18 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 

Pavel Astakov

Çocuk hakları komiserleri göreve geliyor

Karaçay Çerkes Cumhuriyeti Parlamentosu, 15 Temmuz tarihinde yapılan oturumunda çocuk hakları için Ombudsmanlık görevini onayladı.
Bu yasaya göre ülkede çocuk hakları ihlallerini izlemek üzere bir sistem oluşturulacak ve bu sistem çerçevesinde, ülkedeki çocukların yasal hakları, özgürlükleri ve yasal çıkarları yanı sıra çocuk istismarı olaylarını izlemek, bu konudaki raporları incelemek üzere çocuk hakları komiserleri atanacak.

Bu komiserlerin tespit edilen hak ihlalleri vakalarında doğrudan yasal yollara başvurma yetkileri olacak.

Bu yılın başında RF Devlet Başkanı Çocuk Hakları Danışmanı Pavel Astakov bölgeyi ziyaret etmiş ve cumhuriyetlerin yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirmişti. 19 Nisan tarihinde KÇC Devlet Başkanı Yebzeyev ile gerçekleştirilen toplantıda KÇC Başkanı çocuk hakları ile ilgili yasanın hazırlandığını ve yakında meclise geleceğini bildirmişti.
 

Sergey Bağapş

Sergey Bağapş Küba'da

Abhazya Devlet Başkanı Sergey Bağapş Nikaragua ziyareti için çıktığı gezide önce Küba'ya uğradı.

Bağapş'ın uçağının yakıt ikmali için Havana’ya zorunlu iniş yaptığı açıklanmış ve görüşme henüz resmi olarak doğrulanmış olmakla birlikte, görünüşe göre devlet başkanı Küba liderleri ile de bir görüşme gerçekleştirecek.

Sergey Bağapş'ın resmi 17-21 temmuz tarihleri arasında Nikaragua'nın başkenti Managua’da olacağı, daha sonra Venezüella’ya geçeceği açıklandı. Başbakan Sergey Şamba’nın açıklamasına göre Latin Amerika ziyaretleri 23 Temmuz'a kadar sürecek ve bir dizi ticari, ekonomik, dostluk ve işbirliği anlaşmaları imzalanacak.

Nikaragua’da devlet başkanı Daniel Ortega ile hükümet üyeleri ile çeşitli görüşmeler gerçekleştirdikten sonra, ziyaret tarihine rastlayan Nikaragua da Somoza yönetiminin devrilmesinin 31. yıldönümü kutlamalarına da katılacak.
 
 
''Çerkesler vatanlarını istiyorlar, bu RF Anayasası'na aykırı değil''

16 Temmuz tarihinde ABD tarafından siyasi iltica hakkı talebi kabul edilen Murat Berzeg, “Çerkesler vatanlarını istiyorlar ve Rusya buna ters tepki veriyor, oysa bu talep Rusya Federasyonu Anayasa'sına aykırı değildir” dedi.

Rusya'da yaşayan bütün hakların birliği doğal bir talep olarak kabul edilerek bu hak kendilerine verildi, sıra Çerkeslere geldiğinde mesele, büyük Çerkesya'nın kurulmak istendiği, Rusya'nın bütünlüğünün tehdit edildiği biçiminde sunulmak istenmektedir.

Talebimiz ve amacımız Rusya’nın anayasasına ters değildir, en azından diğer hakların taleplerinden farklı bir şey de değildir.

Bizim taleplerimiz farklı şekillerde yorumlanmaktadır, biz bir halkın ve bir bölgenin birliğini talep ediyoruz, diğer insanlarla diğer haklarla eşitlik talep ediyoruz.

Her durumda ortada bir problem vardır ve bu problem çözülmek zorundadır. Hareketimizi terörizmle ilişkilendirme çabaları başarısız olacaktır, çünkü biz hukuk çerçevesinde faaliyet gösteriyoruz ve talebimiz de açıktır: Bir etnik grubun tarihi haklarına kavuşması.

Berzeg Murat, siyasi İslam ile Çerkes hareketinin farklı şeyler olduğunu ifade ederek “halifelik ve dini temelde birlik ulusal hareketin özünü ortadan kaldırır, o nedenle Çerkes hareketinin terör ile aşırı dini yapılanmalar ile birleşebileceğini düşünmüyorum” dedi.

Murat Berzeg Amerika'ya siyasi sığınma talebi ile ilgili olarak, “2006 yılındaki Maykop Çerkes Kongresi'nden bu yana ben ve ailem sürekli fiziksel şiddet, tehdit ve taciz ve sindirmeye tabi tutuluyoruz” dedi.

Rusya'yı koruduklarını söyleyen bir kısım eski devlet görevlileri evime silah koyarak beni bertaraf etmekle tehdit ettiler.

Maykop'ta ailemin geçimi için küçük bir bakkal dükkanı işletiyordum, bütün yasal gereklilikleri de yerine getirmiştim, fakat zehirli bir ürünü benim işyerimden satın aldığını iddia eden, sahibi ve adresi dahi belirsiz bir şikayet dilekçesi ile sürekli denetlemeye ve yasal engellere maruz kalınca kapatmak zorunda kaldım.

Dükkanımın bitişiğindeki evim neredeyse yanıyordu, fakat kolluk kuvvetleri beni ve ailemi korumak için hiçbir şey yapmadılar.

Berzeg’e göre bütün bu tehditlerin sebebi Çerkes halkının taleplerini ve özellikle Çerkeslere uygulanan soykırımı gündeme getiriyor oluşu ve siyasi taleplerle ortaya çıkmasıdır.

Ona göre Çerkes dünyasının ihtiyacı Çerkes sorunlarını uluslar arası düzeyde gündeme getirebilecek ve uluslararası lobi yürütebilecek bir hareketi ortaya çıkartabilmektir. Bu hareketin öncelikleri ise : Geri dönüş , Çerkes halkının bütünlüğü ve soykırımın tanınması konuları olmalıdır.
 
 
FSB görevlisinin aracına bomba

KBC Urvan bölgesinde bir istihbarat çalışanı aracına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

16 Temmuz gecesi 23:50 sıralarında Nartkale şehrindeki evine aracı ile dönen ve ismi açıklanmayan istihbarat görevlisinin aracına yerleştirilen bombanın patlatıldığı ve araçta bulunan 2 çocuk ile 2 kadının da yaralandığı bildirildi.

Yaralıların hastanelere kaldırıldığı ve ağır yaralı olan sürücünün yaşamını yitirdiği açıklandı.

Hatırlanacağı üzere 6 ve 15 temmuz tarihlerinde Baksan yoluna yerleştirilen bombalar patlamış olayda şans eseri ölen ya da yaralanan olmamıştı. 6 Temmuz tarihinde yerleştirilen bombanın 20 kg TNT’ye eşit gücü olduğu ve yolda 5 metrelik bir çukur açıldığı bildirildi.
 
 
Müftünün ilk işi Beslan'a cami

Kuzey Osetya’da Din İdaresi Başkanlığı’na yeni atanan Hacimurad Gatsalova ilk iş olarak Beslan’da yeniden inşa edilen caminin açılışını gerçekleştireceklerini duyurdu. Gatsalov “Şu anda camide üç hafta içinde bitecek yeniden inşa çalışmaları devam ediyor. Umuyorum ki açılışı törenle, güzellikle geçecek ve bir kez daha Beslan sakinlerini İslam’ın terbiyeye çağıran barış dini olduğuna ikna edecek” dedi. 11 Ağustos’ta başlayacak Ramazan münasebetiyle Kuzey Osetya Din İdaresi’nin yoksullara yönelik hayır projeleri olduğu da belirtildi. Ramazandan sonra ise Kuzey Osetya Müslümanları kongresi yapılacak.
 

Dmitri Medvedev

Medvedev bir kez daha uyardı: İran nükleer gelişim programına devam ediyor

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev Almanya Şansölyesi Angela Merkel'le birlikte düzenlediği basın toplantısında İran'ın nükleer teknolojinin gelişimi konusunda çalışmalarını sürdürdüğü uyarısında bulundu.

"Açık ve gizli istihbarat kaynaklarından edindiğimiz bilgiler ve hazırlanan raporlara göre nükleer program çalışmaları gelişmeye devam ediyor." ifadelerini kullanan Medvedev, kendilerine sevmedikleri sorular yönetilse bile İran'ın uluslararası toplumla tam bir işbirliği için cesaretli olmasını istedi.

İran'lı yetkililer siyasi amaçları için nükleer programı kullanıyor

Rusya Devlet BaşkanıTahran'ın nükleer programının ulusal bir hedef haline geldiğini, ancak bir kısım siyasi çevrelerin de bunu kendi politik çıkarları için kullandığını iddia etti. İran'ın Rusya'nın aktif bir ticari ortağı olduğunu hatırlatan Medvedev, "Ancak bu İran'ın nükleer programının hangi yönde ilerlediği konusu ile ilgilenmeyeceğimiz anlamına gelmez... Ya da programın askeri bileşenleri nasıl gerçekleşiyor..." ifadelerini kullandı. Medvedev, Tahran'dan tatmin edici bir açıklama beklediklerini de sözlerine ekledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Rusya bugüne kadar İran'a yaptırım konusuna karşı çıkıyordu. Diplomatik yollarla sorunun çözülmesi gerektiğini savunan Moskova'nın yeni yaklaşımları Tahran'ın da sert tepkisine neden oluyor. Tahran, Medvedev'i batılı istihbarat teşkilatlarının oyununa gelmekle suçluyor.

Diğer taraftan Moskova, Tahran'la ticari ilişkilerini sürdürmek için çalışmalar yapıyor. Moskova'da dün bir araya gelen Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko ve İran'lı meslektaşı Mesud Mir-Kazemi yaptırımların ikili ilişkileri etkilememesi konusunda fikir birliğine vardı. Petrol ve doğalgaz alanında sürdürülen projelerin olumsuz etkilenmemesi için 'yol haritası' belirleyen iki bakan, ikili ticarette ulusal para birimlerinin kullanılması konusunda müzakerelerde bulundu.
 
 
Türkiye Rusya'nın yeni stratejik ortağı

Moskova Uluslararası İlişkiler Üniversitesi (MGIMO) Birinci Rektör Yardımcısı Professör Aleksey Bogaturov Rusya'nın son dönemde hızlı bir dış politika açılımına gittiğini, bu çerçevede Türkiye'nin yeni stratejik ortak olarak görüldüğünü söyledi. Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 11-12 Mayıs tarihlerinde Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyaret vesilesi ile iki ülke ilişkilerini Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren Rus uzman, "Türkiye bizim için önemli bir partner olabilir. Sovyetler Birliği'nin kurucusu Vladimir Lenin zamanından bu yana ikili ilişkiler bu seviyeye hiç ulaşmadı." dedi.

Genelde Rus entellektüellerin Türkiye ile ilgili pek olumlu yazılar kaleme almadığını, bunun gerekçesinin de okul kitaplarında 'dost olmayan Türkiye' imajı olduğuna dikkat çeken Bogaturov, "1990'lı yıllarda şunu fark ettik. Moskova'da neredeyse tüm binalar Türkler tarafından yapılıyor. Neredeyse vizesiz şekilde turistlerimiz Türkiye'ye gidebiliyor. Yani günlük hayatta Türkiye'nin varlığı çok iyi hissediliyordu. Ve 20 yıl içinde bunun artışı da fark edilir derece büyümeye devam etti. Ancak siyasi açıdan bu konu pek konuşulmamaya çalışılıyordu. Şimdi ise bu çelişkiler ortadan kaldırılmaya karar alındı ve açık bir şekilde şu söylendi: Evet Türkiye bizim için yeni partner olabilir. Bu bizim için tamamen yeni bir durum." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye ekonomik ve stratejik açıdan ilgi çekici, ve siyasi anlamda oldukça itidalli tutum sergiliyor." tespitini yapan Rus akademisyen, "Türkiye Asyalı bir NATO ülkesi olarak Rusya ile ilişkilerini bozmuyor. Bu çok ilginç. NATO'da yer alan Türkiye'nin çok özel bir jeopolitik konumu da var. Gelişen dünyanın şartlarını dikkate alıyor. Türkiye'nin tutumu Rusya'nın ilgisini çeken çok önemli bir tecrübe." ifadelerini kullandı.
 
 
Putin, Rusya'nın Karpuzcu Obama'sı ile tanıştı

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, geçen yılki yerel seçimlere partisinden katılan "Rus Obama" lakaplı Gine Bissau göçmeni Rus vatandaşı Joaquim Crima ile bir araya geldi

Rus gazetelerindeki habere göre, Putin, seçimlere partisi Birleşik Rusya'nın Volgograd adayı olarak katılan ve sonuçta üçüncü sırada seçimi tamamlayan, Rus ismi Vassili Ivanoviç olan Crima ile Volgorad'da bir inşaatta tanıştı.

"Vassili İvanoviç, Afrika'da mı çalışmak daha iyi yoksa Volgograd'da mı" diye soran Putin'e Crima, "Her şey kişiye bağlı. Eğer insan iyi yaşamak isterse, daha fazla çalışmalı" yanıtını verdi.

Sovyetler'in dağılmasından sonra önyargı ve ırkçılığın çok arttığı Rusya'da Crima'nın böylesine şöhret sahibi olması, alışılmadık bir durum olarak görülüyor.

Sovyetler Birliği döneminde gelen Joaquim Crima, 1995'te Volgograd Üniversitesini bitirdikten sonra Ermeni asıllı Rus eşiyle evlendi. Crima, hayatını karpuz satarak kazanıyor.

 
 
 
Kart çetesi, bilgileri Rus hackerdan almış

Yurtdışındaki bilgisayar korsanlarından (hacker) aldıkları bilgilerle Türk vatandaşlara ait kredi kartlarını kopyalayan şebekenin 15 elemanı 4 ilde düzenlenen operasyonlarla yakalandı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği ekipleri, sahte kredi kartları kullandıkları öğrenilen bazı kişileri takibe aldı. Yapılan teknik takibin ardından, 15 kişi İzmir, İstanbul, Antalya ve Bursa'da düzenlenen operasyonlarla yakalandı. Gözaltına alınanlardan C.S.'nin liderliğini yaptığı şebekenin yurtdışındaki hackerlardan bilgilerini aldıkları Türk vatandaşlara ait kredi kartlarının kopyalarını hazırladıkları, bu kartlarla yüksek miktarda harcama yaptıkları belirlendi. Zanlıların gösterdikleri yerlerde yapılan aramalarda 17 sahte kredi kartı, 5 bilgisayar, 1 av tüfeği, 4 kredi kartı POS cihazı ele geçirildi. Şebeke üyelerinin, kredi kartı dolandırıcılığından elde ettikleri paralarla âlem yaptığını gösteren fotoğraflar da ortaya çıktı. Polis, şebekeye banka bilgileri temin eden 5 Rus hakkında da İnterpol'e yazı gönderdi. Gözaltında tutulan 15 zanlı, işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilecek.
 

 

Bakır madeninde nefes kesen atlayış

Rus gençler ülkenin doğu Sibirya'sında tehlike dolu eğlenceleri seven turistleri patlamanın meydana geldiği mini kratere atlamaya davet ediyor.

Rusya'nın doğu Sibirya bölgesindeki Hakasya Cumhuriyeti'nde yaşayan gençler tehlikeli eğlencelerden sayılan 'bungee jumping' – iple yüksek mesafelerden zıplama ile bölgelerine turist çekmeyi amaçlıyor. Gençlerin kurdukları ve 'Elit Extreme' adıyla hizmet veren şirket, önce 80 metre dağa tırmanmayı, ardından iple bağlanarak buradan zıplamayı öneriyor.

'80 metreden zıplama eğlencesi' bir çok insana ilgi çekici hatta aptalca bir fikir olduğunu düşündürse de 'Elit Extreme' tam tersine, bir çok insanın davetlerine icab ettiğini belirtiyor.

Projede yer almak için Cumhuriyetin bir çok kasabasından gençler eğlenceye katıldı. Spartak Hemelian bunlardan biri. “Bu benim ilk zıplayışım olacak” diyen Spartak, daha önce hiç bir yerden zıplamadığını belirtti. Spartak, “Sıkıcı hafta sonumu bırakarak zıplamaya karar verdim” diyor ve 80 metrelik yükseklikten atlıyor.

Bakır Dağı adı verilen mekan doğu Sibirya'nın Toim köyünde bulunuyor. Tehlike severlerin seçtiği bu alan 30 yıl boyunca maden olarak kullanıldı. Buradan demir, altın, kurşun ve bakır elde edildi. Madenin içinde madencilerin hayatlarına mal olabilecek çatlak farkedilince devlet burayı patlatma kararı aldı. Patlamanın sonucunda 100 metre derinliğinde kocaman bir delik oluştu. Oluşan kraterin tehlikeli olmadığını öne süren 'Elit Extreme' kurucuları toplam yüksekliğin biriken su sayesinde 106-120 metre arasında değiştiğini belirtiyor.

Bu dal sporların en tehlikeli alanı oluşturduğunu kaydeden Elit Extreme kurucularından Vladislav Zeretski, “Burası Rusya'nın 'bungee jump' alanında en tehlikeli yeri. Sadece yükseklikten dolayı değil. Ayrıca etrafınızda bulunan atmosfer yüzünden burası benzersiz bir hissiyat yaşatıyor” diyor.

Zıplama ile birlikte tehlike severler dağa tırmanmak zorunda. Bu yüzden her katılımcı çok iyi fiziksel kapasiteye sahip olması gerekiyor.
 

 

Ermenistan'la İnsani Yardım Tatbikatı

Türkiye, NATO tarafından Ermenistan'da ilk kez düzenlenecek insani yardım tatbikatına aktif katılım bildirdi.

Ermenistan’ın Lori Mar bölgesinde 11-17 Eylül tarihlerinde yapılacak tatbikatının karargâhında Türk görevliler de bulunacak.

Ayrıca gerek duyulduğu ve istekte bulunulduğu takdirde Türk sınırının da tatbikata katılan araçlar için açılması yönünde hazırlıklar yapılıyor.

Diplomatik kaynaklar bunun sınırın resmen açılması anlamına gelmediğini, insani nedenlerle geçişlere izin verilmesinin ayrı bir durum olduğunu vurguluyorlar.

Tatbikat, bütün kararların (Türkiye dahil) üyelerin oybirliği ile alındığı Batı savunma ittifakı NATO bünyesindeki Avrupa-Atlantik Afetlere Mukabele Eşgüdüm Merkezi (EADRCC) tarafından planlanıyor.

Bu kuruluş her yıl, yine NATO bünyesinde, NATO üyesi olmayan çevre ülkelerle işbirliğini amaçlayan Avrupa-Atlantik Ortaklık Konseyi (EAPC) üyesi ülkelerde ‘Arazide Sonuç Yönetimi başlığı altında insani yardım tatbikatları düzenliyor.

Konsey, bu yıl insani yardım tatbikatını Ermenistan’da büyük bir depremin olması senaryosu üzerine kurmuş. Tatbikata verilen isim, ‘Armenia (Ermenistan)-2010)

Senaryoya göre, Ermenistan’da 7 Aralık 1988’de 20 bin kişinin canına mal olan türden büyük bir deprem sonrası altyapı tamamen tahrip olduğu ve tehlikeli sanayi atıkları çevreye yayıldığı varsayılıyor. Tatbikat hem deprem sonrası yardım ulaştırma ve tahliye, hem de tehlikeli atıklarla mücadelede NATO ve Konsey üyesi ülkeleri arasında işbirliği düzeyini görmeyi amaçlıyor. (Ermenistan’ın Türkiye sınırına yakın bölgede, eski teknolojiyle kurulmuş Metsamor nükleer santralı bulunuyor ve tehlikeli atık dendiğinde ilk akla gelenlerden birisi de bu santral oluyor.)

Tatbikata şu ana dek Türkiye dahil 19 ülke aktif katılım bildirmiş; katılım Ermenistan’da yer alacak tatbikat karargâhına üç kişilik diplomatik ve afetle mücadele ekibinden oluşuyor. Ermenistan gibi Konsey üyesi olan Azerbaycan katılmıyor, ancak Gürcistan katılıyor.

İlk planlarda ülkenin kuzeyinde kalan Lori bölgesine yönelik karadan ikmal ve tahliye harekâtının ağırlıkla Gürcistan üzerinden yapılması öngörülmüş.
 

 

Rusya istihbarat örgütü FSB’yi güçlendiriyor

Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma, istihbarat birimlerinin yetkilerini artıran yasa tasarısını onayladı. Tasarı, Duma’da 96’ya karşı 354 oyla kabul edildi.

Rusya hükümeti, Federal Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı‘na (FSB) eski istihbarat birimi KGB yetkilerini ve imtiyazlarını veren bir yasa tasarısı hazırlamıştı.

Duma Başkanvekili Lioubov Sliska, yasayı savundu: “Herhangi bir öneriyi reddetme hukuku kötüye kullanma anlamına gelebilir. Federal Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı üyeleri de Rusya vatandaşı olduğu için bu yasaya bağlı kalacaklardır.”

Söz konusu tasarı, istihbarat birimlerinin hızlı bir şekilde hareket etmesini amaçlıyor. Bu kapsamda birimlere ‘aşırı’ kabul edilen herkesi tutuklayabilme hakkı veriliyor.

Rusya’da uzun zamandır konuşulan yasa tasarısı ülkedeki muhalefet ve insan hakları savunucuları tarafından eleştiriliyor.

Tasarıyı savunan Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, yeni kanunun kendisinin vermiş olduğu talimatlar çerçevesinde hazırlandığını söylüyor.