01 Eylül 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Krasnodarskiy Kray yönetimi Abhazya Trafik Müdürlüğü’ne 6 yeni araç hediye etti

Krasnodarskiy Kray yönetimi, Abhazya Trafik Müdürlüğü’ne 6 yeni “Lada-priona” marka otomobil hediye etti.

Anahtarları Krasnodarskiy Kray Vali Yardımcısı Murat Ahedjak tanınmanın 2. Yıl dönümü kutlamaları öncesinde Devlet Başkanı Seygey Bagapş’a teslim etti. (Abkhaziagov.Org)
 

Obama- Putin

Putin'den Obama'ya dersler

“Chicago Tribune” tarafından hazırlanan ve Putin’in popülaritesini arttırmak için yaptığı işler üzerinden Obama’ya tavsiyelerde bulunan haberi sunuyoruz. Haberde: “RF Başbakanı Vladimir Putin, ustaca kullandığı okuyla bir adet gri balina vurdu. Türleri araştırma konusundaki bir bilimsel geziye katılan Putin, özel okuyla deneyde kullanılması için deri örneği topladı. Aynı gün, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barak Obama ise Marta’nın bağında bulunan Nancy’nin restorantında, karides yemeyi tercih etti. Şimdi size soruyoruz. Hangisi daha havalı?” denilerek, Obama’nın RF Başbakanı’nı örnek alması gerektiği söyleniyor.

RF Başbakanı Vladimir Putin, ustaca kullandığı okuyla bir adet gri balina vurdu. Türleri araştırma konusundaki bir bilimsel geziye katılan Putin, özel okuyla deneyde kullanılması için deri örneği topladı. Aynı gün, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barak Obama ise Marta’nın bağında bulunan Nancy’nin restorantında, karides yemeyi tercih etti. Şimdi size soruyoruz. Hangisi daha havalı?

Balina avı, Putin’in Ruslara ve dünyaya gelmiş geçmiş en maço lider olduğunu göstermek için yaptığı ilk icraat değil. Putin, bu ayın başlarında da yangın söndürme helikopterinin kokpitine geçip, iki bölgede yangını söndürmüştü.

Temmuz ayında, üç tekerlekli Harley-Davidson motorsikletine atlayıp, fotoğrafçılara poz vermişti. Hani şu, tıkır tıkır çalışan, mükemmel Amerikan makinelerinden biriyle. Putin, siyah kot pantolonu, siyah tişörtü, gözlükleri, motorcu eldivenleri ve “Brando” tarzındaki kabadayı duruşuyla göz kamaştırırken, kendisini görenlere Harley-Davidson’ın özgür ruhunu hatırlatıyordu.

2008 yılında, kafesinden kaçan kaplanın sakinleştirici mermiyle uyuşturulmasını emretmiş, bilim adamlarını ve televizyon ekibini olası bir kazadan kurtarmıştı. Haberler Putin’in kaplanın yanağını okşayarak, kulağına bir şeyler fısıldadığını yazdılar. Nisan ayındaysa, kutup adalarında sakinleştirilmiş bir kutup ayısına, bilimsel olarak takip edilmesini sağlayacak çipi taktıktan sonra, aniden ayının pençesini sıkarak, ona sağlıklar dilemişti.

Bütün bu “He-man” sahneleri kurmaca olabilir;gerçek olan bütün bu sahnelerin halkın gözünde etki yarattığı.

Anketlerde, Vladimir Putin ve Devlet Başkanı Dmitry Medvedev’in oylarının düşüşe geçtiği görülüyor. Ekonomi ve yangınla mücadeledeki etkisizlik göz önünde bulundurulduğunda, halkın idareye olan güveninde düşüş yaşanması kaçınılmaz hale geliyor. Fakat bunlara rağmen Putin, Haziran ayında Gallup şirketinin yaptığı araştırmada %74 çıkan halk desteği ile övünüyor. Kremlin sakinlerinden hiç kimse, Putin’in süper kahraman tavırlarının tümünün popülerlik hilesi olduğu konusunda sesini çıkartmıyor. Çünkü bunu kabul etmek, ya da bunun hakkında sağda solda bir şeyler söylemek, bir çuval inciri berbat etmek anlamına geliyor.

Debelenen bir ekonomi ve bitmek bilmeyen bir kriz- tanıdık geldi mi? Gallup’a göre Obama’nın oyları %43’e gerilemiş durumda. Eleştirilerin dozu da gittikçe yükseliyor. “The Weekly Standard” yazarlarından James W. Ceaser: “Başkanlık yaptığı süre uzadıkça, “başkanlıktan” uzaklaşıyor.” Diyerek iğneleyici bir dille Obama’yı hedef aldı.

İnsan, yunuslarla yüzmek ve ya üstsüz bir şekilde balığa çıkmak, Putin’in imajını cilalıyorsa; boz ayıyla güreş tutmak ya da büyük kanyonda skydiving yapmak, Obama’ya yardım eder mi diye düşünmekten kendini alamıyor. Ya da bu aktiviteler onun canını, bağları ziyaret edip, deniz mahsülleri yemek kadar yakar mı? (RR)
 

Mehmet Mehdi Eker

Eker, çiftçiye destek müjdesi verdi

 Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TMO'ya hububat satmış olan üreticilerin paralarının kalan 85 milyon lirasının da bugün hesaplara geçtiğini bildirdi.

Eker, satışı yapılmış ürünlerin tamamının bedelini bugün ödediklerini, paranın hesaplara geçtiğini belirterek, çiftçinin parasını hesabından çekebileceği müjdesini verdi.

Bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) hububat sezonu içerisinde bir milyon 900 bin ton hububat aldığını, bunun da yaklaşık 910 milyon lira tuttuğunu ve 824 milyon lirasının bugüne kadar ödendiğini belirten Bakan Eker, "Geriye kalan 85 milyon TL'nin önemli bir kısmı bu ayın sonuna kadar ödenecekti. Fakat biz bayramın geliyor olması nedeniyle bunu öne çekiyoruz. Bugün itibariyle TMO'ya hububat satmış olan üreticilerimizin paralarının kalan 85 milyon lirası da bugün hesaplara geçti. Çiftçilerimiz bunu güle güle harcasınlar" dedi.

Bakan Eker, yatırılan paranın içerisinde haşhaş alım bedelinin de bulunduğunu, 85 milyon lira ödenmek suretiyle TMO'ya ürün satan, hububat satan üreticilerin ürün bedellerinin tamamının ödemiş olacağını belirterek, "Zaten TMO'ya gelen mal artık iyice düştü. Bir tek Erzurum bölgesinde bir miktar var. İş yerlerimiz açık, gelmeye devam ederlerse biz almaya devam edeceğiz. Bir bayram müjdesidir. 85 milyon lira hububat üreticisinin cebine giriyor bugün itibariyle" diye konuştu. (AA)
 

Ali Babacan

Kur rejimi değişikliği, tüm birikimi bir gecede siler

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kur tartışmaları konusunda "kur rejimi değişikliği, bunca yıllık birikimi 1 gecede götürür" dedi.

Bloomberg Televizyonunda bir programa katılan Babacan, kurların vergi oranları gibi sık sık tartışılmaması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de serbest kur rejimi uygulandığını ve bunun tartışmaya açılmayacağının ilan edildiğini söyleyen Babacan, şöyle devam etti:

"Serbest kur rejimi çerçevesinde yapılacak şeyler var. Ama önerilen şeylere bakıyoruz ki bunlar uygulanacak gibi değil. Nedir mesela? 'Kur, şunun altına inmemeli, kur, şundan fazla olmamalı' Böyle dediğiniz zaman serbest kur rejiminden bahsetmiyoruz ki. Bunun getireceği tehlikeler, açık söylüyorum, kur rejimindeki bir değişiklik, bunca yıllık birikimi, 1 gecede siler, götürür."

Son kriz döneminde büyük para birimlerinin dolar, euro ve yenin birbirine karşı inip, çıktığına işaret eden Babacan, " 'Türkiye'de şundan aşağı olmaz, bundan fazla çıkmasın' olmaz. Kim bunu yapacağım derse ya da yapmaya kalkarsa, ülkeyi büyük bir felakete sürükler açıkça söyleyeyim. Kurda bir hedef mümkün değil" dedi.

SPK ve BDDK'yı birleştirmek kolay değil

Bakan Babacan, üst kurulların birleştirilmesine ilişkin bir soru üzerine de, 2005-2006 yıllarında SPK ve BDDK'nın birleştirilmesi için çalışma yaptıklarını, bu çalışmada uluslararası örnekler ile düzenlemenin eksi ve artılarının ele alındığını anlattı.

O çalışmada, 'Şu andakinden bir artısı olmaz' sonucuna varıldığını belirten Babacan, "Bizlere zararı olur mu? Belki olmaz ama fayda da görmedik. Artısı olmadıktan sonra 2 kurumu birleştirmek kolay operasyon değil. İnsan kaynakları, diğer hususlar, kritik konular. Bunlara dokunmama kararı aldık. Bir şey yapmış olmak adına bir şey yapmak. Bugün BDDK ve SPK'yı birleştirmek öyle bir iş olur" açıklamasında bulundu. (DünyaGazetesi)
 
 
Meyve fiyatları enflasyonu tetikleyecek

Merkez Bankası, enflasyonun, ağustos ayında temelde meyve fiyatlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle belirgin bir artış sergileyeceğini, son çeyrekte ise gıda fiyatlarının baz etkisinin tersine dönmesinin de katkısıyla düşüşe geçeceğini öngördü.

TCMB, 19 Ağustos tarihindeki Para Politikası Kurulu Toplantısının özetini yayımladı. Özette; Temmuz ayında fiyatların yüzde 0,48 oranında düştüğü ve yıllık enflasyonun 0,79 puan azalarak yüzde 7,58 olduğu anımsatıldı. Yıllık enflasyondaki söz konusu belirgin düşüşte temmuz ayı PPK Toplantı Özeti’nde de ifade edilen, tütün ürünleri ve dayanıklı mallarda artan vergi oranlarının oluşturduğu baz etkisinin önemli rol oynadığı belirtildi.

Enflasyonun, ağustos ayında temelde meyve fiyatlarındaki hızlı yükseliş nedeniyle belirgin bir artış sergileyeceği, son çeyrekte ise gıda fiyatlarının geçtiğimiz yıl oluşturduğu baz etkisinin tersine dönmesinin de katkısıyla düşüş göstereceği tahmin edildi. TCMB, temel (çekirdek) enflasyon göstergelerinin ise orta vadeli hedeflerle uyumlu seyrini sürdüreceği görüşünü aktardı.

Kurul, politika faiz oranlarının bir süre daha mevcut düzeylerde tutulması ve uzun süre düşük düzeylerde seyretmesi gerektiği yönündeki görüşünü de bir kez daha teyit etti. (AA)