04 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Fettullah Gülen

Abhazya Eğitim Bakanlığı Fettullah Gülen okulunun kapanmasına ilişkin açıklama yaptı

Son günlerde Abhazya’da Gagra’da bulunan Fettullah cemaatine ait “Başaran Kolej”in kapatılması konusu tartışılıyor. Öğrenci velileri ve öğrenciler Başaran Kolej’in kapatılması ile ilgili olarak Eğitim Bakanlığı’nı sorumlu olarak gösteriyorlar. Eğitim Bakanı İndira Vardaniya yapmış olduğu açıklama ile bu iddiaları reddetti.

Apsnypress Haber Ajansı’na ulaşan aşağıda Başaran Kolej tarafından Abhazya Eğitim Bakanlığı’na gönderilen ve kapatma kararının nedenlerini açıklayan karar bulunuyor.

(Eğitim Bakanlığı Belgeleri Tam Metni)

Şirketimiz yönetim kurulu olarak yapmış olduğumuz toplantıda yaşanan finansal kriz nedeni ile 23 Temmuz 2010 tarihinde Abhazya Cumhuriyeti’nde bulunan Gagra Başaran Kolej Yatılı Okulu’nun kapatılması kararı alınmıştır.

“Çorum” Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı
Memduh ÇIKMAZ

Başaran Kolej Müdürü
Mustafa BAŞTUĞ

Referans Sayı No: 173
28 Temmuz 2010
Sn. Eğitim Bakanı
İndira Varadniya

Açıklama “Çorum Şirketimiz “Başaran Kolej” ile ilgili olarak yapılan toplantı sonucunda “Çorum” şirketimizin yaşamış olduğu finansal kriz nedeni ile, “Çorum” şirketi tarafından finanse edilen “Başaran Kolej”in kapatılmasına karar verilmiştir”

***
Bu arada abhazyam.com Genel Yayın Yönetmeni A'TANBA Fatih Atan, bir duyuru yaparak; ''Sevgili abhazyam.com üye ve izleyicileri, 16 yıldır Abhazya’da eğitim veren Fettullah Gülen Cemaati’nin koleji olarak bilinen “Başaran Kolej”in Abhazya’da ki eylemleri ile ilgili olarak bir araştırma yazısı hazırlamaktayız. Sizlerin elinde bulunan bilgi ve belgelerinizi bizlerle paylaşırsanız araştırmamız daha da ayrıntılı bir biçimde abhazyam.com da yayınlanacaktır. Başaran Kolej’in Abhazya Parlamentosu, Abhazya Devlet Üniversitesi, Abhazya Toplum Yaşamı, Abhaz Diasporası ile olan ilişkilerini, uygulamak istedikleri “Türk-İslam” İdeolojisinin nerelere kadar ulaştıklarını ve Abhazya üzerine olan amaçlarını daha net olarak görebilmek için sizlerden bu konuda bilgi ve belge bekliyoruz. Bu konuda yalnız olmadığımızı biliyoruz'' dedi.

www.abhazyam.com  >>>
 
Thakushine Aslan
Thakushine: Güvenlik her şeyden önce gelir

Devlet Başkanı THAKUUSHINE Aslan çevre, atom bakımı ve teknolojisi (Rostekhnadzor) sorunları hakkında Kuzey Kafkasya Dairesi Başkanı Alexander Trembitskim'den bilgi aldı.

Yapılan bilgilendirme toplantısına Başbakan Murat Kumpil, Federal Müfettiş Ofisi Başkanı Adam Tleuzh ve Ermenistan Cumhuriyeti hükümeti adına Vladislav Fyodorov katıldı.

Thakushine; bu tür güvenlik denetimleri, enerji, inşaat ve tesislerin anti-terör koruma alanında bugün vatandaşların güvenliğini sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Rusya Federasyonu'nun değişik bölgelerinde son teknolojik kazaların ne kadar önemli ve sanayi sektörü üzerindeki sıkı kontrolü ilkeli olduğunu göstermiştir. Biz yakından ofisi ile çalışmaya hazırız ve cumhuriyetimiz sınırları içinde kendi yetkilerinin güçlendirilmesi Adigey sosyo-ekonomik gelişiminde önemli bir rol oynayacaktır, dedi.
 

Sandro Petöfi Parkı

Şinkuba heykeli törenlerle açıldı

31 Temmuz günü Macaristan’ın Kiskoros şehrinde bulunan Sandro Petöfi Parkı’nda, Macar şair Sandor Petöfi’nin 161.yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Abhazya’nın ünlü şairi Bagrat Şinkuba’nın büstünün açılışı yapıldı. Büst Petöfi müzesinin patikasında, diğer Petöfi eserlerini çeviren şairlerin büstlerinin bulunduğu yere yapıldı.

Bagrat Şinkuba’nın anıt açılış törenine Abhazya Kültür Bakanı Nugzar Logua ve şairin büstünü yapan heykeltıraş Tsira Ahba ile profesör Sergey Bebiya katılıyor.

Misafirleri Belediye Başkanı Yardımcısı Laslo Lastovitsa karşıladı.

Açılışta konuşma yapan Kültür Bakanı Nugzar Logua, ‘Bu çılış Abhazya’nın kültürel yaşamı için büyük bir olaydır’, şeklinde konuştu. Logua konuşmasında aynı zamanda, Abhazya kültürünü yaşatmak için büyük emek harcayan Macar kompozitör Kovac’ı ve Macaristan’da sahne alıp “Altın Tavus kuşu” ödülünü kazandıktan sonra üne kavuşan abhaz dans ekibini de hatırlattı.

Açılış töreninde, dernek temsilcileri, Macaristan kültürel yaşam önderleri, Rusya Federasyonu Macaristan Büyükelçiliği temsilcileri de bulundu.

Açılış seremonisinde Bagrat Şinkuna’nın büstüne çelenkler bırakıldı. Şehir Belediyesi Abhazya’dan gelen misafirler şerefine yemek daveti verdi. Macaristan’da Petofi günleri devam ediyor.
 
 
Moskova - Abhazya Rallisi düzenleniyor

Moskova Şehri Doğu Gençlik İdaresi :Konseyi tarafından "Büyük Vatanseverlik Savaşı"nın 65. Yıl Dönümü nedeni ile "Savaş Yolu" rallisi düzenleniyor.

"Savaş Yolu Rallisi" dört kişilik altı ekipten oluşuyor. "Savaş Yolu Ralli" güzergahı, Moskova - Tula - Orel - Kursk - Voronej - Rostov Na Don - Novorossiysk - Anapa ve Abhazya’dan oluşuyor.
 

İgor Levitin

İgor Levitin: ''Abhazya Yolu paralı olmak zorundadır''

Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı İgor Levitin, 03 Ağustos Salı günü Karaçay Çerkesk Cumhuriyeti’ne gittiği çalışma ziyaretinde gazetecilere yaptığı açıklamada “Abhazya ve Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerini direkt olarak bağlayacak olan yol, inşaatı bittikten sonra paralı olmalıdır” dedi.

İgor Levitin “Bizim görüşümüze göre, Suhum’a giden yol paralı olmalıdır, ayrıca son teknoloji kaynaklarından yararlanılarak kamu ve özel sektör ortaklığında yapılmalıdır. Bu yoldan Rusya Federasyonu vatandaşları Krasnodar Bölgesini, Sochi’yi dolaşmadan yararlanmış olacaklardır. Bunun içindir ki, tatile gitmek için ve denize kolayca ulaşmak isteyen insanlar büyük bir olasılıkla bu yeni yolu kullanacaklardır” dedi.

Karaçay -Çerkesk Devlet Başkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre “Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı İgor Levitin, Karaçay – Çerkesk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Boris Ebzeeva ile Hükümet Üyeleri ve Meclis Üyeleleri, Kuzey Kafkasya Federal Bölge Temsilcilerinin katılımı ile Çerkessk Şehrinde bölgede ki yol yapımı ile ilgili olarak toplantı düzenlendi. Toplantıda, yapılacak olan iki yol inşaatı hakkında görüşmeler yapıldı. 1. yol inşaatı; 2. Dünya Savaşı sırasında kullanılan “Suhum Savaş Yolu” onarımı çalışmalarının başlatılması ve buj sayede Güney Karaçay Çerkesk Bölgesi’nin Teberda Şehri ile Abhazya’nın “Yukarı Kodor Bölgesi”nin bağlanmasını içeriyor. Bu yol 2781 Metre yüksekliğindeki “Kluhorsky Geçidi”nden geçerek bölgeleri birbirine bağlıyor.İkinci Seçenek; Adler - Çerkessk arasında inşa edilecek olan yol, bu yolun oluşturulabilmesi için Kafkasya Coğrafyasının doğu eteklerinde tünel açılmasını öneriyor" açıklaması yapıldı.

Daha önceleri uzmanlar tarafından yapılan analizlerde Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi’nin Karadeniz Sahiline bağlayacak olan Suhum Askeri Yolu’nun onarım çalışmalarının Kuzey Kafkasya Ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaktır yorumlarında bulunmuşlardı. Suhum Askeri yolu özellikle Abhazya’da ki tatil turizminin merkezi olan sahilleri ile Dağlarda ki kayak merkezlerini birleştirecektir. Karaçay Çerkessk Cumhuriyeti ile Abhazya cumhuriyeti arasında ki ilişkileri arttıracak ve aynı zamanda Abhaz – Adige (Çerkes) Halklarının akrabalık bağlarını da pekiştirecektir.

Güney Rusya Enerji ve Ulaşım konuları Uzmanı Andrei Gudimov (Çerkessk) REGNUM Haber Ajansı’na yaptığı yorumda “Suhum Savaş Yolu'nın onarım çalışmaları bir yıl içerisinde bitirilerek yol ulaşıma açılabilir. En azından bu yolun taşımacılığa uygunluğunun sağlanması gerekiyor. Uzun yıllardır bölgemizin kıtasal anlamda denize ulaşımının eksikliği nedeni ile bu yol ekonomik kalkınmaya katkıda bulunacaktır” dedi.
 

Vitaly Churkin

Rusya, Türkiye gibi İran sorunun diplomatik çözümünü istiyor

Türkiye ile Brezilya'nın İran'ın nükleer çalışmasına yönelik yürüttüğü diplomatik çözüm arayışına Rusya'dan destek geldi. Ağustos ayı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin başkanlığını yürütecek olan Rusya Federasyonu Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, bir soru üzerine, "İran konusunda Rusya'nın duruşu bellidir. Türkiye ile Brezilya'nın bu sorunun diplomatik yoldan çözümü için yürüttüğü çabayı destekliyoruz'' dedi. Ayrıca Daimi Temsilci, Türkiye ile Brezilya'nın açık şekilde İran ile yürütülen görüşmeleri dünya kamuoyu ile paylaşmalarından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Güvenlik Konseyi'ne başkanlığının kendilerine geçmesi nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Churkin, Tahran'ın P5+1 ile görüşmelerini de sürdürmesi gerektiğini kaydetti. İran sorunun da askeri bir çözümden yana olmadıklarının altını çizen Churkin, ''Bu mesele politik ve diplomatik yoldan çözüme kavuşturulmalı'' dedi.
 

Dimitri Medvedev

''Rusya için Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının diğer ülkeler tarafından tanınması öncelikli bir amaç olarak bulunmuyor''

Medvedev, Rusya için Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının diğer ülkeler tarafından tanınması öncelikli bir amaç olarak bulunmuyor.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, 2 Ağustos Tarihinde yaptığı açıklamada, ‘Rusya için Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlıklarının diğer ülkeler tarafından tanınması öncelikli bir amaç olarak bulunmuyor’, dedi.

Dimitri Medvedev, ‘Moskova için bu iki Kafkas ülkesinin bağımsızlıklarının diğer ülkeler tarafından tanınması önemlidir, ancak öncelikli değildir. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, daha önceleri birçok kez BDT ülke liderlerinin önünde çok kısa bir süre içerisinde tanıma sözü verdi’, dedi.
 
 
Rusların düğün gelenekleri değişiyor

Rusya'da düğün gelenekleri gün geçtikçe değişiyor. Son dönemlerde dünya evine giren bazı çiftler, düğünlerini parklarda yaparken, tiyatro salonunda evlenenlerin oranı da hayli yüksek.

İjevsk bölgesinde evlenen çiftler, daha çok piknik ve parklarda düğün yapmayı tercih ediyor.


Çelyabinsk bölgesinde ise gençlerin nikah ve düğünü tiyatro, sinema veya opera sahnesinde yapmaları moda haline geldi. Ülkede yeni nesil, bu tür düğünleri daha romantik bulduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz ay Yekaterinburg kentinde Aleksandr ve Yekaterina Stepanova çifti de alışamadık şekilde dünya evine girmişti. Çift, evlilik için görkemli limuzin araçları ve metrelerce uzayan araç kuyruğu yerine, bisiklete binmeyi tercih etmişti.

Ülkenin Nijni Tavdı ve Tobolsk bölgesinde ise gençler daha çok eski gelenekler çerçevesinde dünya evine girmeyi tercih ediyor.
 

İgor Şuvalov

RF-Abhaz heyetleri Suhum’da ülkenin ekonomik gelişimini görüştü

İgor Şuvalov, ‘Rusya Federasyonu Hükümetinin bize verdiği talimatla bugün Abhazya Hükümeti Yöneticileri ile birlikte 2011 yılı itibari ile orta süreli bir zaman birimi için ülkenin ekonomik kalkınması için birlikte yapabileceklerimizin bir planını hazırladık’, şeklinde açıkladı.

Başbakan 1.Yardımcısı, ekonomik ticari gelişimin sağlanması, çalışma gruplarının, organlarının kurulması için geçtiğimiz zamanda kazanılan güvenin temel olacağını düşünüyor.

Şuvalov bunun haricinde, Abhazya Devletinin sınır ve gümrük sorunlarının farkında olduklarını da dile getirdi. Şuvalov, ‘”Rusya Demir Yolları” şirketinin Gagra – Adler arasında başlattıkları tren seferlerinin bir çok yolcu taşıdığını, bu yolcuların çoğunluğunu Rusya vatandaşlarının oluşturduğunu, bu insanların sınırda belge kontrolünde saatlerce sıcak vagonlarda beklediklerini biliyoruz. Bu sorunu en kısa zamanda çözmeyi hedefliyoruz’, diye belirtti.

Başbakan 1.Yardımcısı, Abhazya’ya yaptıkları ziyaret ile birlikte yürütülen çalışmaların genel olarak verdiği iyi sonuçları birebir görme fırsatını yakaladıklarını düşünüyor.

Şuvalov, ‘Abhazya Hükümeti Yöneticileri ile Rusya Federasyonu desteği ile onarılan, yeniden yapılan binaları gezdik. Çalışmalar aktif olarak devam ediyor. Ülke toparlanıyor, gelişiyor’, dedi.
 

Halil Akıncı

"Rusya ve ABD, Karabağ sorununda kilit rol oynayabilir"

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı, Rusya ve ABD'nin Karabağ sorununun çözümüyle ilgili daha ciddi etkileme yöntemine sahip olduğunu belirtti. Rus İtar-Tass ajansına açıklamada bulunan Akıncı, Ermenistan'ın sözde 'soykırım' iddialarının ise yalan olduğunu ifade etti.

Halil Akıncı açıklamasında, "Ermenistan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü üyesidir, dolayısıyla Rusya'nın hedefi, silahlı çatışmayı önlemektir. Bugün Rusya'nın Bakü ve Erivan'la ilişkileri çok iyidir. Minsk Grubu soruna çözüm bulmak için çaba harcıyor, fakat bütün bunlar çok yavaş gelişiyor. Geçenlerde Almatı'da yeni bir bildiri yayınlandı. Buna göre; Rusya, ABD ve Fransa Ermenistan'ı ikna yoluyla etkilemeye çalışıyor. Bence bu ülkeler daha kararlı davranabilirler. Çünkü, söz konusu sorunda Ermeni tarafı ihtilafın kaynağıdır. Minsk Grubu bu konuda tarafsız olmayı çabalıyor. Bu vesileyle Churchill'in şu önlü sözünü hatırlatmak istiyorum: "İtfaiyeciler ile yangın arasında tarafsız olmak mümkün değil, itfaiyeciler tarafında olmak gerek. Rusya ve Amerika'nın somut olarak neler yapabileceklerinden söz etmek istemiyorum. Bu devletlerin elinde daha ciddi etkileme yöntemleri var." dedi.