27 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

ḈIĆ Sofya

Sofya Adigelerin gururu oldu

Adigey Cumhuriyeti Thabısım Wımar Koleji mezunu ḈIĆ Sofya Petersburg Rimskiy Korsakov Konservatuarı Opera Bölümü'nü en iyi derece ile bitirdi. Müzik otoritelerince mükemmel bir ses diye nitelendirilen Sofya mesleki çalışmasını Petersburg’da sürdürmeyi düşünüyor. Ancak Adigey’de yetişmiş eğitim almış olmaktan da gurur duyuyor.

Cumhuriyetimizdeki etkinliklerde görev üstlenme, sahne almaya hazır. Ayrıca Maykop'ta solo konser vermeyi de diliyor.

Adigey Kültür Bakanı ÇEMIŞÜE Gazi ile bir araya gelen genç opera sanatçımız, planlar ve Adigey’deki kültür etkinliklerinde nasıl katkıda bulunabileceği konularını görüştüler.
 

Thomas Fridench

Amerikalı dağcı Kabardey ve Elbrus'u öve öve bitiremedi

Amerikalı dağcı Thomas Fridench ayağını Amerika topraklarına basar basmaz Kabardey Cumhuriyeti'nden ve Elbrus'tan sözetti. Tüm dağcıların hayali olan Elbrus'a tırmanmanın hiçbir şeyle kıyas edilemeyeceğini belirten Fridench, Kabardey insanında Elbrus gibi mükemmel olduğunu söyledi.

Dağcılık hevesi olan herkese ilk tavsiye edeceğim bölge Kabardey Cumhuriyeti'dir. Yaz aylarında bile son derece zorlu bir tırmanış gerçekleştirdik. İki kez tipiye yakalandık. İsviçre ve Almanya'dan gelen dağcılarla birlikte rüya gibi bir tatil geçirdik. Dünyayı dolaştım ama burası gibi doğal bir güzellik görmedim, diyen Fridench, bu kış ne yapıp edip arkadaşlarımı da alıp bu kez ekip olarak gideceğiz diyerek konuşmasını bitirdi.
 

XUIPE Murat

İspanya’daki müzik elçimiz

XUIPE Murat, genç ama ünlü kompozitörlerimizden. Bir süre Adigey Devlet Senfoni Orkestrası Şefi olarak çalıştıktan sonra şimdilerde Barselona’da koro şefi olarak çalışmalarını sürdürüyor. 40 kişi arasından seçilmesinin çok kolay olmadığını, Katalan dilini öğrenmek zorunda kaldığını anlattı kendileri ile görüşmemizde.

XUIPE Murat İspanya’da çalışıyor, İspanya’da yaşıyor ancak Adigey'e de uzak değil. Adigey ülkesini unutmamış. 2011 yılında Adigey Cumhuriyet’i yirminci yıl kutlamalarında aramızda olacak. THABISIM Wımar, NATXHUE Canxhuet, TIQUE Qaplan, SİXHU Ramazan ve ANZARIQUE Vyaçıslav gibi Adige kompozitörlerin yapıtlarını orkestraya uyarlama çalışmalarını sürdürüyor.

XUIPE Murat tatili süresince Kültür Bakanı ÇEMŞUE Gazi ve kültür çalışanları ile de sıkça bir araya gelip, görüş alışverişinde bulundu.
 
 
Venezuela ziyaretini tamamlayan Abhazya Heyeti’nin resmi ziyareti sona erdi

Apsnypress Haber Ajansı’nın Abhazya Devlet Başkanlığı Resmi Sözcüsü Kristian Bjaniya’dan aldığı bilgiye göre Venezuela ve Nikaragu’ya giden Abhaz Heyetinin resmi ziyareti sona erdi.

Kristian Bjaniya “Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bağapş başkanlığındaki Abhaz Heyetinin Nikaragua ve Venezuela’ya gerçekleştirmiş olduğu resmi ziyaret sona ermiştir. Heyet bugün Suhum’a gelmiştir” dedi.
 

Sergey Lavrov

Abhazya ve RF donanmaları Karadeniz’de askeri tatbikata başlıyor

Deniz-Savaş Giriş Merkezi tarafından “Moskova ile Suhum arasında yapılan anlaşmalar gereğince Abhazya Karasularının Rus Sınır Muhafızları tarafından korunacağı garanti altına alınmıştır. Abhazya Donanması’na ait sahil güvenlik koruma güçleri tatbikata katılıyor. İki hafta sürecek olan tatbikat süresinde, taraflar arasında Abhazya Karasularının ihlal girişimlerinin önlenmesi üzerine çalışmalar yapılacaktır” açıklaması yapıldı.

Abhazya’da bulunan Rus Federal Birlikleri (FSB) Kumandanı Yuri Zviryka’nın "Кавказский узел" e verdiği bilgiye göre “Aralık 2009’dan itibaren Abhazya’nın Oçamçıra limanında Mangust ve Sobol isimli iki sahil koruma devriye gemisi geldi. Nisan 2010’dan bu yana da Rus sahil koruma gemileri Oçamçıra Limanı’nı ziyaret etmektedirler” dedi.

2009 yılı sonlarında da Rus Denizaltısı “Alrosa” Abhazya karasularında görevde bulunmuştu.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, daha önceleri birçok kez “Gürcistan tarafından Karadeniz’in uluslar arası sularında Abhazya’ya giden gemilere saldırı girişiminde bulunmasının önlenmesi için Rus Donanmasına ait sınır sahil koruma gemileri yardımcı olacaktır. Abhazya’nın karasularının korunmasına destek verilecektir” açıklamasında bulunmuştu.
 
 
Medvedev: Rus-Gürcü dostluğunu kimse bozamaz

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rus ve Gürcü halkları arasındaki dostluğun tarihi bir geçmişe sahip olduğunu, bu dostluğu bozmaya da kimsenni gücünün yetmeyeceğini söyledi.

Başkan Medvedev Kremlin Sarayı’nda ünlü 50 Rus vatandaşına devlet madalyası vererek onurlandırdı. 50 kişi arasında iki Gürcü asıllı ünlünün yer alması da töreni anlamlı kıldı. Rusya’nın ünlü mimarı Zurab Tsereteli ve ses sanatçısı Tamara Gverdtsiteli gibi ünlü Gürcü kökenli şahıslara da devlet ödülü sunan Başkan Medvedev, törende Rus-Gürcü dostluğuna da değindi.

Medvedev, “Burada ses sanatçısı Tamara Gvertsiteli ve mimar Zurab Tsereteli’yi de kutlamak isterdim. Bugün onlara sunulan yüksek ödüller sadece kendi yeteneklerini kabul etmemizin değil, aynı zamanda da Rus ve Gürcü halkları arasındaki kardeşlik ilişkilerinin güçlenmesine ve kültürler arası diyalogun artmasına bizzat büyük bir katkı sağladıklarının bir işaretidir. Bu ilişkilerimizin yaşı 100 yıldan fazla. Bu dostluk hiçbir politikayla bozulamaz, karalanamaz. Çünkü bu dostluk yüzyıllardır gerçek denemeden geçti ve hem Rus hem de Gürcü halkının kalbinden geliyor.” dedi. Rusya Başkanı, 1783 yılında imzalanan Georgiyevski anlaşmasının da iki halk arasında dostluk temelini attığına da işaret etti.

Daha sonra Medvedev, aralarında ülkenin Başkortostan Cumhuriyeti eski Başkanı Murtaza Rahimov, Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGİMO) Rektörü Anatoli Torkunov ve Mosfilm sinema yönetmeni Vladimir Menşov olmak üzere 50 ünlü Rus vatandaşa devlet madalyası sundu.
 

 

Sanayide iyimserlik artarak devam ediyor

Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, sanayi dalındaki genel gidişat konusunda iyimserler lehine olan seyrin önceki aya göre artarak devam ettiği görüldü.

İçinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 28,1'e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 9,7'ye çıktı.

Merkez Bankası tarafından düzenlenen Temmuzda imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.930 işyerinin yanıtladığı İktisadi Yönelim Anketi'nin sonuçları açıklandı.

Buna göre, son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış diyenler lehine olan seyrin devam ettiği görüldü. Son üç ayda alınan iç piyasa sipariş, ihracat sipariş ve toplam sipariş miktarlarında artış belirtenler lehine olan eğilimin de sürdüğü gözlendi.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam sipariş ve ihracat siparişlerinin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler azalarak, mevcut iç piyasa siparişlerinin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ise artarak devam etti.

Mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin, Temmuz ayında yerini mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelere bıraktığı gözlendi.

Katılımcıların son üç ayda Avrupa Birliği içindeki yurt dışı piyasalarda rekabet gücündeki azalış yönlü değerlendirmelerin bir önceki üç aylık anket dönemine göre arttığı, Avrupa Birliği dışındaki yurt dışı piyasalarda ise, rekabet gücündeki artış yönlü değerlendirmelerin güçlenerek sürdüğü görüldü.
 

 

Rusya'da aşırı sıcaklar nedeni ile işyerleri tatile girdi

Rusya'da yüz yılın rekorlarının kırıldığı çöl sıcakları yaşamı olumsuz etkiliyor. Bir aydır 30 derecenin üzerinde seyreden sıcaklar cumartesi günü 36 derece ile 70 yılın rekorunu kırdı. Bu hafta da aşırı sıcakların devam etmesi ve başkent Moskova'da hafta ortasında 38 derecenin görülmesi bekleniyor.

Dokuz ayı bulan kışları ile ünlenen Rusya'da yaşanan aşırı sıcaklar nedeni ile kanal ve havuzlara giren vatandaşlardan yaklaşık bin 500'ü boğularak yaşamını yitirdi. Dünyanın tahıl ambarı olarak bilinen Rusya'da tarım ürünlerinde rekoltede yüzde 25'lere varan düşüş yaşanıyor. Kuraklık nedeni ile 23 bölgede olağanüstü hal ilan edilirken, devlet çiftçilere destek sözü verdi.

Meteoroloji uzmanları hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde de devam edeceğini öngörüyor. Gazelle marka kamyonet üretimi yapan GAZ grup yaptığı açıklama ile 26 Ağutos-8 Temmuz arasında tatile girdi. Şirket açıklamasında kararın aşırı sıcaklar nedeni ile alındığını açıkladı. Şirket tatil sonrası haftada altı gün çalışarak aylık 8-10 bine ulaşan talebi karşılayacak.

Ormanlar yanıyor; sadece Moskova çevresinde 40'dan fazla yangın

Aşırı sıcaklar orman yangınlarını da tetikledi. Gece saatlerinde başkentin 40'dan fazla bölgesinde çalılık ve orman yangını çıktı. Başkenti kaplayan duman kokusu ile uyanan Moskovalılar, yangınların söndürüldüğü haberi ile rahatladı. Rusya Olağanüstü Hal Bakanlığı'nın verilerine göre Rusya genelinde çıkan yangınların sayısı ise 447.

Aşırı sıcaklar nedeni ile nehirlerde de yaşam tehlikeye girdi. Sabah saatlerinde binden fazla balığın aşırı sıcaklara dayanamayarak kıyıya vurduğu görüldü. Pazartesi günü için hava sıcaklıkları Moskova'da 37 derece olarak ölçüldü. Nijni Novgorod gibi bazı bölgelerde ise 46 derece görülmüş durumda.

Sıcak hava nedeni ile içecek firmaları, dondurmacılar ve klimacılar talepleri karşılayamıyor. Metro girişlerinde vantilatör satışları sürerken, elinde su şişesi ve şemsiyelerle insanlar sokağa çıkıyor. Yetkililer tansiyon hastaları, kalp rahatsızlığı olanlar ve yaşlıların öğle saatlerinde dışarı çıkmamasını tavsiye ediyor.
 

 

AB, İran'a yaptırımları onayladı

AB dışişleri bakanlarının, İran'a ilave yaptırımları onayladığı bildirildi.

AB toplantısı sürerken basına konuşan bir diplomat, yeni yaptırımların enerji, taşımacılık, ticaret ve bankacılık sektörlerini kapsadığını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi kararlarının ötesine geçen AB'nin ek yaptırımlarının birkaç hafta içinde yürürlüğe gireceği belirtiliyor.


Petrol ve doğalgaz sektörüne yeni yatırımlar yasaklanıyor

İran'ın petrol ve doğalgaz sektörüne yeni yatırım, teknik destek ve teknoloji transferi yasaklanacak.

Bu hafta içinde AB resmi gazetesinde yayımlanmasıyla geçerlilik kazansa da bazı üye ülkelerdeki iç onay süreci nedeniyle AB genelinde yürürlüğe girişi haftalar alacak olan ilave yaptırımlarla İran'a, bankalarına ve sigorta şirketlerine yeni şube yasağı ve büyük meblağlı transferlerde onay alma zorunluluğu gibi yeni kısıtlamalar getirilecek.

Yeni yaptırımlarla İran şirketlerinin Avrupa'daki varlıklarının dondurulması kolaylaşacak.

BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyum için silah yapımında da kullanılabilen malzemelerin İran'a satışını yasaklayacak olan AB, nükleer faaliyette kullanılacak malzeme taşıdığından şüphelenilen İran gemilerinin uluslararası sularda denetlenebilmesine onay verecek.

Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ilave yaptırımların nükleer faaliyetleri konusunda müzakerelere girmesi için İran üzerindeki baskıyı artıracağını söyledi.

Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Werner Hoyer ise, "Amaç İran'ı müzakere masasına geri getirmek" diyerek bu yaklaşımı doğruladı.

İran'a ilave AB yaptırımlarını yumuşatmak için çaba gösteren İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise, AB içinde hiçkimsenin İran'ın nükleer programı sorununun sadece yaptırımlarla çözüleceğini savunmadığını belirterek "Yaptırımların dezavantajı da var. Bu sayede (İran'da) yanlış kişileri güçlendirip zenginleştirebilirsiniz" uyarısında bulundu.
 

Vladimir Visotski

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı: Montrö anlaşması değişemez

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Vladimir Visotski, Türkiye ile Karadeniz bölgesinde çıkarlarının örtüştüğünü, boğazların durumu ile ilgili 1936 yılında imzalanan değişmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Eho Moskvı radyosunun canlı yayın konuğu olan Rus Amiral Visostki, Karadeniz bölgesinde Rusya ve Türkiye deniz kuvvetleri arasındaki verimli işbirliğe değindi. Türkiye ile Karadeniz’de askeri-deniz işbirliği konusunda tutum ve görüşlerinin örtüştüğünü belirten Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı, “Aramızda salt ve kesin anlayış mevcut. Bu anlayışın özü şudur: Karadeniz’in sorunlarını sadece Karadeniz ülkeleri çözmeli. Buradaki hukuki zemin ise Montrö anlaşmasıdır." dedi.

Montrö anlaşmasının değiştirilmesinin kabul edilemez olduğuna işaret eden Rus komutan, "Bu anlaşma kesinlikle doğru, apaçık şekilde Rusya ve Türkiye dahil ilgili çevrelerin temsilcileri tarafından destekleniyor. Özellikle biz tüm birliktelik noktasını, tam anlayışı burada buluyoruz.” diye konuştu.

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı, Türkiye'nin Ağustos 2008’de Kafkasya’da patlak veren Rus-Gürcü savaşında doğru bir adım attıklarını kaydederek, “Dolayısıyla biz sözde değil işte, fiiliyatta ilgili adımları atıyoruz. Artı bizim için ağır olaylar sayılan 8 Ağustos tarihinde Türk tarafı tam doğru bir anlayış ve adım sergiledi. Öncelikle Türkiye Deniz Kuvvetleri bugün konuştuğumuz gibi davrandı.” dedi.