07 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Konstantin Ozgan

Ayhabılar Türkiye diasporasını ziyarete geliyor

Abhazya Cumhuriyeti Ayhabılar Kurulu Başkanı Konstantin Ozgan ve Oçamçıra Bölgesi Ayhabılar Kurulu Başkanı Kutsiniya K. Türkiye Abhaz diasporasını ziyaret ediyor.

Kafkas Abhazya Dayanışma Komitesi’nin açıklamasına göre, 6-9 Ağustos 2010 tarihleri arasında Türkiye’de olacak olan Ayhabılar geri dönüş sürecini geliştirici önlemler konusunda temaslarda bulunacaklar.
 
Vladimir Putin
Putin’den Abhazya ve Osetya’ya desteğe devam

Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Shuvalov’a Abhazya ve Güney Osetya ile ilgili yasaların uyum ve ahenk içerisinde çalıştırılması talimatını verdi.

Vladimir Putin hükümet üyeleri ile yaptığı çalışma toplantısında “Sizlerden özellikle rica ediyorum, meslektaşlarınız ile birlikte çalışarak, somut öneriler ortaya çıkararak var olan sorunları çözerek ahenkli bir ortam yaratın” dedi

İgor Shuvalov “Bu çalışmayı yapma sözünü veriyorum. Bu çalışma ülkelerimiz için ilginç ve yararlı bir ortam yaratacaktır. Abhazya Hükümeti ve Güney Osetya Hükümetleri ile ekonomik mevzuatın oluşturulması büyük bir çalışma alanıdır. Suhum ile Rusya Federasyonu’nun desteği sonucunda çözümü mümkün projelerin yaşama geçirilmesi için yapılacak olan yatırım kararları alındı ve bizler bunu üstlendik. Ortak çalışma ilkeleri içerisinde ülkenin ekonomik potansiyelini birleşik ekonomik yasal süreç anlayışı ile yükseltmeyi sürdüreceğiz” dedi

İgor Shuvalov “Bizler, aynı zamanda Rusya Federasyonu’nun bütçesinden Abhazya Cumhuriyeti’ne yapılan bütün maddi ve onarım çalışmalarının gelişimini inceledik. Rus tarafı ve Abhaz tarafı olarak bütün yapılan çalışmalar dikkatli bir biçimde incelendi. Abhazya tarafı, ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi ile ilgili sorunların çözümünün önemini vurguladılar, Rusya Federasyonu’nun yapmış olduğu yardımlarla ülkenin ekonomik potansiyelinin arttırılmasına destekçi olduğu vurgulandı” dedi.
 

İrfan Argun

8 Ağustos 2008 Gürcü saldırısı gününde Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi’nden Gürcistan'a protesto bildirisi

Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi, Gürcistan'ın Ağustos 2008'de Güney Osetya'da uygulamış olduğu katliamı protesto etmek amacı ile bir bildiri yayınladı.

Bildiride şunlar dendi:

Dünya toplumsal dinamiklerinin politik gerçekler karşısında daima çifte standart uygulamaları,ezber tekrarlayan kurum ve kuruluşların kendilerini gözden geçirmemeleri; bağımsızlık mücadelesi veren ülkelerin bu durumlarını görmemeleri gibi bir sonuç yaratmaktadır.

08 Ağustos 2008 de böyle bir gerçeği hatırlatmaktadır.

ABD ve Soros'un kuklası M. Saakaşvili'nin emriyle Gürcistan askerlerinin Osetya'ya saldırıp 2500'e yakın çocuk, kadın, yaşlı demeden Oset kardeşlerimize adeta jenosit yaptığı gündür. Gürcistan'ın bu gözü dönmüşlüğünün yaşattığı büyük acı,dökülen Oset kanı 26 Ağustos 2008 tarihinde Abhazya ve Güney Osetya'nın tanınmaları sonucunu getirmiştir.

Abhazya'ya yıllarca ambargo uygulayan RF, Gürcistan'ın bu son saldırganlığıyla var olan durumun kendi sınırındaki bölge için yarattığı tehlikeyi görmüştür.Bu iki ülkenin bağımsızlıkları için her şeyin yapılacağını 08 Ağustos 2008 günü Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Sayın Dimitri Medvedev basın mensupları aracılığı ile bütün dünya kamuoyuna ilan etmiş ve bunun meşruluğu hususunda da herhangi bir şüphe olamayacağını ifade etmiştir. Ayrıca Rusya Federasyon'u Başbakanı Sayın Vladimir Putin 2014 Kış Olimpiyatlarının yapılacağı,dolayısıyla istikrarı ve güvenliği çok önemli olan Soçi'deki 10.08.2009 tarihli açıklamasında" Gürcistan, Abhazya ve Güney Osetya'nın özerklik gerekçelerini yok sayarak silahsız sivillerin ölümüne, cinayetlere neden oldu.

Rusya, Abhazya ve Güney Osetya'nın bu felaketleri daha fazla yaşamasına izin vermedi. Tarihi olan doğru kararı aldı; her iki ülke haklarını korumak ve bağımsızlıklarını tanımak." diyerek kanaatini belirtip noktayı koydu. O günden bugüne bu süreç birçok anlaşma ile de sağlam bir zemine oturtulmuştur.

Bölgemizde devamlı sorun yaratan,katliamlar yapan, saldırmazlık anlaşması imzalamayarak hala işgal hevesleri besleyen Gürcistan'ı kınıyor, Oset kardeşlerimizin geçmişte kaldı diyemeyeceğimiz bu günü ile ilgili üzüntülerini paylaşıyor, bağımsızlıklarının ebede kadar devamını diliyoruz.

Saygılarımızla

İrfan Argun
Kafkas-Abhazya Dayanışma Komitesi Adına Başkan
 
 
Suhum’da resim sergisi

Abhazya Cumhuriyeti ve Kabardey - Balkarya Kültür Bakanlığı ve Ülkelerin Sanatçılar Birliği Organizasyonu’nda Kabardey – Balkarya’nın tanınmış ressamlarının katıldığı “Kafkasya Dalları – 2010” adında resim sergisi açıldı.

Abhazya Ressamlar Birliği Merkez Sergi Salonu Müdürü Elvira Arsaliya, Apsnypress’e yaptığı açıklamada “Sergide 40 eser bulunacaktır. Sergilenen eserler arasında, resim, grafik, dekoratif sanatlar ile ulusal kadın kostümleri bulunacaktır. Bu bizim Kuzey Kafkasya’ lı çalışma arkadaşlarımız ile ilk buluşmamız değildir. Onlarla bizim köklü bağlarımız bulunuyor ve bu bağlarımızı daha da geliştireceğiz” dedi.

Sergi’nin açılış törenine Kabardey – Balkarya Sanatçılar Birliği Başkanı Gennady Temirkanov ve Rusya Federasyonu’nun tanınmış ressamlarından Henry Paştov ve misafirler katıldılar. Kabardey’den gelen konuklar Abhazya Ulusal Kütüphanesi’ne sanat kitapları hediye ettiler. Ayrıca yakın bir gelecekte Nalçik’te Abhaz Ressamlarının sergi açmalarını talep ediyoruz dediler.
 

Sergey Bagapş

Bagapş: Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri başlatmak lazım

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Türkiye ile iyi komşuluk ilişkilerinin başlatılmasından yana olduklarını belirtti.

Rus Ria Novosti ajansının sorularını yanıtlayan Abhazya Devlet Başkanı Bagapş, Ankara ile ilişkilerinin önemine değindi. Bagapş, "Türkiye'de çok sayıda Abhaz diasporası var. İlişkilerimiz nasıl kurulacak diye ön tahminde bulunmam zor. Türkiye'nin kendisinde de durumun ne olduğunu biliyoruz. Yakın zaman içinde Türkiye'nin Abhazya ve Güney Osetya'yı tanıyacağına inanmıyorum. Ama biz iyi komşuluk ilişkilerinin başlatılmasından yanayız. Burada ekonomiden, insanların seyahat etmesinden başlamak lazım. Abhazya ve Türkiye arasında ulaşımı açmak lazım. Tüm bu süreçler başlatılabilir." dedi.

Abhazya'da turizm sektörünün giderek geliştiğini belirten Bagapş Tiflis ile ilişkilere de değindi. Bagapş, "İki bağımsız devlet olarak ilişkiler kurulabilir. Top Gürcü tarafında. Kendisinin düşünmesi lazım." diye konuştu.
 
 
Medvedev: Militsiya değil, Polis ismini kullanalım

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ülkede "Militsiya" adı verilen güvenlik güçlerinin ismini "Polis" olarak değiştirilmesini önerdi.
İçişleri Bakanlığı reformlarıyla ilgili toplantıda konuşan Başkan Medvedev, Rus "militsiya" tanımlamasının "polis" olarak değiştirilmesini önerdi. Eski Çarlık döneminde olduğu gibi güvenlik güçlerinin isminin polis olmasını isteyen Medvedev, "Bence militsiyanın eski ismine dönülmesinin zamanı geldi. Güvenlik güçlerine artık polis diyelim." dedi.

"Militsiya" isminin Ekim Devrimi'nden bu yana kullanıldığına işaret eden Medvedev, "Militsiyanın halk, işçi-köylü nitelikte olduğu ifade ediliyordu. Fiiliyatta ise bunlar üniformalı gönüllüler idi." diye konuştu. Medvedev 7 Ağustos'ta "Polisle İlgili" yeni yasa tasarının duyurulmasını da istedi.

Daha önce Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Sergey Mironov ve Toplumsal Odası (güvenlik güçleri faaliyetlerinden sorumlu) Komisyon Başkanı Anatoli Kuçeren da güvenlik güçü görevlisi isminin "Federal polis" olarak değiştirilmesini önermişti. Bunun üzerine açıklama yapan İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev, bu gibi konuların tartışılmasının henüz erken olduğunu savunmuştu. SSCB'nin yıkılmasının ardından eski Sovyet cumhuriyetlerinin bazılarında güvenlik güçlerinin ismi de 'polis' olarak değiştirilmişti.

1917 Ekim Bolşevik Devrimi'nin ardından Sovyet Rusyası'nda, daha sonra da SSCB'de İçişleri Bakanlığı memurlara "Militsiya" ismi verilmişti.
 
 
RF trafik yasasına içki konusunda katı kurallar kondu

RF'nda araba kullananlar için yeni içki yasağı uygulanmaya başlandı. RF Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in "eseri" sayılan yeni yasağa göre, şoförler bundan böyle diline bir damla içki bile süremeyecek. Yasağı ihlal edenlerin ehliyetlerine 2 yıla kadar el konulması da öngörülüyor. Yeni kurala itiraz eden uzmanlar yasağın daha çok yolsuzluğun artmasına yol açacağını iddia ediyor.

6 Ağustos tarihinden itibaren RF'nda yeni içki yasağı uygulamaya konuldu. İki yıl önce de uygulanan aynı nitelikteki yasak, daha sonra iptal edilmişti: Avrupa’da uygulanan içki yasağından örnek alan RF'nun daha önceki yasağı göre trafik polisinin test cihazında kontrol edilen şoförde 0,3 miligramlık alkol tespit edilmesi normal sayılıyordu.

Fakat ülkedeki alkollü sürücüler yüzünden trafik kazaları ve bu vakalarda ölüm oranlarının artması sonucunda Devlet Başkanı Medvedev daha sert yasağın uygulamaya konulmasını istemişti. İlgili yasa 2 Temmuz tarihinde ülke parlamentosu alt kanadı Duma’da kabul edildi ve ardından 14 Temmuz’da üst kanat Federasyon Konseyi’nce onaylandı. Daha sonra Medvedev yasayı imzaladı.

Yeni yasaya göre, direksiyona oturacak şahıs diline bir damla içki bile sürmemesi lazım. Yasayı ihlal edenlerin 2 yıla kadar ehliyetlerine de el konulacak. Konuyla ilgili Rus İtar-Tass haber ajansına konuşan İçişleri Bakanlığı Trafik Güvenliği Masası Başkan Yardımcısı Vladimir Kuzin, 0,3 miligramlık alkol normasını öngören yasada değişiklikler yapacaklarını belirterek, “Şimdi artık en az 0,3 milligramlık norma diye bir sınır olmayacak: Herhangi bir dozda alkol alan şoför alkollü hesap edilecektir. Eğer şahıs test cihazındaki alkol dozuna karşı çıkmazsa, ilgili ceza protokol işlemi yapılacak. Şayet itiraz ederse, doktora özel teste gönderilecek” dedi.

Yeni içki yasağı tartışmalara yol açtı

Yeni içki yasağı Rus uzmanlar arasında tartışmalara da neden oldu. Uzmanlar kvas, kefir gibi içecekler içilmesi veya bazı ilaçlar kullanılması halinde bile test cihazının 'alkol bulunuyor' şeklinde uyarısında bulunuyor. Rusya İçişleri Bakanlığı yetkilisi Kuzin de bu durumlarda konunun ancak mahkeme ortamında görüşülebileceğini belirtiyor. Rusya Otomobil Sahipleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Sergey Kanayev’e göre ise yeni içki yasağı trafikte yolsuzluk sayısının artmasına yol açacak.
 
 
RF'nda yangınlar güneye kayıyor: Ölü sayısı 50'ye ulaştı

RF'nun merkez bölgesinde anormal sıcaklar nedeniyle yangınlar çıkmaya devam ediyor. Ölü sayısı 50'ye ulaştı.

RF Olağanüstü Hal Bakanı Sergey Şoygu yangınların ülkenin güney bölgesinden güney bölgesine geçmeye başladığını açıkladı. 24 saat içinde ormanlardan sıçrayan yangınların evlere geçmesini fırsat verilmediğini belirten Olağanüstü Hal Bakanlığı yetkilileri buna rağmen yangınların daha da çoğaldığını ifade etti.

Toplam 843 yangının tespit edildiğini kaydeden yetkililer, “Son gün içinde 373 yangın ortaya çıktı, bunlardan 254'ü söndürüldü. Böylelikle Rusya genelinde 589 adet yangın yanmaya devam ediyor. Toplam etkilenen alan 196 hektara yaklaştı” şeklinde açıklamaları dile getirdi.

Yangınların söndürülmesinde 162 bin kişi yer alırken 80 binden fazla aracın da kullanıldığı kaydedildi. Ayrıca orman ve bataklıkların söndürülmesi için 56'ye yakın Olağanüstü Hal Bakanlığı'na bağlı uçak ve helikopterler kullanılıyor.

Yanan evlerin sayısı 2 bine ulaşırken evsiz kalanların sayısı ise 3 bin kişiye ulaştığı belirtiliyor.
 
 
Suudiler, Türk ithalatçıya krediyi 4 katına çıkardı

Suudi Arabistan'dan petrol dışı malların ihracını teşvik için kurulan Suudi İhracat Programı (Saudi Export Program-SEP) ile Türkiye Finans arasında 2008 yılında başlatılan kredi anlaşması kapsamında, ithalatçı firmalara yönelik kredilerin limiti 20 milyon Dolara yükseltildi.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, SEP garantisi ile Suudi Arabistan'dan ithalat yapan Türk firmalarına, uzun vadeli finansman imkanları ile sigorta kolaylıkları sunan Türkiye Finans'ın, ithalatçı firmalara yeni bir kolaylık daha sağladığı belirtildi.

Türkiye'de SEP kapsamında çalışabilen 9 bankadan biri olan Türkiye Finans'ın, Suudi Arabistan'dan yapılacak petrol dışı mal ithalatlarında kredi limitini 28 Temmuz 2010 tarihinden itibaren 5 milyon Dolardan 20 milyon Dolar'a çıkarttığı kaydedildi.
 
 
RF, tahıl ihracatını durdurdu

Dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan RF, tahıl ihracatını son 130 yılın en kurak dönemini yaşadığı bu yılın sonuna kadar yasakladı.

Kuraklık ve yangınların hububat ürünlerine verdiği zarar sonrasında alınan karar çerçevesinde, 15 Ağustos-31 Aralık tarihleri arasında tahıl ve un ihracatına yasak uygulanacak. Eğer gerekirse, süre uzatılacak.

Yasaklama kararının ardından ABD'de buğday fiyatları vadeli piyasada (future) yüzde 6'dan fazla artış gösterdi. Böylece, ABD buğdayının fiyatı bu hafta yaklaşık yüzde 25 artış göstermiş oldu. ABD dünyanın en büyük buğday ihracatçısı konumunda bulunuyor.

Yasağın geleceğine hasattan sonra karar verilecek

RF Başbakanı Vladimir Putin dün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, tahıl ve un ihracatına getirilen yasağı duyururken, RF'nun yeterli rezervleri olmasına karşın ihracat yasağının gerekliliği anlattı. Putin, hasadın ardından, yasaklama kararının 2011'e uzatılıp uzatılmayacağına karar verileceğini kaydetti.

Son 130 yılın en kurak dönemi

RF'nda hububat ürünlerinin zarar görmesinde, kayıtların tutulmaya başlandığı 130 yıldan bu yana en sıcak yazın yarattığı kuraklık etkili oldu.

RF Hububat Birliği, ihracat yasaklama kararının öncesinde yaptığı açıklamada, geçen yıl 21,4 milyon ton olan ihracatın bu yıl 15 milyon tona düşmesini beklediklerini duyurmuştu.

Dünya buğday üretiminin yüzde 8'ini gerçekleştiren RF'nda üretimin 77 milyon tonu iç pazarda tüketiliyor. Ülkede bu yıl buğday rekoltesinin 70-75 milyon tona düşmesi bekleniyor.