28 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
İslamey Adıghey’e dönemeyebilir

Devlet halk şarkıları ve dansları grubu “İslamey” bugünlerde Polonya’da. Polonya’da gerçekleştirilen dünya müzik, sanat ve folklor festivaline katılıyor. 

Ana konserde dünyanın çeşitli ülkelerinde gelen gruplara yarım saat sahne verilirken İslamey’e bir saat ayrılması müzik ve dansımızın her yerde ne kadar ilgi gördüğünün, İslamey’in de işini ne kadar uzmanı olduğunun kanıtı.

Ne zaman döneceklerine ilişkin sorumuza grubun Sanat yönetmeni yardımcısı AGIRCANIQUE Saniyet’n verdiği yanıt ilginç, ilginç olduğu kadar da bizler için onur verici:

Sizin sorduğunu soruyu son konuşmamızda sanat yönetmenimiz sayın NEXEYA Aslan da sormuştu. Festival bu ayın yirmi dokuzunda bitiyor. Ancak ev sahiplerimiz bizi göndermemeye kararlı gibi. Polonya’da kalalım ve Polonya’da çalışalım istiyorlar... Elbette olabilecek bir şey değil ama şarkımızın bu denli sevilmesi, grubumuzun bu denli beğenilmesi de doğrusu gurur verici.

Ülkemizi halkımızı layığı ile temsil edebilmiş olmak da bizlerin en büyük mutluluğu.
 

Hugo Chavez

Venezuela ve Abhazya Devlet Başkanları İşbirliği Bildirisini imzaladı

Kristian Bjania’nın verdiği bilgiye göre, 23 Temmuz Cuma günü saat 18:00 (02:30 Moskova saatiyle) sularında Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Venezuela Devlet Başkanı’nın rezidansına Miraflores Sarayı’na geldi. Devlet Başkanı Sergey Bagapş’ı burada Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez karşıladı.

Miraflores Sarayı’nda Abhazya ve Venezuela Devlet Başkanları “İşbirliği Bildirisi”ni imzaladılar.

Daha sonrasında Dışişleri Bakanları Devlet Başkanlarının huzurunda diğer anlaşmaları imzaladılar. Bu anlaşmalar:

Dostluk ve işbirliği anlaşması, diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi ve siyasi diyalogun başlatılması anlaşmaları.

Anlaşmaların imzalanmasından sonra, Venezuela ve Abhazya Devlet Başkanları basın açıklamasında bulundular.

Devlet Başkanı Sergey Bagapş, Hugo Chavez’e Abhazya’nın bağımsızlığını tanımasından ve Abhaz heyetini en iyi şekilde ağırlamasından ötürü teşekkürlerini dile getirdi. Bagapş, bunun etkili bir ziyaret olduğunu, iki taraflı anlaşmaların abhazya ve Venezuela arasındaki ilişkilerin gelişmesini hızlandıracağını düşündüğünü söyledi.

Hugo Chavez, Abhazya’ya her alanda destek olacaklarını buna ülkenin tanınmasındaki siyasi desteğinde dahil olduğunu belirtti.
 
 
Türkiye vizeyi kaldırdı, gözler Rusya'da

Türkiye ile Rusya arasındaki vize uygulamasının kaldırılması kararı Bakanlar Kurulu Kararı ile Resmi Gazete'de yayınlanarak resmi olarak duyuruldu.

12 Mayıs 2010 tarihinde Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının ve Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma" Bakanlar Kurulu'nda onaylandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları ile hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Rus vatandaşları, birbirlerinin ülkelerinde 30 günü aşmayacak şekilde vizesiz olarak, girip çıkabilecek, transit geçebilecek ve geçici olarak kalabilecekler. Ancak, vize muafiyeti 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde geçerli olacak.
 
 
Türkiye, Rusya'da ilk meyve sebze halinin temelini attı
 
Türk-Rus ortaklığıyla Rusya'nın Rostov şehrinde yapılan yaş sebze meyve halinin temeli atıldı. 35 milyon Dolarlık yatırımla soğuk hava depoları olan halde, sebze ve meyveler dört mevsim taze kalacak. Şubat 2011'de açılması planlanan hal bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. Hal sayesinde Türk domateslerinin Rusya'dan geri dönmesinin önüne geçilecek.

Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki Rostov şehrinde yapılan temel atma törenine Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, F.O.R.T firmasının yetkilileri katıldı.

Törende konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin dünyaya yaptığı yaş sebze meyve ihracatının 3'te 1'ini oluşturan Rusya'ya çok önemli bir tesis açıldığını dile getirdi.

Açıklamada bulunan FORT ortaklarından Ali Kanpulat, 104 soğuk hava ve 80 soğuk hava deposuz satış alanlarının olacağı hal inşaatının Şubat 2011'de tamamlanacağını söyledi. 90 bin metrekarelik bir arazi üzerinde kurulan hal şirketin Rusya yatırımlarının ilk ayağını oluşturuyor. İkinci hali Moskova'da açmayı planlayan şirket, Rusya genelinde toplam 12 hale ulaşacak.

Türk-Rus ortaklığıyla imza atılan modern yaş sebze meyve halinin açılmasının Türk ve Rusya ilişkilerinin geliştirilmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Çağlayan, "Rusya ile 2000 yılında toplam ticaretimiz 4,5 milyar Dolar iken bugün 38 milyar Dolar seviyesine gelen dış ticaretimiz açısından önemlidir. 5 yıl içinde Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret hacminin 100 milyar Dolara ulaşması hedefi açısından son derece önemlidir. Bu yatırımı ülkemizde yatırım kadar önemsiyoruz. 100 milyon Doların üzerinde toplam yatırım yapması Türk firmalarının Rusya'ya vermiş oldukları önemi gösteriyor." diye konuştu.

2010 yılı ilk 6 ay itibariyle iki ülke arasındaki ticaretin 12,5 milyar Dolara ulaştığının altını çizen Çağlayan, "Ticaretimizin 2009'dan daha fazla olacağını rakamlarımız teyit ediyor. Türk iş adamları sadece girişimci değil aynı zamanda aynasıdır. 35 milyon Dolarlık tesisisin hayırlı olmasını diliyorum. 1.500 insanın çalıştırılacak olması ayrı bir önem taşıyor." dedi. Rostov Valisi Vasili ise yatırımın iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendireceğine dikkat çekti.

MİNİK RUS, BAKAN ÇAĞLAYAN'I HAYRAN BIRAKTI

Bakan Çağlayan, Rostov'da ekmek ve tuzla karşılandı. Ardından Rus çocuklar Bakan Çağlayan'a 'hoş geldiniz' dedi. Rus miniğin 'Rostov'a hoşgeldiniz sayın bakanım' demesi Çağlayan'ı mutlu etti. Çağlayan minik Rus'un sözlerini üç kez tekrarlattı. Kucağına alıp sevdi.
 

Vyacheslav Chirikba

Aleksei Dvinyatin: "Grigory Karasin'in Cenevre görüşmelerine katılmamasında siyasi sonuç aranmamalıdır"

Cenevre’de yapılan Güney Kafkasya’nın güvenliğinin sağlanması amacı ile Cenevre’de yapılacak olan 12. tura Rusya Federasyonu Heyeti Başkanlığı görevini sürdüren Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigory Karasin katılmıyor. Rusya Heyetini Dışişleri Bakanlığı BDT Bölüm Başkan Yardımcısı Aleksei Dvinyatin başkanlığında ki Rusya Federasyonu’nun Cenevre’de ki Daimi Temsilciliği ve diğer uluslar arası kuruluşlarda ki temsilciler temsil edecek.

BM, AB ve AGİT eş başkanlığında, Abhazya Cumhuriyeti, Gürcistan, Rusya Federasyonu, ABD ve Güney Osetya Cumhuriyeti temsilcilerinin katıldığı Cenevre görüşmeleri sonrasında geleneksel olarak Rusya Federasyonu tarafından düzenlenen basın konferansının yapılmayacağı öğrenildi.

Cenevre’de düzenlenecek olan görüşmelere Abhazya Heyeti’nin Başkanlığını yürüten Abhazya Devlet Başkanlığı uluslararası İlişkiler Danışmanı Vyacheslav Chirikba katılmıyor. Abhazya Cumhuriyeti’ni Savunma Bakan Yardımcısı Garri Kupalba ve Devlet Başkanlık Danışmanı Nadir Bitieva temsil ediyor. Cenevre’de yapılacak olan 12. tur görüşmelerine ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, Avrupa ve Avrasya Sorumlusu Philip Gordon’un da katılmayacağı öğrenildi.

ITAR-TASS Haber Ajansı Muhabirinin diplomatik çevrelerden aldığı bilgiye göre 11. tur görüşmelerinde yaşanan tartışmalardan bir sonuç alınamaması sonrasında tarafların temsilcilerin seviyesini düşürdüler. Görüşmeler daha çok insani konular ve sınır güvenliği sorunları üzerinde yapılacak.

Cenevre görüşmelerinin 11. turunda Abhazya ve güney Osetya Temsilcileri, görüşlerinin dikkate alınmaması sonrasında salonu terk etmişlerdi. Daha sonra Abhazya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sergey Bağapş, Suhum’da Abhazya Heyetinin 12. tura katılımının askıya alındığını belirtmiştir.

Sergey Bağapş, “Abhazya Heyeti Temsilcileri, bölgede askeri çatışmaların önlenmesi amacı ile uluslar arası garantiler altında silahlı güç kullanılmaması anlaşmasının Gürcistan’ın baskıları nedeni ile gündeme alınamadığını söylediler. Gürcistan, sürekli olarak böyle bir belgenin imzalanmasını engelliyor ve Abhazya ve Güney Osetya’da bulunan Rus Askeri Birliklerinin çekilmesinde ısrar ediyorlar, tabii ki bu bizim ülkemiz açısından kabul edilemez” vurgulamasında bulunmuştu.

Aleksei Dvinyatin, ITAR-TASS Haber Ajansı Muhabiri’ne verdiği demeçte “Yaz tatili nedeni ile Rus heyetinin temsilcilerinde geçici olarak değişiklik yaşanabilir, toplantıda heyet başkanının bulunmamasının herhangi bir siyasi nedenini aramamak gerekir. Rusya tarafı olarak görüşmelerde tarafların güç kullanmaması anlaşmasını imzalamaları için Abhazya ve Güney Osetya ile birlikte çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyerek güvence verdi.
 
 
RF'nda emlak sektörü canlanıyor; Moskova'da satışlar iki kat arttı

Ekonomik krizde önemli kayıplar yaşayan emlak sektörü Rusya'da yeniden toparlanmaya başladı. Resmi verilere göre Rusya genelinde 2010'un ilk çeyreğinde satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 arttı. Başkent Moskova'da ise yüzde 108'e varan artışlarla mülk sahiplerinin yüzü gülüyor.

Russia Today'in haberine göre St. Petersburg ve çevresindeki artışlar ise yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 daha fazla. Rusya'nın diğer merkez kentleri Nijni-Novgorod, Novosibirsk, Rostov ve Perm'de satışlardaki artış yüzde 30'un üzerinde.

Analitik Araştırma Merkezi Inkom başkanı Dmitri Taganov yaptığı değerlendirmede yılın ilk çeyreğindeki hızlı artışın uzun süreli beklemeden kaynaklandığını, yılın ikinci yarısında düşüş yaşanacağı uyarısında bulundu.

Pioner pazarlama şirketinden Vladimir Tribrat ise daha iyimser. Ona göre sonbahar sonuna kadar canlanma devam edecek. Tribrat, yılın ilk yarısındaki yükselişle birlikte yaz döneminde bir miktar düşüş görüldüğünü, ancak sonbaharda yeniden bir ivme kazanılacağını tahmin ediyor.

Talepler artınca maliyetler de yükselmeye başladı. Inkom'un 2010'un ilk çeyreği ile ilgili maliyet artış rakamı yüzde 6,7.
 

Tony Hayward

BP'nin CEO'su artık RF'nda petrol arayacak

Meksika Körfezi'nde çevre kirliliğini yönetmede başarısız olmakla suçlanan İngiliz petrol şirketi BP'nin genel müdürü Tony Hayward'ın Ekim ayında istifa etmesi bekleniyor. Hayward'ın BP'nin Rusya'daki ortaklığı TNK-BP'nin başına geçeceki ve petrol üretim çalışmalarına burada devam edecek.

Sky News'in haberine göre 28 yıldır BP'de çalışan Hayward, son üç yıldır da Genel Müdürlük görevini sürdürüyordu. Hayward, Nisan ayında Meksika Körfezi'nde meydana gelen kaza nedeni ile şirketin milyarlarca Dolar zarar etmesine ve büyük bir çevre felaketine neden olmakla suçlanıyor. Bugün şirket üst yönetiminin ardından da konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

TNK-BP'nin eski CEO'su ve şirketin üst düzey yöneticilerinden Bob Dudley'in BP'nin yeni genel müdürü olarak atanması bekleniyor. BP'nin körfezdeki petrol temizleme çalışmaları nedeni ile harcanan paranın 4 milyar Dolara yaklaştığı ifade ediliyor.

BP'nin Rusya'daki ortaklığı TNK-BP, şirketin toplam petrol üretiminin dörtte birini karşılıyor. 11 kişilik yönetim kadrosunun 4'ü BP'den, 4'ü TNK'dan ve 3'ü de bağımsız yöneticilerden oluşuyor.
 

 

Turizme 10 milyar Dolarlık yatırım

Rusya hükümeti turizm sektörüne teşvik amacı ile 2016 yılına kadar öngörülen modernizasyon programı çerçevesinde 332 milyar ruble (10,1 milyar Dolar) kaynak aktardı. Hedef 2016'ya kadar Rusya'ya gelecek yabancı turist sayısını yedi kat artırmak.

Novie İzvestia gazetesine göre program başarılı olursa Rusya'ya yıllık 15 milyon yabancı turist gelecek. 17 milyon kilometrekare toprakları ve 100'den fazla farklı kültürün birlikte yaşadığı Rusya'nın zengin turizm kaynaklarını işletmeye açamaması sürekli tartışılıyor. En büyük sorun da yetersiz alt yapı ve tanıtım eksikliği.

Gazeteye açıklamada bulunan Profesyonel Turizm Birliği Başkanı Andrey Ignatiyev, turizmin başarısının reklama dayalı olduğunu, Rusya'nın bu konuda bütçeden 3 milyon Dolar gibi komik bir rakam ayırdığı eleştirisi getirdi. Ignatiyev Soçi'de gerçekleşecek 2014 Kış Olimpiyatları ile Rusya'nın turizm sektöründe önemli bir ivme yakalayabileceğini söyledi.

Rusya Seyahat Endüstrisi Birliği Başkanı Sergey Şipilko'ya göre ise sorunun bütüncül olarak ele alınması gerekiyor. Sadece destinasyon merkezlerinin inşası sorunun çözümüne yetmez. Vize kolaylıklarının getirilmesi, bağlatılı ulaşım hatlarının ucuz olması gibi önemli adımlar atılması gerekiyor.

Dünya Ekonomik Forum'unun tarihi zenginlikler listesinde beşinci sırada yer alan Rusya'nın turizm sıralamasında 133 ülke arasında 59'uncu sırada ancak yer bulabilmesi eleştiriliyor.
 

Fyodor Yurçihin
 

Mihail Kornienko

İki astronot altı saatlik uzay yürüyüşünü başarı ile tamamladı

Moskova'nın dışında bulunan Rusya Uzay Kontrol Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, iki Rus kozmonot Fyodor Yurçihin ve Mihail Kornienko bakım ve onarım işleri için Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) dışına çıkarak uzay yürüyüşü gerçekleştirdi. Bir buçuk saat gecikme ile program TSİ 09:11'de başladı.

Erzak transfer araçlarının gelişini gözetlemek için var olan kameranın değişimi ve Rus yapımı Rassvet modülünün kablolarını yerleştiren astronotlar, 5 saat 55 dakika uzay istasyonunun dışında kaldı. Programın başarılı bir şekilde gerçekleştiği ve herhangi bir sorun yaşanmadığı kaydedildi.

Mini bir laboratuar ve depo olarak kullanılması planlanan Rassvet modülü Mayıs ayında uzaya gönderilmişti. Kontrol Merkezi'ne gelen ses kayıtlarında astronotlardan birinin "Yürüyüş için dışarısı harika değil mi?" dediği dikkat çekti.

Uzay yürüyüşlerinde deneyimli olan Yurçihin dördüncü kez dışarı çıkarken, Kornienko'nun ilk kez böyle bir yürüyüş gerçekleştirdiği gelen bilgiler arasında.