31 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Bagrat Şinkuba

Budapeşte'de Şinkuba'nın anıtı törenle açılıyor

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de, Abhazya’nın ünlü halk şairi Bagrat Şinkuba’nın anıtı açılıyor.

Bugün (31 Temmuz) Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan Sandro Petöfi Parkı’nda Abhazya’nın ünlü şairi Bagrat Şinkuba'nın büstünün açılışı yapılacak. Bagrat Şinkuba'nın anıt açılış törenine Abhazya Kültür Bakanı Nugzar Logua ve şairin büstünü yapan heykeltıraş Tsira Ahba katılıyor.

Macar Ulusal Şairi Sandro Petöfi’nin adını taşıyan park dünyanın ünlü şairlerinin büstlerinin bulunduğu bir alan halinde bulunuyor. Bagrat Şinkuba'nın büstünün açılış töreni yarın yapılacak.

Bagrat Şinkuba, Abhazya’nın uluslararası alanda tanınmış ulusal halk şairi ve yazarı olarak bulunuyor. Bagrat Şinkuba'nın eserleri arasında “Kayaların Destanı” «Песнь о скале» adlı şiiri, “Yarık Kaya” «Рассеченный камень», “Son Giden” (Son Ubıh) «Последний из ушедших», ayrıca özel bir yeri olan şiirleri bulunuyor. Ayrıca, Puşkin, Rustaveli, Goethe, Petöfi vb. gibi şairlerin eserlerinin tercümesini yaptı.

Bagrat Şinkuba, D. İ. Gulia Devlet Ödülü ve Birinci dereceden «Ахьдз-апша» Madalyası sahibi olarak bulunuyor. Bagrat Şinkuba, 2004 yılında 88 yaşında iken yaşamını yitirdi.
 

 

Adigey'de yatırım çalışmaları hızla devam ediyor

Rusya Federasyonu Geliştirme Direktörü Ivan Kosyrev ile Başkan Aslan Thakushine'nin başkanlık ettiği toplantı don derece verimli geçti.

Toplantıya ayrıca, Başbakan Murat Kumpil ve OJSC RF Ziraat Bankası Adigey Bölgesel Şube Müdürü Nadejda Çepajka katıldı.

Adigey için bu yıl 4 milyon 333 bin milyon Ruble'ye ulaşan kredi portföyü olduğunu belirten Çepajka, Adigey tarımının daha da gelişmesi için 1 milyar Rublelik bir kredi planladıklarını belirtti.
 
 
El konulan Ukrayna gemisinin yükü belli oldu: Buğday

Ukrayna Dışişleri bakanlığı basın sözcüsü Aleksandr Dikusarov, Gürcistan tarafından Abhazya karasularında gözaltına alınan Ukrayna gemisi Ermenistan’a buğday götürüyordu, dedi.

Ukrayna bandıralı “Akkord” isimli kuru yük gemisi Gürcistan’ın izni olmadan Abhazya karasularına girdiği iddiası ile Gürcistan Sahil Güvenlik güçleri tarafından el konuldu.

yayın organlarından alınan habere göre Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Basın sözcüsü Aleksandr Dikusarov “Geminin kaptanı Rusya Federasyonu Vatandaşı ve gemi personeli de 11 Ukrayna Vatandaşından oluşuyor. Gemi Rusya Federasyonu’nun Rostov Na Donu limanın aldığı buğday yükünü Ermenistan’a götürüyordu. Gemi şu anda Poti limanında bulunuyor. Gemide yeterli ölçüde yakıt, içme suyu ve gıda maddesi bulunmaktadır. Mürettebatın sağlık durumu iyidir. Konu ile ilgili olarak Ukrayna’nın Batum Konsolosluğu ilgilenmektedir” açıklamasında bulundu.
 

Arsen Kanokov

Kabardey Devlet Başkanı Kanokov annelere seslendi

Kanokov şunları söyledi: Cumhuriyetimizin anneleri korunduklarını, kollandıklarını hissetmeliler. Çalışan annelerin çok meşgul olduklarının ve çocuklarına yeteri kadar zaman ayıramadıklarının farkındayız; ki, annelik onların en temel görevi.

Başkan Kanokov madalya töreninde yaptığı konuşmada daha çok geniş aile annelerine seslendi.
 

 

Abhaz Diasporasının Sülale Buluşması geleneği devam ediyor

Abhaz ulusu tarafından Abhazya’da geleneksel olarak bahar aylarında yapılan “Sülale Buluşması” (Aijlant Aizara) geleneği Abhaz Diasporası’nda da sürdürülüyor. Abhazya’da; Sülale toplantısında geçmiş dönemde yaşanan gelişmeler ve gelecek dönem içerisinde yapılacak olan evlenme, arazi sorunları vb. konuların görüşülmesi yapılıyor. Örnek olarak vermek gerekirse Tanaa Sülalesi Abhazya’da Duripsh Köyünde her yılın Mayıs Ayı’nın ilk haftasında toplanıyor. “Tanaa Reizara”

Türkiye’de yaşayan Kobaşlar Sakarya’nın Selahiye (Kobaşlar) Köyü’nde buluştular. “Kobaşa Reizara”, Abhaz Diasporasında yaşayanlar için birlikteliğin pekiştirilmesine katkı yapan bir örnek teşkil edeceğine ve sürdürülmesi gerektiğine inanıyoruz. “Sülale Buluşması” (Aijlant Aizara) geleneğinin yaşatılması ile ilgili olarak İstanbul Kafkas Abhazya Kültür Derneği tarafından gönderilen haberi sizlerle paylaşıyoruz.

ATANBA Fatih Atan
Abhazyam.com Yayın Sorumlusu

Ayrıntılar:
http://www.abhazyam.com/index.php?option=
com_content&task=view&id=1990&Itemid=28
 

Elvira Nabiullina

Rusya 29 milyar Dolarlık dev özelleştirmeye yabancı şirketleri de bekliyor

Rusya'da devletin ekonomi üzerindeki etkisini azaltacak 29 milyar Dolarlık dev özelleştirme paketine Başbakan Vladimir Putin başkanlığındaki kabine onay verdi. Parlamentonun açılması ile birlikte paketin onaylanması beklenirken, Rusya Ekonomi Bakanı Elvira Nabiullina dev özelleştirme için yabancı şirketlere çağrıda bulundu.
Hükümet toplantısı sonrası basına açıklamada bulunan Bakan, konunun sadece bütçe açığının kapatılması olarak algılanmaması gerektiğini, bunun ekonominin yeniden yapılandırılması sürecinde önemli bir adım olduğunu söyledi. Bakan özelleştirme paketinde yer alan şirketlerle ilgili çalışmaların sürdüğünü, parlamentoya sunulmadan önce bir kısım değişiklikler yapılabileceğini de hatırlattı.

Maliye Bakanı Aleksey Kudrin özelleştirme paketinden 883 milyar ruble (29,3 milyar Dolar) gelir tahmininde bulunurken, Nabiullina bunun 600-700 milyar ruble (19,9-23,2 milyar Dolar) aralığında olabileceğini söyledi. Rus ekonomistlere göre belirlenen özelleştirme paketinden gelirler 30 milyar Doları da aşabilir.

Uzmanlar yeterli planlamanın olmamasına karşın, Rusya ekonomisinde yatırım iklimine katkı sağlayacağı düşüncesi ile özelleştirmeye sıcak bakıyor. The Moscow Times'a değerlendirmede bulunan Capital Management ekonomisti Liam Halligan, "Genelde özelleştirme Rusya için çok iyi bir durum... Ben devletin şirketlerdeki hisselerinin azaltılması gerektiğine inanıyorum. Son on yılda Rusya malesef bu konuda geri adım attı." değerlendirmesinde bulundu.

2008'de başlayan ekonomik kriz sürecinin devletin ekonomide daha etkin olmaya zorladığına dikkat çeken uzmanlar, özelleştirme sonrası devletin kontrolünün şirketler üzerinde devam edecek olmasını eleştiriyor. Yabancı yatırımın gelmesi için harcamalar şeffaf olmalı ve doğal kaynaklarla ilgili verigilendirme sisteminde adalet sağlanmalı. Aksi durumda, yabancılar özelleştirme paketine gerekli ilgiyi göstermeyebilir.

İşte özelleşecek şirketler ve oranları
 
Şirketler Devletin payı,
%
Özelleştirilecek miktar, %
Transneft 78.10 27.10
Sberbank 60.30 9.30
VTB 85.50 24.50
Rosneft 75.16 24.16
Rosselkhozbank 100.00 49.00
Federal Grid Co. 79.11 28.11
RusHydro 60.38 9.38
 
 
Rusya'da yangınlarda ölenlerin sayısı 25'e yükseldi, Putin sorumluların istifasını istedi

Rusya'da aşırı sıcaklar nedeni ile çıkan orman yangınları rüzgarın da etkisi ile yayılmaya devam ediyor. Yerleşim alanlarını da kaplayan yangınlar yüzlerce evin kül olmasına neden olurken, en az 25 kişi de hayatını kaybetti.

Rusya Olağanüstü Hal Bakanlığı Sözcüsü Irina Andrianova bin 170 evin tamamı ile yandığını ve 2 bin 178 kişinin evsiz kaldığını açıkladı. Dört ayrı bölgede yoğunlaşan yangınlar nedeni ile on binlerce kişi de tahliye edildi. İki itfaiyeci de hayatını kaybederken, Moskova, Nijni Novgorod, Riazan ve Voronej bölgeleri yangınlardan en çok etkilenen bölgeler arasında yer alıyor. 27 ayrı bölge için olağanüstü hal ilan edildi ve devlet her türlü desteği sağlamak için harekete geçti. Leningrad bölgesinde de çıkan yangınlarda yedi kişi hayatını kaybetti.

Putin'den istifa çağrısı

Önceki gün 37,8 dereceye çıkan başkentte hava sıcaklıkları 130 yılın rekorunu kırdı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin Nijni Novgorod bölgesinde incelemelerde bulundu ve evini kaybedenlere 3 milyon ruble (100 bin Dolar) yardım yapılacağını açıkladı. Hayatını kaybedenlerin ailelerine de 1 milyon ruble (33 bin Dolar) yardım yapılacak.

Nijni Novgorod bölgesinde halkın büyük çoğunluğu yerel yöneticilerin koordinasyon eksikliği ve geç kalan yardımları nedeni ile yangınların kontrolden çıktığı şikayetini iletti. Bunun üzerine Putin, "Halkın güvenin kaybetmiş olan yerel yöneticilerin istifa etmesini öneriyorum" dedi. Putin geçen yıla oranla on kat daha fazla yangın çıktığını, rakamın 21 bin 690'a ulaştığı bilgisini de verdi.
 
 
Rusya yanıyor; binlerce kişi tahliye edildi, 2 kişi hayatını kaybetti

Rusya genelinde mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeni ile çıkan orman yangınları can almaya başladı. Akşam saatlerinde Rusya'nın farklı bölgelerinde çıkan yangınlar nedeni ile binlerce kişi tahliye edilirken, iki itfaiye eri de yaşamını yitirdi.

Bazı bölgelerde 45 dereceye kadar çıkan sıcaklıklar orman yangınlarına neden olurken, akşam saatlerinde çıkan rüzgar yangınların hızla yayılmasına neden oldu. Nijni Novgorod kentinde Vereya kasabasına ulaşan yangınlarda bir saat içinde tüm ahşap binalar kül oldu. Kasabada yaşayan 580 kişi tahliye edildi. Bölgeden çıkarılan halk iki okula yerleştirildi.

Tamboles kasabasında ormandan gelen yangın 205 ahşap binanın yanmasına neden olurken, 308 kişinin tahliyesi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Borkovka kasabasında da 34 evden 12'si çıkan yangınlarda yok oldu.

Rusya Olağanüstü Hal Bakanlığı sözcüsü Irina Andiranova Voronej bölgesinde çıkan yangınlarda iki itfaiye erinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Bölge güvenlik birimleri Don otobanında ulaşımı tamamı ile keserken, bölgede yoğunlaşan duman nedeni ile görüş mesafesinin 50 metreye kadar düştüğü belirtiliyor.

Voronej bölgesinde farklı alanlarda yaz kamplarında bulunan 600'den fazla çocuk da bölgeden tahliye edilirken, sağlık sorunları olanlar hastanelere kaldırıldı. Bölge olağanüstü hal bakanlığı yetkilisinin açıklamasına göre 600 hektarlık alan bir haftadır çıkan yangınlar nedeni ile yok olurken, 50'den fazla konut da kullanılamaz hale geldi.

Volgograd bölgesinde çıkan yangınlarda da 200 hektarlık alan yok olurken, bölgede bulunan 500'den fazla kişi de tahliye edildi.

Başkent Moskova'nın çevresinde bulunan ormanlarda çıkan yangınlarda kenti tehdit ediyor. Yoğun bir dumanla kaplı olan şehir akşam saatlerinde kısmen oluşan rüzgar yangınların yayılmasına neden oldu. Rusya Olağanüstü Hal Bakanlığı Yardımcısı Viktor Klimkin yangınların kontrol altına alındığını, Moskova için tehdit oluşturmadığını söyledi.