18 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Naci Görür

'Daha kötü olacak!'

İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’u etkileyecek depremin büyüklüğünün 7,2’nin altında olmayacağını söyledi. Görür, “17 Ağustos’tan daha ağır bir tablo ortaya çıkacak” dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Depremi’nin 11. yılında NTV’ye açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Görür, şunları söyledi:

"Depreme karşı önlem alınması konusunda çok başarılı olduğumuz söylenemez. Japonya’da Kobe 1995 depreminde çok büyük hasarlar aldı ama 10 yıl içinde aynı büyüklükte olabilecek bir depreme çok büyük oranda şu anda hazır. İrade olur, halk bilinçlenir ve yönetimler de afetin zararlarını giderme konusunda ciddi olursa bu işler başarılabiliyor.

11 senede neler yapıldı diye baktığımızda... Burada bir siyasetçi, yerel yönetici olsa size uzun bir liste sayar, siz de çok şey yapıldı zannedersiniz. Olayı şöyle irdelemek lazım; Ne kadar yapıldı, yüzdesi nedir? Yapılan işlerin hızı nedir? Yapılan işlerin cinsi ve etkinliği nedir? Öyle işler yaparsınız ki can kaybı konusunda teferruattır. Asıl yapmanız gereken insan hayatı kaybını minimize etmektir.

Belediye, valilik, yurtdışından alınan kredilerle birtakım şeyler yaptı. Bazı viyadük, köprü, devlet daireleri ve hastaneler güçlendirildi, takviye edildi, yıkıldı... Ancak henüz yüzde 5’i aşmış değiliz. Güçlendirmemiz gerekenler karşısında bunlar işin küsüratıdır.

'EVLER İÇİN BİR ŞEY YAPILMADI'

Can kaybının olacağını düşündüğümüz konutlarla ilgili hiçbir şey yapılmadı. ‘Devlet her vatandaşın evini de güçlendirecek değil’ diyorlar, doğrudur. Ancak beklenti de o değil. Beklenti, vatandaşa yol gösterilmesi, teşvik edilmesidir. Önemli olan finans kaynaklarını devreye sokarak, hukuksal altyapıyı hazırlayarak, TOKİ gibi birimleri de devreye sokarak arz-talep dengesini sağlayarak dönüşümü sağlamaktır.

İTÜ’nün yaptığı araştırmalar sonucunda, Marmara tabanındaki faylar aktiftir ve her an deprem üretme potansiyeline sahiptir. 2029’a kadar her hangi bir anda olmak kaydıyla üretilecek deprem, hiçbir şekilde7,2’nin altında olmayacaktır. Öncelikle Tekirdağ açıklarından Adalar’a kadar 70 km’lik segmanın kırılmasını bekliyoruz. Yapı stokunun yüzde 60’ı sorunlu olan İstanbul’da 17 Ağustos’tan daha ağır bir tablo ile karşı karşıya kalacağız.

Kandilli Rasathanesi Müdürü dün ‘Tümüyle yıkılacağını düşündüğümüz bina sayısı 40 bin’ dedi. ‘Ölü sayısı 30-40 bin olacak’ deniyor. Bir evde 10 kişi bulunduğunu varsayarsak, 400 bin insan yapar. Yüzde 60’ının sağ çıktığını düşünürsek bile ölü sayısı 30-40 binden fazla olacaktır. Ölü sayısına azaltmak iyimser, gerçekçi olmayan senaryolarla olmaz.

Teşvik yapılsa, ulusal ve uluslararası finans kurumlarını biraraya getirerek, yasal koşullar oluşturulsaydı depreme hazır olunacaktı.

17 METRELİK DALGA

Tsunami ihtimali var. Marmara tsunamiye alışkın. ‘Tsunami burada olmaz, önemsizdir’ dendi ama bunlar doğru değil. Marmara’da tsunamiyi oluşturan denizaltı heyelanları var.

Yaptığımız araştırmalarda, Tuzla açıklarında 17 bin sene önce büyük bir heyelan oluştuğunu tespit ettik. Adaların toplamından fazla bir bölge deniz altına doğru kayıyor. Üniversitemizden Sinan Özeren matematik modellemesini yaptı. Oluşacak tsunaminin 10 metreden fazla, yaklaşık 17 metre olduğu hesaplandı.

Tarihi kayıtlara baktığımızda 1509’da tsunami olduğu ve surları aştığı kayıtlarda yer alan bir gerçek. 17 Ağustos’ta tsunami oldu, su seviyesi 2 metre yükseldi. Yapılan çalışmalarda Marmara’nın çevresinde çok sayıda tsunaminin olduğuna dair belirtiler bulundu.

Depremin meydana getireceği heyelan ve kaymalar tsunamiye neden olabilir. Çınarcık çukurunun güneyinde normal atımlı fayları saptadık. O faylar harekete geçerse Marmara’da tsunami olabilir.

Doğal olarak kıyı bölgeler tsunamiden etkilenecektir. En tehlikeli gördüğümüz alanda, Tekirdağ açıklarından Adalar’a kadar olan bir bölgede olacak 7,2 büyüklüğünde bir deprem, Marmara’nın güney ve kuzey kesimlerini etkileyecek. Silivri’den Adalar’a kadar, Boğaz’ın sahil kesimleri daha fazla etkilenecektir.

Faya ne kadar yakınsanız o kadar etkileneceksiniz. Kıyılardan uzaklaşırsanız etkilenme dereceniz de azalacaktır. Eğer zemi sağlam değilse, bina da usule uygun yapılmamışsa yine etkilenme fazla olacaktır.

Eski binaların olduğu, dolgu zemin bulunduğu ve dere yataklarında, eğer bina da uygun yapılmamışsa daha fazla etkilenme olacaktır.” (NTV)
 

Sultan Sosnaliev

Sergey Şamba, Suhum'da bir caddeye Sultan Sosnaliev isminin verilmesini önerdi

Abhazya Cumhuriyeti Başbakanı Sergey Şamba başkanlığında Abhazya Cumhuriyeti’nin ilk Devlet Başkanı Vladislav Ardzınba’yı anmak amacı ile komisyon toplantısı düzenlendi.

Sergey Şamba Başkanlığında ki komisyon üyeleri, Abhazya’nın birinci devlet başkanı Vladislav Ardzınba’nın anısı amacı ile ilgili olarak yapınla çalışmaların bir kısmı yaşama geçirilmiştir, ancak Aşağı Eshera Köyü’nde bulanan anıt mezar tasarım çalışmalarının bitirilmesi için hız verilmesi gerektiğini belirttiler.

Apsnypress Haber Ajansı’nın Hükümet Basın Sözcüsü Ruben Migranyan’dan aldığı bilgiye göre, Komisyon üyeleri ayrıca, Başbakan’ın Abhazya'nın seçkin bir devlet adamı ve askeri lideri olan Sultan Sosnaliev’in anısının yaşatılması önerisini desteklediler. Komisyon üyeleri başbakanının önerisine göre Suhum Şehir yönetimine, şehrin bir caddesine Abhazya ordusunun 1992 – 1993 Kurtuluş Savaşı’nda başkumandanı olan Sultan Sosnaliev’in isminin verilmesini ve Suhum Şehri Özgürlük Parkı içerisine Vladislav Ardzınba ve savaşın önde gelen liderlerinden olan Sergey Dbar ile Sultan Sosnaliev’in büstünün konulmasının teklif edilmesini kararlaştırdılar. (www.abhazyam.com)
 

Dmitri Medvedev

Medvedev Çeçenistan'ın mayınlardan temizlenmesini istedi

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Çeçenistan topraklarında savaştan kalma mayınların tamamen temizlenmesi talimatında bulundu.

Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramzan Kadırov'la görüşen Medvedev bölgedeki gelişmeleri masaya yatırdı. Rus lider, Kadırov'dan bölgedeki savaşlardan kalma mayınların temizlenip temizlenmediğini sordu. Bunun üzerine Kadırov, " Bu konuda karar aşamasındayız. Çalışmalarda harcanacak finans miktarını henüz belirlenemedi." dedi.

Daha sonra Medvedev, "Bu çalışmaları mutlaka bitirmek lazım. Grozni kentinde bulunduğum sıralarda da bunu belirtmiştim, bugün de söylüyorum: Geçmiş dönemden kalma bu tür sorunları mutlaka bitirmek lazım. Buradan Savunma Bakanlığı ve başta Olağanüstü Hal Bakanlığı olmak üzere diğer ilgili kurumlara sesleniyorum, bahsettiğim çalışmanın mutlaka sona erdirilmesini istiyorum." ifadesini kullandı. (CHA)
 
 
KEY ödemeleri 23 Ağustos'ta başlıyor

Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesi kapsamında, 1,3 milyon kişiye ödeme yapılmasına ilişkin listenin, Resmi Gazete'nin 22 Ağustos'taki mükerrer sayısında yayımlanması öngörülüyor.

Listenin yayımlanmasından sonra, ödemelerin 23 Ağustos'ta başlaması planlanıyor. Ziraat Bankası'nın açıklayacağı ödeme takvimi kapsamında, yaklaşık 1,3 milyon kişiye, yaklaşık 280 milyon lira KEY parası ödenecek.

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, daha önce yaptığı açıklamada, kurumların Mart ayından sonra gönderdiği bilgiler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 1 milyon 309 bin 284 haksahibini kapsayan bir liste hazırlandığını ve bunun Emlak Konut GYO'ya Temmuz ayı sonunda gönderildiğini bildirmişti. Liste kapsamındaki kişilere 280 milyon lira KEY parası ödenmesinin öngörüldüğünü kaydeden Sayın, Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi'nin, TC kimlik numarası çakışan 203 bin 445 kişilik bir liste üzerinde çalıştığını ve ödeme yapılacak kişi sayısının artabileceğini belirtmişti.

Listede 1.5 milyona yakın isim var

Edinilen bilgiye göre, Emlak Konut GYO, yaptığı çalışmalar sonucunda, 1 milyon 496 bin 796 kayıt içeren KEY ödeme listesini kesinleştirdi. Listenin 22 Ağustos Pazar günü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanması için gün alındı. Ödeme listesi, Resmi Gazete'de yayımlanması ile birlikte, 22 Ağustos günü gece yarısından sonra Emlak Konut GYO'nun internet sitesinde de ilan edilecek. 23 Ağustos günü Emlak Konut GYO'nun internet sitesine TC vatandaşlık numarası ile girenler, alacakları KEY tutarını görebilecek. Ziraat Bankası da şubelerde sıkışıklık yaşanmaması için TC vatandaşlık numaralarının son iki hanesine göre ödeme takvimi açıklayacak.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, yeni listede 1 milyon 496 bin 796 kayıt bulunuyor. Bir kişinin değişik kurumlarda çalışmış olması halinde, bütün işyerlerine ilişkin kayıtların listede yer aldığını, ancak toplamda tek bir ödeme rakamı göründüğü belirterek, bu nedenle ödeme yapılacak kişi sayısının 1,3 milyon civarında olacağını kaydetti.

Liste kapsamında toplam 279 milyon 470,4 bin lira ödeme yapılması öngörülüyor.

KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında, en son Resmi Gazete'nin 21 Mart'taki mükerrer sayısında, 1 milyon 685 bin 760 kişiye, 567 milyon 928 bin lira civarında ödeme yapılmasına ilişkin liste yayımlanmıştı.

KEY hak sahibi listesinde yer alanların sayısı 12 milyon yaklaşmasına karşın, şimdiye kadar 6 milyon 815 bin hak sahibine 3 milyar 115 milyon lira düzeyinde ödeme yapıldı. Ödeme tutarı çok düşük olanların, genelde bu parayı almak için bankaya gitmediği belirtiliyor. (DünyaGazetesi)
 
 
Kremlin, S-300 Hava Savunma Füzeleri ilgili açıklama yaptı

Kremlin Yönetimi Temsilcisi, bugünlerde gündemde olan Abhazya’ya S-300 Hava Savunma Füze Bataryalarının yerleştirilmesi konusu ile ilgili açıklama yaparak, ‘Rus Hava Savunma Sistemi’ne bağlı olan S – 300 Hava Savunma Füze Bataryaları iki yıl önce oraya yerleştirilmiştir. Anlaşmaların herhangi bir ihlali bulunmuyor’, şeklinde konuştu.

Temsilci, ‘Batarya sistemi, Abhazya’ya çok önceden yerleştirilmiştir. Bu yeni bir sistem değildir. S – 300 Hava Savunma Füze Bataryaları Abhazya’ya iki yıl önce yerleştirilmiştir. Sınır dışında ki ortaklarımızın konu hakkında bilgisi bulunmakta’, diye belirtti.

Temsilci, ‘Son dönemde bataryaların yerleri değiştirilmiştir. Bu anlaşmaların ihlali anlamına gelmez’, diye vurguladı.  (www.abkhaziagov.org)
 
 
Abhazya'da Bzip dağlarında çıkan yangın, yağan yağmur nedeni ile etkisiz duruma geldi

Apsnypress Haber Ajansı’nın Abhazya Cumhuriyeti Acil Durumlar Müdahale Basın Ofisi’nden aldığı bilgiye göre, Bzıp dağlarında yaklaşık olarak 25 hektar ormanlık alan yandı. Bu akşam çıkan yağmur sayesinde yangın etkisini yitirdi.

Acil Durumlar Müdahale Ofisi Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, Bzıp dağlarındaki yangın bugünkü zamana göre artık etkisini yitirmiş durumda bulunmaktadır. Yangın, Ritsa gölü yolunun 17. kilometresinde ve 600 metre yükseklikte bulunan ceviz bahçesinde başladı.

Acil Durumlar Müdahale Ofisi “Daha önce Abhazya Acil Durumlar Ofisi ile Rusya federasyonu Krasnodar Bölgesi Acil Durumlar Müdahale Ofisi arasında yapılan görüşmelere bağlı olarak yangın müdahale uçakları tarafından yangın söndürme işlemleri yapılacaktı. Ancak akşam yağan yağmur nedeni ile bölgede ki yangının etkisi azaldı. Bu nedenle yangın uçaklarının müdahalesine gerek kalmadı.. Son olarak yangın kontrol altına alınmış ve gün boyunca hiçbir yeni yangın çıkmamıştır” açıklamasında bulundu. (www.abhazyam.com)
 

Vladimir Putin

Putin Türk pilotlara saat hediye etti

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ülkede meydana gelen orman yangınlarının söndürülmesinde emeği geçen ve aralarında iki Türk helikopter mürettebatının da bulunduğu yabancı pilotlara teşekkür ederek özel saat hediye etti.

Rusya Olağanüstü Hal Bakanlığı'na ait Ramenskoe hava üssünde (Moskova çevre bölgesi) düzenlenen merasime Başbakan Putin'in yanısıra, Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu da katıldı. Putin, orman yangınlarının söndürülmesinde gösterdikleri mücadeleden dolayı yabancı pilotlara ülkesi adından şükranlarını sundu. Daha sonra Rus Başbakan, aralarında Türk, Azeri, Belarus, Ukrayna ve Fransız helikopter mürettebatının bulunduğu pilotlara üzerinde "Rusya Federasyonu Başbakanı'ndan" yazılı birer saat hediye etti. Daha önce yabancı pilotları Bakan Şoygu da ödüllendirerek yardım çalışmalarından dolayı teşekkür etmişti.

Dün Ryazan Bölge Valisi Oleg Kovalyov da görevlerini başarıyla tamamlayan Türk ve Azeri helikopter mürettebatına şükranlarını sundu. Rus Resmi Vesti televizyonuna konuşan Türk pilot Erdal Telgirad, iki ülke arasındaki ilişkilere değinerek, "Rusya ve Türkiye asırlar boyu dost olmuştur. Rus dostlarımıza yaptığımız yardımdan dolayı mutluyuz. Umarız böyle güzel doğa yerler bir daha acı felaket yaşamaz." dedi.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rus meslektaşı Putin'i telefonla arayarak yardım önerisi üzerine, iki Türk yangın söndürme helikopteri Ryazan bölgesine gönderilmişti. (AA)