10 Temmuz 2010

CircassianCenter / Haber Merkezi

 
Nalçik Amman uçak seferleri başladı

KBC Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre KBC başkenti Nalçik ile Ürdün’ün başkenti Amman arasında uçak seferleri başlatıldı.

Verilen bilgilere göre uçuşlar her 10 günde bir yapılacak, gidiş ve dönüş seferleri aynı gün içerisinde olacak. 26 Haziran’da yapılan ilk uçuşta Amman’dan Nalçik’e 53, Nalçik ten Amman’a ise 100 kişi uçtu.

2 sefer ise 6 Temmuz tarihinde yapıldı. Nalçik Amman arası uçuş süresi 2.5 saat olarak açıklandı.
 
Militanlara “Normal yaşama dönme” çağrısı

Dağıstan İçişleri Bakanı Ali Magomedov düzenlediği basın toplantısı ile militanlara “barışçı yaşama dönme” çağrısı yaptı. Magomedov yaptığı açıklamada militanların yakınlarına da seslenerek onları sivil yaşantıya dönmeleri için ikna etmelerini istedi.

Terörist grupların içindekilere seslenen içişleri bakanı “ sivil insanlara korku salmaktan, kendi ailelerinizin hayatlarını mahvetmekten ve kendi kardeşlerinizi öldürmekten vazgeçerek barışçı bir yaşama dönmeniz için hala bir şansınız var. Özellikle de eli kana bulaşmamış olanların, hiçbir geleceği olmayan fikirlerin arkasında gitmekten vazgeçmesini istiyoruz, annelerin rahat bir nefes almasını istiyoruz” dedi.

Devlet işsizliği önlemek, yaşam standartlarını yükseltmek için elinden geleni yapıyor ama sizler istikrarsızlığa hizmet ederek ülkeye yatırımcı gelmesini önlüyorsunuz diyen Magomedov, bu insanların bir çoğunun genç kimseler olduğunu vurgulayarak “sizler ailelerinize pek çok fayda sağlayabilir, katkı yapabilirdiniz, oysa şimdi ailelerinize korku kaygı ve uykusuz geceler yaşatıyorsunuz, komşularının kötü bakışlarına dışlamalarına maruz kalmalarına neden oluyorsunuz, işte bu yüzden geri dönmeli ve normal yaşama katılmalısınız” dedi.
 
Ulaşım ağının tamiri için 65 milyon Ruble tahsis edildi

2010 yılı içerisinde KBC iç ulaşım yollarını tamiri için cumhuriyet bütçesinden 65 milyon Ruble tahsis edildi.

Yerleşim sınırları içerisinde kalan ara yolların onarımı için ayrılan bütçe, cumhuriyetin kendi kaynaklarından finanse edilecek, bu miktarın 10 milyon Ruble’lik kısmı ise hizmet götürülen yerleşim birimlerinin bütçelerinden sağlanacak.

Yapılacak tamirat ve yol bakımlarına federal yolların ve bölgeler arası bağlantı yollarının dahil olmadığı bildirildi.
 
Öğretmenlerin ücretleri ödenecek

Karaçay-Çerkes Cumhuriyeti Üst Cegit Bölgesi’nde, ulusal eğitim projesi kapsamında görevlendirilen sınıf öğretmenlerinin ders ücretlerinin 2010 yılı başından bu yana ödenmediği ortaya çıktı.

Eğitimcilerin başvurusu üzerine inceleme başlatan savcılık, öğretmenlerin yılın başından bu yana alacakları ödemelerin miktarının 1 milyon Ruble civarında olduğunu tespit ederek bu konuda ilgili ilçe makamlarından bilgi istedi.

Açılan soruşturma üzerine KÇC Maliye Bakanlığı bir açıklama yaparak eğitimcilerin birikmiş ödemelerinin yapılacağını duyurdu.
 
Bağapş, Abhazya'daki Rus askeri birliklerini savundu

Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'nın lideri Sergey Bağapş, Abhazya'daki Rus askeri birliklerinin bölgede işgalci konumda olmadığını, güvenlik ve istikrarı sağlamak için bulunduğunu söyledi.

Parlamentoda konuşan Bağapş, Abhazya'nın dış ve iç siyasetindeki önceliklerin yanı sıra Abhaz-Rus ilişkilerine değindi.

Gürcistan'ı bu hafta ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un, ''Abhazya'daki Rus askeri birliklerinin bu bölgede işgalci konumunda bulunduğu'' yönündeki açıklamalarını değerlendiren Bağapş, Abhaz yetkililerini, Clinton tarafından yapılan bu tür açıklamalara tepki vermeye çağırdı.

Rus askeri birliklerinin Abhazya'yı işgal etmediğini söyleyen Bağapş, ''Abhazya'da bulunan Rus askeri birlikleri, burada işgal gücü konumunda bulunmuyor. Onlar, devletler arası imzalanan anlaşmalar doğrultusunda bölgenin güvenliğini ve istikrarını sağlamak için burada bulunuyor'' diye konuştu.

Bağapş, Rusya ile Abhazya arasında imzalanan anlaşmalar doğrultusunda Rusya'nın Abhazya'nın güvenliği ve istikrarı için verdiği desteği ciddi biçimde sürdürdüğünü, bu destek sayesinde Abhazya'nın da refah içinde gelişmeye devam ettiğini söyledi.

Abhazya'daki sosyal ve ekonomik ortamın iyileştirilmesi ve Abhazların yaşam standartlarının yükseltilmesi için Rusya'nın ''maddi ve ekonomik anlamda'' destek verdiğini kaydeden Bağapş, bu ilişkilerle birlikte Abhazya'nın diğer devletlerle de olan dostluk ilişkilerini korumaya ve geliştirmeye çalıştığını kaydetti.
Sergey Bagapş, ''Abhazya'da Rus askeri üssü inşaatının, Abhazya'nın güvenlik imkanlarını belirgin bir şekilde artıracağını'' söyledi.

Abhazya'nın dış siyasetindeki önceliklere de değinen Bagapş, ''Dış siyasetteki önceliklerimizden en önemlisi, Abhazya'nın uluslararası kamuoyu tarafından tanınması, dünya ülkeleriyle kültürel ve ekonomik ilişkilerin kurularak geliştirilmesi ve ülkemizin güvenilir, cazip ve faydalı ortak olduğu imajının oluşturulmasıdır'' diye konuştu.

Bagapş, ''dış siyasetlerinin, Gürcistan ile ilişkileri iyileştirmeye değil, Abhazya'nın uluslararası kamuoyu tarafından tanınmasına yönlendiğini'' sözlerine ekledi.
 
Abhazya: Öncülüğümüz Türkiye’yle hava ve deniz ulaşımının açılması

Abhazya Türkiye ile direkt hava ve deniz ulaşım yolunun açılmasını istiyor. Abhaz yetkililer, bağımsızlıklarının tanınması için dünya çapında çalışmalarını artıracaklarını da kaydetti.

Abhazya Cumhurbaşkanı Sergey Bagapş, Abhaz parlamentosunda yaptığı konuşmada Türkiye, Suriye ve Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan diaspora ile çalışmalarının önemine değindi. Söz konusu ülkelerde Abhaz diasporasıyla sıkı ilişkilerin geliştirilmesinin kendileri için öncülük olduğunun önemle altını çizen Bagapş, bölgesel güç Türkiye ile karşılıklı ilişkilerinin artırılması gerektiği üzerinde de durdu. Abhaz lider, “Sodyaşlarımızla ilişkilerimizin çeşitlendirilmesi ve onların geri dönmesi süreci açısından öncelikli hedefimiz Türkiye Cumhuriyeti ile direkt hava ve deniz ulaşım yolunun açılmasıdır. Ki bu da çok sayıda soydaşımızın tarihi vatanıyla temas halinde bulunmasını, iletişimini kolaylaştıracaktır” dedi.

Bagapş, Abhazya’nın Rusya dahil beş ülke tarafından tanındığını da hatırlatarak, “Bizi tanıyan ülkelerden biri Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi daimi üyesi Rusya Federasyonu’dur. Abhazya Dışişleri Bakanlığı, ülkenin uluslararası alanda tanınması sürecinin artırılması için ciddi adımlarda bulunuyor.” diye konuştu.

Şubat ayında Moskova’ya yaptığı resmi ziyarette de Bagapş Türkiye ile ilişkilere de değinerek, “Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan Abhaz soydaşlarımız bizim için çok önemli. Kıyaslama yapmakta fayda var: Türkiye’de 500 bin Abhaz soydaşımız yaşıyor. Abhazya’nın kendisinde ise sadece 120 bin Abhaz var. Ancak maalesef Türkiye ile ilişkilerde belirli bir olumlu gelişmenin olduğunu henüz söyleyemem. Türkiye daha halen bizi tanımadı. Olaylar gelecekte nasıl gelişecek onu da zaman gösterecek.” diye konuşmuştu.
 
Rusya'da 2010'un ilk yarısında suç oranı yüzde 13 azaldı

Rusya genelinde son altı ay içinde işlenen suç sayısında yüzde 12.6 azalma görüldüğü açıklandı.

İçişler Bakanı Yardımcısı Mihail Suhodolski basına yaptığı açıklamada Rusya'da suç işleme oranın azaldığını belirtti. Kesin sayıyı dile getirmeyen Suhodolski sadece 2010 yılının ilk yarısında yüzde 12.6 oranında azalmanın görüldüğünü kaydetti. Ciddi suç oranında azalmanın yüzde 15'e ulaştığını kaydeden Suhodolski, terör suçlarının üzde 22.8, hırsızlığın yüzde 22.2 ve cinayetin yüzde 15 oranlarında azaldığını kaydetti. Sokak suçlarında ise artışın görüldüğünü açıklayan Bakan Yardımcısı bu artış oranın yüzde 1.3 olduğunu belirtti. Hırsızlık yüzde 7 düşüşün sağlanabildiğini kaydeden Suhodolski, sokaklarda işlenen suçların yüzde 18'ini hırsızlıkların oluşturduğunu ifade etti.
 
Rusya ile eğitim protokolü imzalandı

Türkiye ile Rusya arasında "İşgücünün Mesleki Eğitiminde İşbirliği Protokolü" imzalandı. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, İNTES'in vereceği belgelerin Rusya'da geçerli olacağını belirterek, iki ülke arasında ortak eğitim programlarının geliştirileceğini açıkladı.

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu'nun yaptığı yazılı açıklamaya göre, Rusya'nın yurtdışı müteahhitlik hizmetleri faaliyetlerinin yürütüldüğü en büyük pazarlardan biri olduğunu berterek, "2003-2009 yılları arasında yurtdışı müteahhitlik firmalarımızca üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında, Rusya Federasyonu yüzde 18.2'lik oranı ile lider konumdadır" dedi. 2003-2009 yılları arasında Rusya'da yaklaşık 20 milyar dolarlık işin üstlenildiğini belirten Koçoğlu, Rusya'da inşaat alanında son dönemde önemli değişikliklerin yapıldığını ve yeni yapılanmalara da gidildiğini kaydetti. Türk inşaat firmalarının rekabet gücünün önemli paydaşlarından biri

Türk işçisinin istihdam edilmesi olduğunu belirten Koçoğlu, "Türk işçisi istihdamı firmalarımız için giderek zorlaşmıştır. Yabancı işçi istihdamı konusunda sürekli kota uygulanmakta ve kotalarda yıllar içinde düşürülmektedir. Türk işçisinin Rusya'da çalışabilmesi için istenen belgelerden biri de işçinin mesleki niteliğinin belgelendirilmesi zorunluluğudur. Bu sorun uzun yıllardın tam olarak çözülememiş firmalarımız günlük çözümler üretmek zorunda kalmışlardır" ifadelerini kullandı. Koçoğlu, İNTES Yönetim Kurulu'nun geçtiğimiz aylarda Rusya'da yapmış olduğu görüşmeler çerçevesinde meslek standartları, yeterlilikler konusunda ve Türkiye'de İNTES'in sürdürdüğü çalışmalar hakkında Rusya ile ilgili makamlarına bilgi verildiğini kaydetti. Bu kapsamda, Rusya Federasyonu Bölgesel Gelişme Başkanlığı ile Bakanlığa bağlı İnşaat ve Konut Kompleksi için Kadro Hazırlama ve Devlet Akademisi, Avrasya İnşaatçılar Birliği ve İNTES arasında "İşgücünün Mesleki Eğitiminde İşbirliği Protokolü" imzalanmasının uygun bulunduğunu ve protokol imzalarının geçtiğimiz günlerde tamamlandığını belirten Koçoğlu, Protokol'ün, Rusya Federasyonu Bölgesel Gelişme Bakanlığı tarafından da onaylandığı bilgisini verdi.
Koçoğlu, Protokolde işbirliğine esas konu başlıklarını şöyle sıraladı:

"İNTES Ölçme Değerlendirme Belgesi ile Çalışma İzni Alınması, işgücünün belgelendirilmesi, meslek standartları ve yeterlilik çalışmaları, eğiticileri eğitimi, eğitim programlarının hazırlanması şeklinde belirlenmiştir."

VERİLECEK BELGELER ÇALIŞMA İZNİ İÇİN KABUL EDİLECEK

Koçoğlu Protokol hakkında şu bilgileri verdi:

"Protokol kapsamında Rusya da çalışan başta Türk işçileri olmak üzere inşaat sektöründe çalışanların veya çalışacakları mesleki yeterlilikleri, oluşturulacak ortak teknik heyetlere, şantiyelere yapılacak ölçme-değerlendirme uygulamaları ile belirlenecek ve başarılı görülen işçilere verilecek belgeler Rusya'da çalışma izni için kabul edilecek belgeler olacaktır. Mesleki olarak yeterli bulunamayanlar ise belirlenecek bir program çerçevesinde eğitime alınarak belge sahibi olmaları sağlanacaktır. İnşaat sektöründe yer alan mesleklerde standart ve yeterliliklerin İNTES ile inşaat ve konut kompleksi için kadro hazırlama Devlet Akademisi'nin birlikte belirlenmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Rus eğiticilere Türkiye'de bu konularla ilgili eğitim ve bilgilendirme çalışması yapılacak. Bu çalışmalara dayalı olarak ortak eğitim programları geliştirilecektir."
 
Tiflis'in ABD'den destek arayışına Putin'den tepki

Doğu Avrupa ve Kafkasya ülkelerini ziyareti kapsamında Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e gelen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ziyaretimin amacının, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine desteklerini teyit etmek olduğunu söyledi.

Clinton, Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında, Gürcistan ile Rusya arasında Ağustos 2008'de yaşanan savaşa değindi.

Gürcü halkına seslenerek, ''ABD, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini büyük bir kararlılıkla destekliyor ve desteklemeye devam edecektir. Bu tutumumuzu açık bir şekilde bir kez daha teyit etmek için bugün Gürcistan'dayım'' diyen Clinton, Gürcistan topraklarının işgali meselesini her fırsatta Rus yetkililerle müzakere ettiklerini belirtti.

ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edecekleri yönündeki tutumunu bir süre önce ABD'yi ziyaret eden Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedyev'e de bildirdiğini kaydeden Clinton, Rus askerlerinin Gürcistan topraklarından çekilmesine ilişkin çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini ifade etti.

Clinton, Gürcistan ile Rusya arasında imzalanan ateşkes anlaşmasında öngörülen Rus askerlerinin Gürcistan'ın işgal altındaki topraklarından çekilmesi gibi şartların Rusya tarafından yerine getirilmesini talep ettiklerini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, ''Rus işgali, Gürcistan'ın demokrasi ve reformlar konusundaki hareketini engelleyemedi, bu çok önemlidir. Çünkü yalnız demokratik ve ekonomik gelişmeler Gürcistan'daki sorunlara çözüm getirebilir, işgal altındaki bölgelerde yaşayan insanlar gelişmiş Gürcistan'a uzanmalıdırlar'' diye konuştu.

Gürcistan ile ilişkilerine de değinen Clinton, iki ülke arasında imzalanan stratejik işbirliği anlaşması kapsamında işbirliğini geliştirmeye devam edeceklerini bildirdi.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili de ABD'den büyük bir destek aldıklarını ve bu desteğin devam ettiğini, bu sayede Gürcistan'ın ''iyimser ve özgür bir ülke'' olduğunu söyledi.

ABD'nin her zaman Gürcistan'ı desteklediğini ve bu desteğin özellikle Ağustos savaşından sonra daha da arttığını kaydeden Saakaşvili, iki ülke arasındaki ilişkilerin özel bir niteliğe sahip olduğunu belirtti.

Görüşmede ülkesindeki gelişmelerin yanı sıra demokratik reformları da ele aldıklarını bildiren Saakaşvili, ''Gürcistan iyimserlik dolu bir ülkedir ve topraklarımızın işgal altında olmasına rağmen ülke ekonomisinde iyileşme sağlanmaktadır'' dedi.

Muhalefet temsilcileriyle de görüşen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, temaslarını tamamladıktan sonra Gürcistan'a ayrıldı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Tiflis'in, Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ile Güney Osetya bölgeleriyle ilgili sorunda ABD'den destek arayışına tepki gösterdi.

Putin, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Gürcü topraklarındaki ''Rus işgalini" eleştiren açıklamalarda bulunduğu Gürcistan ziyaretinden sonra Moskova'da yaptığı konuşmada, Tiflis'in çözümü başkalarına güvenerek değil, ayrılıkçı bölgelerle görüşerek araması gerektiğini söyledi.
 
Clinton, Doğu Avrupa ve Kafkasya ülkeleri ziyareti kapsamında Gürcistan'daki temasları sırasında, ziyaretimin amacının, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine desteklerini teyit etmek olduğunu belirterek, Gürcistan ile Rusya arasında Ağustos 2008'deki savaşa değinmiş, Gürcistan topraklarının işgali meselesini her fırsatta Rus yetkililerle müzakere ettiklerini, Rus askerlerinin çekilmesine ilişkin çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini kaydetmişti.
Hillary Clinton, Gürcistan ile Rusya arasında imzalanan ateşkes anlaşmasında öngörülen Rus askerlerinin Gürcistan'ın işgal altındaki topraklarından çekilmesi gibi şartların Moskova tarafından yerine getirilmesini talep ettiklerini ifade etmişti.

Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili de ABD'den büyük bir destek aldıklarını ve bu desteğin devam ettiğini, bu sayede Gürcistan'ın ''iyimser ve özgür bir ülke'' olduğunu söylemişti.