06 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
Spartak Nalçik'in hedefi zirve

RF 1. Lig'de 28 puanla 4. sırada bulunan takımımız Alania maçı için hazırlıklarına devam ediyor. Lig 2.ncisi CSKA'yı üstün bir oyunla deplasmanda yenen Spartak Nalçik şimdi 13. sıradaki Alania ile yine deplasmanda karşılaşacak.

Vladikavkaz stadyumunda oynanacak maç 8 Ağustos günü saat 21:00'de başlayacak.

Takımımızın başarılı orta saha oyuncusu AMPHİBOLE Ruslan, Alania'yı da deplasmanda yenip CSKA ve Ruby takımlarının maç sonuçlarını bekleyeceğiz. Hedefimiz Zebith'i yakalayıp sonra da RF Ligi'nde şampiyonluk kupasını kaldırmak, dedi.
 
TAUKENE Timur
Drujba, Enerji maçına hazır

Adigey'deki takımımız Drujba bu hafta Enerji deplasmanına gidiyor. Hazırlık kampında teknik heyetin ve futbolcuların keyfi yerinde. Yoğun antrenman programına karşın takım heyecan içinde çalışmaya devam ediyor.

Defansın belkemiği olan TAUKENE Timur, tek şikayetimiz sıcaklık ve nem. Performansımızı çok etkiliyor. Ancak yine de tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Enerji maçına çok iyi hazırlandık. Enerji güçlü bir rakip ancak biz onlardan da güçlüyüz. Maykop'a 3 puanla döneceğiz, dedi.
 

Sergey Bagapş

Bagapş: Başaran Koleji'ni adını değiştirip eğitime devam etmesini sağlayacağız

Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bagapş, 03 Ağustos Çarşamba günü Başaran Kolej velileri ile yapılan toplantı sonrasında 23 Temmuz’da Türk Kurucuları tarafından kapanma kararı alınan Başaran Kolej’in finans sorunun çözme sözü verdi.

02 Ağustos’ta Başaran Kolej öğrenci velileri okulun kapatılmasına kaşı olduklarını açıklamışlardı. Sergey Bagapş, ailelere karşı yaptığı konuşmada okul eğitim çalışmalarının sürdürülmesi için destek vereceğini belirtti.

Sergey Bagapş, velilere "Eğitim sisteminin şimdili aynı müfredat ile sürdürülecektir. Ancak okulun adının “Başaran” olamayacaktır. Kolej için yeni finansörler bulacağız” açıklamasını yaptı.

Öğrenci Velileri Birliği adına konuşan Fatima Harzalia “Kolejin eğitiminin eski sisteme göre sürdürüleceğinin garantisi verildi. Türkiye’den gelen öğretmenlerin engellenmeyeceği ancak eğitim programının Eğitim Bakanlığı müfredatına uygun duruma getirileceği belirtildi” dedi.
 
 
Novıy Afon’da yeni elektrik santrali “Afon” açıldı

Abhazya Devlet Televizyonu'nun yaptığı habere göre, Afon bölgesindeki santralde onarım çalışmaları yapılmadan önce bölgede sadece tek bir trafo çalışmaktaydı. “Çernomorenergo” uzmanları santralin düzene girmesi için üç ay boyunca burada çalışma yürütecekler.

Sergey Bagapş bölgeye ayrılan santrali gezip ekipmanları kontrol etti. Santralin onarımı sırasında çalışmaların çoğunu “Çernomorenergo” yürütmüş olsa da gereken ekipmanlar devlet bütçesinden karşılandı.

Devlet Başkanı çalışmaları gayet iyi bulduğunu söyleyerek bundan sonra ki etapta bölgenin tarımının kalkınması üzerine çalışacaklarını ekledi.

Abhazya Devlet Televizyonu'nun haberine göre, yapılan santral Afon bölgesinin elektrik ihtiyacının aralıksız karşılayabilecek kapasitede fakat elektrik kabloları ile ilgili olan sorun şuan için hala kalıcı, bütün kabloların yenilenmesi gerekmekte.

Rezo Zantariya’nın sözlerine göre, Afon yaşayanları da Abhazya’nın diğer bölgelerinde olduğu gibi elektrik faturalarını düzensiz ödüyorlar.

Uzmanlara göre artık tüm evlerde saatin takılmasının zamanı gelmiş bulunmakta. Uzmanlar saatler takıldıktan sonra herkesin harcadığı elektriğin parasını ödemesinin haricinde elektrik tüketiminde büyük bir tasarrufa gidileceğini düşünüyor.

Devlet Başkanı, “Çernomorenergo” genel müdürüne, çalışanların maaşlarını nasıl arttırabilecekleri ile ilgili bir teklif hazırlaması talimatını verdi.
 
 
Adigey'de dünya standartlarında kayak merkezi

Adigey Cumhuriyeti'nde dünya standartlarında bir kayak merkezi oluşturulması yolunda ilk adımlar atıldı.

Bu gün, RF Bakanlığı Bölge Çalışma Grubu'nun birlikte cumhuriyetin yürütme makamlarının uzmanları ile altyapı üzerinde federal fon oluşturulacak gerekli tüm bilgileri toplandı.

Soçi Olimpiyatları'nın bölgeye katacağı büyük ekonomik hareketlilik çevre cumhuriyetlerinin de yatırımlarını hızlandırdı. On binlerce insana yaşam boyu iş olanağı sağlayacak bu yatırımlar sadece Soçi Olimpiyatları'yla sınırlı kalmayacak. Yaz ve kış aylarında turizm sektörüne uzun soluklu gelir getirecek.

Adigey Cumhuriyeti'nde yapılacak kayak merkezi 450 milyar Ruble'ye malolacak ve vergi teşvikleri de hibe edilecek.
 
 
Kablosuz İnternet bu yol sonuna kadar açılacak

газета армян России "Еркрамас" İnternet sitesinde yayınlanan haberde. “Abhazya Cumhuriyweti Telekom şirketi’ne yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, Abhazya yaşayanları yıl sonu gelmeden serbest bir biçimde internet kullanımları gerçekleşecektir. Kablosuz internet sistemi Standart LTE’e göre ticari bir yapı olarak kurulacaktır” açıklamasına yer verildi.

Abhazya "ПРОКСИМА" şirketi tarafından alınan izin ile iki dalga boyu, 790-862 MHz. ve 2.5-2.7 GHz olmak üzere hızlı bir internet ağı kurmak için çalışmalara başladı. Başlangıç olarak Gagra ve Suhum Şehirlerinde kullanıma geçilecek olan ağ siteminin yıl sonuna kadar tüm ülke topraklarında kullanılması planlanmaktadır. Tarife politikası maksimum ölçüde düşük tutulacak, öncelikle sınırsız erişim sağlanmasına çalışılacaktır.

Abone modemlerin kiraya verilmesi düşünülüyor, bu sayede abonelerin yıllık bedava erişim sağlanmış olacaktır. Sistem LTE ağları ile başlayarak Abhazya nüfusunda, internet kullanımda yaşanan sayısal açığın ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
 
 
Medvedev hava üssünde çıkan yangın yüzünden amiralleri görevden aldı

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı hava üssünde çıkan yangın dolayısıyla, üst düzey askerleri görevden aldı.

Dmitri Medvedev, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Moskova'daki hava üssünde 29 Temmuz'da çıkan yangın nedeniyle Deniz Kuvvetleri Komutanı Vladimir Vısotski ve yarımcılarına uyarı cezası verirken, 4 üst düzey askeri yetkiliyi de görevinden aldı. Konuyla ilgili Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov'a talimat veren Medvedev; "Amiral Vladimir Vısotski ve yardımcılarına görevini tam anlamıyla yerine getirmedikleri gerekçesiyle uyarı cezası verilsin." dedi.

Medvedev ayrıca üste görevli 4 üst düzey askerin de görevinden alınması talimatını verdi. Sert uyarılarda bulunan Medvedev benzer olayların yaşanması halinde sorumlu yetkililere karşı aynı şekilde davranacağını kaydetti.

Hava üssündeki yangın 29 Temmuz'da meydana gelmişti. Ancak Rus halkı yangından daha dün haberdar oldu.

Yangında silah depolarının da aralarında bulunduğu büyük bir alanın yanarak kül olduğu belirtiliyor.
 
 
Parasını CIA verdi, teknoloji ise KGB’nin eline geçti

Eski Sovyet ajanı ve ünlü istihbarat yazarı İgor Atamanenko, Soğuk Savaş yıllarına ait ilginç bir istihbarat savaş öyküsünü anlattı. CIA'nın keşfettiği zeki bir Sovyet öğrencisi, KGB'nin "kucağına düşüyor": Amerikan istihbaratının sporsorluk yaptığı yeni telefon teknolojisi buluşu (telefon numarasını anında tespit eden cihaz) KGB'nin uyanıklığı sayesinde Moskova'nın eline geçiyor.

CIA yeni cihazın hazırlanmasına sponsorluk yaptı
Eski KGB Yarbayı Atamanenko'nun Rus Nezavisimaya Gazeta gazetesinin Voennoe Obozrenie (Askeri Bakış) ek sayısında kaleme aldığı yazıya göre olay 1976 yılında SSCB'nin Krasnodar kentinde geçiyor. Krasnodar Politeknik Enstitüsü öğrencisi Semyon Gendler zeki bir talebe olduğu okullarda dillere destan idi. Boş vakitlerini kütüphane ve laboratuarlarda geçiren Gendler Şubat 1976'te kış tailinde Moskova'ya geliyor.

Moskova'da ise o sıralarda "ABD Ulaşım, İletişim Araçları" adlı Amerika'nın sergisi yapılıyordu. Gendler'in her gün sergiyi ziyaret ederek hevesle izlemesi oradaki "Amerikan Telefon Sistemleri" adlı stand Başkanı Grig Stefanoff'un dikkatini çekiyor.

Stefannof ise aslında CIA'nın kadrolu subayı idi ve teknoloji istihbaratı için SSCB'ye gelmişti. Mükkemel Rusçası olan CIA ajanı hemen Sovyet öğrencisi Gendler'le "ilgilenmeye" başladı. "Zeki Sovyet insanı" avına çıkan CIA ajanı, Gendler'i kendi odasına davet ederek kısa bir görüşme yaptı. Profesyonel ajan Stefanoff, Sovyet öğrencisinin güçlü entellektüel potansiyeline sahip olduğunu farkederek, "Çocuğun geleceği çok parlak" dedi. Arasıra sergide Gendler'le buluşan CIA ajanı öğrencinin yeni telefon teknolojisi projesini de öğrenmiş oluyor. Ajan, öğrencinin kendi projesini gerçekleştirebilmesi için sponsorluk yapmayı kararlaştırıyor.
 

Hüseyin Özkaya

HSBC Rusya’nın başına Türk atandı

İnterfax ajansının yaptığı haberde HSBC Rusya’daki bankasının başına bir Türk CEO'nun atadığı belirtildi.

Avrupa, Asya-Pasifik bölgesi, Kuzey ve Güney Amerika, Ortadoğu ve Afrika’da 85 ülkede faaliyet gösteren büyük bir bankacılık grubu olan HSBC, iki yıl önce kurulan Rusya’daki bankasının başına CEO olarak HSBC Türkiye’de Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Hüseyin Özkaya’yı atadı.

Uzun yıllardır grubun içinde görev yapan Hüseyin Özkaya, tüm dünyada 2.547 milyar Dolar aktif büyüklüğü olan HSBC Grubu’nda HSBC Türkiye’nin başında 18 yıldır CEO olarak görev yapan Piraye Antika’dan sonra CEO olarak atanan ikinci Türk olacak.

HSBC Türkiye’nin yönetim kadrosunda yönetim kurulu üyesi ve Kurumsal ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan Hüseyin Özkaya Rusya’daki bankanın bütün operasyonlarından sorumlu olacak.

Dünyada yaşanan finansal krizden en az etkilenen gruplarından biri olan HSBC Grubu, 2008 yılında sıfırdan kurduğu Rusya’daki banka için 231.7 milyon Dolarlık sermaye yatırımında bulundu. Hüseyin Özkaya’nın 1 Eylül tarihinden itibaren göreve başlayacağı HSBC Rusya’nın 800 civarında kadrosu bulunuyor. Özkaya, görevi Citibank Londra’dan HSBC Rusya’nın başına getirilen Stuart Lawson’dan devralacak.

Rusya’daki pazar payını genişletmeyi hedefleyen HSBC Rusya, kurumsal, ticari ve bireysel bankacılık alanında faaliyet gösteriyor.

Milliyet gazetesine açıklamalarda bulunan Hüseyin Özkaya, yeni görevinin kendisini çok heyacanlandırdığını ve banka içinde de sevinç ve büyük bir destekle karşılandığını ifade etti.
Uzun yıllardır grubu tanımasına karşın yeni görevinin bankacılık kariyeri için çok daha önemli bir pozisyon ve sorumluluğu ifade ettiğini belirten Özkaya, bankacı olarak bu üst düzeyin görevin büyük Rus ve Avrupalı bankaların rekabet ettiği bir ülkede kendisi için çok daha zorlu olacağını belirtti.
 

Jean Trichet

Ekonomik faaliyetler güçlendi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet, göstergelerin, yılın ikinci çeyreğinde ekonomik faaliyetlerin güçlendiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Trichet, Banka Yönetim Kurulu'nun faiz kararını açıklamasının ardından düzenlediği basın toplantısında, Euro Bölgesi üçüncü çeyrek için gelen verilerin şu ana kadar beklenenden iyi olduğuna dikkati çekerek, son döneme ait verilerin ise ikinci çeyrekte ekonomik aktivitelerin güçlendiğini gösterdiğini ifade etti.

Jean-Claude Trichet, Euro Bölgesi'nde faiz oranlarının uygun olduğunu vurgulayarak, enflasyon oranlarının ise mevcut seviyelerde dalgalanmasının beklendiğini söyledi.

Euro Bölgesi'ndeki ekonomik görünüm konusunda zafer ilan etmediklerini belirterek, ihtiyatlı olmaya devam ettiklerini kaydetti.

Konuşmasında Yunanistan'ın borç sorununu da değerlendiren Trichet, bu konuda henüz yapılması gereken çok şey olduğunu kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu bugün yaptığı toplantıda, 2009 yılı Mayıs ayında yüzde 1 olarak açıkladığı faiz oranlarını 15 aydır üst üste değiştirmemiş oldu.