08 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Boris Grizlov

Boris Grizlov net tavır koydu

Rusya Federasyonu DUMA Meclis Başkanı Boris Grizlov, Güney Osetya Savaşı’nın ikinci yıl dönümü arifesinde gazetecilere yaptığı açıklamada “Ağustos 2008’de Güney Osetya’da yaşanan olayların bir kez daha yaşanmasına izin verilmeyeceğinin unutulmaması gereklidir” dedi.

Boris Grizlov “Aradan iki yıl geçti, ancak biz yaşanan bu olayları hiçbir zaman için unutmamalıyız. Bu tür olayların yeniden başlamasına izin vermemeliyiz. Güney Osetya’da sivil insanlara yapılan saldırılara karşı Rus Barış Gücü Askerleri’nin çatışmaların durdurulmasından başka bir çözümü kalmamıştı. Bundan dolayıdır ki orada bulunuyor. Saakaşvili’nin eylemleri (Gürcistan Devlet Başkanı Mihail) Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının tanınmasını kaçınılmaz duruma getirmiştir. Bu halklar ile Gürcistan’da uzun zamandan beri saltanat sürdüren bu rejim arasında derin uçurumlar bulunuyor” dedi.

ITAR-TASS Haber ajanınsın bildirdiğine göre Boris Grizlov “Rusya olması gereken seçimi yapmıştır. Bizler, kendi vatandaşlarımızın, barış gücümüzü korumak ve yeni can kayıplarına meydan vermemek için müdahaleyi yaptık. Gürcistan yönetiminin bu yüzden barış yapmak zorunda kaldığına inanıyorum” dedi.

Boris Ggrizlov “Güney Osetya’da yaşanan olaylar karşısında partilerimiz arasında yaşanan farklılıklara rağmen hepimiz birleştik. Birleşik Rusya, Rusya Federasyonu Komünist Partisi, Rusya Liberal Demokrat Parti, Rusya Adaleti Partisi "Единая Россия", КПРФ, ЛДПР, "Справедливая Россия"", - обратил внимание спикер. " Bu karara karşı olan tek bir ses çıkmadı, tek bir çekimser oy çıkmadı” dedi.

Boris Grizlov “Bugün Rusya Parlamentosu, Abhazya ve Güney Osetya’da ki parlamenter sistemi desteklemektedirler, bugün onların temsilcileri ile bizlerin arasında ikili anlaşmalar imzalanmaktadır. Diğer ülkelerden gelen parlamenterlere aktif bir biçimde konuyu ve Abhazya ve Güney Osetya’nın var olan sorunlarının çözülmesi ile Kafkasya’da istikrar ortamının sağlanacağını anlatıyoruz” dedi.
 

Sergey Bagapş

Bagapş: Saakaşvili Abhaz ve Osetlere yaptıklarının kefaretini asla ödeyemez

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ın RİA Novosti ile yaptığı röportajda Saakaşvili Abhaz ve Osetlere yaptıklarının kefaretini asla ödeyemez, dedi.

Biz ve Güney Osetya ve birçok savaş geçirdik, savaş sonrasında ülkelerin barış ortamına oturtulmasına ve ekonomik kalkınmaya geçişini sağlamak bazen oldukça zor olabiliyor. Ancak, tanrıya şükür ki Güney Osetya ve Abhazya bunu gerçekleştirmiştir ve bu süreç devam ediyor. En önemlisi ise insanların gözlerinde sakinliği ve huzuru görmek - istikrarlı bir ortamın huzurunu, diyen Bagapş, artık kendi kalkınmamıza odaklandık diye sözlerini sürdürdü...

Bagapş ile yapılan röportajın tümünü
http://www.abkhaziagov.org/tr/news/
detail.php?ID=32995
'dan okuyabilirsiniz.
 
Bagapş
       Medvedev
                  Kokoytı
"Rusya'nın Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıması tek kutuplu dünyanın sonunu getirdi"

ABD'nin Sovyetlerin arka bahçesinde Gürcistan ve Ukrayna'da gerçekleşen renkli devrimlerle ilerleyişi 8 Ağustos 2008'de patlak veren Rusya-Gürcistan savaşının ardından sona erdi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin Güney Osetya'yı merkeze bağlamak düşüncesi ile gerçekleştirdiği operasyon, Rusya'nın sert müdahalesi ile karşılaştı. Rusya, beş gün süren savaşın ardından Abhazya ve Osetya'da kontrolü ele geçirdi ve 26 Ağustos 2008'de Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıdı. Rusya için tarihi olarak değerlendirilen bu adım, Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasının karşılığı olarak yorumlandı.

Sonrasında Rusya, NATO üyelikleri ya da farklı araçlar kullanılarak kapısına kadar gelen Batılı güçleri adım adım uzaklaştırma politikalarını uygulamaya koydu. Kırgızistan'da Kremlin'in kontrolünden çıkan Kurmanbek Bakiyev yönetiminin devrilerek Roza Otunbayeva hükümetinin iş başına gelmesi, Ukrayna'da Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç'in Cumhurbaşkanı seçilmesi ve Gürcistan'da muhalefetin giderek güç kazanmaya başlaması bu çerçevede değerlendirilebilir. ABD'de iş başına gelen Barack Obama yönetiminin Rusya ile yeni bir sayfa açma girişimi ve nükleer silahlarda indirim anlaşmasını parafe etmesi de Moskova'nın elini güçlendirdi.

Güney Osetya ve Abhazya'yı şimdiye kadar Rusya'nın dışında Nikaragua, Venezüella ve küçük ada ülkesi Nauru tanıdı. Moskova'nın Belarus ve Kazakistan başta olmak üzere stratejik ortakları iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlıklarını tanımaya yeşil ışık yakmadı. Moskova geri adım atmayacağını ifade etse de, Tiflis'de Rusya yanlısı bir yönetimin iktidara gelmesine karşılık, Gürcistan'ın toprak bütünlüğünün gündeme gelme ihtimali de var. 2012'de Rusya'da ve 2013'de Gürcistan'da gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası oluşacak yeni yönetimlerin bunda etkisi büyük olacak.

Kokoytı: Rusya'yı biz davet ettik

Savaşın yıl dönümünde Güney Osetya'nın başkenti Şinvali'de basına açıklamada bulunan Güney Osetya Devlet Başkanı Eduard Kokoytı, 26 Ağustos'un sadece Rusya'nın kendi bağımsızlıklarını tanıdığı gün olmadığını, bu günün ABD hegemonyasındaki tek kutuplu dünyanın da sonu anlamına geldiğini söyledi. Kokoytı uluslararası toplumun kendi bağımsızlıklarını tanımasalar da Abhazya ve Güney Osetya'yı ayrı birer devlet olarak düşünmeye başladıklarını iddia etti.

Tiflis'in savaşın nedenini 'Rusya'nın bölgede askeri üs kurma hedefi' olarak yorumlamasını da eleştiren Kokoytı, "Biz hükümetler arası anlaşma imzaladık ve Moskova'dan askeri olarak üs talebinde bulunduk... Bu uluslararası normal bir işleyiş" ifadesini kullandı.

Medvedev: Çok doğru kararlar aldık

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev de yaptığı değerlendirmede 8 Ağustos'ta doğru bir karar aldıklarını ifade ederek, "İki yıl önce yaşananları hatırladığımızda, tüm kararlar zamanında, doğru ve adaletli bir şekilde alındığını görüyoruz." dedi. Rusya lideri operasyonun ve iki ayrılıkçı bölgenin bağımsızlıklarının tanınmasının yanlış olmadığını savundu.

Saakaşvili yönetiminin değişmesinin ardından Gürcistan'la ilişkileri geliştirmeye hazır olduklarına değinen Medvedev, "Mevcut Cumhurbaşkanı'nın varlığında Gürcistan'la normal ilişkiler sürdürmemiz mümkün değil... Tiflis'le diplomatik ilişkilerin kesilmesinin sorumluluğu Saakaşvili'ye ait" suçlamasında bulundu.

Saakaşvili'den bağımsız Gürcistan için mücadele çağrısı

Saakaşvili, Kolombiya'da düzenlenen bir konferansta savaşın ikinci yıl dönümünü nedeni ile yaptığı konuşmada Gürcü halkının ülkenin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün sağlanması için mücadele etmeye çağırdı. "Tarihi görevimiz, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü sağlanıncaya ve işgal sona erinceye kadar mücadeleyi sürdürmek..." değerlendirmesinde bulunan Saakaşvili, 2008'de ülkenin geleceği ve özgürlüğü için, ülkenin çocuklarının yaşamlarını feda ettiğini hatırlattı.
 
 
Medvedev yangınlarda zarar gören vatandaşlara 12 bin dolar bağış yaptı

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Rusya'da son günlerde yoğunluğunu artıran orman yangınları nedeniyle evleri yanan vatandaşlara yardım için 12 bin dolar bağışta bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Basın Merkezinden yapılan açıklamada Medvedev yangın mağdurları için Toplumsal Oda tarafından açılan hesaba şahsi birikimlerinden 350 bin ruble(12 bin dolar) yatırdığı bildirildi. Açıklama'da ayrıca Medvedev'in Rusya vatandaşlardan yangınlarda zarar görenlere yardımda bulunacaklarını umduğu ifade edildi.
Bir aydan fazla süreyle anormal sıcaklığın devam ettiği Rusya'da orman ve bataklık yangınları da yoğun şekilde artmaya başladı. 22 bölgesinde devam eden yangınları insanların yaşadığı kasabalara sıçrayarak 52 kişinin ölmesine ve 3 bin 500 kişinin evsiz kalmasına yol açtı.

Medvedev'in ardından bir çok üst düzey yetkililerin de bağışta bulunmaları bekleniyor.
 
 
Türkiye, helikopter gönderecek

Rusya'da devam eden orman yangınları ile ilgili olarak Başbakan RecepTayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, 6 Ağustos 2010 tarihinde bir telefon görüşmesi yaptı. Söz konusu görüşme neticesinde Türkiye'den Rusya'ya yangın söndürme uçağı veya helikopteri gönderilmesi kararı alındı. Buna göre, Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü, iki adet amfibik uçağı Rusya'ya gönderecek. Helikopterlerin intikali için gerekli hazırlıklara başlandı. İzmir Seferihisar ve Antalya Düzlerçamı bölgelerinde konuşlandırılan iki helikopter öncelikle Trabzon'a, 08 Ağustos 2010 tarihinde de Trabzon'dan Rusya Federasyonu'nun LIPETSKI bölgesine intikal edecek.

İki helikopterde biri Türk pilot olmak üzere 5 Ukrayna, 5 Rusya Federasyonu uyruklu uçuş ekibi bulunuyor.
 
 
Yabancı diplomatlar duman nedeniyle Moskova’yı terkediyor

Rusya’nın başkenti Moskova’da duman ve yangın kokularının artması nedeniyle görevli Batılı diplomatların kenti terkettiği belirtildi.

Ülkede orman yangın sayısı artarken, toplam ölü sayısı da 52’e ulaştı. Moskova’da futbol turnuvaları ve 60’a yakın uçak seferleri de iptal edildi.

Moskova’da bugün sabah saatlerinden itibaren dumanlı havanın ve yangın kokularının artması nedeniyle bazı görevli Batılı diplomatlar kenti terketmeye başladı. Rus basınında çıkan haberlere göre, Almanya kendi büyükelçilik ve konsolosluk dairesini geçici olarak kapattı. Avusturya, Polonya ve Kanada büyükelçilik görevlileri de aileleri ile birlikte Moskova’yı terkediyor. ABD, Fransa ve Bulgaristan makamları da kendi vatandaşlarına çağrıda bulunarak Rusya’ya yönelik turistik gezilerden vazgeçmeye davet etti.

Basında çıkan haberlere göre, Rusya Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu Bryansk bölgesinde çıkan yangınlardan dolayı havada radyasyon oranının artabileceği yönünde uyarılarda da bulundu. Bryansk, Moskova'ya yakın bölgede bulunuyor.

Moskova’da ise sokak ve metrolarda az sayıda insan görülürken, çoğu vatandaşın sağlık maskesiyle dolaştığı da gözlerden kaçmadı. Meteroloji uzmanları dumanlı havanın Salı gününe kadar devam edeceğini belirtirken, sağlık yetkilieri zararlı dumanları yutmamak için vatandaşların ıslak bezle solunum yollarını kapatmalarını istedi. Uzmanlar ayrıca ev ortamında odaları sürekli temizlemeye, pencerelerde yaş bez asmaya ve vatandaşların sık sık duş almasına da davet etti.

Rusya’da orman yangın sayısı 853’e çıkarken, toplam ölü sayısının ise 52’e ulaştığı da belirtildi. Orman yangınlarıyla mücadele için İtalya, Almanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Belarus’tan görevli yardım birlikleri Moskova’ya geldi.
 
 
Zayıflama ilaçları toplatıldı

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bakanlığın izin verdiği beyanlar dışında sağlık beyanları kullanarak internet sitelerinde reklam ve tanıtımı yapılan ürünlerde, bakanlık tarafından yapılan denetimlerde 13 üründe "sibutramin", "sildenafil", "tadalafil" ilaç etken maddelerinin tespit edildiğini, bu ürünlerin toplatılarak imha edildiğini bildirdi.

Bakanlık, "sibutramin", "sildenafil", "tadalafil" ilaç etken maddeleri tespit edilen "Li Da DaidaihuaWeight Loss Capsule, La Jiao Shou Shen Kapsül, LW6090, FX-15, T-3 Supplement, Kamagra, Bh Meksika Biber Hapı, Grinex, Ziroll, Sir Hunter, Gatto Romeo&Juliet, EFR-X, RX-1" adlı 13 ürünün yer aldığı 268 internet sitesiyle ilgili 2009 ve 2010 yıllarında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 2009 ve 2010 yıllarında internet sitelerine ve bu ürünlerin satışının yapıldığı eczane ve aktarlara yönelik olarak 589 adet denetim yapıldığı belirtilerek, bakanlıktan ithal ve üretim izni almadan, insan sağlığına zararlı madde ihtiva ettiği tespit edilen ürünleri satışa sunan 11 firmanın ürünlerine el konularak imha edildiği kaydedildi. Etiket bilgilerinin mevzuata aykırı olmasından dolayı da 42 firmaya idari para cezası uygulanarak ürünlerin piyasadan toplattırıldığı belirtildi.

Bakanlık, "Takviye Edici Gıda" adı altında, zayıflamaya veya kilo aldırmaya yardımcı olduğu, cinsel performansı artırıcı özellikleri bulunduğu, kanser, kolesterol, şeker, tansiyon, sedef, egzama, kalp, karaciğer, üriner ve genital hastalıkları önlediği veya iyileştirici yönde etkilere sahip olduğu iddiasıyla gerek internet sitelerinde gerekse eczane, aktar gibi satış yerlerinde pazarlanan sahte ürünlerden halkın korunması amacıyla, akşam saatlerinde bir açıklama yaptı.

Söz konusu benzer ifadelerin yer aldığı ürünlerin "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Onaylıdır" ifadesi yer alsa bile "kesinlikle sahte beyanlar içermekte" olduğuna işaret edilen açıklamada, bu etkilere sahip olduğu iddia edilen ürünler için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hiçbir onay verilmediği bildirildi.

Bakanlık tarafından üretim ve ithal izni verilen ürünlerin ticari isimleri, üretim ve ithal izin tarih ve sayıları ile üretici ve ithalatçı firmaların, "www.kkgm.gov.tr" internet sitesinde güncellenerek yayınlandığı vurgulanan açıklamada, bu bilgilerin tümünün ürünün etiketi üzerinde doğru ve eksiksiz olarak yer alması gerektiği kaydedildi.