl Kongre'den geçen 814 milyar dolarlık teşvik paketinin merkezine altyapı yatırımlarını koymuştu, ancak harcamalarının bitmesiyle birlikte ekonomik büyüme yavaşladı. Yetkililer, bu altyapı paketinin teşvikten farklı olacağını çünkü hala kısa dönem istihdam yaratılmasına odaklanırken uzun dönem büyümenin hedeflendiğini ifade ediyorlar. (CHA)
 
 
8 yılda 2.3 milyon kişi işsizlik maaşı istedi

İŞ-KUR'a Temmuz ayında işsizlik ödeneği almak için 38 bin 848 kişi başvuruda bulundu. Bu rakama, kuruma daha önceden işsizlik ödeneği için başvuruda bulunanlarda eklenince İŞ-KUR Temmuz'da 183 bin 383 kişiye 64 milyon 935 bin 546 TL ödeme yaptı.

İşsizlik Sigortasının uygulamaya başladığı Mart 2002 tarihinden 31 Temmuz 2010 tarihine kadar İŞ-KUR'a 2 milyon 329 bin 851 kişi işsizlik maaşı başvurusunda bulundu.

Türkiye İş Kurumu'na Temmuz 2010 ayında işsizlik ödeneğinden yararlanmak üzere 38 bin 848 kişi başvuruda bulundu. İşsizlik Sigortasının uygulamaya başladığı Mart 2002 tarihinden 31 Temmuz 2010 tarihine kadar İŞ-KUR'a 2 milyon 329 bin 851 kişi başvuruda bulunmuş, 1 milyon 972 bin 890 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazanmıştır. İŞ-KUR, işsizlik ödeneği için başvuruda bulunan bu kişilere, Mart 2002 tarihinden 31 Temmuz 2010 tarihine kadar toplamda 3 milyar 439 milyon 945 bin 75 TL ödemede bulundu.

İşsizlik Fonu’nda 43.8 milyar lira var


İŞ-KUR'da, işsizlere ödenek ayrılması için toplanan miktar 43 milyar 762 milyon TL'ye ulaştı. 31 Temmuz 2010 tarihi itibariyle, fonun girişler toplamı; 18 milyar 152 milyon TL. İşçi ve İşveren primi, 6 milyar 134 milyon TL. Devlet Katkısı, 15 milyon 622 bin TL. İdari Para Cezası, 403 milyon 188 bin TL. Gecikme Zammı, 202 bin TL Diğer Gelirler, 160 milyon 480 bin TL İade girişi, 31 milyar 922 milyon TL faiz geliri olmak üzere toplam 56 milyar 789 milyon TL olarak gerçekleşti. İşsizlik Sigortası Fonu toplam varlığı, çıkışlar toplamı 13 milyar 26 milyon TL düşüldükten sonra 43 milyar 762 milyon TL olarak kayıtlara geçti. (DünyaGazetesi)