01 Ağustos 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

 

Spartak Nalçik bu hafta kendi sahasında berabere kaldı

Geçen hafta deplasmanda RF liginin lideri Zenith'i deviren Spartak Nalçik bu hafta kendi seyircimiz önünde ligin zayıf takımlarından Amkar'a karşı baskılı oynamasına karşın sahadan 1-1 skorla ayrıldı.

Şu anda ligde 3. sırada bulunan takımımız ligde 14. sırada olan Amkar'ı maç boyunca kendi sahasına hapsetti. Ancak katı defansı sadece 1 golle geçebildi. Basit defans hatası ile de kalesinde bir gol gördü.
 

 

Abhazya Cumhuriyeti uluslararası pasaportu dağıtılmaya başlandı

Apsnypress Haber Ajansı’nın Abhazya Cumhuriyeti Pasaport ve Vize Dairesi Başkanı Valery Gamgiya’dan aldığı bilgiye göre “Abhazya Pasaportu başvurusunda bulunanlar içerisinde öncelikli olarak Rusya Federasyonu’nda öğrenim gören ve sağlık nedenleri ile ilgili olarak Abhazya dışına gitme durumunda olanlara veriliyor, ancak bu insanların ellerinde Rus Dış pasaportları bulunmadığı için bir yere gidemiyorlardı” dedi.

Valery Gamgiya “29 Ağustos’ta 39 kişiye pasaportları verildi. Bugünde 46 kişinin pasaportu hazırlandı. Abhazya Pasaportu sahibi olmak için vatandaşlarımızın pasaport şubelerine başvurmaları yeterlidir. Pasaport’un bedeli 300 Ruble, artı 60 Ruble devlet vergisi olarak belirlendi” dedi.
 

 

Gürcistan tarafından el konulan Ukrayna gemisi’nde bulunan yük Ermenistan’a gönderildi

Ermenistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Tigran Balayan tarafından yapılan açıklamada “29 Temmuz tarihinde Gürcistan Sahil güvenlik Güçleri tarafından el konulan Ukrayna’ya ait “Akkord” gemisinde bulunan yük 30 Temmuz’da Ermenistan’a gönderildi” dedi.

Tigran Balayan “Gemi içersinde bulunan buğday yükü serbest bırakılarak Ermenistan’a gönderilmiştir. Gemide bulunan yükün serbest bırakılması hakkında Ermenistan ve Gürcistan yetkilileri arasında yapılan görüşmeler ile ilgili olarak bir bilgim bulunmuyor. Buna bağlı olarak Gürcistan’ın yükü serbest bıraktığını biliyorum.

Ancak Ukrayna Gemisi serbest bırakılmadı” dedi.
REGNUM Haber Ajansı tarafından verilen bilgiye göre, 29 Temmuz tarihinde Ukrayna’ya ait “Akkord” isimli kuru yük gemisi Rusya Federasyonu’na ait Rostov Na Don limanından yüklediği buğday yükünü Ermenistan’a götürürken izinsiz olarak Abhazya karasularına girdiği için Gürcistan tarafından el konuldu.

Gürcistan Sahil Güvenlik Polisi tarafından “Akkord” gemisine el konulma nedeni: “Akkord” gemisi Haziran 2010 tarihlerinde Abhazya’nın başşehri Suhum’a gelmesi olarak belirtiliyor. “Akkord” gemisinde Rusya Federasyonu uyruklu kaptan ve Ukrayna Vatandaşı 11 kişilik personel bulunuyor.
 
 
Abhazya Dışişleri Bakanlığı'ndan protesto

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı; Daha önceden Abhazya’da bulunması nedeni ile Ukrayna Bandralı “Akkord” kuru yük gemisine Gürcistan tarafından el konulmasını protesto etti.

Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı protesto bildirisinde “Gürcistan, Abhazya Cumhuriyeti Karasularında bulundukları gerekçesi ile gemilere el koyma eylemleri ile Abhazya’ya ekonomik ambargo politikasını sürdürmüştür. Gürcistan tarafından yapılan bu tür eylemler uluslararası deniz hukuku ve insan haklarına karşı yapılan bir saldırganlıktır” dedi

Ayrıca, ITAR-TASS haber ajansına göre Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı bildirisinde “Gürcistan’ın bu tür saldırgan tavırlarını sürdürmesinde uluslar arası güçlerin temsilcilerinin sessiz kalmasının önemli bir rolü bulunmaktadır. Bu da bölgede ortamın normalleşmesini engellemektedir ve öfke uyandırmaktadır. Cenevre’de ki görüşmelerde bulunan bütün taraflara Gürcistan’ın bu tür kışkırtıcı eylemlerinin ve tekrarının olmaması için gerekli önlemleri almaya çağırıyoruz” vurgulamasında bulundu.
 

Muharrem Karslı

"Türkiye ekonomisi irtifa kazanan uçak gibi yükseliyor"

Ziraat Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Karslı, Türkiye ekonomisinin artık pistten havalandığını ve irtifa kazanan bir uçak gibi yükseldiğini söyledi. Moskova'da Türk iş adamları ile buluşma toplantısında Cihan Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Karslı, krizin teğet geçtiğinin doğru olduğunu, Türkiye ekonomisinin geleceğinin çok parlak olduğunu kaydetti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın kurucularından olan Karslı'ya göre borsanın da önü açık ve 60 bin puanın üzerinde devam edecek.

Ankara'da bir kısım hükümet binalarının, hava limanlarının eskiden yabancılar tarafından inşa edildiğini hatırlatan Karslı, "Türk müteahhitleri bunu şimdi tersine çevirdi. Bütün dünyada inşaatlar yapıyorlar. Onlara kahraman gözü ile bakıyoruz. Sanayicilerimiz, iş adamlarımız dünyaya açıldı. Yabancı bir ülkede inşaat yapmak, mal üretmek ve bunu satmak başlı başına bir kahramanlıktır." dedi.

Ekonomik krizi Türkiye'nin hazırlıklı olarak karşıladığını ifade eden Karslı'ya göre, küreselleşen dünyada krizden hiç etkilenmediğimizi söylemek de doğru değil. Türkiye'nin 2001'de yaşadığı kriz nedeni ile bankacılık sektörünün yeniden organizde edilerek sağlam bir yapıya kavuşturulduğunu hatırlatan Karslı, "Krizden en az etkilenen ülkeler arasında olmamız da bunun çok büyük etkisi var. Entegre olmuş bir dünyada, sıfır kayıpla çıkmak mümkün değil. Ancak teğet geçtiği de doğrudur." tespitinde bulundu.
 

Aleksander Medvedev

Gazprom: Güney Akım ve Nabucco rakip değil

Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom CEO Yardımcısı Aleksander Medvedev, Orta Asya ve Hazar enerji kaynaklarının Rusya by-pass edilerek Avrupa'ya ulaştırılmasını öngören Nabucco doğalgaz boru hattının, Güney Akım'ın rakibi olmadığını açıkladı.

Medvedev, Nabucco projesinin zayıflatılması için herhangi bir girişimlerinin olmadığını söyledi. Ria Novosti'ye göre Berlin'de basının sorularını yanıtlayan Medvedev, "Nabucco'nun rolünün zayıflatılması için herhangi bir girşimimiz yok. Biz Nabucco'yu rakip bir proje olarak görmüyoruz" dedi.

Medvedev, "Eğer Nabucco ortakları yeterli doğalgaz bulabilirse, iyi ve güvenlik bir ortaklık kurabilir. Tanrı yardımcıları olsun." değerlendirmesinde bulundu ve Güney Akım da bunların hepsinin olduğuna dikkat çekti.

Kommersant gazetesi Gazprom'un Güney Akım doğalgaz boru hattına Alman RWE enerji şirketini ortak yaparak, Nabucco'yu zayıflatacağı haberlerine yer vermişti. Nabucco'nun öncülerinden RWE'nin Güney Akım'da yer alma ihtimali, proje için olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilmişti.

Rusya'nın by-pass edilmesini öngören Nabucco doğalgaz boru hattı 3 bin 300 kilometre uzunluğunda ve 31 milyar metreküp doğalgaz kapasitesinde olacak. Türkiye'nin enerji dağıtım merkezi haline gelmesini sağlayacak hat Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya üzerinden Avrupa'ya ulaşacak. 63 milyar metreküp doğalgaz kapasitesine ulaşması hedeflenen Güney Akım ise Karadeniz'de Türk ekonomik sahasından geçerek doğrudan avrupaya ulaşmayı hedefliyor.

Avrupalı uzmanlara göre iki proje de aynı kaynaklar ve pazarı hedefliyor. Hangi proje daha önce uygulama aşamasına geçerek tamamlanabilirse, diğer proje yaşam şansını yitirecek. Alman şirket RWE yöneticisi AFP'ye yaptığı değerlendirmede Nabucco'nun dışında başka bir projeye dahil olunmasının doğru olmadığını ifade etse de, şirketin Avusturya enerji grubu OMV gibi hem Nabucco hem de Güney Akım'a katılabileceği öngörülüyor.
 
 
RF nükleer bombardıman uçakları 40 saat uçarak rekor kırdı

Soğuk Savaş sonrası güvenlik uçuşlarını son üç yıldır sürdüren RF nükleer bombardıman uçakları uluslararası hava sahasında rekor kırdı. Rusya Hava Kuvvetleri Komutanlığı sözcüsü, iki adet Tu-95MS Bear-H stratejik bombardıman uçaklarının 40 saat güvenlik uçuşu gerçekleştirdiğini açıkladı.

Rus basınında yer alan bilgilere göre sözcü Vladimir Drik yaptığı açıklamada, "Tu-95MS'ler Arktik bölgesi, Atlantik ve Pasifik okyanusunda güvenlik uçuşlarını sürdürüyor. İki Tu-95MS uçağı bir önceki uçuştan 4 saat daha fazla havada kalarak rekor kırdı" dedi.

Nükleer bombardıman uçaklarının uçuşu dört adet Il-78 yakıt tankeri olarak kullanılan uçaklarla birlikte gerçekleştirdi. Rusya'nın stratejik gücüne ait nükleer bombardıman uçakları Ağustos 2007'de Başbakan Vladimir Putin'in emrinin ardından başlamıştı.

Rusya güvenlik uçuşlarını Tu-95 Bear, Tu-160 Blackjack ve Tu-22M3 Backfire model bombardıman uçakları ile gerçekleştiriyor. Rusya stratejik uçuşlarını uluslararası hukuk çerçevesinde, tarafsız sularda gerçekleşiyor.
 
 
ABD'de beş banka daha kapandı

Ülkede bu yıl kapanan banka sayısı 108'e çıktı.

ABD'de dört eyalette beş banka daha kapandı. Böylece ABD'de bu yıl kapanan banka sayısı 108'e çıktı.

Federal Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (FDIC), Oregon, Washington, Florida ve Georgia eyaletlerinde beş bankanın kapandığını, bunun fona maliyetinin 335 milyon Dolara mal olacağını açıkladı.

Oregon eyaletinde FDIC yetkilileri, Eugene merkezli LibertyBank'a el koydu. Mart ayı sonu itibariyle bankanın toplam varlıkları 768,2 milyon ve toplam mevduatı 718,5 milyon Dolar. Idaho eyaletinden Home Federal Bank, LibertyBank'ın mevduatını üzerine aldı ve bu bankanın varlıklarını 419.7 milyon Dolara satın almayı kabul etti.

Washington eyaletinde kapatılan Longview merkezli The Cowlitz Bank'ın ise 529,3 milyon Dolar varlığı ve 513,9 milyon Dolar toplam mevduatı bulunuyordu. Bu bankanın mevduatını üzerine alan yine aynı eyaletten Heritage Bank, ayrıca bankanın varlıklarını 329,5 milyon Dolara satın alacak.

Florida eyaletinde ise Port Saint Joe merkezli Bayside Savings Bank ile Panama City Beach merkezli Coastal Community Bank kapatıldı. Bayside Savings Bank'ın toplam varlıkları 66,1 milyon Dolar ve toplam mevduatı 52,4 milyon Dolar iken Coastal Community Bank'ın toplam varlıkları 372,9 milyon Dolar ve toplam mevduatı 363,2 milyon Doları buluyor. Bu iki bankanın mevduatlarını üstlenen Arkansas eyaletinden Centennial Bank, bütün varlıklarını da satın alacak.

Georgia eyaletinde kapatılan Acworth merkezli NorthWest Bank and Trust'ın ise 167,7 milyar Dolar toplam varlığı ve 159.4 milyon Dolar toplam mevduatı bulunuyor. Aynı eyalette faaliyet gösteren State Bank and Trust Company, kapatılan bankanın mevduatını üstlenmenin yanı sıra varlıklarını da satın alacak.
 
 
İran'da 5.8 büyüklüğünde artçı sarsıntı

TSİ ile 09.52 meydana gelen depremde ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

İran'ın kuzeydoğusunda dün meydana gelen depremin ardından bugün de ülkenin güneydoğusunun 5.8 büyüklüğünde bir depremle sarsıldığı bildirildi.

İran devlet televizyonu, Kerman vilayetinin Negar bölgesinde yerel saatle 11.22'de (TSİ 09.52) meydana gelen depremde ölen ya da yaralanan olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

Bu arada, yarı resmi İLNA haber ajansı, ülkenin kuzeydoğusunda dün meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremde 274 kişinin yaralandığını duyurdu.