22 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
 
KBC'de hidroelektrik santraline İslamcı terör saldırısı: 2 ŞEHİT

Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nde bir hidroelektrik santraline dinci terör saldırısı düzenlenmesi sonucu 2 güvenlik görevlisi şehit oldu.

RIA Novosti haber ajansı'nın verdiği bilgiye göre, kimlikleri belirlenmeyen dinci teröristler, Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nin Baksansk Hidroelektrik Santrali'nde iki güvenlik görevlisini şehit ederek jeneratörlerin bulunduğu kısımlara üç patlayıcı yerleştirdi.

Ajansa açıklamalarda bulunan polis yetkilileri, "Moskova saati ile 05.20 sıralarında (TSİ 04.20) bir grup, Baksansk Hidroelektrik Santrali'ne saldırdı. İki güvenlik görevlisini şehit eden dinci teröristler daha sonra üç patlayıcı düzeneği faaliyete soktu. İki patlama santral jeneratörlerinin bulunduğu kısımda gerçekleştirildi. Üçüncü jeneratöre yerleştirilen patlayıcı uzmanlar tarafından etkisiz hale getiriliyor" açıklamasında bulundu.

Rusya İçişleri Bakanlığı, saldırıyı doğruladı. Kabardina-Balkar Cumhuriyeti Olağanüstü Hal Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, vatandaşların elektrik sorunu yaşamayacakları, bölgede bulunan rezerv hatların kullanıldığını kaydetti. Santral, bölgeye 1936'dan beri elektrik sağlıyor.
 
 
Yolsuzluğu ancak sivil toplum kuruluşları alteder

Kuzey Kafkasya federal bölgesi valisi Aleksandr Hloponin, yolsuzluğun üstesinden sadece sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla gelinebileceğini söyledi.

Bu gün Prohladnı şehrinde KBC devlet başkanlığı danışma meclisi ve hazırlık komitesi üyeleri ile yaptığı toplantıda , “elbette bu sorun bir anda son bulacak değildir ama yolsuzluk karşısında net bir duruş sergilemeliyiz, bu gün bölgede böyle bir sorunun olduğunu biliyorum” dedi.
Yolsulukla mücadelede sivil toplum kuruluşlarının yanısıra meselenin ikinci ve üçüncü ayağı da olduğunu vurgulayan Hloponin, “bunlardan bir tanesi bağımsız sivil yargı, diğeri ise yolsuzlukla mücadele edecek kolluk kuvvetleridir, bütün bu mekanizmalar çalıştığında ancak yolsuzluğun kökü kazınabilir” dedi.
 

Sergey Şamba

İslamcı Terörist saldırının turizmi baltalamasından korkuluyor

Baksan şehrinde hidroelektrik santraline yapılan dinci terörist saldırının KBC ve KÇC’de dağ turizmini baltalamasından korkuluyor. Her iki cumhuriyetin de yaz sezonu için turizm alanında önemli yatırımlar yaptıklarını ve bunun da ötesinde bölge için 450 milyar rublelik astronomik yatırım planlarının yürürlükte olduğunu hatırlatan uzmanlar, bu tür saldırıların devamı halinde dağ turizmi, tedavi merkezleri ziyaretçilerinin ve günü birlik turların önemli ölçüde aksayabileceğinden endişe ediyorlar.

Bir kısım tur operatörleri ise yaz sezonunda kısmi etkilenmeler olsa da olayların devam etmemesi halinde kışın kayak turizmi için bölgeye gelenlerin pek fazla etkilenmeyeceğini ve o zamana kadar konunun unutulmuş olacağını söylüyorlar.
 
 
Baksan’da hidroelektrik santrale İslamcı terör saldırısı düzenleyen teröristler belirlendi

Rusya İstihbarat Servisi FSB görevli uzmanları Kabardina-Balkar Cumhuriyeti'nde Baksan hidroelektrik santraline yönelik terör saldırısını düzenlediği iddia edilen dört teröristi tespit etti.

RIA Novosti'ye açıklamalarda bulunan FSB'den bir kaynak santrale saldıranlardan birisinin kimliğinin tespit edildiğini belirtti. Teröristlerin isim ve soy isimlerini açıklamayan kaynak, “Kimlikleri tespit edilen teröristlerin Kafkasya'da çok tanınan terörist elebaşının çetelerinde yer alan şahıslardır. Santralin patlatılmasını organize eden de bu çetenin elebaşısıdır” diye konuştu.

Bölgede kimlikleri tespit edilen şahısların arama inceleme çalışmaları devam ettiğini belirten kaynak, “Yakalanma esnasında teröristlerin karşılık verilmesi halinde en sert önlemler alınacak” dedi.

Moskova saati ile 04.40 sıralarında (TSİ 03.40) bir grup terörist, Baksan Hidroelektrik Santrali'ne saldırdı. İki güvenlik görevlisini şehit eden ve diğer santral çalışanlarını bağlayarak etkisiz hale getiren teröristler daha sonra beş patlayıcı düzeneği faaliyete soktu. Patlayıcılardan dördü jeneratörlerinin bulunduğu kısımda patlarken, beşinci patlayıcı olay yerine gelen bomba imha ekibi tarafından etkisiz hale getirildi.
Patlama 250 metrekarelik bir alanda yıkıma neden olurken, santral geçici süreliğine kapatıldı. Bölgeye gelen itfaiye ekipleri yükselen dumanlar arasında çıkan yangınları söndürürken, ülkede bulunan tüm santrallerde güvenlik önlemleri artırıldı. Baksan hidroelektrik santrali bölgenin yüzde 7'lik elektrik ihtiyacını karşılıyordu. Bölgede herhangi bir elektrik kesintisine gidilmediği belirtiliyor.
 
 
Bürokrat kadrosunda yüzde 20'lik indirim Putin'in masasında

Rusya Maliye Bakanlığı bürokraside görev alan memurların yüzde 20 azaltılmasını teklif etti. Hükümette değerlendirmeye alınan teklife göre hazine 34 milyar ruble (1,2 milyar dolar) ek gelir elde edecek. Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı teklif Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in onayını almasının ardından uygulamaya konulması bekleniyor.

Rusya Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı rapora göre devlet kuruluşlarında görev yapan memurlar 2010 yılı Nisan ayı baz alınarak bir yıl içinde yüzde 5 azaltılacak. 1 Nisan 2012'ye kadar memurların sayısı yüzde 10, 2013'ün Nisan ayına kadar da bu oran yüzde 20'ye çıkarılacak.
Ayrıca bakanlıklardan 15 Ekim 2010 tarihine kadar 'gereken sayıda kadrolu eleman sayısı' ile ilgili bilgiler de istenecek. Bu rakamlar 3 yıl boyunca, 1 Ocak 2014 yılına kadar sürekli aynı düzeyde kalması gerekecek. Teklifte bölgesel yönetimlere de aynı çalışmayı yapmaları tavsiye ediliyor.

Maliye Bakanı Aleksey Kudrin daha önce yaptığı değerlendirmede çalışma sayesinde bütçenin 34 milyar ruble (1,2 milyar dolar) tasarruf sağlayacağını belirtmişti. İlk yıl ekonomik kazancın nispeten düşük olacağını belirten Kudrin, en çok 2013 yılında gelir bekliyor.
Memur sayısında yüzde 20'lik indirim paketi Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev tarafından da destekleniyor. Putin'in onaylaması durumunda teklif Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Bakanlık açıklamasında kaç kişinin işine son verileceği ile ilgili bir açıklamada bulunmazken, Vedomosti gazetesi rakamın 120 bin 507 bürokrattan 24 bin 101'i işini kaybedecek. Bürokraside yeni teklife göre 1 Ocak 2014'e kadar da herhangi bir iş alımı yapılmayacak.
 

Eduard Şevardnadze

Amerika olmazsa açlıktan ölürüz

Eski Gürcistan devlet başkanı Eduard Şevardnadze Gürcistan'da yayınlanan “ Asaval – Dasavali” isimli gazeteye verdiği demeçte “Gürcistan'da ekonomik durumun vahim olduğunu ifade ederek, bu gün Amerikanın sayesinde ayaktayız, para oradan geliyor, silah, gıda ve genel olarak her türlü ihtiyacımız oradan geliyor, eğer Amerika olmazsa ne olur biliyor musunuz?  Açlıktan ölürüz” dedi.

20 temmuz günü devlet başkanı Saakaşvili Kaheti’de yaptığı konuşmada, Gürcistan'ın küresel krizden etkilenmediğini iddia etmiş, diğer ülkelere göre biz krizden çok daha az etkilendik” demişti.