27 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Putin - Erdoğan

RF'nın gözünden Türkiye'nin yeni dış politikası

RF'nda yayınlanan “Vzglyad” gazetesi, politika uzmanı ve “Küresel İlişkilerde RF” adlı derginin baş editörü olan Fiodor Lukyanov’un, Türkiye’nin RF'nu dış tehdit listesinden çıkarması konusundaki görüşlerine yer verdi. Lukyanov’un iki ülke ilişkileri açısından önemli tespitlerde bulunduğu haberi aktarıyoruz.

Politika uzmanı Fiodor Lukyanov, Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri ile arasına mesafe koyup, RF ile hızlı bir yakınlaşma içerisine girmiş göründüğü son dönemde, Ankara’nın Moskova’yı, dış tehdit listesinden çıkarmasını değerlendirdi.

Türkiye RF’nu, güvenliğine tehdit oluşturan ülkeler listesinden çıkarmak niyetinde olduğunu açıkladı. Kararın, Ekim ayında yapılacak Milli Güvenlik Konseyi’nde resmi hale gelmesi bekleniyor. Son döneme kadar RF, Yunanistan, Irak ve İran’la beraber “Kırmızı Kitap” adı verilen listede bulunuyordu. Bu kararlar beraber Türkiye RF'nu, işbirliği içerisinde olmak istediği bir devlet olarak kabul ettiğini gösterdi.

Politika uzmanı ve Küresel İlişkilerde RF adlı derginin baş editörü olan Fiodor Lukyanov, Türk dış politikasında Osmanlı döneminden beri devam eden tehdit algısındaki büyük değişimin nedenlerini anlattı. Lukyanov’a göre, Türkiye’nin dış politikasında gerçekleşen bu keskin dönüşümün iki nedeni var. Bunlardan birincisi, son yıllarda Türkiye ile RF arasında gayet olumlu yönde gelişen ikili ilişkiler. Ekonomik bağlarını genişleten iki ülke, ortak enerji projeleri üzerinde duruyor. Her ilişkide olduğu gibi bazı problemler var. Ama bunlara rağmen Türkiye RF'nu çok önemli bir partner olarak görüyor, hem de sadece ikili ilişkilerin bir parçası olarak değil. Güney Avrupa’ya enerji taşıyacak boru hatlarının kontrolünü elinde tutmak isteyen Türkiye’nin bu stratejisinde de RF kilit bir rol oynuyor.

İkinci neden ise, yine son yıllarda Türk dış politikasındaki gözle görülür değişim. Geçmişte, Ankara’nın dış politikadaki önceliği, Washington’la olan ilişkileriyken, Türkiye bugün, uluslararası politikada daha bağımsız bir aktör olarak karşımıza çıkıyor. Elbette bu Türkiye’nin ABD ile bağlarını kopardığı manasına gelmiyor, böyle bir opsiyon da söz konusu değil. Fakat son dönemde Türkiye’nin, diplomasi alanında aldığı kararlarla, bağımsız bir dış politika oluşturma niyetinde olduğu açıkça görülüyor.

Türkiye’nin Güney Kafkasya’daki olaylara etkin katılımı-ki kesinlikle bölgede baş rolü oynamak istiyor- RF tarafından “şimdilik” kabul edilebilir görünüyor. Ama iki ülkenin yüzyıllardır Kafkaslar üzerinde devam eden hasımlığı, tarafların çıkarlarının bölge üzerinde kesişme potansiyelini de beraberinde getiriyor.

Avrupa’ya enerji taşıyacak yolların kontrolünü elinde bulundurmak isteyen Türkiye, RF ile Güney Akım ve Mavi Akım projelerinde ortaklık yapmakla yakından ilgileniyor. Fakat Ankara diğer bir yandan da, RF'nun enerji projelerine rakip olan Nabucco projesinin bir partneri olmaktan da vazgeçmek istemiyor.

Rakip projeler arasında denge oluşturmak Türkiye’nin çıkarına olabilir. Fakat bu tarz bir politika yaklaşımı, kısa ya da uzun bir süre içince RF'nun çıkarlarıyla ters düşecektir. Aslına bakarsanız, bir taraftan bu süreç başladı bile. Birçok kez söz vermesine rağmen, Türkiye Güney Akım projesi için resmi imzaları atmadı. Bu da şu anlama geliyor ki, RF ile Türkiye arasındaki ilişkilerde tam bir uzlaşmaya henüz ulaşılamadı. (AA)
 
 
RF polis üniforması ile Kafkas dansı

RF'nun kuzey kenti St.Petersburg’ta Polis Akademisi mezuniyet gecesinde Kuzey Kafkasya kökenli mezunlar mutluluklarını Kafkas dansı yaparak gösterdi. RF polisi üniforması ile yapılan Kafkas dansı eleştirilere neden oldu.

St.Petersburg Polis Akademisi 2010 Yılı eğitim mezunları, kentteki bir açık konser alanında mezuniyet gecesi düzenledi. Etkinliğin en hareketli dakikaları ise Kuzey Kafkasya kökenli genç polislerin meydana inerek Kafkas dansı yapması oldu. Hareketli dansı diğer okul arkadaşları da alkışlayarak tempo tuttu.

Mezunların polis kıyafetiyle Kafkas dansı yapması bazı RF basını, polis üniforması tüzüğüne “aykırı” olarak buldu. Bunun üzerine açıklama yapan St.Petersburg Polis Akademisi Öğretim Görevlisi Albina Baçieva, “Geleneksel olarak Kafkasya’da her mutlu haber dansla kutlanıyor. Eğer ortada mutlu ve sevinçli durum varsa, neden dans yapılmasın ki? Bu çok güzel, hoş ve candan bir dans idi. Her kes dans etti: Dağıstanlı, Çeçen, İnguş... Çoğu insan da samimi ve içtenlikle alkışladı.” dedi.

Son yıllarda Moskova’da okuyan Kafkasyalı gençlerin boş vakit bulduğunda bizim bildiğimiz hareketli Şeyh Şamil, yani Rusça'sı Lezginka dansı oynadıklarını bilmeyen yok. Bazen RF görsel ve yazılı basınında da öğrencilerin sergilediği Lezginka dansı tıklama rekoru kırıyor. (CHA)
 

 

 

Nikolas Sarkozy

Sarkozy'den RF açılımı

Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy, Batı dünyasının, RF ile ilişkilerin geliştirilmesi yolunda, Moskova'ya özel bir ortaklık teklif etme hazırlığı içerisinde olduğunu söyledi. Sarkozy: “ RF ile Avrupa-Atlantik hattındaki istikrarı kuvvetlendiren, yakın ortaklık ilişkileri içinde olmak herkesin ortak çıkarına olacaktır.” dedi.

Fransa, RF'nun Avrupa Birliği, NATO ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile olan ilişkilerini geliştirme yönünde bir teklif getirmeye hazırlanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy, Salı günü Paris’te düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’nda konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Sarkozy: “ RF ile Avrupa-Atlantik hattındaki istikrarı kuvvetlendiren, yakın ortaklık ilişkileri içinde olmak herkesin ortak çıkarına olacaktır.” dedi.

Sarkozy ayrıca, RF’na AB, NATO ve AGİT ile ilişkilerin geliştirilmesine dair yapılacak olan özel teklifin detaylarının, Aralık ayında Astana’da düzenlenecek olan AGİT zirvesinde duyurulacağını açıkladı. (AA)
 
 
RF Basketbol Milli Takımı Ankara'da

Türkiye'nin ev sahipliğini yapacağı 2010 Dünya Şampiyonası'na katılacak takımlardan RF Ankara'ya geldi.

İstanbul üzerinden aktarmalı olarak Ankara'ya gelen RF kafilesi öğle saatlerinde kamp yapacağı otele yerleşti.

A Milli Basketbol Takımı'nın yer aldığı C Grubu'nda mücadele edecek RF kafilesinde 14 oyuncu bulunuyor. Baş Antrenörlüğü'nü bir zamanlar Efes Pilsen'de görev yapan Davit Blatt'ın yaptığı RF'nun kadrosunda şu oyuncular yer alıyor;

JR. Holden, Viktor Khryapa, Sergey Monya, Sergi Baykov, Vitaliy Fridzon, Sasha Kaun, Nikita Kurbanov, Timofey Mozgov, Ankon Ponkrashov, Aleksey Shved, Andre Vorontsevich, Egor Vyaltsev, Alexey Zhuhanenko ve Ameksev Zozilun.

Öte yandan havalimanı çıkışında RF basınının sorularını yanıtlayan RF Milli Takımı forvet oyuncusu Viktor Khryapa, şampiyona hakkında değerlendirme yaptı ve sakatlığı hakkında bilgi verdi.
 

Sergey Kupriyanov

RF, Mavi Akım'dan Türkiye'ye doğalgaz sevkıyatını iki katına çıkardı

İran-Türkiye doğalgaz boru hattında meydana gelen patlama nedeni ile Türkiye RF'dan Mavi Akım üzerinden aldığı doğalgaz miktarını iki katına çıkardı. Artışta Türkiye ekonomisinin hızla toparlanmasının etkisi de büyük.

Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov, İran-Türkiye doğalgaz boru hattında yaşanan patlamanın ardından Gazprom’un Mavi Akım üzerinden Türkiye’ye yönelik gaz sevkiyatını artırdığını açıkladı.

Türkiye ekonomisinin kriz sonrası süreçte hızla toparlandığına dikkat çeken Kupriyanov, "Gazprom’un Türkiye’ye yönelik doğalgaz sevkiyatında artış yaşanıyor. Bu durum Türk ekonomisinin kriz sonrasında hızla toparlandığının da göstergesi. 25 Ağustos’ta Ağrı yakınlarında Türkiye İran doğalgaz boru hattında yaşanan patlama Türkiye’nin RF'ndan gaz talebinin daha da artmasına sebep oldu. Dün itibariyle Mavi Akım üzerinden yapılan gaz sevkıyatı iki katına çıkarak 37 milyon metreküpe ulaştı" ifadelerini kullandı.

Gazprom sözcüsü, Türk ortakların diğer kaynaklarla alakalı arz sorunları ya da diğer sıkıntılar nedeniyle meydana gelen taleplerini daha önce de defalarca karşıladıklarını ve günlük sevkiyat miktarını artırdıklarını hatırlattı. (CHA)
 
 
RF'da ekmeğe zamma müdahale

RF'nda mevsim normallerin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve kuraklıklar nedeni ile gıda fiyatlarındaki artış kontrol edilemiyor. Halkın temel gıdalarından kara buğday olarak bilinen greçka ve pirinç bazı bölgelerde iki kattan fazla artarken, ekmek fiyatları da yüzde 30'lara varan oranda zamlandı. Halkın tepkisinden endişe eden yerel yönetimler ise fiyatlara müdahale yolunu seçiyor. RF'nın Krasnoyarsk bölgesinde iki haftalık moratoryum ilan edildi.

Tarım Bakanlığı bölge yetkilileri bir çalışma grubu oluşturarak ekmek üretiminde maliyet ve satış fiyat analizi yapacak. Adil fiyatların belirlenmesini isteyen yerel yönetim, sıkıntılı süreçten birilerinin haksız kazanç sağlamasına karşı.

Kuraklıklar nedeni ile tahıl rekoltesinde yüzde 40'lara varan düşüş yaşayan RF, ihracatı yıl sonuna kadar yasaklamış durumda. Tarım Bakanlığı rezervlerle birlikte yıllık ihtiyacın fazlası ile bulunduğunu kaydediyor. Hükümet gıda fiyatlarında artışın gerekçesiz olduğunu savunurken, RF parlamentosu alt kanadı Duma yerel yönetimleri aşırı zamlarla mücadeleye çağırdı.

Krasnoyarsk Bölgesi Tarım Bakanı Leonid Shorohov, "İki haftalık moratoryum ilan ettik. Maliyetlerin ne kadar arttığı konusunda bir çalışma başlattık... Objektif ve adil bir fiyat belirlenmesi için çalışıyoruz..." dedi. Sabit bir fiyat belirlenmesinin uncular ve fırıncıların kaybına neden olmayacağını kaydeden yetkili, "Ekonomik açıdan uygun olanı yapmaya çalışıyoruz..." hatırlatmasında bulundu.

RF Tarım Bakanlığı Yardımcısı Aleksander Petrikov da yaptığı açıklamada kuraklık nedeni ile tarım sektöründe çalışan iş adamlarının kaybının 32,7 milyar ruble (1,07 milyar dolar) olduğunu açıkladı. 2010'un tarım sektörü geçmişi açısından en zor yıl olduğunu kaydeden bakan yardımcısı, "Kuraklıklar 35 ayrı bölgede etkili oldu" bilgisini verdi. Kuraklıkların toplam maliyetinin ise 7-15 milyar dolar arasında olduğu öngörülüyor.