03 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Sergey Bagapş

Abhazya, Rusya’nın yangından hasar gören bölgelerinden 1000 çocuğu ağırlayacak

Sergey Bagapş, Rusya Federasyonu hükümet üyeleri ile yaptığı toplantıyı önemli bir buluşma olarak niteledi.

Toplantı sonuna gazetecilere röportaj veren Devlet Bagapş, ‘Bu görüşme çok gerekliydi. Rusya Federasyonu'nun yardımı olmadan ülkemizin ekonomisini geliştirmek ve daha sonraki problemleri çözmek bizim için çok zor olacaktır’, şeklinde konuştu. Bagapş, toplantıda ele alınan soruların çözümü ve takibi için protokol ve çalışma grubu kurulduğunu da bildirdi.

Devlet Başkanı, Abhazya’nın Ağustos ayında Rusya’nın yangından hasar gören bölgelerinden 1000 çocuğu ağırlamaya hazır olduğunu bildirdi. Bagapş, ‘Aileleri toparlanıp onarımlarını yaparken çocuklarda Abhazya’da tatillerini geçirme, dinlenme fırsatını yakalamış olurlar’, diye bildirdi.

Rusya Federasyonu Başbakanı 1.Yardımcısı İgor Şuvalov, Bagapş’a teşekkürlerini dile getirirken Devlet Başkanı ve Hükümet Başkanı’na bu teklifi mutlaka ileteceğini belirtti.
 

Krasnozhan Yuriy

Spartak Nalçik, Alania maçına hazırlanıyor

8 Ağustos'ta Asetin takımı Alania ile karşılaşacak olan Spartak Nalçik'te antrenmanlar neşe içinde devam ediyor.

Teknik direktör Krasnozhan Yuriy, kaleci Fredrikson'un ufak bir sakatlığının olduğunu belirtti. Çift kale maçta Goshokov Arsen'in bir şutu Fredrikson'un parmağına gelmiş ve hafif bir sakatlık geçirmişti.

Bu arada defans oyuncusu Merab Azamat'ın performansı teknik heyetin yüzünü güldürüyor. Ofansif oyunu seven Azamat'ın, sık sık gol yollarına girmesi defansta sorun yaşatsa da teknik direktör Krasnozhan bu durumdan pek şikayetçi görünmüyor.
 

 

Abhazya'daki Fetullah Gülen okulu finansal krizi neden göstererek eğitime son verdi

Abhazya Eğitim Bakanı İndira Vardiyana, Apsnypress Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Gagra Bölgesi Sandripsh köyünde bulunan Başaran Kolej’in kapanma kararı ile ilgili olarak Eğitim Bakanlığı’nın bir ilgisi bulunmamaktadır” dedi.

Başaran Kolej, Abhazya Eğitim Bakanlığı ve “Çorum” Ticaret ve Eğitim Birliği adında ki Türk Firması arasında yapılan anlaşma gereğince 17 Ekim 1994 tarihinde kuruldu.

23 Temmuz 2010 tarihinde başaran kolej hakkında kapanma kararı alındı.

İndira Vardiyana“Başaran Kolej Müdürü Mustafa Maştuğ tarafından Abhazya’da eğitim veren Başaran Kolej’in kurucu üyelerinin yaşanan finansal kriz nedeni ile kolejin kapatılma kararı alındığı bilgisi verilmiştir. Ayrıca kolejin kurucu üyelerinden Memduh Çıkmaz tarafından imzalanan kararın bir kopyasını tarafıma iletti.” dedi

İndira Vardiyana “Bu, eğitim kurumu tarafından alınan kapanma kararı ile Eğitim Bakanlığı'nın hiçbir bağlantısının olmadığını bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi.

İndira Vardiyana “Başaran Kolej’de bulunan öğrencilerin durumu tabii ki bir sorun ve biz kolej yönetimi ile öğrencilerin sorunlarının çözüm yollarını araştırıyoruz. Burada okuyan öğrencilerin eğitimini yerel okullar ve kolejlerinde ki eğitim sistemlerini karşılaştırmak olanaksızdır, orada orta eğitim programımızdan farklı bir özel eğitim programı uygulanmakta idi” dedi.

Başaran Kolej’de 5 yıllık bir çalışma süresi bulunuyordu. Eğitim programı Türkçe, Rusça, İngilizce ve Abhazca olarak uygulanıyordu. Uluslar arası tarih ve bilgisayar eğitimi Türkçe, Matematik ve Abhazya Tarihi Rusça ve İngilizce olarak veriliyordu. Ayrıca Abhazca, Abhaz Dili ve Edebiyatı üzerinde de eğitim veriliyordu. Kolej’de aralarında Türk Vatandaşının da bulunduğu 24 öğretim görevlisi tarafından eğitim veriliyordu. Eğitim kitaplarının tamamı Türkiye’den temin ediliyordu. Kolej’de yurt ve yemekhane bulunuyordu.
 
 
Sibirya'da düşen uçaktan 4 kişi canlı kurtuldu, 11'i yaşamını yitirdi

Rusya'nın Doğu Sibirya'sında bulunan Krasnoyarsk bölgesinde An-24 model özel uçağın düşmesi sonucu uçakta bulunan 15 kişiden 11'i öldü. Rusya Olağanüstü Hal Bakanlığı sözcüsü Olesya Kukuyeva yaptığı açıklamada hayatta kalan 4 kişinin hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Uçakta bulunan dört kabin görevlisinden 3'ü ve yolculardan da 1'i hayatta kalmayı başardı. Ancak bir yaralının durumunun ağır olduğu kaydediliyor. TSİ 20:40'da düşen uçağın iniş esnasında 700 metre mesafeden kontrolü kaybederek yere çakıldığı belirtiliyor. Yoğun bir yangının çıktığı alanda uçağın kara kutusunu bulmak için çalışmalar sürüyor.

Rusya Havayolu Ulaşım Ajansı uçağın kötü hava koşulları nedeni ile başarılı bir iniş gerçekleştiremediğini duyurdu. Ajans, uçağın düşmesinin ardından çıkan yangının hava yolu itfaiye ekibi tarafından söndürüldüğünü belirtti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
 

 

İSKİ, suyu 1 Kuruş ucuzlattı

İstanbul'da, enflasyon oranındaki düşüşe paralel olarak, konutlarda kullanılan suyun metreküp birim fiyatında 1, iş yerlerinde kullanılan suyun birim fiyatında ise 2 Kuruşluk indirim yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, İSKİ'nin, ekonomideki iyileşmeye paralel olarak ortaya çıkan enflasyondaki düşüşü, birim fiyatlara yansıtma kararı aldığı ifade edildi.

Aylık enflasyon oranındaki değişikliğin rutin olarak faturalara yansıtılacağı belirtilen açıklamada, buna göre, konutlarda 10 metreküpe kadar olan kullanımlarda metreküp birim tutarının 2 Lira 42 Kuruş'tan, 2 Lira 41 Kuruş'a, iş yerlerinde ise 5 Lira 18 Kuruş'tan, 5 Lira 16 Kuruş'a indirildiği kaydedildi.
 

 

Rusya'da yangınlarda ölü sayısı 34'e ulaştı; alevler Moskova'da

Rusya'da mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeni ile çıkan yangınlar genişlemeye devam ediyor. Rusya Olağanüstü Hal Bakanlığı ölü sayısının 34'e ulaştığını açıkladı. 2 bine yakın ev kül olurken, toplam zarar 4,6 milyar ruble (150 milyon dolar) olarak tahmin ediliyor.

Nijni Novgorod, Voronej ve Riazan bölgeleri başta olmak üzere Rusya'nın 14 ayrı bölgesinde yangınlar etkinliğini sürdürüyor. Uzaydan alınan görüntülerde ise 400'den fazla noktada yangınların sürdüğü görülüyor. Bakanlık yangınla mücadele için orman içlerine kadar boru hatları düşüyor. Gönüllülerin katılımı ile de sürdürülen mücadelelerde kısmi başarı sağlandığı kaydediliyor.

Rusya televizyonlarında açıklamada bulunan bakanlıktan Vladimir Stepanov son 24 saat içinde 500'den fazla noktada yeni yangınların çıktığını duyurdu. Yangınların yerleşim yerlerine ulaşmaması için önlemlerini artırdıklarını kaydeden yetkili, 128 bin hektar alanın yandığını söyledi.

Sabah saatlerinde Moskova'nın çevre bölgelerinde de 30 ayrı noktada yangın çıktı. Yegorovsk, Şatur, Noginsk ve Luhoviç bölgelerinde etkili olan yangınlar nedeni ile başkent Moskova dumanlar altında kaldı.
 

 

1,3 milyon kişilik KEY listesi hazır

Tasfiye Halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarının tasfiyesi kapsamında, 1,3 milyon kişilik yeni listenin hazırlandığını bildirdi.

Sayın, kurumların Mart ayından sonra gönderdiği bilgiler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda 1 milyon 309 bin 284 hak sahibini kapsayan bir liste hazırlandığını ve bunun Emlak Konut GYO'ya gönderildiğini söyledi. Liste kapsamındaki kişilere 282 milyon lira KEY parası ödenmesinin öngörüldüğünü kaydeden Sayın, "Emlak Konut GYO'nun gerekli incelemeleri yapmasından sonra listeler Resmi Gazete'de yayımlanacak. Ödemelerin bu ay içinde yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Halen Tasfiye Halindeki Emlak Bankası KEY Birimi'nin, TC kimlik numarası çakışan 203 bin 445 kişilik bir liste üzerinde çalıştığını da açıklayan Zeki Sayın, "Bu hatanın giderilmesi için çalışıyoruz. Sanıyorum en az 100 bin kişinin sorunu çözülebilecek. Bu durumda, ödeme yapılacak kişi sayısı 1,5 milyona yaklaşabilir" diye konuştu.

Son yayımlanacak liste ile birlikte ödeme listesi yayımlanan KEY hak sahibi sayısının 12 milyona yaklaştığına dikkati çeken Sayın, "Şimdiye kadar listede yer alan kişi sayısı 11 milyon 786 bin 921 oldu. Ancak ödeme rakamları giderek azalıyor. Ödemelerin büyük bölümü tamamlandı" dedi.

Listenin yayımlanmasından sonra, listede yer almayan ancak hak sahibi olduğunu düşünen kişilerin Tasfiye Halindeki Emlak Bankası ile değil, en son çalıştıkları kurum ile bağlantı kurması gerektiğini vurgulayan Sayın, KEY biriminin sadece kendisine ulaşan bilgi ve belgeler üzerinde işlem yaptığını kaydetti.

Hatalı listelerin kurumlara iade edildiğini anlatan Sayın, kurumlardan gelen bilgilere göre 3 ayda bir yeni liste yayımlanacağını hatırlattı.

KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında, en son Resmi Gazete'nin 21 Mart'taki mükerrer sayısında, 1 milyon 685 bin 760 kişiye 567 milyon 928 bin lira civarında ödeme yapılmasına ilişkin liste yayımlanmıştı.

KEY hak sahibi listesinde yer alanların sayısı 12 milyona yaklaşmasına karşın, şimdiye kadar 6 milyon 815 bin hak sahibine 3 milyar 115 milyon lira düzeyinde ödeme yapıldı. Ödeme tutarı çok düşük olanların, genelde bu parayı almak için bankaya gitmediği belirtiliyor.

Bundan sonra ilgili kurum ve kuruluşlarca bankaya gönderilecek listelerde belirlenen hatalı bildirimler, banka tarafından azami 3 ay içinde ilgili kurumlara düzeltme işlemleri için iade edilecek. Hatalı bildirimlerin düzeltilmesi ile ilgili süre 31 Aralık 2010'da sona erecek. Ancak kurum ve kuruluşlar süre sonunu beklemeden, düzeltmesi tamamlanan listeleri üçer aylık dönemler halinde bankaya gönderebilecek. Bu düzeltme sırasında, 30 Haziran 2010'dan sonra yeni hak sahibi bildirimi yapılamıyor.
 

 

Aeroflot müşterileri cep telefonuyla iç hatlarda check-in yapabilecek

Rusya'nın ulusal havacılık şirketi Aeroflot yolcularına cep telefonu aracılığıyla check-in yapma imkanını sundu.

Aeroflot'un web-sitesinden yapılan yazılı açıklamada 1 Ağustos 2010 tarihinden itibaren tüm iç hat müşterileri cep telefonlarından uçuşlarına check-in yapabilecek. Cep telefonu ile check-in için başvuruda bulunan yolculara 2D siyah-beyas barkod gönderiliyor. Tüm bilgileri içeren bu barkod sayesinde yolcunun sadece uçağa geçmesi kalıyor. Güvenlik nedeniyle tüm mobil kullanıcıların cep-biletlerini havalimanlarında özel yazıcılardan çıktı almaları gerekiyor.

Şu anda sadece Şeremetyevo havalimanının D terminalinde geçerli olan sistem önümüzdeki günlerde, tüm havalimanlarında ve yurtdışı uçuşları için de geliştirilmesi amaçlanıyor.

Mobil check-in 24 saat öncesinde başlayabiliyor. İneternette olduğu gibi cep telefonu ile check-in yapanlar kendilerine uçakta yer ayarlayabiliyor.